Çörek otu Antik Çağ’ dan beri birçok hastalığın
tedavisinde kullanılmış mucizevi bir bitkidir. Çörek otu geçmişte kullanılmaya
başlanmış ve günümüzde halen daha kullanılmaktadır. Çörek otu ile ilgili din
adamlarının ve bilginlerinin pek çok önerisi mevcuttur. Çörek otu ölümden başka
her hastalığa çaresi olduğu düşünülen şeyler arasındadır.
Çörek otu içerisinde A, B, ve C vitaminleri gibi
vitaminlerin yanı sıra kalsiyum, potasyum, magnezyum ve çinko gibi değerli
bileşenler içerir. Ayrıca insan vücuduna fayda sağlayan Omega-3 ve Omega-8 yağ
asitlerini de içerisinde bulundurmaktadır. Çörek otunda ortalama olarak %38
oranında karbonhidrat, %35 oranında çeşitli yağlar, %21 oranında ise albümin
bulunmaktadır. Geriye kalan %6’lık kısım ise, birbirinden çok farklı yüze yakın
maddeden oluşmaktadır.
Çörek Otu
Yağının Elde Edilmesi
Çörek otu çok iyi bir şekilde ince ince kıyılır ve bir
şişenin ağzına kadar doldurulur. Üzerine saf zeytinyağı eklenir ve şişenin ağzı
kapatılıp güneş gören ve ya sıcak bir ortamda bekletilir. Bu işlem için 30 gram
çörek otu ve 200 gram zeytinyağı kullanılabilir. Karışım 7 gün güneşli ve ya
sıcak ortamda bekletilir. 7 gün sonunda karışım iyice süzülür. Süzme işlemi 3-4
kez ve birkaç kat tülbentten geçirilerek süzülmelidir. Fakat tüm bunlara rağmen
içinde küçük parçalar kalma riski düşünülerek göz, kulak ve burunda bu
karışımın kullanılmaması gerekir.
Dışarıdan alımlarda ise soğuk pres yöntemi uygulanmış
olan yağları almak en uygunudur. Hem renk hem de tatta çok fazla bir değişme
olmaz.
Çörek Otu
Yağının Faydaları Nelerdir?
Çörek otu çok güzel kokulu yağları, vitaminleri,
enzimleri ve pek çok elementi içerisinde barındırır. Enfeksiyonları ve alerjik
hastalıkları önleyerek bağışıklık sistemini korur. Tüm bu faydalarının sebebi
ise içerisindeki omega-3 ve omega-8’dir.
1-Çörek Otu
Yağının Cilde Yararları
Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın güzelliği çağlar geçse
bile hepimizin bildiği hala konuşulan bir durumdur. Ünlü Mısır Kraliçesi
Kleopatra’nın güzelliğinin çörek otu yağından geldiğine inanılır. Güzel
görünmek için bu şifalı bitki olan çörek otunun yağı ve tohumları kullanılır.
Cildin kurumasını ve kuruyarak çatlamasını engeller.
Cildi onarır, cilde bakım yapar. Bir deri hastalığı olan sedef hastalığının
iyileşmesine yardım eder. Sedef hastalığının yanı sıra egzama gibi cilt
hastalıkları için de kullanılabilir. Ayaklarda kaşıntı yapan tırnak mantarı ve
deri mantarı ile mücadelede de etkilidir. Akneleri ve sivilceleri iyileştirici
özelliği vardır. Cildin daha gergin ve sık gözenekli bir hal almasını sağlar.
Doğum izi ve yara izi gibi sorunlardan arındırır. Saç beyazlamasının önüne
geçer.
2-Sindirim
Sistemine Faydaları
Sindirim sistemini rahatlatır. Gaz giderici ve
önleyici özelliği vardır. Kabızlığı önler. Bağırsak parazitlerini ve bağırsak
kurtlarını öldürür. Dizanteriye karşı fayda sağlar. Basur yani hemoroid için
iyileştirici özelliği vardır. İshali kurutur. Mide bulantısı ve mide ağrıları
için yarım tatlı kaşığı taze zencefil suyu ile yarım tatlı kaşığı çörek otu
yağını karıştırıp günde iki kez içebilirsiniz. Safra ve böbrek taşları
oluşumuna engel olur.
3-Solunum
Sistemine Faydaları
Solunum borusunu genişletip nefes almayı
kolaylaştırır. Kronik astım hastalarının kullanması durumunda alerjik
reaksiyonlara karşı insan sağlığına fayda sağlayacaktır. Özellikle kış
aylarında gündeme gelen grip ve nezle için etkilidir. Aynı zamanda bronşit ve
öksürüğe de iyi gelir. Sinüzite iyi gelir. Sinüziti olanlar için buruna sabah
ve akşam iki kere 1 veya 2 damla 2 hafta boyunca damlatılır.
4-Çörek Otu
Yağının Vücuda Diğer Faydaları
Yaraları büyük ölçüde iyileştirici özelliği belki de
en önemli özelliklerinden biridir. Baş ağrısını azalttığı gözlenmiştir. Doğal
bir ateş düşürücü olarak kullanılabilir. Kan basıncını ve yüksek tansiyonu
düşürür. Kolesterolü düşürüp dengede tutar. Diş ağrılarını azaltmaya
yardımcıdır. Gebelikten sonra emzirme dönemini uzatır, süt arttırıcı etkisi
vardır. Eklem ağrıları ve romatizmaya iyi gelir. Uykusuzluk sorununa bir
çözümdür. Kas ağrıları için bir çay bardağı çörek otu yağıyla masaj yapılırsa
ağrıların azaldığı görülecektir. Hücre yeniler ve cildi nemlendirir. Kronik
yorgunluğa çözüm olarak gösterilebilir.
Dolaşım sisteminini güçlendirici yarar sağlar. Damar
sertliği ve tıkanıklığını giderir. Tıkanmış olan kalp damarlarının açılmasını
sağlar. Cinsel gücü arttırıcı etkisi vardır. Mikropları ve mantarları
öldürür. Kanser hastalığına karşı koruyucu özelliği vardır. Kan şekerini
düzenler. Ruh sağlığını ve hormon sitemini korur. Göze
damlatıldığında mikropları öldürür. Eğer kulak iltihabı var ise aynı işlem
kulak için yapılır. Ancak çörek otu tohumunu kendiniz elde ettiyseniz küçük
partikül halde tohum kaçabileceği için önerilmez.
Çörek Otunun
Hamilelikte Kullanımı Nasıldır?
Hamile kalma aşamasında birçok yöntem denenebilir.
Doktora gidilir, doktor bir çözüm bulamadıysa çözüm hemen alternatif tıpta yani
şifalı otlarda aranır. Çörek otu da hamile kalmak için kullanılabilecek yağlar
arasındadır. Gebe kalınmak istenen süreden yaklaşık 6 ay kadar önce çörek otu
çağı ve ya çörek otu tohumları kullanılmaya başlanır. 1 ay boyunca çörek otu,
bal ve tarçın karıştırılarak adet döneminin başlamasından itibaren 10 gün
boyunca tüketildiğinde gebe kalma şansı artar.
Hamile kaldıktan sonra ise çörek otu yağının yenmesi
kesilmelidir. Hamilelik döneminde bu bitkinin tohum ve yağının kullanılması
düşük yapma riskini arttırabilir. Fakat doğumdan sonra tekrar kullanıma
başlanabilir. Emzirme döneminde ve gebelik sürecinden sonra anne ve bebek
sağlığı açısından ilaç kullanılamayacağı için çeşitli şifalı bitkiler
kullanılması tavsiye edilir. Çörek otu tohumları ve yağı ile emzirme dönemi hem
daha sağlıklı hem de daha uzun geçer.
Çörek Otu
Yağı Çocuklarda Nasıl Kullanılmalıdır?
Çocukların daha sağlıklı büyüyebilmeleri için küçük
yaşlarda bu yağın kullanımı alışkanlık haline getirilmelidir. Ek gıdaya
başlayan çocuklara bir çay kaşığı çörek otu yağı ve bir parça hindistan cevizi
ile karıştırıp daha sonra ezip tülbent veya çocuklar için özel filelerin
içerisine koyup çocukların ellerine vermemiz ve çocuğun yağı emmeleri sırasında
alacakları vitaminler sağlıklarını olumlu yönde etkileyecektir. Çocuklara çay
kaşığıyla verilmelidir. Bebeklere ise anne sütünden geçmesi en faydalı
şekildir.
Çörek Otunun
Zararları Nelerdir?
- Aşırı şekilde çörek otu tüketimi bağırsaklardaki faydalı bakterileri de öldürdüğü için kabızlık veya ishale neden olabilir.
- Eğer tansiyon düşürücü ve idrar söktürücü ilaçlar kullanıyorsanız ve ek olarak çörek otu tüketmeye başlarsanız kullanılan ilaçların etkisini arttırmış olursunuz. Bu şekilde kullanımdan kaçınılması gerekir.
- Çörek otunun kan şekerini düşürme özelliği olduğu için, kan şekeri sorunu olanlar çörek otunu kullanmadan önce mutlaka önlemlerini almalıdırlar.
- Yüksek dozda çörek otu almamaya özen gösterin. Aksi durumda karaciğer ve böbreklere istemeden de olsa zarar verebilirsiniz. Ağızdan içerek alınması gereken çörek otunun kokusunun hoş, görünümünün parlak ve sarı renkli, akıcı ve sade olmasına özen gösterilmesi gerekir aksi durumda içilmemelidir. Bununla birlikte çörek otu tohumları alınırken büyük tohum olanları seçilmelidir.
- Çörek otunu kesinlikle bilinçsiz bir şekilde kullanmayın ve bir hastalığınız için kullanıyorsanız bunu tedavi olduğunuz uzmana mutlaka söyleyin. Eğer sürekli çörek otu kullanıyorsanız belirli periyotlarda tahlil yaptırmayı ihmal etmeyin.
- Çörek otu kullanıldığı zamanlar başka hastalıklar nedeniyle tedavi görüyorsanız bu durum tedaviyi olumsuz yönde etkilemez fakat bazı durumlarda (ışın tedavisi) çörek otu tüketimine son verilmelidir.
- Bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar gösterebilir.
Hamilelik ve emzirme döneminde sadece doktor kontrolünde yapılmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder