10 Mayıs 2019 Cuma

Metabolizma Kuvvetlendirici Çay


Metabolizma Nedir?
Metabolizma genel olarak vücudun temel ihtiyaçlarını karşılamak için yakılması gereken enerji miktarıdır. Metabolizma yapım ve yıkım olayları esnasında madde ve hücre arasındaki enerji değişikliklerinin tümüne verilen isimdir. Besinlerin sindirimi, ayrıştırılması ve dışarı atılması metabolizma faaliyetleri içinde gösterilebilir. Metabolizma çalışması ise alınan besin çeşitlerine göre değişiklik gösterir. Gün içinde tüketilen besin çeşitleri ve yapılan hareketler ile metabolizma hızı değişebilmektedir. Alınan besinlerin sindirimi sırasında metabolizma çalışmaları artar. Fazla hareket etmek de metabolizmayı çalıştırırken iç salgı bezlerinin yavaş çalışması metabolizmayı yavaşlatır. Bazı hastalıkların tespitinde metabolizma çalışması çok fazla işe yarar. Metabolizma çalışması sırasında vücut kullanılmayan fazla besinleri depo eder. Eğer bu depolama işlemi çok fazla olursa bu durumda şişmanlık durumu artar ve kişi kilo verme yoluna gider.
Metabolizmayı Hızlandırıcı Çay Tarifleri
1. Elma Kabuğu ve Tarçın Çayı:

Malzemeler
  • 3 adet elmanın kabuğu:
  • 1 litre su
  • 1 yemek kaşığı tarçın
Hazırlanışı
  1. 3 elmanın kabuklarını bir litre suda kaynatın.
  2. Kaynamaya başlayınca içine 1 yemek kaşığı tarçını ekleyin ve bu çayı gün içinde tüketin.
Elma kabuğu genel olarak inceltici özellikleriyle bilinir. Bunun ise iki ayrı sebebi vardır: Ursolik asit ve kolajen. Ursolik asit eklemlerde şişmeyi engeller, kolesterolü kontrol eder ve kemikleri güçlü bir hale getirir. Aktif kolajen maddesi cilde ve saçlara iyi gelir. Kasları güçlendirir ve yağları yakmak için kullanılır.
2. Yeşil Çay ve Tarçın
Malzemeler
  • Yeşil çay
  • Su
  • Tarçın
Hazırlanışı
  1. Bir fincan kaynamış suyun içine 1 tatlı kaşığı yeşil çay ilave edip üzerini kapatıp demlemeye bırakın.
  2. Daha sonra bunun içine tarçın ilave edip karıştırın.
Yeşil çay hem bilinen bir antioksidan hem de metabolizmayı güçlendiren bir bitkidir. Kalp ve sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Yapılan bu çayı kahvaltı ve öğle yemeğinden sonra günde iki kez tüketin.
3. Kırmızı biber, Yeşil Çay ve Ballı Çay

Malzemeler
  • Kırmızı biber
  • Yeşil çay
  • Su
  • 1 yemek kaşığı bal
Hazırlanışı
  1. Yeşil çayı her zaman demlediğiniz gibi demleyin.
  2. Demlendikten sonra içine kırmızı biber ekleyin ve karıştırın.
  3. Daha sonra yani biraz ılıdıktan sonra ise içine bal atıp tüketin.
Bu besinlerin hepsi kilo vermeye yardımcı besinlerdir.
4. Zencefilli Ananas Çayı

Malzemeler
  • 1 yemek kaşığı toz zencefil
  • İki dilim ananas
  • Kaynar su
Hazırlanışı
  1. Kaynamış suyun içine zencefili ekleyip karıştırın.
  2. Daha sonra ananasları mikserden geçirip bu hazırlanan suyun içine ekleyip karıştırın.
Zencefil iltihaplanmayı engelleyici besinler içerir ve sindirim sistemi için şart bir besindir. Ananasla beraber kullanıldığında metabolizmayı hızlandırır.
Bu hazırlanan çayı kahvaltı ve akşam yemeklerinden sonra olmak üzere günde iki kere tüketin.
5. Limon, Nane ve Greyfurt Çayı

Malzemeler
  • ½ adet limon
  • 1 adet greyfurt
  • 1 bardak su
Hazırlanışı
  1. Limon ve greyfurtun suyunu çıkarın ve bunu 1 bardak suyla karıştırın.
  2. Çaydanlığa koyun.
  3. İçine iki yaprak taze nane ve limon kabuğu rendesi ekleyin.
  4. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp demlenmeye bırakın.
Bu çayı günde iki kez tüketmeye özen gösterin.
Metabolizma Hızını Etkileyen Faktörler

1. Yaş
Metabolizmanın en çok çalıştığı yaş aralığı 15-30 yaşlarıdır. 30 yaşından sonra vücut eskisi kadar hızlı çalışamaz. Kadınlarda menopoz döneminde ise tekrar eskisi kadar hızlı çalışma sağlanmaktadır.
2. Cinsiyet
Kadınlardaki kas sayısı erkeklere göre azdır ve yapısı ise erkeklerinkinden zayıftır. Bu da kadınların daha az enerji harcamasına neden olmaktadır. Yani özetle kadınların metabolizma hızı erkeklerinkinden azdır.
3. Diyet
Özellikle kilo vermeye çalışan insanların sürekli diyet yapıp bırakmaları sonucu da metabolizma hızı değişmektedir.
4. Genetik Yapı
Ailede metabolizma ile ilgili yaşanan tüm sıkıntılar diğer aile bireylerinde de görülebilmektedir.
5. Hastalıklar
Tiroit bezlerinin hızlı çalışması metabolizmayı hızlandırır. Yavaşlaması halinde ise metabolizma da yavaşlar.
6. Sıcaklık
Havanın ısınması ve soğuması da metabolizmayı doğrudan etkiler.
Metabolizma hızını arttırmak için
  • Vücuttaki su kaybı metabolizmayı yavaşlatır. Bu durumda metabolizmayı hızlandırmak için her gün 2,5-3 litre su tüketilmelidir.
  • Gün içinde yemek öğünlerinin atlanmamasına mutlaka özen gösterilmelidir.. Özellikle gün başlangıcında kahvaltının kuvvetli yapılması, gün içinde de sık aralıklarla fakat az miktarlarda yemek yenilmesi gerekmektedir.
  • Metabolizmayı hızlandırmak için, daha çok karabiber ve pul biber içeren baharatlı gıdalar tüketilmelidir.
  • Egzersiz yapımı ihmal edilmemelidir. Bunun için vakit ayırmak zor geliyorsa merdiven çıkılıp inilmeli ve taşıt yerine ulaşım yürümeyle sağlanmalıdır.
  • Dengeli beslenmek vücudun metabolizma hızını arttıracaktır.
  • Yemek yedikten sonra yapılacak olan yürüyüşler de metabolizma hızını arttırmaktadır.
  • Kış aylarında ise sürekli hareket halinde olmak gerekmektedir.
  • Kas yapmaya özen gösterin.
  • Her gün 3 fincan şekersiz Türk kahvesi veya yeşil çay tüketilmelidir.
  • Lifli gıdalar tüketilmelidir. Lifli gıdalar kan şekerini dengeler ve bu durumda metabolizma hızı da artar. Lifli gıdalar ise ceviz, fındık, ay çiçeği, siyah çikolata, böğürtlen, enginar, kuru kayısı, lahanadır.
  • Uykusuz kalmamaya özen gösterin. Günde 7-8 saat uyumak kilo vermeye destek oluyor.
  • Karbonhidrat ve yağ yerine protein tüketimi arttırılmalıdır.
  • Bitter çikolatalar da metabolizma hızını arttırır. Kahvaltı sonrasında 1-2 parça çikolata yenmelidir.
Ve aynı zamanda çok sıcak ortamlardan da olabildiğince uzak durmak gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder