Yemeklerin yanında vazgeçilmez olan nar ekşisinin;
ketçap mayonez tüketiminin gitgide artması ile sofralardaki yokluğu pek
hissedilmez hale geldi. Ancak doğal yaşamın daha popüler olduğu ve aynı zamanda
uzmanların da bilgilendirmeleri ile doğal yöntemler ile yemeklerimizi
tatlandırmaya tekrar döndük. Durum böyle olunca hazır nar ekşileri de gözden
düştü. Nar ekşisindeki ekşimsi tadın yanı sıra tatlılık da söz konusudur.
Yemeklerin yanında vazgeçilmez olan nar ekşisi özellikle çiğ köfte severlerin
sıkça kullandığı doğal bir tatlandırıcıdır.
Nar oldukça faydalı olduğundan artık yaz meyvelerinin
vazgeçilmezi olarak tüketilmektedir. Ancak mevsimi geçtiği zamanlar nara
rastlamak pek mümkün olmamaktadır. Ancak nar ekşisi yapılarak daha da uzun
süreler nar tüketimi yapılabilir.
Nar aynı zamanda besin değeri açısından oldukça güçlü
ve zengin bir meyvedir. Yemesi zahmetli olan fakat bir o kadar da faydası olan
narın faydalarını saymakla bitiremeyiz. Sadece yemek ile tüketilmeyen nar
suyunun konsantre olmuş hali yani ekşisinin de faydalı olduğunu bilmeliyiz.
Marketlerde satılan birçok nar ekşisi glikoz ve asitten oluşmakta ve hiçbir
şekilde nar ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bu nedenle evde doğal yöntemler ile
nar ekşisini hazırlamanızı tavsiye ediyoruz. Bu şekilde gönül rahatlığı ile
mevsiminde aldığınız narları doğal bir nar ekşisine çevirerek tüketebilirsiniz.
Türk mutfağında köklü bir yere sahip olan nar ekşileri
aynı zamanda salatalarda da sıkça kullandığımız bir tatlandırıcıdır. Salata
denilince akla Akdeniz mutfağı gelmektedir. Aynı zamanda Arap mutfağında da
oldukça sık kullanılan nar ekşisi aslında nar suyunun konsantre olmuş halidir.
Yoğunluğunun sebebi ise saklama amaçlı şeker ile beraber pişirilmesidir. Nar
suyunun yaklaşık %10′ u kadar da şeker kullanılmalıdır. Şeker karamalize
olduktan sonra bulunduğu sıvının akışkanlığını kaybetmesine yardımcı olur. Bu
nedenden dolayı da nar ekşisi koyu kıvamlı bir hale geliyor. Gün geçtikçe
uzmanlar doğal yaşamın evde yapılan ürünlerin daha sağlıklı olduğunu her
taraftan duyurarak vatandaşların da buna kulak vermesine yardımcı oluyor.
Evde yapılan nar ekşisi hem sizlerin damak zevkine daha uygun olacak hem de
sofralarınızda gönül rahatlığı ile yerini alacaktır.
Nar Ekşisi
Nasıl Yapılır?
Malzemeler
- 5 kg kabuklu ekşi nar
- 1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı
- Kabuklu olarak aldığınız 5 kiloluk narların tamamı bir kesici yardımı ile bölün. Daha sonra böldüğünüz narları kolay bir şekilde tanelerine ayırabilmek amacı ile her nar parçasını avucunuzun iç kısmı gelecek şekilde tutun ve bir kaşık yardımı ile narın dış yüzeyine vurun. Nar tanelerinin tamamı ayrılıncaya kadar vurma işlemini son hızla sürdürün.
- Narın tanelerini tamamen ayırın. Eğer nar tanelerinin arasına herhangi bir zar kaçmış ise onları ayırın. Ayrılan nar tanelerini mutfak robotu yardımı ile suyunu çıkarın. Daha sonra bir süzgeç yardımı ile suyun ham kısmını alın. Nar suyunun tamamını geniş bir tencereye alın.
- Yaklaşık 3-4 saat boyunca kaynatılan nar suyunun üzerinde oluşan köpükleri de bir taraftan bir süzgeç yardımı ile ayırın. İstediğiniz nar ekşisi kıvamına gelinceye dek kaynatın. Ardından kıvamını almaya yakın malzeme listesinde belirttiğimiz kadar tuzu içerisine ilave edin.
- Daha sonra soğumaya bırakın.
Nar Ekşisi
Kullanımı
Nar ekşisi Türk mutfağında oldukça yeri olan ekşi
çeşitlerinden biridir. Özellikle kıyı kesimlerde sıkça kullanılan nar ekşisi
genelde salata sosu olarak kullanılmaktadır. Genelde salatalarda kullandığı
bilinse de aynı zamanda bazı yöresel lezzetlerin tadına tat katıyor. Özellikle
Maraş usulü yapılan kuru dolmaların iç harcında veya pişirme suyunda da nar
ekşisi kullanılarak bu eşsiz yöresel lezzeti daha lezzetli bir hale getiriyor.
Aynı zamanda bazı et çeşitlerine de nar ekşisi oldukça yakışmaktadır. Özellikle
Doğu Anadolunun yöresel bir lezzeti olan çiğ köftelerde kullanılan nar ekşisi
Dünya mutfağında da çok sık kullanılıyor.
Nar Ekşisi
Faydaları
Osmanlı döneminden bu yana nar ekşisi ve nar suyu aynı zamanda şifa
amaçlı da kullanılmaktadır. Faydalarını saymakla bitiremediğimiz nar ekşisi pek
çok hastalığın şifacısı olmaya devam ediyor. İçindeki radikal moleküller
sayesinde vücutta oluşan enfeksiyonlara ve iltihaplara da oldukça faydalıdır.
Aynı zamanda tahriş olmuş diş etlerinde veya kanamalarda nar ekşisini gargara
yapıp içtikten sonra etkisini göreceksiniz. İçerisinde bulundurduğu bazı moleküller
sayesinde vücut bağışıklığını artıran dolayısıyla direnci geliştiren nar ekşisi
vücutta oluşan özellikle dolaşım ve sindirim yolunda bulunan parazitlerin
düşmanıdır. Vücuttaki iltihaplanan bölgeye nar ekşisini dökmeniz ve bunu
düzenli olarak yapmanız sonuç verecektir. Eğer nara alerjiniz var ise mutlaka
uzman bir hekime danıştıktan sonra kullanınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder