Bilindiği gibi çikolatanın esas maddesi aslında,
kendisi acı bir lezzete sahip olan, kakao bitkisidir. Biyolojik sınıflandırmaya
göre, ebegümecigiller familyasına ait olan kakao, ikiçenekliler olarak
adlandırılan sınıfa dahil edilmektedir. Boyları 4 ile 8 metre arasında değişen
kakao bitkisi, yağmurlu iklimlere ve dolayısı ile de ılıman iklim koşullarına
yatkın bir bitkidir. Kakaonun ana vatanı ise, Amazon Nehri ile Orinoco Nehiri
çevresi ve And Dağları’nın yüksek olmayan bölgeleridir.
Kakaodan
Çikolata Eldesi
Çikolata yapabilmek için öncelikle gerekli olan bitki
kakaodur. Kakao tohumları toplandıktan sonra, fermente (mayalandırılma)
işleminden geçmekte ve akabinde de kurutulmaya bırakılmaktadır. Kurutulmuş olan
kakao tohumları da kavrulmaktadır. Kavrulma işleminden sonra ise, un
şekline getirilmektedir. Bu süreçler sonucunda kakaonun yağı dışarı
çıkarılmaktadır. Kakaonun yağının çıkarılması önemlidir, çünkü yağı çıkarılan
bu tohumlar yeniden öğütülmekte ve böylece de kakao tozu elde edilmesi
sağlanmaktadır. Tüm bu aşamalardan sonra, kakao tozuna ilave edilen süt ve
şeker yardımı ile çikolata elde edilmektedir.
Kakaonun
Besin Bileşenleri
İçeriğinde, azot, yağ, lif ve bazı yararlı mineralleri
barındıran kakao, antioksidan özelliklerinin de yardımı ile, aslında sağlığa
birçok faydası olan bir bitkidir. Hem de lezzetli olması da ayrı bir olumlu
özelliğidir. Ayrıca kakao, suda çözünebilen bitkisel pigmentlerden flavonoid
bileşenini de içermektedir. Flavonoid ise, oksijenin etkin ve yeterli bir
şekilde beyne ulaşmasına yardımcı olmaktadır.
Çikolatanın
Faydaları
Hoş lezzeti ile herkesin sevdiği bir besin olan
çikolata, kalp işlevleri, beyin ve sinir sistemi işlevlerinin uygun şekilde
yapılmasına yardımcı olmaktadır. Çikolatanın en çok bilinen faydası ise,
zihinsel ve ruhsal açıdan modun yükselmesini sağlaması ve mutlu hissettirmesidir.
Sonuç olarak çikolata, strese de iyi gelmektedir. Bunlardan ayrı olarak,
kakaonun güçlü antioksidan etkisi sayesinde çikolata, kanserli ve kötü huylu
hücrelerin büyümesini, çoğalmasını ve yayılmasını engellemeye yardımcı
olmaktadır.
Bu durumda, çikolatanın faydaları şu şekildedir;
1.Stres ve
Mutsuzluk Karşıtı
Kahve ve çay gibi, kakao da bir miktar kafein
içermektedir. Kafein ise, bir tür alkaloittir ve bundan dolayı da, doğal bir
canlandırıcı etkiye sahiptir ve güçlü bir uyarıcıdır. Bu özelliğinden dolayı da
kakao ve dolayısı ile çikolata, stres ile mücadelede etkili bir silahtır. Doğal
bir anti-depresan gibi davranan çikolata, daha mutlu hissedilmesine yardımcı
olmaktadır. Ayrıca, triptofan adı verilen ve bir amino asit türü olan bu
bileşen kakaoda bulunmaktadır. Böylece kakao, rahatlatıcı ve sakinleştirici
etki göstererek, stresin hafiflemesine katkı sağlamaktadır.
2.Beyin ve
Sinir Sistemi Sağlığı
Çikolata, beyin ve sinir sisteminin, özellikle de
ilerleyen yaş ile birlikte ortaya çıkan işlev bozukluklarını önlemektedir.
Çünkü kakao ve çikolata, antioksidan flavonoidler bakımından zengindir.
Antioksidan flavonoidler ise, serbest radikaller ile mücadelede etkin
olduğundan, oluşabilecek zarara karşı korumakta etkindir. Öte yandan çikolata,
zihinsel sağlık için son derece önemli olan, serotonin düzeyinin artırılmasına
katkı sağlamaktadır. Böylece beyin daha aktif ve algılama yetisi yüksek hale
gelmektedir. Son olarak da çikolatanın, Alzheimer vb gibi sinir sistemi
bozukluğu hastalarının tedavisinde etkili olduğu tartışılmaktadır.
3.Tansiyon
Kakaonun içeriğinde bulunan flavonoidler, kandaki
nitrik oksit seviyesinin artırılmasına yardımcı olmaktadır. Yani bu şekilde,
uygun kan basıncı değerlerinin elde edilmesini sağlamaktadır. Nitrik asit ise,
kanın damarlar içinde pıhtılaşmasını engellemekte ve kan yoğunluğunun artmasını
engellemekte ve böylece de kanın damarlar içinde uygun bir şekilde akmasına
yardımcı olmaktadır. Bundan dolayı da, kan basıncının (tansiyonun)
düzenlenmesine katkı sağlamaktadır. Diğer yandan çikolata, doğal diüretik
özelliğe sahiptir. Diüretik yani idrar söktürücü özelliği sayesinde çikolata,
yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca, kakaonun
içeriğinde bulunan potasyum minerali de, tansiyonun düşürülmesinde etkili
olmaktadır.
4.Kalp
Sağlığı
Öncelikle, antioksidan özellikleri sayesinde kalp
sağlığını destekleyen çikolata, içerdiği stearik asit sayesinde de kalp sağlığı
için faydalıdır. Stearik asit, bir doymuş yağ asidi olmasının yanı sıra ilginç
bir şekilde kolesterol katkısı içermemektedir. Bundan dolayı da, kalp krizi
riskinin azaltılmasında etkili olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, epikateşin ve
gallik asit gibi flavonoidler içeren kakao bu özelliği sayesinde, kalp
sağlığının, stres ve yaşa bağlı olarak gelişen durumlara karşı korunmasına
yardımcı olmaktadır.
5.Diyabet
Sütlü ve şekerli çikolata değil de, siyah ve şekersiz
bir çikolata türü olan bitter, içeriğinde bulunan kafein sayesinde, kandaki
şeker seviyesinin nötralize edilmesine katkıda bulunmaktadır. Kafein ise doğal bir
uyaran olmasından dolayı, safra salgısının ve insülinin uyarılmasına yardımcı
olmakta ve böylece de kandaki şeker seviyesinin dengelenmesini sağlamaktadır.
6.Çikolatanın
Diğer Faydaları
Çikolatanın ve kakaonun sağlığa olan diğer faydaları
ise aşağıda belirtildiği şekildedir;
- Öksürük, boğaz ağrısı ve soğuk algınlığına iyi gelir.
- Enerji sağlar.
- Kan sağlığı için önemli olan, demir mineralini içerir.
- Doğal bir afrodizyak etkisi bulunmaktadır (cinsel istek uyarıcı).
- İshale iyi gelir (özellikle de kakao).
- Kanser hücrelerinin çoğalmasını önler.
- Kemikler için faydalı olan kalsiyum mineralini içerir.
- İçerdiği magnezyum sayesinde, vücuttaki asitlik seviyesini düzenler ve sindirime yardımcı olur.
- İçeriği bakır sayesinde, dezenfektan ve antiseptik özellikler gösterir.
- Son olarak çikolata, içeriğinde bulunan potasyum sayesinde, kan basıncının düzenlenmesini sağlar.
Uyarı
- Yağlı, sütlü ve şekerli çikolata, obezite ve diyabet hastaların tüketimi için uygun değildir.
- Çok fazla bitter çikolata tüketilmesi de, kan şekerinin düşmesine neden olacağından halsizliğe yol açmaktadır.
- Bazı hassas bünyeli insanların ise çikolataya karşı alerjisi olabilmektedir.
- Aşırı miktarda çikolata tüketilmesi halinde, baş ağrısı, migren, nevrotik bozukluklar ve kabızlık gibi sorunların yaşanabilmesi muhtemeldir.
Çikolatanın
Besin Bileşen ve Değerleri
Aşırı miktarda olmamak şartı ile çikolata güvenli bir
gıdadır. Ancak, çikolata yüksek kalori değerine sahip olduğu için, kilo
alınmasına sebep olabilmektedir. Bundan dolayı da kontrollü şekilde
tüketilmelidir. Ayrıca, sütlü çikolatadan ziyade, bitter çikolatanın tercih
edilmesi de, sağlık açısından daha faydalıdır. Bu durumda, 100 gram sütlü
çikolatanın besin bileşenleri ve değerleri aşağıda belirtildiği şekildedir;
- Enerji: 540 kcal
- Karbonhidrat: 59 gram
- Yağ: 30 gram
- Protein: 8 gram
- Lif: 3,5 gram
- Mineraller (çoktan aza): Potasyum, fosfor, kalsiyum, sodyum, magnezyum, demir, çinko, manganez ve bakır.
Vitaminler: A
vitamini, E vitamini ve K vitamini.
Bahsedilen çikolata, marketlerde satılan değil, değil mi?
YanıtlaSilNereden edineceğimizi de yazsanız fena olmaz :)
Merhaba;
YanıtlaSilEvet marketlerde satılan bildiğimiz çikolata;))
Marketlerde satılan standart cikolata, sanki daha fena bir şey gibi :)
Sil