15 Mayıs 2019 Çarşamba

Lavanta Yağının Faydaları


Lavanta neredeyse insanlık tarihi kadar köklü bir geçmişe sahip. Uzun yıllardır kullanılan lavanta genelde kadınların baştan çıkarmak için kullandıkları bir bitkiydi. Ancak daha sonrasında mutfakta da kullanılmasıyla birlikte yemeklere oldukça hoş bir tat veren baharat olarak da kullanılmaya başlandı. Mısırlıların mumyalamak için kullandıkları ender bitkilerden biri olan lavanta, Arapların göç etmesiyle birlikte tüm dünyaya yayılmış bulunuyor. Adını ise latince lavo adı verilen yıkanmak tabirinden aldığı söyleniyor. Bu şekilde başta kadınlar olmak üzere erkekler de banyolarında kullandıkları suya koyarak hoş bir koku kalmasını tercih etmişler.
Uzun yıllardır insanoğlu doğanın sunmuş olduğu eşsiz bitkilerden yararlanarak sağlık sorunlarını gidermeye çalışıyor. Alternatif tıpta oldukça köklü bir yere sahip olan lavantanın konsantre olmuş hali olan lavanta yağına dair tüm detayları sizlerle yazımızın devamında paylaşacağız.
Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir?
1. Strese İyi Gelir
Lavanta yağı üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda içerisinde bulunan aroma terapi etkisinin olduğu gözlemlenmiştir. Özellikle bir deney sonucunda depresyonda bulunan kişilerin günlük olarak 80 miligram lavanta yağı kullanmasıyla depresyonlarının geçtiği biliniyor. Lavanta yağını çaylarınıza da ilave ederek doğal bir etkiye sahip olan sakinleştirici çay niteliği kazandırabilirsiniz.
2. Uykuyu Düzene Sokar
Uyku, beden düzenimizin tamamını doğrudan etkiler. Uyku sorunu sadece uyuyamamaktan ibaret değildir. Aynı zamanda kalitesiz uyku durumu da birçok kişi tarafından yaşanıyor. Lavanta yağı sayesinde rahat bir uykuya dalma süreci yaşayabilir ve aynı zamanda uyku kalitenizi artırabilirsiniz. Özellikle uykudan önce boyna ve göğse sürülen lavanta yağı bedeninizde bir rahatlama etkisi yaratacak ve uykuya dalma sürecinizi de kısaltacaktır.
3. Baş Ağrılarına İyi Gelir
İngiltere kraliçesinin migren tedavisinde de kullanılan lavanta yağı şiddetli baş ağrısı yaşayan kişilerin pek bilmediği ancak oldukça etkili olan bir çözümdür. Nöroloji alanında yapılan çalışmalara göre lavanta yağının solunmasıyla birlikte, kişide şiddetli baş ağrıları ve migren gibi sorunların ortadan kalktığı belirlenmiştir. Lavanta yağının da bulunduğu kaynar suyun buharından faydalanarak bu etkiyi yaşayabilirsiniz.
4. Soğuk Algınlığına İyi Gelir
Kış aylarında bir virüs gibi dolaşan soğuk algınlığı durumunun etkilerinden biri olan iltihaplanmalar enfeksiyonlar için yine lavanta yağı tercih edilebilir. Lavanta yağı kullanan kişilerde soğuk algınlığı ve türevleri olan hastalıklarda belirtilerin en aza indirgendiği de gözlemlenmiştir. Bu şekilde kişi bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Aynı zamanda boyna yapılan lavanta yağı mesajıyla birlikte balgam söktürücü özelliğini de keşfedebilirsiniz.
5. Parfüm Etkisi Yaratır
Tüm faydalarının yanı sıra doğrudan özelliğiyle de kullanılan lavanta yağı oldukça hoş bir kokuya sahiptir. Parfümlerin yan etkisine ve kanserojen etkilerine karşılık olarak lavanta yağı %100 zararsız olmasıyla gönül rahatlığıyla kullanacağınız bir parfümdür. Lavanta yağını bileklerinize cildinize ve boynuna sürebileceğiniz gibi giysilerinize de damlatarak kalıcı hoş bir koku elde etmeniz de mümkün. Ya da bir püskürtme şişesi sayesinde lavanta yağından kendi parfümünüzü üretebilirsiniz. Bir bardak suyun içerisine iki damla lavanta yağını damlatarak parfümünüzü hazırlayabilirsiniz.
6. Dudak Koruyucu Özelliği Vardır
İçeriğinde bulunan mineraller cilde oldukça faydalıdır. Özellikle çatlamış ve kurumuş olan bölgelere sürüldüğü andan itibaren olumlu etkilerini görebilmeniz mümkündür. Güneş ışınlarından da sizleri koruyan lavanta yağını gece yatmadan önce dudaklarınıza yedirerek sürdüğünüzde daha canlı bir dudak görüntüsü elde etmenizde mümkün.
7. İdrar Yolu Enfeksiyonlarına İyi Gelir
İdrar üretimini uyandıran minerallere sahip olan lavanta yağı sayesinde idrar yollarınızda bulunan enfeksiyonları vücudunuzdan uzaklaştırabilirsiniz. İdrar söktürücü özelliği bulunan lavanta yağı hem vücudunuzdaki iltihapları atacak hem de bunu idrar yoluyla sağlayacaktır.
8. Tansiyona İyi Gelir
Günümüzde başta yaşlılar olmak üzere birçok kişi tansiyon sorunu yaşıyor. Bunun için her ne kadar ilaçlar olsa da bunların yan etkilerini düşünecek olursak lavanta yağı oldukça masum kalıyor. Lavanta yağı sayesinde oldukça yükselen tansiyonunuzu anında düşürebilir ve kan basıncını da dengeleyebilirsiniz.
9. Mide Bulantısına İyi Gelir
Özellikle hamile kadınların sıklıkla yaşadığı bu durum yaşanmadan önce sinyallerini verir. Midenizin bulandığını hissediyorsanız ya da bulanacak gibi olduysa oldukça hoş ve keskin bir kokuya sahip olan lavanta yağının kokusundan yararlanabilirsiniz. Bileklerinize sürdüğünüz ya da kıyafetlerinize sürdüğünüz lavanta yağının kokusu sayesinde mide bulantınız başlamadan geçecektir.
10. Saça İyi Gelir
Saç maskelerinde de kullanılan lavanta yağı genel olarak kokusu için kullanılır. Eğer oldukça karışık bir maske uyguluyor ve maskenin içerisindeki kokuları bastıracak bir ürüne ihtiyacınız varsa damlatacağınız birkaç damla lavanta yağı işinizi görecektir. Bu şekilde hem saçlarınız mis gibi kokacak hem de parlaklığını gözlerinizle göreceksiniz.
Lavanta Yağının Kullanımı
Lavanta yağı mutfakta banyoda cildinizde içerek kullanacağınız ender yağlardan biridir. Eğer kişi deri üzerinde bir etkisini görmek istiyor ya da oldukça hoş olan kokusundan faydalanmak istiyor ise direkt olarak birkaç damla lavanta yağını masajla birlikte kullanabilir. Ancak eğer kişi iç hastalıklara karşı lavanta yağını kullanmak istiyorsa bir bardak suya damlatacağı iki damla lavanta yağını seyrelterek içimi kolaylaştırabilir. Ya da saç derisinde kullanılacak olan lavanta yağını direkt olarak saç diplerine masaj yaparak da uygulayabilirsiniz.
Lavanta Yağı Nasıl Elde Edilir?
Lavanta yağını elde etmek oldukça maliyetli ve zor bir işlemdir. Lavanta demetleri büyük kazanlarda suyla beraber iyice kaynatılır. Ardından buradan çıkan buhar bir sistem sayesinde sıvılaştırarak asıl yağın saklanması işlemi yapılır. Bir kilogram yağın elde edilmesi için seksen ile yüz elli kilo arasında lavanta demeti büyük kazanlarda kaynatılır. Bu şekilde zahmetli işlemlerin ardından piyasada yerini alır. Yalaşık 10-40 tl arasında değişen fiyatları bu zahmetin yanında paha biçilemez bir hal alıyor.
Lavanta Yağının Zararları

Lavanta yağının da yan etkileri mevcuttur. Doğru kullanılmadığı takdirde erkeklerde en net yan etkisi memelerin büyümesine yol açtığıdır. Ancak bu etkiler lavanta yağını bıraktıran bir süre sonra geçecektir. Lavanta yağının türleri vardır. Doğru türü bulmadığınız takdirde lavanta yağı cildi tahriş edebilir ve bunun yanında kızarıklıkların oluşmasına neden olabilir. Aynı zamanda koku hassasiyeti olan kişilerde kusma gibi etkilere de sahiptir. Eğer kişi lavanta yağını doğrudan içmek istiyorsa mutlaka öncesinde suyla seyreltmesi gerekecektir. Aksi halde zehirlenmeler de söz konusu olabilir. Lavanta yağının bir diğer yan etkisi ise fazla kullanıldığı takdirde kişi de sürekli olarak uyku haline sebep olabilir. Bu da kişinin hareketsizliğine yol açarak başka hastalıklara davetiye çıkarır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder