5 Mayıs 2019 Pazar

Badem Sütünün Faydaları


Badem Sütünün Faydalarına değinmenin yanı sıra sizlere badem sütünün ne olduğu, nasıl temin edildiği veya evde hazırlanabilir bir besin mi olduğu ve var ise badem sütünün olası yan etkileri veya zararları nelerdir gibi bilgilerden bahsedeceğiz.
Badem Sütü Nedir ve Ne İşe Yarar?
Badem sütü genellikle kilo vermek için doğal yöntemlere başvuran kişilerin bir numaralı içeceklerinden bir tanesidir. İçerik bakımından laktoz içermeyen badem sütü, antioksidanlar yönünden zengin olduğu gibi potasyum ve kalsiyum gibi çeşitli minerallerin sağlanması açısından da önemli bir besin deposudur. İnek sütü yerine içilebilecek düzeyde olan badem sütü, kolesterolü az bir besin olduğu kadar vitamin açısından da bol ve çok lezzetli bir süttür. Ayrıca badem sütünün içeriğindeki kalori miktarı ise yine bir çok kişinin tercih ettiği soya sütünden çok daha azdır.
Ve yine önemli bir görev bakımından badem sütü çok sayıda çözülebilir lif içeren bir besin maddesi olarak bu yönde ihtiyacı olan kişiler için önemli bir kaynaktır Çünkü çözülebilir lifler, bağırsak duvarlarını korurken aynı zamanda da bağırsak kolonun güçlü çalışmasına yardımcı olmaktadır.  Vücuttaki şeker emiliminin de dengelenmesine de büyük yardımcı olan badem sütü kolesterol seviyelerini de dengede tutarak kandaki zararlı kolesterol (LDL Kolesterol) seviyesini düşürürken yararlı kolesterolün de (HDL Kolesterol) devamlılığını sağlamaktadır.
Badem sütünün tekrardan inek sütü yerine içilebilecek bir sağlamlaştırıcı besin kaynağı olduğunu hatırlatalım.
Badem Sütü Nasıl Temin Edilir veya Yapılır?
Badem sütü, bitkisel ürünlerin ağırlıklı olarak satıldığı aktarlardan temin edilebildiği gibi bazı büyük marketlerden de temin edilebilmektedir. İçerik bakımından bol ve zengin olan badem sütünü alırken kaliteli ve üretim tarihi yakın zamanlı olanları tercih etmeniz daha doğru olacaktır fakat her şeyin doğalını öneren bizler sizin de kendi badem sütünüzü yapmanız için birazdan bir tarif paylaşacağız. Her şeyin en doğalı kendi elinizle yaptığınız ve ambalajsız olanıdır diyerek tarifimize geçelim;
Kendi evinizde kendi badem sütünüzü yapmanız için ihtiyacınız olan sadece: Çiğ badem, 3 bardak su, tuz ve şeker.
Nasıl yapılır:
  1. Öncelikle bademleri geceden ‘en az 8 saat dinlenecek şekilde’ suda bekletin.
  2. En az 8 saat bekletilmiş olan bademlerinizi süzün ve temiz sudan geçirin.
  3. Daha sonra süzüp yıkadığınız bademlerinizi 3 bardak su ekleyerek bir kapta mikserden geçirin.
  4. Kaptaki bademleri ve 3 bardak suyu 10 dakika boyunca karıştırın (Tabi ara sıra mikserinizin hızını değiştirin).
  5. Su ile etkileşime geçen bademler belli bir süre sonra beyaz bir sıvıya dönüşecektir. İşte tam bu sırada karışımınızın içine biraz bal veya şeker ekleyin (Tabi burada bal eklemenizi tavsiye ederiz çünkü her şeyin doğalı makbuldür), bir tutam da tuz koymayı sakın unutmayın.
  6. Daha sonra tüm karışımınızı bir bez yardımı ile süzün ve dilediğiniz gibi tüketin.
Dipnot: Badem sütünün en dikkat etmeniz gereken tarafı beyazlığı ve yoğunluğu ile inek sütüne benzer yakınlıkta olması gerektiğidir.
Badem Sütünün Faydaları Nelerdir?
1. Cilde iyi gelir
Badem sütü içerdiği antioksidanlar yönünden cilt bakımında kullanılan ve cilt sağlığına iyi gelen besinler arasında gösterilir. İçerik bakımından E vitamini zengini olan badem, cildi beslediği gibi cilt yapısını da koruyarak güçlü tutar. Günümüzde bir çok cilt nemlendirici kremin ana maddelerinden biri bademdir. Saf badem sütü ile cildinizi nemlendirebileceğiniz gibi, kırışıklıklarınızı önleme adına ve cilt elastikiyetinizi korumaya yardımcı olur. Zengin içerikli badem sütü ayrıca, cildinizin daha parlak ve canlı görünmesine de büyük oranda yardımcı olur.
2. Kalp sağlığına iyi gelir
Badem sütü başta da belirttiğimiz gibi vücuttaki LDL yani kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olan önemli bir besin kaynağıdır. Kolesterolü düşürdüğü için de doğal olarak kalp dostu bir besin kaynağı olarak çeşitli hastalıklar ve atakların gelişmesinde önleyici bir özelliğe sahiptir. Badem sütü, kalbe giden oksijen miktarını artırdığı gibi bu oksijenin de kaliteli bir şekilde iletilmesinde yardımcı olur. Sonuç olarak badem sütünün tüketilmesi ile kalp-damar tıkanıklığı, yüksek kan basıncı seviyesi ve diğer kalp hastalıklarından korunmak mümkün olabilmektedir.
3. Kemik dostu
Badem sütü, bir çok alanda insan vücuduna yararı olduğu gibi kalsiyum ve magnezyum mineralleri açısından da son derece zengin bir besin maddesidir. Kemiklerin güçlenmesinde ise bu iki mineralin varlığı önemlidir. Kemik bozukluklarında veya hastalıklarında badem sütü kullanılması tavsiye edilmektedir.
4. Kırışıklık giderici
Badem sütü özü kişiler üzerinde yaşlanma karşıtı etkiler göstermektedir. Özellikle ten yüzeyinizde oluşan ince çizgiler ve kırışıklara yönelik son derece etkilidir. Cilt esnekliğinin korunmasında da yardımcı rol üstlenen badem sütü zararlı organizmaların da ciltten atılmasına yardımcı olmaktadır. Her gün düzenli olarak kullanılan badem sütü yaşlanma karşıtı önemli bir besin maddesidir.
5. Zayıflamaya yardımcı 
Evet yanlış duymadınız. Badem sütü zayıflamaya büyük yardımı dokunan önemli bir besin maddesidir. Ama bunun için badem sütünün günlük olarak tüketilmesi gereklidir.
6. Kanseri önleyebilir
Belirttiğimiz üzere Anti oksidanlar açısından zengin olan badem sütü çeşitli zararlı organizmaların da büyük bir düşmanı olarak kanserden koruyucu bir takım etkiler gösterebilmektedir. Cildi dinç tutan badem sütü, çeşitli kanser hücrelerinin oluşup yayılmasından önce onların vücuttan atılmasında büyük oranda görev almaktadır. Hücre büyümelerine direnen zararlı organizma ve kanser hücreleri ile savaşan badem sütü günlük ve düzenli kullanım ile özellikle deri hastalıkları ve kanserlerine karşı önemli bir önleyici besin maddesidir.
7. Kandaki şeker oranını düzenler
Badem sütü belirttiğimiz üzere laktoz içermeyen bir besin maddesidir. Bu nedenle de kan şekerinin düzenlenmesinde ve korunmasında önemli bir göreve sahiptir. Özellikle diyabet hastalarına önerilen badem sütü şekersiz olduğu için diyabet önleyici bir besin olarak önemli bir gıdadır. Ayrıca çok düşük miktarda da karbonhidrat içeriğine sahiptir badem sütü.
8. Sindirimi düzenler ve metabolizma hızını artırır
Badem sütü zengin bir lif kaynağıdır. Ve bilindiği üzere lifli gıdalar sindirim sisteminin düzgün çalışmasında önemli bir ihtiyaçtır. Aynı zamanda hazımsızlığa da iyi gelen badem sütü tüm sindirim bozukluklarında kullanılan ve önerilen ve istenmeyen sağlıksız toksin maddelerin dışarı atılmasına yardımcı olan bağırsak düzenleyici de bir maddedir. Tüm bunlardan dolayı da vücudun metabolik hızını artırır.
9. Badem sütü fiziksel gücü artırır
Badem sütü protein bakımından da zengin olduğu için kaslar üzerinde de etkilidir. Kaslar için uyarıcı bir görevi bulunan badem sütü kas gücünü artırıp kas sağlığında herhangi bir düzensizlik veya bozukluk olduğunda kullanılmaktadır. Kaslar arasındaki bağ dokusu hasarında da onarıcı özelliği vardır.
10. Hafızayı güçlendirir
Badem sütü potasyum minerali yönünden önemli ve zengin bir besindir. İnsan vücudunda elektrolit oluşmasına yardımcı olan potasyum mineralinin salgılanması hafızamız için önemli bir durumdur. Badem sütünün bu yönü işte tam bu noktada hafıza artırıcı ve zihinsel gelişmeye yardımcı olarak devreye girmektedir.
Ancak bazı insanların badem sütüne ve badem sütünün ham maddesi olan bademe karşı bir alerjisi olabilir. Bu gibi durumlarda dikkatli tüketilmesi tavsiye edilir.
Badem Sütünün Olası Yan Etki veya Zararları Nelerdir?
1.Badem Sütünün İçerdiği Fazla Şeker Oranı
Badem sütünün önemli bir sorunu içeriğinde olan fazla şeker oranıdır. Aslında şeker içermeyen badem sütü fabrikasyon ve seri üretim söz konusu olunca ister istemez üreticiler tarafından içine şeker koyulabiliyor. Her marka için farklı şeker oranları olduğundan eğer satın alarak bir badem sütü tüketimi durumunuz olacak ise ambalajını iyice okumanızı tavsiye ederiz.
2.Badem Sütünün Tiroide Olumsuz Etkisi
Badem besini terimsel olarak guatrojenik bir besindir. Yani içerisinde insan vücudundaki iyodini emmesini ve bunun kullanmasını önleyen bir takım doğal kimyasal bulunur. İşte bu emilim de tiroide olumsuz etki etmektedir. Bu guatrojenler vücudumuzda çok zararlı etkiler bırakmasına karşın bağışıklık sistemimiz için de yararlı olabilirler. Ancak faal bir tiroide sahipseniz aşırı miktarda badem tüketmemeye özen göstermelisiniz. Her gün düzenli ve dozunda badem sütü içebilmeniz için sağlıklı işleyen bir tiroidinizin olması gereklidir.
3.Badem Sütünü Bebeklere İçirmemek Gerek
Her ne kadar badem sütünün inek sütü yerine geçtiğini belirtsek de bu sütün bebekler için faydalı olmadığı bilgisini vermek gerek.  Çünkü badem sütü bir bebeğin ihtiyacı olan temel besin maddelerini vermez. Eğer, öncelikle anne sütü ve inek sütü yerine bebeğinizi badem sütü ile beslerseniz gelişimsel anlamda bir takım eksiklikler ile gelecekte bebek için olumsuz durumlara sebebiyet verebilirsiniz.
Amerikan Beslenme Okulu’nun yayınladığı bir araştırma sonucuna göre;  “Badem sütü içen bebeklerin otoimmün tiroid hastalığına yakalanma olasılığı yüksek görülmüştür. İçeriğindeki çeşitli kimyasalların bebek vücudunun yetişkinlere göre daha fazla guatr toplanmasına yol açtığını göstermiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder