16 Mayıs 2019 Perşembe

Gül Sirkesi


Gül, yüzyıllar boyunca kadınların güzellik simgesi olmuştur. Zarafeti anlatan gül, zaman zaman sevenler arasındaki mesajları da taşımıştır rengiyle.
Gül Sirkesi Nasıl Yapılır?
Gül sirkesinin yapımı için farklı teknikler bulunmaktadır. Bu tekniklerden dördünü paylaşıyoruz.
1. Tarif
Malzemeler
  • 500 gr ilaçsız yetiştirilmiş organik gül yaprağı
  • Sıcak içme suyu
  • 2 çorba kaşığı has bal
  • 3 çorba kaşığı ev yapımı elma sirkesi
  • 1 tutam Hibisküs
Hazırlanışı
  1. Gülleri temizleyin; kesinlikle yıkamayın.
  2. Gül yapraklarını ve Hibisküs’ ü cam bir kavanoza koyun.
  3. Balı gül yapraklarının üzerine ekleyin.
  4. Güllerin üstünü örtecek kadar sıcak su ekleyin.
  5. Elma sirkesini kavanoza ekleyin ve karıştırın.
  6. Kavanozun kapağını kapatarak karanlık ve ılık bir yerde bekletin.
  7. 1 ay sonra tadına bakın. Tadı keskinleşmişse süzerek buz dolabına kaldırın. Tadı henüz keskinleşmemişse biraz daha bekletin.
2. Tarif
Malzemeler
  • 1 birim (örneğin su bardağı) gül yaprağı
  • 4 birim beyaz sirke veya elma sirkesi
Hazırlanışı
  1. Gül yapraklarını suyun içinde nazikçe yıkayın ve süzün.
  2. Kurutmak için kağıt havlu veya fırın kağıdına sererek kurutun.
  3. Gül yapraklarını kavanoza yerleştirin ve de üzerine sirkeyi katın.
  4. Kapağını sıkıca kapatın
  5. Kavanozu güneş gören yerde 1 ay bekletin.
  6. 1 ayın sonunda sirkeniz hazırdır. Oda sıcaklığında 6 ay kullanabilirsiniz.
3. Tarif
Malzemeler
  • Taze gül yaprakları
  • Elma sirkesi veya beyaz sirke
Hazırlanışı
  1. Gül yapraklarını kavanoza doldurun.
  2. Sirkeyi ocakta ısıtın; kaynamaya yakın ocaktan alın.
  3. Sirkeyi yaprakların üzerine dökün.
  4. 1 hafta ile 6 hafta arası istediğiniz renge dönene kadar serin ve karanlık bir yerde bekletin.
4. Tarif
Malzemeler
  • Bir avuç taze gül yaprağı
  • Yarım litre sirke
Hazırlanışı
  • Gül yapraklarını bir şişeye veya kavanoza koyun.
  • Sirkeyi kaynatın.
  • Kaynayan sirkeyi gül yapraklarının üzerine dökün.
  • Şişenin ağzını sıkıca kapatın.
  • 15 gün boyunca güneşte dinlendirin.
  • Sonra süzün.
Gül Nelere İyi Gelir?
Gülün içeriğinde A vitamini, B3 vitamini, C vitamini ve de D vitamini ile demir bulunduğundan tüketimi besin değerleri açısından faydalıdır. Bu besin değerlerinden yararlanmak amacıyla gülün taze yapraklarından faydalanabileceğiniz gibi, gül reçeli olarak, gül suyu olarak, gül şerbeti olarak veya gül yağı olarak da gül ürünlerini kullanabilirsiniz.
  • Gül içeriği ile birçok doğum kontrol hapının ve adet düzenleyici olarak veya regl geciktirmek amacıyla üretilen ilaçların yapısına katılır. Ancak taze güllerin yapraklarını yediğinizde de regliniz gecikir. Hatta regl olduğunuz halde taze gül yapraklarını yerseniz, bir iki saat içerisinde regliniz kesilecektir. Yani tatile çıktığınız bir gün hevesle uyanıp sabah regl olduğunuzu gördüğünüzde hayal kırıklığına boyun eğmek yerine gül yaprağı yerseniz, öğleden sonra denize ya da havuza girebilirsiniz.
  • Gülün yapraklarını kurutup bitki çayı gibi demlediğinizde, midenizi rahatlattığını ve hazımsızlığı giderdiğini hissedeceksiniz. Ayrıca ishal problemi olan kişilerin ishali de çayı içtikten bir süre sonra kesilecektir. Aynı zamanda da böbrekleri destekleyen gül çayı, idrar söktürücü olarak da görev yapmaktadır. Gül çayının diğer bir faydası da stresi ve gerginliği almasıdır. Vücudu toksinlerden arındıran gül çayı, insanı ferahlatır. Gül çayı olarak tüketildiğinde mideyi rahatlatan ve de ishali kesen gül , reçel olarak tüketildiğinde de mide sorunlarına iyi gelmektedir. Hazımsızlık ve bulantı sorunları kronik hale gelmiş kişilerde, düzenli olarak gül reçeli tüketimi rahatsızlık belirtilerinin zamanla azalmasına sebep olmaktadır.
  • Gül yapraklarının kaynatılması sonucu elde edeceğiniz karışımı göz nezlesi ve göz kanlanması gibi rahatsızlıklara karşı kullanabilirsiniz. Eğer bu su ile gargara yaparsanız, dişlerinizin ağrısı diner ve ağız yaralarında iyileşme görülür. Ayrıca enfeksiyona sebep olan bakterileri öldüreceğinden, bademcik iltihabının da iyileşmesinde etkilidir. Gül suyunun besin olarak tüketilmesinin vücuda birçok faydası olduğu bilinmektedir. Ancak yapay olarak üretilen, dışarıdan satın aldığınız bir gül suyunu içmeye kalktığınızda bu size yarardan çok zarar verebilir. Eğer gül suyunun faydalarından oral yoldan yararlanmak istiyorsanız, gül yapraklarından kendinizin üreteceği gül suyunu kullanmalısınız. Gül suyundan oral yoldan faydalandığınızda, yorgunluğa ve halsizliğe iyi geldiğini hissedeceksiniz. Öksürük ve boğaz ağrılarına iyi geldiği, soğuk algınlıklarını giderdiği, gerginliği hafiflettiği, ülser ve hazımsızlık problemlerini gidermeye yardımcı olduğu bilinmektedir.
  • Gün içerisinde yüzümüz havadaki toz ve kirle muhatap olurken, yüzümüzdeki hücreler de boş durmaz ve yağ üretir. Dolayısı ile cildimiz düzenli olarak temizlenmediğinde cildimizdeki gözenekler bu yağ ve kirle tıkanır. Tıkanan gözenekler siyah nokta, sivilce ve de leke oluşumu için verimli hale gelir. Bunun önüne geçmek için cildi düzenli temizlemek ve de gözeneklerin hava almasını sağlamak gerekmektedir. Cildimizi temizlemenin ve de gözenekleri sıkılaştırmanın en doğal yolu gül suyudur. Tabii ki kendi üretimimiz olan gül suyu tamamen doğal olup kimyasal içermeyeceğinden daha tercih edilir. Ancak uğraşmak istemiyorsanız marketlerden alacağınız gül suyunu da tercih edebilirsiniz.
  • Alerjik ciltler için destekleyici olarak kullanılan gül yağı, iyi bir makyaj temizleyicidir. Badem yağı içerisinde bekletilen taze gül yapraklarından elde edilen gül yağı ile göz çevresindeki kırışıklıklara en fazla yarım saat olmak suretiyle düzenli olarak uygulama yaparsanız belirli bir süre sonra kırışıklıklar hafifleyecektir.
  • Evde hazırlanmış olan gül suyu kürü ile saçların yıkanması, saçların beslenmesine ve de daha hızlı uzamasına yardımcı olmaktadır. Saçlarınız dökülüyorsa, kepek ya da yağlanma problemleriniz varsa saçlarınızı gül suyu ile yıkayarak bu durumun iyileşmesine katkıda bulunabilirsiniz. Ayrıca çok fazla işlem gördüğünden yıpranmış ve de kırılma eğiliminde olan saçların da gül suyu ile yıkanması,  daha sağlıklı ve de daha parlak hale gelmelerini sağlayacaktır.
  • Ateşi çıkan bir kişinin başına ve alnına pamuklu bir beze döktüğünüz gül suyunu uygulayabilirsiniz. Bu uygulama aynı zamanda migrene de iyi gelmektedir.
  • Gül sabunu kullanımı doğumdan sonra meydana gelen çatlakları ve de lekeleri gidermek için kullanılabilmektedir. Ayrıca sivilce ve egzamaya karşı da etkilidir.
  • Gül tütsüsü yaparak ya da gül yağı koklayarak uyumak zihinsel aktivitenin günden güne güçlenmesini sağlamaktadır.
Gül Sirkesinin Faydaları Nelerdir? Gül Sirkesi Nasıl Kullanılır?
Yeni bir tarif olarak geç kalmış bir şekilde açığa çıkan gül sirkesi, faydaları duyuldukça daha da merak edilir hale gelecek gibi görünüyor.
  • Diş etlerinizin güçlenmesini istiyorsanız gül sirkesinden faydalanabilirsiniz.  Her gün 1 su bardağı ılık suya 1 yemek kaşığı gül sirkesi ekleyerek gargara yapın. Diş etleri çekilmesi sorunundan kurtulacak ve de daha güçlü diş etlerine kavuşacaksınız.
  • Gül suyu da, sirke de ateşi düşürmede etkili maddelerdir. Dolayısı ile pamuklu bir beze gül sirkesi döküp hastanın alnına ve bileklerine koyduğunuzda ateşinin düştüğünü göreceksiniz.
  • Zayıflamak mı istiyorsunuz? 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı gül sirkesi koyarak her gün aç karınla için. Zamanla metabolizmanız hızlanacak ve de zayıfladığınızı göreceksiniz.
  • Gül sirkesi özellikle güneş çarpması sebebiyle baş ağrısı yaşandığında ağrının geçmesinde etkilidir. Pamuklu bir beze gül sirkesi dökerek alnınıza uygulayın.
  • Gül sirkesini su ile seyrelterek masaj yağı olarak kullanabilirsiniz.
  • Salatalarınıza sirke olarak gül sirkesi kullanabilirsiniz. Bu şekilde gül sirkesini yiyeceklerinize dahil ettiğinizde yemeklerden sonra hazımsızlık sorunu çekmezsiniz.
Bir şişenin yarısına kadar maden suyu, diğer yarısına da gül sirkesi doldurun. Tamamen doğal bir şekilde hazırlanmış olan cilt toniğinizi yüzünüze her gün uygulayın. Gün geçtikçe lekelerdeki ve sivilce izlerindeki farkı göreceksiniz.  Gözenekleriniz sıkılaşacak, cildiniz parlayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder