8 Mayıs 2019 Çarşamba

Sarımsak Çayının Faydaları


Sarımsak yaygın olarak kullanılan ve birçok gıdamızın ve yemeklerimizin içerisine lezzet eklemek için kullanılır. Ancak bazı etkileyici sağlık yararları da bulunmaktadır. Sarımsağın içerisinde bulundurduğu tıbbi bileşikler; antibakteriyel, antiviral, antifungal ve antioksidan özelliklerdir.
Buna ek olarak, sarımsak vitamin ve besin ile doludur. Bunlardan bazıları vitamin B1, B6, C ve ayrıca mangan kalsiyum, bakır, selenyum ve birçok diğer vitamin ve mineral sayılabilir.
Tüm bu yararları kapsamında ise, sarımsak çayı da sizlere hemen hemen aynı etkileri göstermektedir.
Sarımsak Çayının Faydaları Nelerdir?
Sarımsak çayının sizlere sağlamış olduğu birçok yarar bulunmaktadır. Bu kapsamda dikkat edecek olduğunuz bazı etkenler dışında sarımsak çayının sizlere herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Sarımsak çayının faydalarından yararlanabilmek için düzenli ve sizlere önerilen dozlarda içmeniz gerekmektedir. İçecek olduğunuz dozu ise doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz.
1.Kalp Sağlığı

Sarımsak, kalp sağlığı için mükemmel bir gıda olduğunu söyleyebiliriz. Kan dolaşımını, düşük kolesterol geliştirmeye ve kalp hastalığını önlemeye yardımcı olur. Bir kalp krizi veya inme riskini artıran damar ateroskleroz veya sertleşme, gelişimi yavaşlatmaktadır. Kalp-damar sağlığını geliştirmek ve kalp hastalığını önlemek için sabah günde 1 ya da 2 ezilmiş diş sarımsak yemeniz sizlere bu anlamda yardımcı olacaktır. Ancak gün içerisinde içecek olduğunuz sarımsak çayı da sizlerin kalp sağlığını zaman içerisinde düzenleyecek ve yukarıda sizlere bahsetmiş olduğumuz yararları görebileceksiniz.
2.Hipertansiyon

Yapılan araştırmalar kapsamında sarımsağın aynı zamanda yüksek tansiyon ve özellikle sistolik kan basıncını azalttığı belirtilmiştir. Sarımsak kan akımını daha düzgün hale getirerek, kan damarlarını genişletmek için yardımcı olan bir damar genişletici olarak görülmektedir.
Bunun için gün içerisinde bir bardak sarımsak çayı içmek, sizlerin hipertansiyonunu düzenlemeye yardımcı olacaktır.
3.Ağrı

Yapılan araştırmalar sonucunda sarımsak çayının, ağrı ve romatoid artrit olan kişilerde semptomları azalttığı anlaşılmıştır. Sarımsağın antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri sayesinde artrit çeşitli formları ile bağlantılı enflamasyonu azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda kıkırdaklara zarar veren enzimleri yok etmeye de aynı şekilde yardımcı olmaktadır. Bunun için sahip olduğunuz diyet programlarınıza sarımsak çayını eklemeniz gerekmektedir.
4.Bağışıklık Sistemi

Sarımsak çayı B6 ve C vitamini, mineraller, selenyum ve manganez açısından oldukça iyi bir kaynaktır. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirmek mümkün olmaktadır. Ayrıca mineral emilimini artırır.
Ayrıca sarımsak, vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir ve enfeksiyonlarla mücadelede antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir.
5.Öksürük ve Soğuk Algınlığı

Sarımsak çayı antibakteriyel özellikleri sayesinde öksürük ve soğuk algınlığı için harika bir tedavidir. Sarımsak çayı antibiyotik ve antiviral açısından bizlere sağlık açısından oldukça fazla yarar sunmaktadır. Çay içerek üst solunum yolu enfeksiyonları şiddetini azaltabilirsiniz.
Ayrıca sarımsak çayı, astım ve bronşit gibi çeşitli solunum durumlarının tedavisinde oldukça faydalıdır. Aynı zamanda öksürük ile balgamı teşvik ederek kronik bronşit olanlar için yeri doldurulamaz bit içecek haline gelmektedir.
Sarımsak çayı içmenin yanı sıra, çiğ bir şekilde sarımsak tüketmeniz ile birlikte aynı faydalardan yararlanabilirsiniz.
6.Mantar Enfeksiyonları

Sarımsak çayı mantar enfeksiyonları, ayak mantarı ve sporcu kaşıntı mücadeleye yardımcı, güçlü antifungal özelliklere sahiptir. Aynı zamanda candida mücadelede yardımcı olur.
7.Alerjiler

Sarımsak çayı, farklı alerji türleri ile mücadele ederek vücudumuza yardımcı anti-viral ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Ayrıca, allerjik rinit, havayolu inflamasyonu azaltmakta da bizlere yardımcı olmaktadır.
Yıl içerisinde birden fazla kere alerji olan kişilere sarımsak çayı içmek tavsiye edilmektedir. Özellikle alerji mevsiminde gün içerisinde mutlaka sarımsak çayı içmeniz gerekmektedir.
8.Diş Ağrısı

Sarımsak çayı ayrıca antibakteriyel ve analjezik özellikleri sayesinde diş ağrısını azaltmada etkilidir. Sadece anlık rahatlama vermesinin yanı sıra, bazı sarımsak yağı veya doğrudan etkilenen diş üzerine ezilmiş sarımsak karanfil koymak sizlere aynı şekilde yardımcı olacaktır. Sarımsak çayı diş etleri için rahatsız edici olabileceğini de unutmayın.
Ailesinde kanser öyküsü olanların birçok kanser türlerinin riskini azaltmak için sarımsak çayını düzenli olarak alımları önemlidir. Sarımsak takviyesi çiğ ya da pişmiş sarımsak olarak kansere karşı korumada etkili olduğu belirlenmiştir.
11.Kilo Verme

Ünlü olan birçok kişi sarımsak çayı ile zayıfladığını açıklamıştır. Özellikle Angelina Jolie’nin böyle bir açıklama yaptığı bilinmektedir. Fakat zayıflamak ve kilo vermek için sadece sarımsak çayı tüketmeniz işe yaramayacaktır. Bunun için yemek düzeninize de dikkat etmeniz gerekmektedir. Sarımsak çayı ile yağların yakılması hızlanabilmektedir ancak tam bir zayıflama durumu oluşmamaktadır. Bu kapsamda kilo vermek isteyen kişilerin mutlaka spor yapmaları da gerekmektedir. Aynı zamanda düzenli yemek yiyerek kilo vermenizi kolaylaştırabilirsiniz. Bu adımları bir uzman yardımı ile yapmak sizlere daha çok yardımcı olacaktır.
Sarımsak Çayının Zararları Nelerdir?
  • Sarımsak çayı kimi kişilerde şişkinlik, gaz, mide sorunları, ağız kokusu ve vücut kokusu gibi yan etkilere neden olabilir. Eğer mide veya sindirim sorunlarınız varsa, sarımsak çayı kullanımınıza dikkat etmeniz gerekmektedir.
  • Sarımsak çayı ayrıca kan inceltici olarak görev yapmaktadır ve kan inceltme ilaçlar ile etkileşime girebilir. Bu konuda doktorunuza danışarak sarımsak çayı içmeniz gerekmektedir.
  • Bazı HIV ilaçları engelleyebilir.
  • Sarımsak çayı antioksidanların yanı sıra sağlık yararlarının çok gerisinde bileşik içerir. Ama 2003 yılında, bilim dergisi ”Fitoterapi Araştırması” sarımsak üzerinde potansiyel etkileri adında Tıp Bilimleri Hindistan Enstitüsü bir literatür incelemesi yayınladı. Bu kapsamda sarımsak çayı kanser, enfeksiyonlar ve karaciğer fonksiyonu dahil rahatsızlıkları çeşitli şekillerde sizlere fayda sağlamasına rağmen yüksek dozlarda kullanılması ile birlikte kalp, karaciğer ve böbrekler zarar verebilecek bileşikleri içerdiği belirtilmiştir.
Sarımsak Çayı Nasıl Yapılır?
Bazı sarımsak çayları bal ve limon gibi diğer maddeler içerir. Sarımsak çayı yapmak için, ilk aşama olarak sarımsakları doğramanız gerekmektedir. Daha sonra, 1 bardak suyu kaynatmanız gerekmektedir. Tercihinize bağlı olarak, sarımsak çayının içerisine bir ile üç karanfil ekleyebilirsiniz. İstenirse limon suyu ve bal da ekleyebilirsiniz. Bu aşamadan sonra 10 dakika boyunca su ve diğer malzemeleri kaynatmanız gerekmektedir. Sonrasında bir süre dinlenmeye bırakınız ve sonrasında sarımsak çayınızı içebilirsiniz. Her ihtimale karşı doktorunuza danışarak içmenizi tavsiye ederiz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder