Son zamanlarda sık sık duyduğunuz Antakya biberi
zayıflama yöntemleri ile gündeme gelmiştir. Ülkemizin en güney ilçelerinden
biri olan Antakya zaten acılı yemekleri ile ün yapmıştır. Her yörenin farklı
farklı lezzetler sunduğu ülkemizde Antakya ili de lezzetli yemeklerin merkezi
haline gelmiştir. Çeşitli yemeklerin farklı sunumları ile dikkat çeken Antakya
ilinin biberi de çok meşhurdur. Zaten pek çok Antakya yemeklerinde bu biber
kullanılır. Antakya biberi genel olarak acıdır. Yeşil ve kırmızı olarak iki
çeşidi bulunur.
Antakya biberinin en önemli özelliği de büyük ve etli
olmasıdır. Biberler de etli olma durumu biberin ince yapısının olmadığı kalın
biber olduğu anlamına gelir. Antakya biberi bu bakımdan çok büyüktür. Yemyeşil
ya da kıpkırmızı rengi ile iştah kabartan bir görüntüsü vardır. İnsanlar da
farklı şekillerde Antakya biberini tüketebilir. Hemen hemen her yemekle
kullanılabilir. Yemeklerin içerisine ilave edilen soğan kavurma kısmından hemen
sonra Antakya biberi konabilir. Böylece sulu, etli, kuru, sebze gibi tüm
yemeklere farklı bir lezzet verir. Vermiş olduğu bu lezzet hem yemeğin daha
güzel olmasını sağlar hem de insan sağlığı için daha faydalı olmasına katkıda
bulunur. Antakya biberi ekilen tohumlarla yetişir. Bu tohumun da büyüyüp
yetişebileceği en uygun hava ve de toprak koşulları Antakya’ dadır.
Antakya
Biberinin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Antakya biberi pek çok Anadolu yemeğinde
kullanılmaktadır. Farklı kullanım çeşitleri de vardır. Ancak Antakya biberinin
bu kadar kullanılma sebepleri arasında bulunan birinci faktör lezzeti iken
hemen arkasından insan sağlığına faydalarıdır. Antakya biberi besin değeri
bakımından çok zengin bir biberdir. İnsanlar da bu biberi yemeklerinde mutlaka
kullanmalıdır. Çünkü gerçek anlamda Antakya biberi pek çok rahatsızlığın en
doğal tedavi çözümüdür.
1. Kilo
Vermek İsteyenler İçin Etkili Çözüm
Antakya biberi faydaları denildiği zaman ilk akla
gelen zayıflatıcı etkisidir. Biber zaten insan vücudu için çok önemli bir
sebzedir. Hele ki kilo sorunu yaşayan insanlar zayıflamak isterse bol su ile
beraber Antakya biberi tüketmelidir. Çünkü Antakya biberi vücuttaki yağları
eritici vitaminler içerir. Günümüzde obezite gibi hastalıklar yaşayan insanlar
kilo vermek için en doğru ve sağlıklı diyeti yapmaları gerekir. Bu noktada
Antakya biberi diyet listelerinde yer alması gereken birinci üründür.
İç organların yağlanması, karın bölgesi yağlanmaları
gibi problemler yaşayan insanlar mutlaka her gün su ile beraber çiğ olarak bir
Antakya biberi tüketmelidir. Kesinlikle biberin kızartmasından kaçınmaları
gerekir. Antakya biberi faydalarından yararlanmak istiyorsanız biberi en saf
şekilde tüketmeniz gerekir. Bu nedenle su ile tüketilen Antakya biberi insan
vücudu için çok yararlı sonuçlar verecektir. Belirli bir düzen oturtulan diyet
ve sağlıklı beslenmelerin sonucunda Antakya biberini de sürekli yerseniz
mutlaka zayıflama sonucunu alacaksınızdır.
Bazı insanlar çok kilolu olmamalarına rağmen kolay
kilo alabilirler. Obezite eşiğinde olmayan ancak yine de daha zayıf olmak
isteyenler de mutlaka Antakya biberini yemelidirler. Çünkü Antakya biberi insan
vücudunda bulunan fazla yağlanmayı önler. Bu nedenle çok fazla kilo sorunu
olmayan yine de daha fazla zayıflamak isteyen insanlar Antakya biberini
tüketebilirler.
2.
Metabolizmayı Hızlandırıcı Etkisi Vardır
Pek çok kişinin en çok şikayet ettiği durumlardan biri
de metabolizmanın yavaş çalışmasıdır. Bazı insanlar yediklerini hemen dışarı
atarken bazıları hemen sindirememe sorunu yaşar. Dolayısıyla da metabolizmayı
yavaşlatıcı etkiler de bulunduran besinlerden kesinlikle kaçmaları gerekir. Metabolizmanın
daha hızlı çalışabilmesi için gerekli olan temel kaynak ise sudur. Su ile
beraber metabolizmanızın daha hızlı çalıştığını fark edeceksiniz.
Antakya biberi de içerisinde çok fazla mineral taşır.
Bu taşımış olduğu mineraller sayesinde Antakya biberi insanların
metabolizmasının iki kat daha fazla çalışmasını sağlar. Yediklerini vücuttan
atamama gibi sorunlar yaşayanlar rahatlıkla tüketebilir. Metabolizmanın farklı
çalışmasına sebep olan bir etki de genlerdir. Ancak bu etki
değiştirilebilir. Tüketilen besinlere dikkat edilerek metabolizmanın çalışması
insanlar tarafından kontrol altına alınabilir.
3. Kalbi
Korur
Kalp yaşamsal faaliyetlerimizi devam ettirmemiz için
gerekli olan ritmi ile atmaktadır. Bu ritim o kadar düzenlidir ki insanlar
bazen ne kadar şanslı olduklarının farkına varmazlar. Doğduğumuz andan ölüme
kadar bizimle beraber yaşayan kalp, bizimle beraber yaşlanacaktır. Kalp
sağlığını koruyabilmemiz için de yediğimiz besinlere çok dikkat etmemiz
gerekir. Aksi halde yediğimiz besinler kalbi olumsuz bir şekilde etkileyebilir.
Tüm vücudumuza kanı pompalayan kalp, tüm vücudun çalışmasını sağlar. Kalp
sağlığını korumak için öncelikle tüketilen yağ oranlarına dikkat edilmelidir.
Gereğinden fazla yağ ve tuz kalp için çok zararlıdır. Kalp sağlığının korunması
için de mutlaka faydalı ve insan sağlığına olumlu etkiler yapan besinler
tüketilmelidir. Örneğin Antakya biberi kalp için birebirdir. Kalp yetmezliği,
kalp ritim bozukluğu, kalp sorunları gibi çeşitli kalp rahatsızlıkları olan
insanlar Antakya biberini tüketebilirler. Antakya biberi faydalarını alabilmek
için de en sade hali ile biberi tüketmeniz gerekmektedir.
4.
Tansiyonun Sabit Kalmasını Sağlar
Tansiyon hastalığı günümüzde çok yaygın hale gelen
rahatsızlıklardan biridir. Ancak bu tansiyon hastalarının hayatlarına çok
dikkat etmeleri gerekir. En ufak bir çıkış ya da düşüşte insan vücudu için
olumsuz sonuçlar çıkarabilir. Tansiyonun yükselmesi de düşmesi de sakıncalıdır.
Her insanda olması gereken sabit bir tansiyon değeri vardır. Normalin üstünde olan
tansiyona sahip insanlar hiper tansiyon hastası, altında olanlar ise düşük
tansiyon hastasıdır. Her iki durum da kötüdür. Tansiyon direkt olarak kalbe
etki ettiği için tansiyon konrtolü çok iyi yapılmalıdır. Tansiyonun sabit
kalabilmesi için ise tansiyon hastalarının hayatlarından bazı yiyecekleri
çıkarması gerekir. Örneğin hiper tansiyonu olanlar tuzlu ve yağlı yemeklerden
sakınmalıdır. Çok ağır yemeklerin yerine daha hafif ve daha sağlıklı besinler
tüketmeleri gerekir. Düşük tansiyonu olan insanlar ise mutlaka günlük besin
alımının içerisindeki tuz oranlarına dikkat etmeleri gerekir. Bunun yanında
tansiyonlarını sürekli olarak ölçtürmeleri gerekir. Doğal ve şifalı tedavi
yöntemlerin arasında bulunan Antakya biberi tansiyonun sabit kalması için de
çok etkilidir. Tansiyon hastaları eğer tansiyonlarının kontrolünü çok iyi
şekilde yapamıyorlarsa mutlaka öğünlerinde Antakya biberi kullanımlarını
arttırmalıdır.
5. C
Vitamini Deposu
Turunçgillerin her birinde bol miktarda C vitamini bulunur. Bilindiği
üzere C vitamini bağışıklık sistemimizi dış etkilere karşı korur ve kış
aylarında hasta olmamızı engeller. Portakal, mandalina, limon gibi yiyeceklerde
bol miktarda C vitamini bulunmaktadır. Bu sebze ve meyvelerin yanında C
vitamini deposu diyebileceğimiz Antakya biberinde de büyük bir oranda C
vitamini vardır. Hatta Antakya biberi bir günlük C vitamini
ihtiyacımızın hepsini karşılayabilir. Dolayısıyla da her gün aynı yiyecekler
ile alacak olduğunuz C vitamini nien azından bazı zamanlarda Antakya biberinden
de alabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder