12 Mayıs 2019 Pazar

incirli Tatlı Tarifi


Tazeyken apayrı güzel bir tadı olan incirin kurutulmuşu da, reçeli de, tatlısı da apayrı güzel. Tabii ki tadı bu kadar güzel olunca, türetilen tatlı çeşitliliği de pek fazla olmuştur.
İncirli Tatlı Nasıl Yapılır?
Birbirinden güzel incirli tatlı tariflerini beğeninize sunuyoruz.
1. Tarif

Malzemeler
  • 10- 15 dakika suda bekletilmiş 6 adet kuru incir
  • 1 su bardağı un
  • 1 avuç kırık fındık veya ceviz içi
  • 1 çay bardağı süt
  • 3 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
Muhallebi için
  • 4 su bardağı süt
  • 2 çorba kaşığı nişasta
  • 3 çorba kaşığı un
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 poşet sade toz kremşanti
Şerbeti için
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 çorba kaşığı granül kahve
  • 4 çorba kaşığı şeker
Üzeri İçin
  • Bolca Hindistan cevizi
  • Tarçın
  • Kakao
Hazırlanışı
  1. Yumurta ve şekeri bir kapta çırpın.
  2. Sütü ilave ederek çırpmaya devam edin.
  3. Suyunu süzdüğünüz incirleri ufak ufak doğrayın ve de bir kabın içerisine çok az un serperek incirleri una bulayın.
  4. Çırpma işleminize kaba unu, tarçını, kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyerek devam edin.
  5. Kırık fındık veya ceviz içlerini ve incirleri ekleyerek karıştırma işleminize devam edin.
  6. Yağlanmış fırın kabına kek harcınızı dökün
  7. Önceden ısıtılmış fırında normal kek pişirir gibi pişirin.
  8. Kek pişerken muhallebiyi hazırlamak için tencereye sütü, şekeri, nişastayı, unu alın.
  9. Muhallebiyi koyu kıvam alana kadar çırpma teli ile karıştırarak pişirin.
  10. Muhallebi kaynayıp kabarcıklar çıkmaya başladığında ocağı kapatın.
  11. Tereyağı ve vanilyayı ekleyerek karıştırın.
  12. Kremşantiyi tencereye ekleyerek mikserle 2-3 dakika kadar çırpın. Kıvamın koyu olmasına dikkat edin.
  13. Keki fırından çıkardıktan sonra 5 dakika kadar bekleyin.
  14. Şerbeti hazırlamak için bir kabın içerisinde suyu, granüllü kahveyi, şekeri şeker iyice eriyene kadar karıştırın. (Bu malzemeleri pişirmeyin.)
  15. Ilık kekin üzerinde şerbeti gezdirin ve 5 dakika kadar kekin şerbeti içmesini bekleyin.
  16. Hazırladığınız muhallebiyi kekin üzerine dökün ve düzgün şekilde yayılmasını sağlayın.
  17. Bir kabın içerisinde tarçını, Hindistan cevizini ve kakaoyu alıp karıştırın.
  18. Muhallebinin üzerine bu karışımı serpiştirin.
  19. İncirli tatlı en az 3-4 saat, mümkünse bir gece buzdolabında bekledikten sonra servise hazır olacaktır.
2. Tarif

Malzemeler
  • 400 gr kuru incir
  • 150 gr ceviz
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay kaşığı ucuyla tarçın
Üzeri İçin
  • Kaymak
  • Antep fıstığı
Hazırlanışı
  1. Yumuşayıncaya kadar sıcak suda beklettiğiniz incirleri süzün.
  2. İncirlerin ağız kısımlarını gevşeterek içerisine ceviz koyun.
  3. İçini doldurmuş olduğunuz incirleri tencereye yerleştirin.
  4. İncirlerin üzerine şekeri dökün.
  5. Tencereye yerleştirdiğiniz incirlerin yarısına gelecek kadar suyu tencereye dökün.
  6. Kısık ateşte incirler yumuşayana kadar pişirin.
  7. Pişen incirlerin oda sıcaklığına gelmesini bekleyin ve daha da soğuması için buzdolabına kaldırın.
  8. Soğuyan incirlerin üzerini kaymak ve Antep fıstığı ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.
3. Tarif

Malzemeler
  • 4 su bardağı süt
  • 16 adet incir
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
Hazırlanışı
  1. İncirleri sıcak suya koyarak yumuşamaları için bekletin.
  2. Süte 1 çorba kaşığı toz şekeri katarak kaynatın.
  3. İncirleri küp küp doğrayın.
  4. Isıttığınız sütten bir su bardağı ılık süt alarak incirleri sütte bekletin.
  5. Sütte beklettiğiniz incirleri elinizle mıncıklayarak ezin.
  6. Ezdiğiniz incirleri tenceredeki süte ilave edin.
  7. İncirleri eklemiş olduğunuz sütü ısıtın ve çırpma teliyle yavaş yavaş karıştırın.
  8. Karışımı kaselere dökün. Üzerlerine bir kap ya da kase kapatarak havlu serin.
  9. 2 saat bekledikten sonra üzerlerindeki kap ve havluyu açarak buzdolabında soğumaya bırakın.
  10. Üzerini ceviz ve dilediğiniz malzeme ile süsleyin.
4. Tarif

Malzemeler
  • 20 adet incir
  • 5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 çay kaşığı tarçın
  • 2 adet karanfil
Hazırlanışı
  1. Sütü tencereye koyarak orta ateşte ısıtın ve bu sırada incirleri yıkayıp saplarını keserek ısıttığınız sütün içine atın.
  2. İncirleri 5 dakika kadar ocakta süt ile beraber kaynatın.
  3. Sütü ocaktan indirin ve 20 dakika kadar bekleyin.
  4. İncirleri süzün.
  5. Kaseye iri çekilmiş cevizleri, tarçın ve 2 yemek kaşığı toz şekeri ekleyip karıştırın.
  6. İncirlerin içerisine cevizli karışımı doldurun.
  7. İncir dolmalarını az önce kullanmış olduğunuz sütün içerisine koyun.
  8. Karanfilleri de süte atarak 10 dakika daha kaynatın ve süt pelteleşinceye kadar pişirin.
  9. İncirleri sütten alarak tabağa çıkarın. Soğumasını bekleyin. Yaklaşık 2 saat kadar sonra üzerine kaymak ve büyük ceviz içi koyarak servis edebilirsiniz.
5. Tarif

Malzemeler
  • 10-15 adet taze incir
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2-3 diş kuru karanfil
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • ceviz içi ya da badem
  • yarım paket çiğ krema
Hazırlanışı
  1. İncirleri yıkayın ve boyuna ikiye bölün.
  2. Tepsiye yerleştirdiğiniz incirlerin üzerine toz şekeri, tarçını, karanfili serpin.
  3. İncirlerin üzerini alimünyum folyo ile kapatın.
  4. 180 dereceye ayarladığınız fırında incirleri 25-30 dakika kadar pişirin.
  5. Ilınmasını beklediğiniz incirleri servis tabağına alın.
  6. Tepside kalan şerbeti incirlerin üzerinde gezdirin.
  7. Kremayı yüksek devirde 3-4 dakika çırpın ve katılaşmasını sağlayın.
  8. Tatlıyı yanında kremayla servis yapın.
İncirin Faydaları Nelerdir?
  • İncir vitaminler, lifler, mineraller ve de antioksidanlar bakımından son derece zengin bir meyvedir. İçerdiği minerallere bakarsak, özellikle sinir hücreleri için çok önemli iki mineral olan Sodyum ve Potasyum açısından zengin olduğunu görürüz. İçeriğinde bol miktarda bulunan bir diğer mineral ise Magnezyumdur. C vitamini açısından zengin bir besin kaynağı olan incir meyvesi, bu vitaminin yanı sıra fazla miktarda B3, B6, B2 ve K vitaminlerini de içermektedir. İçeriğinde çok az miktarda yağ bulunduğundan, kalp ve damar sağlığı açısından faydalıdır. Lifli bir yapıda bulunması sebebiyle de sindirim sistemine yardımcıdır.
  • İncir meyvesinin içerdiği Kalsiyum ve Potasyum elementleri, incirin kemiklere fayda sağlamasına alt yapı oluşturmaktadır. Kalsiyum ve Potasyum elementleri, kemiklerin güçlenmesini ve de kırılganlıklarının azalmasını sağlamaktadır. İskelet sistemi için son derece önemli olan bu iki elementin vücutta doğru miktarlarda bulunması, kemik hastalıklarına yakalanma riskini azaltmakta ve de yaşlılıktan kaynaklanan kemik erimesi gibi kemik hastalıklarına karşı kişiyi korumaktadır.
  • Potasyumun bir diğer özelliği de kalp sağlığını desteklemesidir. İncir potasyum içermesi sebebiyle tansiyonun dengelenmesini sağlar ve de yüksek tansiyon sonucu oluşacak olumsuzlukları engeller.
  • Güçlü bir antibiyotik ve de antioksidandır. Vücudun hem bakteri gibi yabancı organizmalardan, hem de yaşlanma etkilerinden korur. İlerleyen yaşa bağlı olarak oluşabilecek göz sorunlarının ve de solunum yolu hastalıklarının önüne geçer.
  • Lif bakımından zengin olan incir, aynı zamanda da tok tutucu özelliğe sahiptir. Diyet yapanlar incirin tok tutma, sindirimi rahatlatma özelliğinden ve incir suyunun metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olmasından faydalanmalıdır.  Ayrıca kabızlıktan yakınanlar da incirden faydalanabilirler.
  • Akne sorunlarından bıkmış olanlar, taze incir püresinin mucizevi etkisinden faydalanabilirler. 20 dakikalık bir uygulama sonucunda cildinizdeki lekelerin azaldığını gözlemleyebilirsiniz. Cilt lekesi gibi büyük sorunları olmayan kişiler ise, incirin antioksidan özelliğinden faydalanmak amacıyla yüzlerine incir püresi uygulayabilirler. İncirin cildi besleme, temizleme ve de yaşlanma karşıtı etkilerinden tüm cilt tipleri faydalanabilir.
  • Kuru inciri 1 bardak sıcak su ve 1 kaşık balla karıştırarak tükettiğinizde soğuk algınlığı belirtilerinizin ve özellikle de boğaz ağrılarınızın hafiflediğini göreceksiniz.
  • Antioksidan özelliği olduğundan kuru incir tüketimi kanser hücrelerinin oluşumunu engellemekte ve de vücuda yayılma hızını düşürmektedir. Metabolizmayı güçlendirici bir etkisi olan incir, olası hastalıklara karşı da yakalanma riskini düşürmektedir.
  • Demir ihtiyacınızı karşılayan kuru incir tüketimi, kansızlık çekenler için de önemlidir.
  • İncir suyu tüketimi minerallerin mesanede birikmesi sonucu oluşan mesane taşı oluşumunun önüne geçer.
  • Bronşları açar ve de bronş enfeksiyonlarının giderilmesini sağlar.
  • İncir tüketimi gebe kalma ihtimalini arttırmaktadır. Bazı kültürlerde bu sebeple doğurganlığın ve bereketin simgesidir.
Günde iki adet incir tüketimi, kolesterolün düşmesine yardımcı olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder