15 Mayıs 2019 Çarşamba

Çörek Otu Yağının Faydaları


Çörek otu Antik Çağ’ dan beri birçok hastalığın tedavisinde kullanılmış mucizevi bir bitkidir. Çörek otu geçmişte kullanılmaya başlanmış ve günümüzde halen daha kullanılmaktadır. Çörek otu ile ilgili din adamlarının ve bilginlerinin pek çok önerisi mevcuttur. Çörek otu ölümden başka her hastalığa çaresi olduğu düşünülen şeyler arasındadır.
Çörek otu içerisinde A, B, ve C vitaminleri gibi vitaminlerin yanı sıra kalsiyum, potasyum, magnezyum ve çinko gibi değerli bileşenler içerir. Ayrıca insan vücuduna fayda sağlayan Omega-3 ve Omega-8 yağ asitlerini de içerisinde bulundurmaktadır. Çörek otunda ortalama olarak %38 oranında karbonhidrat, %35 oranında çeşitli yağlar, %21 oranında ise albümin bulunmaktadır. Geriye kalan %6’lık kısım ise, birbirinden çok farklı yüze yakın maddeden oluşmaktadır.
Çörek Otu Yağının Elde Edilmesi
Çörek otu çok iyi bir şekilde ince ince kıyılır ve bir şişenin ağzına kadar doldurulur. Üzerine saf zeytinyağı eklenir ve şişenin ağzı kapatılıp güneş gören ve ya sıcak bir ortamda bekletilir. Bu işlem için 30 gram çörek otu ve 200 gram zeytinyağı kullanılabilir. Karışım 7 gün güneşli ve ya sıcak ortamda bekletilir. 7 gün sonunda karışım iyice süzülür. Süzme işlemi 3-4 kez ve birkaç kat tülbentten geçirilerek süzülmelidir. Fakat tüm bunlara rağmen içinde küçük parçalar kalma riski düşünülerek göz, kulak ve burunda bu karışımın kullanılmaması gerekir.
Dışarıdan alımlarda ise soğuk pres yöntemi uygulanmış olan yağları almak en uygunudur. Hem renk hem de tatta çok fazla bir değişme olmaz.
Çörek Otu Yağının Faydaları Nelerdir?
Çörek otu çok güzel kokulu yağları, vitaminleri, enzimleri ve pek çok elementi içerisinde barındırır. Enfeksiyonları ve alerjik hastalıkları önleyerek bağışıklık sistemini korur. Tüm bu faydalarının sebebi ise içerisindeki omega-3 ve omega-8’dir.
1-Çörek Otu Yağının Cilde Yararları
Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın güzelliği çağlar geçse bile hepimizin bildiği hala konuşulan bir durumdur. Ünlü Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın güzelliğinin çörek otu yağından geldiğine inanılır. Güzel görünmek için bu şifalı bitki olan çörek otunun yağı ve tohumları kullanılır.
Cildin kurumasını ve kuruyarak çatlamasını engeller. Cildi onarır, cilde bakım yapar. Bir deri hastalığı olan sedef hastalığının iyileşmesine yardım eder. Sedef hastalığının yanı sıra egzama gibi cilt hastalıkları için de kullanılabilir. Ayaklarda kaşıntı yapan tırnak mantarı ve deri mantarı ile mücadelede de etkilidir. Akneleri ve sivilceleri iyileştirici özelliği vardır. Cildin daha gergin ve sık gözenekli bir hal almasını sağlar. Doğum izi ve yara izi gibi sorunlardan arındırır. Saç beyazlamasının önüne geçer.
2-Sindirim Sistemine Faydaları
Sindirim sistemini rahatlatır. Gaz giderici ve önleyici özelliği vardır. Kabızlığı önler. Bağırsak parazitlerini ve bağırsak kurtlarını öldürür. Dizanteriye karşı fayda sağlar. Basur yani hemoroid için iyileştirici özelliği vardır. İshali kurutur. Mide bulantısı ve mide ağrıları için yarım tatlı kaşığı taze zencefil suyu ile yarım tatlı kaşığı çörek otu yağını karıştırıp günde iki kez içebilirsiniz. Safra ve böbrek taşları oluşumuna engel olur.
3-Solunum Sistemine Faydaları
Solunum borusunu genişletip nefes almayı kolaylaştırır.  Kronik astım hastalarının kullanması durumunda alerjik reaksiyonlara karşı insan sağlığına fayda sağlayacaktır. Özellikle kış aylarında gündeme gelen grip ve nezle için etkilidir. Aynı zamanda bronşit ve öksürüğe de iyi gelir. Sinüzite iyi gelir. Sinüziti olanlar için buruna sabah ve akşam iki kere 1 veya 2 damla 2 hafta boyunca damlatılır.
4-Çörek Otu Yağının Vücuda Diğer Faydaları
Yaraları büyük ölçüde iyileştirici özelliği belki de en önemli özelliklerinden biridir. Baş ağrısını azalttığı gözlenmiştir. Doğal bir ateş düşürücü olarak kullanılabilir. Kan basıncını ve yüksek tansiyonu düşürür. Kolesterolü düşürüp dengede tutar. Diş ağrılarını azaltmaya yardımcıdır. Gebelikten sonra emzirme dönemini uzatır, süt arttırıcı etkisi vardır. Eklem ağrıları ve romatizmaya iyi gelir. Uykusuzluk sorununa bir çözümdür. Kas ağrıları için bir çay bardağı çörek otu yağıyla masaj yapılırsa ağrıların azaldığı görülecektir. Hücre yeniler ve cildi nemlendirir. Kronik yorgunluğa çözüm olarak gösterilebilir.
Dolaşım sisteminini güçlendirici yarar sağlar. Damar sertliği ve tıkanıklığını giderir. Tıkanmış olan kalp damarlarının açılmasını sağlar. Cinsel gücü arttırıcı etkisi vardır. Mikropları ve mantarları öldürür. Kanser hastalığına karşı koruyucu özelliği vardır. Kan şekerini düzenler. Ruh sağlığını ve hormon sitemini korur. Göze damlatıldığında mikropları öldürür. Eğer kulak iltihabı var ise aynı işlem kulak için yapılır. Ancak çörek otu tohumunu kendiniz elde ettiyseniz küçük partikül halde tohum kaçabileceği için önerilmez.
Çörek Otunun Hamilelikte Kullanımı Nasıldır?
Hamile kalma aşamasında birçok yöntem denenebilir. Doktora gidilir, doktor bir çözüm bulamadıysa çözüm hemen alternatif tıpta yani şifalı otlarda aranır. Çörek otu da hamile kalmak için kullanılabilecek yağlar arasındadır. Gebe kalınmak istenen süreden yaklaşık 6 ay kadar önce çörek otu çağı ve ya çörek otu tohumları kullanılmaya başlanır. 1 ay boyunca çörek otu, bal ve tarçın karıştırılarak adet döneminin başlamasından itibaren 10 gün boyunca tüketildiğinde gebe kalma şansı artar.
Hamile kaldıktan sonra ise çörek otu yağının yenmesi kesilmelidir. Hamilelik döneminde bu bitkinin tohum ve yağının kullanılması düşük yapma riskini arttırabilir. Fakat doğumdan sonra tekrar kullanıma başlanabilir. Emzirme döneminde ve gebelik sürecinden sonra anne ve bebek sağlığı açısından ilaç kullanılamayacağı için çeşitli şifalı bitkiler kullanılması tavsiye edilir. Çörek otu tohumları ve yağı ile emzirme dönemi hem daha sağlıklı hem de daha uzun geçer.
Çörek Otu Yağı Çocuklarda Nasıl Kullanılmalıdır?
Çocukların daha sağlıklı büyüyebilmeleri için küçük yaşlarda bu yağın kullanımı alışkanlık haline getirilmelidir. Ek gıdaya başlayan çocuklara bir çay kaşığı çörek otu yağı ve bir parça hindistan cevizi ile karıştırıp daha sonra ezip tülbent veya çocuklar için özel filelerin içerisine koyup çocukların ellerine vermemiz ve çocuğun yağı emmeleri sırasında alacakları vitaminler sağlıklarını olumlu yönde etkileyecektir. Çocuklara çay kaşığıyla verilmelidir. Bebeklere ise anne sütünden geçmesi en faydalı şekildir.
Çörek Otunun Zararları Nelerdir?
  • Aşırı şekilde çörek otu tüketimi bağırsaklardaki faydalı bakterileri de öldürdüğü için kabızlık veya ishale neden olabilir.
  • Eğer tansiyon düşürücü ve idrar söktürücü ilaçlar kullanıyorsanız ve ek olarak çörek otu tüketmeye başlarsanız kullanılan ilaçların etkisini arttırmış olursunuz. Bu şekilde kullanımdan kaçınılması gerekir.
  • Çörek otunun kan şekerini düşürme özelliği olduğu için, kan şekeri sorunu olanlar çörek otunu kullanmadan önce mutlaka önlemlerini almalıdırlar.
  • Yüksek dozda çörek otu almamaya özen gösterin. Aksi durumda karaciğer ve böbreklere istemeden de olsa zarar verebilirsiniz. Ağızdan içerek alınması gereken çörek otunun kokusunun hoş, görünümünün parlak ve sarı renkli, akıcı ve sade olmasına özen gösterilmesi gerekir aksi durumda içilmemelidir. Bununla birlikte çörek otu tohumları alınırken büyük tohum olanları seçilmelidir.
  • Çörek otunu kesinlikle bilinçsiz bir şekilde kullanmayın ve bir hastalığınız için kullanıyorsanız bunu tedavi olduğunuz uzmana mutlaka söyleyin. Eğer sürekli çörek otu kullanıyorsanız belirli periyotlarda tahlil yaptırmayı ihmal etmeyin.
  • Çörek otu kullanıldığı zamanlar başka hastalıklar nedeniyle tedavi görüyorsanız bu durum tedaviyi olumsuz yönde etkilemez fakat bazı durumlarda (ışın tedavisi) çörek otu tüketimine son verilmelidir.
  • Bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar gösterebilir.
Hamilelik ve emzirme döneminde sadece doktor kontrolünde yapılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder