16 Mayıs 2019 Perşembe

Nar Ekşisi


Yemeklerin yanında vazgeçilmez olan nar ekşisinin; ketçap mayonez tüketiminin gitgide artması ile sofralardaki yokluğu pek hissedilmez hale geldi. Ancak doğal yaşamın daha popüler olduğu ve aynı zamanda uzmanların da bilgilendirmeleri ile doğal yöntemler ile yemeklerimizi tatlandırmaya tekrar döndük. Durum böyle olunca hazır nar ekşileri de gözden düştü. Nar ekşisindeki ekşimsi tadın yanı sıra tatlılık da söz konusudur. Yemeklerin yanında vazgeçilmez olan nar ekşisi özellikle çiğ köfte severlerin sıkça kullandığı doğal bir tatlandırıcıdır.
Nar oldukça faydalı olduğundan artık yaz meyvelerinin vazgeçilmezi olarak tüketilmektedir. Ancak mevsimi geçtiği zamanlar nara rastlamak pek mümkün olmamaktadır. Ancak nar ekşisi yapılarak daha da uzun süreler nar tüketimi yapılabilir.
Nar aynı zamanda besin değeri açısından oldukça güçlü ve zengin bir meyvedir. Yemesi zahmetli olan fakat bir o kadar da faydası olan narın faydalarını saymakla bitiremeyiz. Sadece yemek ile tüketilmeyen nar suyunun konsantre olmuş hali yani ekşisinin de faydalı olduğunu bilmeliyiz. Marketlerde satılan birçok nar ekşisi glikoz ve asitten oluşmakta ve hiçbir şekilde nar ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bu nedenle evde doğal yöntemler ile nar ekşisini hazırlamanızı tavsiye ediyoruz. Bu şekilde gönül rahatlığı ile mevsiminde aldığınız narları doğal bir nar ekşisine çevirerek tüketebilirsiniz.
Türk mutfağında köklü bir yere sahip olan nar ekşileri aynı zamanda salatalarda da sıkça kullandığımız bir tatlandırıcıdır. Salata denilince akla Akdeniz mutfağı gelmektedir. Aynı zamanda Arap mutfağında da oldukça sık kullanılan nar ekşisi aslında nar suyunun konsantre olmuş halidir. Yoğunluğunun sebebi ise saklama amaçlı şeker ile beraber pişirilmesidir. Nar suyunun yaklaşık %10′ u kadar da şeker kullanılmalıdır. Şeker karamalize olduktan sonra bulunduğu sıvının akışkanlığını kaybetmesine yardımcı olur. Bu nedenden dolayı da nar ekşisi koyu kıvamlı bir hale geliyor. Gün geçtikçe uzmanlar doğal yaşamın evde yapılan ürünlerin daha sağlıklı olduğunu her taraftan duyurarak vatandaşların da buna kulak vermesine yardımcı oluyor. Evde yapılan nar ekşisi hem sizlerin damak zevkine daha uygun olacak hem de sofralarınızda gönül rahatlığı ile yerini alacaktır.
Nar Ekşisi Nasıl Yapılır?
Malzemeler
  • 5 kg kabuklu ekşi nar
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı
  1. Kabuklu olarak aldığınız 5 kiloluk narların tamamı bir kesici yardımı ile bölün. Daha sonra böldüğünüz narları kolay bir şekilde tanelerine ayırabilmek amacı ile her nar parçasını avucunuzun iç kısmı gelecek şekilde tutun ve bir kaşık yardımı ile narın dış yüzeyine vurun. Nar tanelerinin tamamı ayrılıncaya kadar vurma işlemini son hızla sürdürün.
  2. Narın tanelerini tamamen ayırın. Eğer nar tanelerinin arasına herhangi bir zar kaçmış ise onları ayırın. Ayrılan nar tanelerini mutfak robotu yardımı ile suyunu çıkarın. Daha sonra bir süzgeç yardımı ile suyun ham kısmını alın. Nar suyunun tamamını geniş bir tencereye alın.
  3. Yaklaşık 3-4 saat boyunca kaynatılan nar suyunun üzerinde oluşan köpükleri de bir taraftan bir süzgeç yardımı ile ayırın. İstediğiniz nar ekşisi kıvamına gelinceye dek kaynatın. Ardından kıvamını almaya yakın malzeme listesinde belirttiğimiz kadar tuzu içerisine ilave edin.
  4. Daha sonra soğumaya bırakın.
Nar Ekşisi Kullanımı
Nar ekşisi Türk mutfağında oldukça yeri olan ekşi çeşitlerinden biridir. Özellikle kıyı kesimlerde sıkça kullanılan nar ekşisi genelde salata sosu olarak kullanılmaktadır. Genelde salatalarda kullandığı bilinse de aynı zamanda bazı yöresel lezzetlerin tadına tat katıyor. Özellikle Maraş usulü yapılan kuru dolmaların iç harcında veya pişirme suyunda da nar ekşisi kullanılarak bu eşsiz yöresel lezzeti daha lezzetli bir hale getiriyor. Aynı zamanda bazı et çeşitlerine de nar ekşisi oldukça yakışmaktadır. Özellikle Doğu Anadolunun yöresel bir lezzeti olan çiğ köftelerde kullanılan nar ekşisi Dünya mutfağında da çok sık kullanılıyor.
Nar Ekşisi Faydaları
Osmanlı döneminden bu yana nar ekşisi ve nar suyu aynı zamanda şifa amaçlı da kullanılmaktadır. Faydalarını saymakla bitiremediğimiz nar ekşisi pek çok hastalığın şifacısı olmaya devam ediyor. İçindeki radikal moleküller sayesinde vücutta oluşan enfeksiyonlara ve iltihaplara da oldukça faydalıdır. Aynı zamanda tahriş olmuş diş etlerinde veya kanamalarda nar ekşisini gargara yapıp içtikten sonra etkisini göreceksiniz. İçerisinde bulundurduğu bazı moleküller sayesinde vücut bağışıklığını artıran dolayısıyla direnci geliştiren nar ekşisi vücutta oluşan özellikle dolaşım ve sindirim yolunda bulunan parazitlerin düşmanıdır. Vücuttaki iltihaplanan bölgeye nar ekşisini dökmeniz ve bunu düzenli olarak yapmanız sonuç verecektir. Eğer nara alerjiniz var ise mutlaka uzman bir hekime danıştıktan sonra kullanınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder