7 Mayıs 2019 Salı

Çikolatanın Faydaları Nelerdir?


Bilindiği gibi çikolatanın esas maddesi aslında, kendisi acı bir lezzete sahip olan, kakao bitkisidir. Biyolojik sınıflandırmaya göre, ebegümecigiller familyasına ait olan kakao, ikiçenekliler olarak adlandırılan sınıfa dahil edilmektedir. Boyları 4 ile 8 metre arasında değişen kakao bitkisi, yağmurlu iklimlere ve dolayısı ile de ılıman iklim koşullarına yatkın bir bitkidir. Kakaonun ana vatanı ise, Amazon Nehri ile Orinoco Nehiri çevresi ve And Dağları’nın yüksek olmayan bölgeleridir.
Kakaodan Çikolata Eldesi
Çikolata yapabilmek için öncelikle gerekli olan bitki kakaodur. Kakao tohumları toplandıktan sonra, fermente (mayalandırılma) işleminden geçmekte ve akabinde de kurutulmaya bırakılmaktadır. Kurutulmuş olan kakao tohumları da kavrulmaktadır. Kavrulma işleminden sonra ise, un şekline getirilmektedir. Bu süreçler sonucunda kakaonun yağı dışarı çıkarılmaktadır. Kakaonun yağının çıkarılması önemlidir, çünkü yağı çıkarılan bu tohumlar yeniden öğütülmekte ve böylece de kakao tozu elde edilmesi sağlanmaktadır. Tüm bu aşamalardan sonra, kakao tozuna ilave edilen süt ve şeker yardımı ile çikolata elde edilmektedir.
Kakaonun Besin Bileşenleri
İçeriğinde, azot, yağ, lif ve bazı yararlı mineralleri barındıran kakao, antioksidan özelliklerinin de yardımı ile, aslında sağlığa birçok faydası olan bir bitkidir. Hem de lezzetli olması da ayrı bir olumlu özelliğidir. Ayrıca kakao, suda çözünebilen bitkisel pigmentlerden flavonoid bileşenini de içermektedir. Flavonoid ise, oksijenin etkin ve yeterli bir şekilde beyne ulaşmasına yardımcı olmaktadır.
Çikolatanın Faydaları
Hoş lezzeti ile herkesin sevdiği bir besin olan çikolata, kalp işlevleri, beyin ve sinir sistemi işlevlerinin uygun şekilde yapılmasına yardımcı olmaktadır. Çikolatanın en çok bilinen faydası ise, zihinsel ve ruhsal açıdan modun yükselmesini sağlaması ve mutlu hissettirmesidir. Sonuç olarak çikolata, strese de iyi gelmektedir. Bunlardan ayrı olarak, kakaonun güçlü antioksidan etkisi sayesinde çikolata, kanserli ve kötü huylu hücrelerin büyümesini, çoğalmasını ve yayılmasını engellemeye yardımcı olmaktadır.
Bu durumda, çikolatanın faydaları şu şekildedir;
1.Stres ve Mutsuzluk Karşıtı

Kahve ve çay gibi, kakao da bir miktar kafein içermektedir. Kafein ise, bir tür alkaloittir ve bundan dolayı da, doğal bir canlandırıcı etkiye sahiptir ve güçlü bir uyarıcıdır. Bu özelliğinden dolayı da kakao ve dolayısı ile çikolata, stres ile mücadelede etkili bir silahtır. Doğal bir anti-depresan gibi davranan çikolata, daha mutlu hissedilmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca, triptofan adı verilen ve bir amino asit türü olan bu bileşen kakaoda bulunmaktadır. Böylece kakao, rahatlatıcı ve sakinleştirici etki göstererek, stresin hafiflemesine katkı sağlamaktadır.
2.Beyin ve Sinir Sistemi Sağlığı

Çikolata, beyin ve sinir sisteminin, özellikle de ilerleyen yaş ile birlikte ortaya çıkan işlev bozukluklarını önlemektedir. Çünkü kakao ve çikolata, antioksidan flavonoidler bakımından zengindir. Antioksidan flavonoidler ise, serbest radikaller ile mücadelede etkin olduğundan, oluşabilecek zarara karşı korumakta etkindir. Öte yandan çikolata, zihinsel sağlık için son derece önemli olan, serotonin düzeyinin artırılmasına katkı sağlamaktadır. Böylece beyin daha aktif ve algılama yetisi yüksek hale gelmektedir. Son olarak da çikolatanın, Alzheimer vb gibi sinir sistemi bozukluğu hastalarının tedavisinde etkili olduğu tartışılmaktadır.
3.Tansiyon

Kakaonun içeriğinde bulunan flavonoidler, kandaki nitrik oksit seviyesinin artırılmasına yardımcı olmaktadır. Yani bu şekilde, uygun kan basıncı değerlerinin elde edilmesini sağlamaktadır. Nitrik asit ise, kanın damarlar içinde pıhtılaşmasını engellemekte ve kan yoğunluğunun artmasını engellemekte ve böylece de kanın damarlar içinde uygun bir şekilde akmasına yardımcı olmaktadır. Bundan dolayı da, kan basıncının (tansiyonun) düzenlenmesine katkı sağlamaktadır. Diğer yandan çikolata, doğal diüretik özelliğe sahiptir. Diüretik yani idrar söktürücü özelliği sayesinde çikolata, yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca, kakaonun içeriğinde bulunan potasyum minerali de, tansiyonun düşürülmesinde etkili olmaktadır.
4.Kalp Sağlığı

Öncelikle, antioksidan özellikleri sayesinde kalp sağlığını destekleyen çikolata, içerdiği stearik asit sayesinde de kalp sağlığı için faydalıdır. Stearik asit, bir doymuş yağ asidi olmasının yanı sıra ilginç bir şekilde kolesterol katkısı içermemektedir. Bundan dolayı da, kalp krizi riskinin azaltılmasında etkili olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, epikateşin ve gallik asit gibi flavonoidler içeren kakao bu özelliği sayesinde, kalp sağlığının, stres ve yaşa bağlı olarak gelişen durumlara karşı korunmasına yardımcı olmaktadır.
5.Diyabet

Sütlü ve şekerli çikolata değil de, siyah ve şekersiz bir çikolata türü olan bitter, içeriğinde bulunan kafein sayesinde, kandaki şeker seviyesinin nötralize edilmesine katkıda bulunmaktadır. Kafein ise doğal bir uyaran olmasından dolayı, safra salgısının ve insülinin uyarılmasına yardımcı olmakta ve böylece de kandaki şeker seviyesinin dengelenmesini sağlamaktadır.
6.Çikolatanın Diğer Faydaları

Çikolatanın ve kakaonun sağlığa olan diğer faydaları ise aşağıda belirtildiği şekildedir;
  • Öksürük, boğaz ağrısı ve soğuk algınlığına iyi gelir.
  • Enerji sağlar.
  • Kan sağlığı için önemli olan, demir mineralini içerir.
  • Doğal bir afrodizyak etkisi bulunmaktadır (cinsel istek uyarıcı).
  • İshale iyi gelir (özellikle de kakao).
  • Kanser hücrelerinin çoğalmasını önler.
  • Kemikler için faydalı olan kalsiyum mineralini içerir.
  • İçerdiği magnezyum sayesinde, vücuttaki asitlik seviyesini düzenler ve sindirime yardımcı olur.
  • İçeriği bakır sayesinde, dezenfektan ve antiseptik özellikler gösterir.
  • Son olarak çikolata, içeriğinde bulunan potasyum sayesinde, kan basıncının düzenlenmesini sağlar.
Uyarı
  • Yağlı, sütlü ve şekerli çikolata, obezite ve diyabet hastaların tüketimi için uygun değildir.
  • Çok fazla bitter çikolata tüketilmesi de, kan şekerinin düşmesine neden olacağından halsizliğe yol açmaktadır.
  • Bazı hassas bünyeli insanların ise çikolataya karşı alerjisi olabilmektedir.
  • Aşırı miktarda çikolata tüketilmesi halinde, baş ağrısı, migren, nevrotik bozukluklar ve kabızlık gibi sorunların yaşanabilmesi muhtemeldir.
Çikolatanın Besin Bileşen ve Değerleri
Aşırı miktarda olmamak şartı ile çikolata güvenli bir gıdadır. Ancak, çikolata yüksek kalori değerine sahip olduğu için, kilo alınmasına sebep olabilmektedir. Bundan dolayı da kontrollü şekilde tüketilmelidir. Ayrıca, sütlü çikolatadan ziyade, bitter çikolatanın tercih edilmesi de, sağlık açısından daha faydalıdır. Bu durumda, 100 gram sütlü çikolatanın besin bileşenleri ve değerleri aşağıda belirtildiği şekildedir;
  • Enerji: 540 kcal
  • Karbonhidrat: 59 gram
  • Yağ: 30 gram
  • Protein: 8 gram
  • Lif: 3,5 gram
  • Mineraller (çoktan aza): Potasyum, fosfor, kalsiyum, sodyum, magnezyum, demir, çinko, manganez ve bakır.
Vitaminler: A vitamini, E vitamini ve K vitamini.

3 yorum:

  1. Bahsedilen çikolata, marketlerde satılan değil, değil mi?
    Nereden edineceğimizi de yazsanız fena olmaz :)

    YanıtlaSil
  2. Merhaba;

    Evet marketlerde satılan bildiğimiz çikolata;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Marketlerde satılan standart cikolata, sanki daha fena bir şey gibi :)

      Sil