Dut, çiçekli bitkiler türündeki Moraceae familyasına
ait bir meyvedir. Dut, yapraklarını döken ağaçlar üzerinde yetişen dutun 10 ile
16 arasında türü bulunmaktadır. Dünya genelinde bulunan birçok ılıman bölgede
yetişebilen dut, yabani bir bitkidir. En başlarda hızlı bir şekilde büyüyen
dut, sonradan yavaş bir şekilde büyümeye devam etmektedir ve nadiren 10-15
metre uzunluğa ulaşabilmektedir. Dut meyvesinin kendisi ise genellikle, 2-3 cm
uzunluğunda yetişmektedir. Olgunlaşmamış dut meyvesi beyaz, yeşil ya da soluk
sarı renklidir. Birçok renkte çeşidi olan dut, olgunlaştığında koyu mor ya da
siyah renkli hale gelmektedir ve tamamen olgunlaştığında oldukça tatlı bir
lezzete sahiptir. Yeşilimsi beyaz renkli olan dut ise, oldukça yumuşak bir
lezzete sahiptir. Genellikle açık renkli dutlar, koyu renkli dutlara göre daha
hafif ve yumuşak bir lezzete sahiptir.
Olgunlaşmış ve yenilebilen türde olan dutlar, sakızın
içeriğinde, reçel yapımında, tatlılarda, keklerde ve turtalarda
kullanılabilmektedir. Bunun yanı sıra dut, çay, şerbet, şarap ve likörlerin
içeriğinde bulunabilmektedir.
Siyah renkli dutların esas yetişme alanı Güneybatı
Asya’dır. Kırmızı renkli dutların esas yetişme alanı ise Kuzey Amerika
bölgesidir. Ama, siyah, kırmızı ve beyaz dut, Avrupa’nın güneyinde, Orta
Doğu’da, Afrika’nın kuzeyinde ve Hint Yarımadası’nda yayılım göstermektedir.
Eskiden beri geleneksel olarak ilaç ve tedavi amaçlı kullanılan dut, özellikle
mantar ve saçkıran hastalıklarının tedavisinde kullanılmıştır.
Dut, insan vücudu için çok önemli olan besin değerleri
ile dopdoludur. İyi bir demir kaynağı olan dut, riboflavin, C vitamini, K
vitamini, vitamin B kompleksi, potasyum, fosfor ve kalsiyum gibi besin
kaynakları bakımından da zengindir. Dut, önemli miktarlarda lif içermektedir ve
zeaksantin, resveratrol, antosiyaninler, lutein gibi bitkisel besin kaynakları
da içermektedir.
Dutun
Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Sağlık açısından birçok faydası bulunan dut, süper bir
antioksidan kaynağıdır. Dut, anti-iltihap özelliğe sahiptir ve bağışıklık
sistemini güçlendirir. Tansiyonu düzenleyen dut, yaşlanma karşıtı özellikleri
ile yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olur. Bunların yanı sıra dut;
kalp sağlığını korur, kan dolaşımını düzenler, vücutta bulunan serbest
radikaller ile mücadele eder, nörolojik hastalıkları önler, iştah açar,
içeriğinde bulunan vitamin B kompleks ve K vitamini yardımı ile kansere karşı
korur, sinir hücrelerini korur, kabızlığı gidermeye yardımcı olur, sindirim
sistemi sağlığını korur, kolesterolü dengeler, hafızayı güçlendirir ve göz
sağlığını korur.
1.Sindirim
Sistemi
Genel olarak meyve ve sebzelerde bulunan lif, dutun
içeriğinde de bulunmaktadır. Dut, içeriğinde bulunan lif sayesinde sindirim
sistemi sağlığını geliştirir ve hızlandırır. Vücuda alınan gıdaların sindirim
sistemi organları tarafından taşınmasını kolaylaştıran dut, kabızlık, bulantı
ve ağrı gibi sorunların önüne geçmektedir.
2.Dolaşım
Sistemi
Yüksek miktarda demir içeriği ile dut, demir minerali
içeren ender meyvelerden biridir. Dut içeriğinde bulunan demir minerali yardımı
ile, kırmızı kan hücrelerinin üretilmesini sağlamaktadır. Demir minerali,
oksijenin organlara dağıtılmasına yardımcı olmaktadır dolayısı ile dut demir
içeriği sayesinde metabolizmayı desteklemektedir.
3.Kardiovaskuler
Sağlık
Kan damarlarının mekanizmasını direkt olarak etkileyen
bir flavonoid antioksidan olan resveratrol, özellikle anjiotensin tarafından
damarlarda oluşabilecek daralmaları önlemektedir. Dutun içeriğinde bulunan
resveratrol antioksidantı, kalp sorunlarını önler, felç riskini azaltır ve
kanın pıhtılaşması özelliğinin değişmesinden kaynaklanan kalp krizi riskini
azaltır. Lif içeriği ile dut, kandaki kolesterol düzeyini olması gereken
şekilde ayarlar ve kalp sağlığını korur.
4.Kan Şekeri
Kan şekeri düzeyini kontrol edebilecek bileşenleri
içeren dut, Çin’de geleneksel şekilde, kan şekerini ayarlaması için ilaç olarak
kullanılmaktadır.
5.Kanser
İçermiş olduğu yüksek miktarlardaki C vitamini, A
vitamini ile diğer polifenolik ve bitkisel besin kaynağı bileşenlerini içeren
dut, çok iyi bir antioksidan kaynağıdır. Vücuttaki zararlı serbest radikaller
ile mücadele eden ve hücreleri koruyup yenileyen antioksidanlar, kanser
hücrelerinin değişip daha zararlı etki göstermesini önlemektedir.
6.Göz
Sağlığı
Zea-ksantin adı verilen bir karotenoid içeren dut,
oküler hücreler üzerindeki oksidatif stresi azaltır ve retina ile ilgili göz
hastalıklarını engeller. Zea-ksantin karotenoidleri antioksidanlar gibi etki
gösterdiği için, serbest radikallerin gözün retina bölgesine zarar vermesini
önlemekte ve katarakt ile makuler dejenerasyon gibi göz hastalıkları riskini
azaltmakta ve korumaktadır.
7.Bağışıklık
Sistemi
C vitamini, hastalıklara karşı koruyan ya da yabancı
patojenlere karşı vücudu koruyan çok güçlü bir besin kaynağıdır. Her gün
düzenli olarak vücuda alınması gereken C vitamini ihtiyacınızı birçok sebze ve
meyve aracılığı ile karşılayabileceğiniz gibi, dut yiyerek de bu C vitamini
ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Böylece bağışıklık sisteminizi güçlendirmiş
ve hastalıklara karşı direnç kazanmasını sağlamış olursunuz. Dut, alkaloid
içermektedir ve alkaloidler makrofaj etkisi göstermektedir. Makrofajlar ise,
bağışıklık sistemini uyaran beyaz kan hücreleridir.
8.Kemik
Sağlığı
K vitamini, kalsiyum, demir ve az miktarda fosfor ile
magnezyum dutun içeriğinde bulunmaktadır. Bu saymış olduğumuz besin değerleri
ise, kemik sağlığını korumakta ve kemiklerin güçlenmesini sağlamaktadır. Her
birimizin yaşı ilerledikçe kemikleri zayıflamakta ve birçok kemik hastalığına
karşı direnci biraz daha düşmektedir. Bundan dolayı dut, yaşa bağlı olarak
gelişen kemik erimelerini yavaşlatır ve durdurmaya yardımcı olur.
9.Erken
Yaşlanma
Dut, yüksek miktarda A vitaminini ve E vitaminini
yapısında bulundurmaktadır. Bunların yanı sıra dut, lutein, beta karoten,
zea-ksantin ve alfa karoten gibi karotenoid bileşenlerini içermektedir. Tüm bu
elementler ise antioksidanlar gibi işlev göstererek, cildi serbest radikallere
karşı korumaktadır. Dut, cildin ışıldamasını sağlar ve cilt lekeleri ile
yaşlılık lekelerini gidermeye ya da oluşmasını engellemeye yardımcı olur.
10.Saç
Sağlığı
Lezzetli bir meyve olan dut, yüksek miktarda A
vitaminini ve E vitaminini yapısında bulundurmaktadır. Bunların yanı sıra dut,
lutein, beta karoten, zea-ksantin ve alfa karoten gibi karotenoid bileşenlerini
içermektedir. Tüm bu elementler ise antioksidanlar gibi işlev göstererek,
saçları serbest radikallerin zararlarına karşı korur. Dut, saçların parlaklık
kazanmasını ve sağlıklı şekilde uzamasını destekler.
11.Beyin ve
Sinir Sağlığı
Tayland’da bulunan bir üniversitede yapılan bir
araştırmaya göre, dut beyin hasarlarını gidermeye ve hafızayı güçlendirmeye
yardımcıdır. Bilişsel aktiviteleri geliştiren dut, sinir hücrelerini korur ve
oksidatif stres oranını azaltmaya yardımcı olur.
12.Antioksidan
Özellikle resveratrol adı verilen bir antioksidan
türünü içeren dut, serbest radikaller tarafından vücuda verilen zararları önler
ve en aza indirmeye yardımcı olur.
Fazla
Miktarda Dut Tüketmenin Bir Zararı Olabilir Mi?
- Bazı dut türleri kan şekerini ayarlayan çok iyi birer besin kaynağı iken, bazı türdeki dutlar ise, diğerlerine göre oldukça tehlikeli birer meyvedir. O nedenle bilmediğiniz dut türlerini yememeniz tavsiye edilmektedir.
- Bazı hassas bünyeye sahip kişilerde dut, alerjik etkilere sebep olabilmektedir.
- Beyaz renkli dutun bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur fakat, yine de hamile ve emziren kadınların çok fazla dut tüketiminden kaçınmaları tavsiye edilmektedir.
- Diyabet hastalarının kan şekerini düzenlemeye yardımcı olan dut, çok fazla miktarlarda tüketildiğinde dikkatli olunmalıdır. Çünkü, bu durum kan şekeri seviyesinin çok fazla düşmesine sebep olacaktır.
- Özellikle karadut, önemli oranlarda kan şekerini düşürdüğü için, ameliyat sırasında birtakım olumsuz durumların yaşanmasına sebep olabilmektedir. Bundan dolayı, belirlenmiş olan ameliyat tarihinden en az iki hafta öncesinde dut tüketimi durdurulmalıdır.
- Fazla miktarda dut tüketimi yapmak, karın ağrısı, mide bulantısı, ishal ve kusma gibi sağlık sorunlarının yaşanmasına yol açabilmektedir.
Besin
Değerleri
Besin
Kaynağı
|
Besin
Değeri
|
Günlük
Tavsiye Edilen Miktar
|
Enerji
|
43 Kcal
|
% 2
|
Karbonhidrat
|
9.80 g
|
% 7.5
|
Protein
|
1.44 g
|
% 2.5
|
Toplam yağ
|
0.39 g
|
% 2
|
Kolestrol
|
0 mg
|
% 0
|
Lif
|
1.7 g
|
% 4.5
|
Vitaminler
|
||
Folat
|
6 µg
|
% 1.5
|
Niasin
|
0.620 mg
|
% 4
|
Piridoksin
|
0.050 mg
|
% 4
|
Riboflavin
|
0.101 mg
|
% 8
|
Vitamin A
|
25 IU
|
% 1
|
Vitamin C
|
36.4 mg
|
% 61
|
Vitamin E
|
0.87 mg
|
% 6
|
Vitamin K
|
7.8 µg
|
% 6.5
|
Elektrolitler
|
||
Sodyum
|
10 mg
|
% 0.75
|
Potasyum
|
194 mg
|
% 4
|
Mineraller
|
||
Kalsiyum
|
39 mg
|
% 4
|
Bakır
|
60 µg
|
% 6.5
|
Demir
|
1.85 mg
|
% 23
|
Magnezyum
|
18 mg
|
% 4.5
|
Selenyum
|
0.6 µg
|
% 1
|
Çinko
|
0.12 mg
|
% 1
|
Bitkisel
Besinler
|
||
ß-Karoten
|
9 µg
|
—
|
a-Karoten
|
12 µg
|
—
|
Lutein-zeaksantin
|
136 µg
|
—
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder