Bulgur, bir tahıl türüdür ve kabuksuz bir tahıl ürünü
olan buğdaydan üretilir. Bulgur genellikle kuru ya da yarı kaynatılmış şekilde
tüketilmektedir. Çok az bir kısmı ise kepekli bulgur şeklinde tüketilmektedir.
Ana çıkış noktası Türkiye’de iç Anadolu bölgesi olan bulgur, geleneksel olarak,
Ermenistan, önceki zamanlarda Asur, Suriye, İsrail, Filistin, Lübnan, Orta Doğu
ve Akdeniz bölgelerinde tüketilmektedir.
Bulgur, pilavı yapılarak, çorbalarda ve dolması
yapılarak çeşitli şekillerde yemeklerde kullanılmaktadır. Çiğ köfte, içli
köfte, kısır, tarhana çorbası, ezogelin çorbası gibi yiyeceklerin ana maddesini
oluşturan bulgur, üzerine nar ekşisi eklendiği zaman daha hoş bir tada sahip
olabilmektedir.
Tam tahıl olan bulgur, lif, karbonhidrat ve protein
bakımından zengindir. Az miktarda yağ ve kalori içeren bulgur, vitamin B6
ve demir bakımından oldukça zengindir.
Bulgurun
Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Doğal bir tam tahıl ürünü olan bulgur, iltihaplı
hastalıkları önleyici ve tedavi edici özelliklere sahiptir. Bulgur aynı
zamanda, safrakesesi taşı oluşumu riskini düşürmeye yardımcı olmaktadır.
Kemoprotektif etkisi olan bulgur, kanser riskini düşürmeye yardımcı olmaktadır.
Bulgur; diyabet 2 riskini azaltır, metabolik sendromlar riskini azaltır,
kabızlığı azaltır, sindirim sistemini temizlemeye yardımcı olur, tansiyonu
düzenler, kilo vermeyi kolaylaştırır, çocuklarda görülen astım ile mücadele
eder.
1.Anti-İltihap
Bulgur tüketmek, kronik iltihap oluşumunu hafifletmeye
yardımcı olmaktadır. Dolayısı ile, bulgur içeriğinde bulunan bazı maddelerin
yardımı ile, iltihapların sebep olduğu hastalıklara karşı vücudun direncini
artırır.
Düzenli olarak tüketilen bulgur, hem kadınlarda hem de
erkeklerde, vücut için gerekli olan betain maddesinin vücuda kazandırılmasını
sağlamaktadır. Betain maddesi ise, iltihaplar ile mücadelede önemli bir faktördür.
2.Safrakesesi
Taşı
Safrakesesi taşı, safrakesesinde küçük parçalar
halinde katı maddelerin birikmesinden kaynaklanan bir hastalıktır. Bu küçük
taşlar, zamanla safra içerisinde birikerek, kolestrol seviyesinin dengesini
bozabilmektedir. Safrakesesi taşları iki farklı şekillerde gelişebilmektedir.
Bunlar, pigment taşları ve kolestrol taşları şeklinde iki gruba ayrılmıştır.
Pigment safrakesesi taşları, küçük ve koyu renkli,
bilirubin adı verilen bir madde tarafından meydana gelip, sarı-turuncu renklidir
ve hemoglabin kan hücrelerinin çalışmasını engelleyip bozmaktadır.
Kolestrol safrakesesi taşları ise, genellikle sarı
renklidir ve safrakesesi taşlarının yaklaşık %90 oranını bu taşlar
oluşturmaktadır.
Bulgur ise, hem pigment hem de kolestrol safrakesesi
taşlarının oluşması ve gelişmesi riskini azaltmaktadır. Tam buğday unlarında
bulunan çözünmez özellikteki lifler, ince bağırsaklarda hızlı bir şekilde
hareket eder ve safranın daha düşük miktarda salgı üretmesine yardımcı olur.
Bulgur, kandaki insulin dengesini korur ve kandaki trigliserid seviyesini
düşürür. Bulgur, kan içinde bulunan ve sağlığa zararlı olan yağların etkilerini
azaltır. Ayrıca bulgur yüksek lif içeriği yardımı ile, divertikül hastalıkların
semptomlarını azaltır. Divertikül hastalıkların etki alanı ise en başta kolon
bölgesidir. Bu durumda kolon sağlığı için bulgur tüketmek önemli olacaktır.
3.Meme
Kanseri
Bulgurun yapısında bol miktarda bulunan lif, kanser
ile mücadelede çok önemlidir. Klinik olarak yapılan bazı araştırmalara göre,
yüksek lif içeriği ile bulgur, menopoz öncesi kadınlarda meme kanser riskini
düşürmektedir. Buna göre,günlük bir kase bulgur, vücudunuzun ihtiyacı olan, lif
ihtiyacını karşılayacak iyi bir kaynaktır.
Tümör oluşumu ile ilerleyen bir kanser türü olan meme
kanseri, kanserli hücrelerin vücut içinde kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile
ilerlemektedir. Yüksek lif içeriği ile bulgur, kanserli hücrelerin oluşumunu
engeller ve meme kanseri riskini düşürür.
4.Diyabet 2
Bulgurun yapısında bol miktarda bulunan magnezyum minerali,
vücudumuzda ko-faktör olarak görev yapmaktadır. 300 den fazla enzimin
üretilmesi için önemli olan ko-faktör, vücudumuzda kullanılan glukoz ve insülün
üretiminin mekanizmasını düzenlemeye yardımcı olmaktadır. Diğer tam tahıl besin
kaynaklarında olduğu gibi, bulgur da diyabet 2 hastalığı riskini düşürmeye
yardımcı olmaktadır. Düşük glisemik bileşime sahip olan bulgur, diyabetin
kontrol edilmesine büyük oranda yardımcı olmaktadır.
Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olan bulgur,
özellikle diyabet hastaları için önemli bir besin kaynağı durumundadır.
5.Metabolik
Sendromlar
Karbonhidrat alımı denilince hepimizin aklına kilo
yapıcı besinler gelmektedir. Ama aslında vücudumuzun karbonhidratlara da
ihtiyacı olmaktadır. Pirinç, beyaz un ya da beyaz un ile yapılmış yiyecekler
bunların hepsi, işlenmiş karbonhidrat içerdiği için hem kilo alımına sebep
olabilir hem de kardiovaskuler hastalıklara ve diyabet 2 gibi hastalıklara
sebep olabilmektedir. Bu gibi işlenmiş karbonhidratlar, metabolik faaliyetleri
de olumsuz yönde etkilemektedir. Fakat, tam tahıl ürünü olan bulgur, vücudu
metabolik sendromlardan korumaya yardımcı olmaktadır. Bulgur, obezite, yüksek
tansiyon, yüksek trigliserid seviyesi, insülin seviyesinin düşmesi ya da
yükselmesi gibi metabolik kökenli rahatsızlıkların önüne geçmektedir.
6.Sindirim
Sistemi
Bulgur, sindirim sistemine yerleşmiş olan toksinleri
vücuttan uzaklaştırır ve zararlı maddelerin üretilmesini engeller. Bağırsak
hareketlerini düzenleyen bulgur, bağırsak ve diğer sindirim sistemi organlarını
yumuşatır. Kepekli bulgur, kabızlığı hafifletir ve basur oluşumu riskini
düşürür. Zengin bir lif kaynağı olan bulgur, bulantı, karın ağrısı, şişkinlik
ve gaz oluşumu semptomlarını azaltmaya yardımcı olmaktadır.
7.Tansiyon
Bulgurun sağlık açısından en etkili özelliklerinden
biri de, yüksek tansiyonu yani hipertansiyonu kontrol etmesidir. Hipertansiyon,
kalp krizi riskini tetikleyen ciddi bir rahatsızlıktır. Hipertansiyonun vücuda
olan diğer zararları ise, felç, kardiovaskuler hastalıklar, kalp yetmezliği, böbrek
yetmezliği ve diğer bazı ciddi hastalıklara yol açmasıdır.
Hipertansiyonun yaygın olarak belirtileri ise;
bulantı, baş ağrısı, kusma, şaşkınlık, görme işlevlerinde bozulmalar ve burun
kanaması şeklindedir. Tam tahıl ürünleri, örneğin bulgur gibi, hipertansiyonun
bu saydığımız semptomlarının etkisini azaltmaktadır.
Bulgur, sistolik kan basıncını düşürür, kalp
atışlarını düzenler, arterleri ve kalp sağlığını korur.
8.Kilo
Sağlıklı bir diyet ve kilo verme süreci için bulgur,
ideal bir besin kaynağı olacaktır. Sağlığa çok faydalı etkileri olan bulgur,
yüksek oranda lif ve protein içeriği sayesinde etkin bir şekilde tok tutan bir
besin kaynağıdır. 1/3 kase pişmiş bulgur, 2.7 gram lif, 5.2 gram protein
içermektedir. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek istiyorsanız, zengin bir lif
kaynağı olan bulguru rahatlıkla tüketebilirsiniz.
9.Çocuklarda
Gelişen Astım
Astım, dünya genelinde, çocuklar arasında yaygın
şekilde gözlenen bir solunum hastalığıdır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki,
çocuklarda, bulgur tüketilerek vücuda alınan tam buğdaylar, astım riskini
yaklaşık %50 oranında azaltmaktadır. Bulgurun yapısında bulunan antioksidanlar,
özellikle C vitamini ve E vitamini gibi, solunum sistemini korumaya
yardımcıdır. Bulgur, yapısında bulunan C vitamini ve E vitamini sayesinde,
hırıltılı solunumu ve solunum yolundaki daralmaları azaltmaya ve önlemeye
yardımcı olmaktadır. Bulgur aynı zamanda, bronşitli astıma yakalanma
olasılığını önemli miktarda düşürmektedir.
10.Sinir
Hücreleri ve Beyin
Bulgur, çok iyi bir manganez kaynağıdır. Manganez,
kemik ve bazı iç organların içinde eser miktarda bulunmaktadır. Özellikle beyin
faaliyetleri ve sinir hücrelerinin işlevlerinde etkili olan manganez, kanın
pıhtılaşması için gerekli olan materyalin üretilmesine de yardımcı olmaktadır.
Bir kase pişmiş bulgur tüketildiğinde, 58.24 mg ya da
%14.6 oranında magnezyum yani vücut için gerekli olan ve kalsiyum seviyesini
düzenleyen magnezyum alınmış olunur.
Aslında bulgur sadece senir hücreleri ve beyin sağlığı
açısından değil, büsbütün vücut sağlığı için ideal bir besin kaynağıdır.
11.Vejeteryan
Protein Kaynağı
Bulgur, çok iyi bir vejeteryan protein kaynağıdır.
Aslında, bir kase pişmiş bulgur, yaklaşık 6 gram protein içermektedir. Kilo
problemi olan ve sağlıklı bir diyet programına girmek isteyenler için çok
faydalı bir seçim olan bulgur, yüksek protein içeriği ile, özellikle
vejeteryanlar için, sağlıklı bir seçim olacaktır. Çünkü bulgurun yapısında, hiç
yağ yoktur ve bol miktarda lif ile protein vardır.
Fazla Bulgur
Tüketmenin Bir Zararı Var Mıdır?
Maalesef bazı insanların bünyeleri, tam tahıllara
karşı aşırı derecede hassastır. Bu gibi insanlar, tam tahıl ürünü tükettikleri
zaman, bazen ciddi boyutlara ulaşabilen bir takım sağlık problemleri ile
karşılaşmaktadırlar. Üstelik yaşadıkları bu sağlık sorunları fiziksel
olabileceği gibi, zihinsel de olabilmektedir.
Gluten adı ile bilinen bir protein türü, tam tahıllar
içerisinde (buğday, arpa ve çavdar) bol miktarda bulunmaktadır. Gluten, bir çok
insanda her hangi bir yan etki göstermemektedir. Fakat, eğer, bulgur
tüketiminden sonra, bir şişkinlik, karın ağrısı, ishal ve kusma durumu
yaşıyorsanız, yüksek gluten seviyesine bağlı olarak gelişen çölyak hastalığına
sahipsiniz demektir.
Bulgur, yüksek oranda lif ve karbonhidrat içeren bir
besin kaynağı olduğu için, çok fazla tüketilmesi durumunda, şişkinlik ve gaz
yapacaktır.
Besin
Değerleri
182 gram bulgur (yaklaşık 1 kase) için besin değerleri
şu şekildedir;
- Kalori: 151
- Toplam yağ: 0.4 g / % 1
- Kolestrol: 0 mg / % 0
- Sodyum: 9 mg / % 0
- Potasyum: 123.76 mg / % 4
- Karbonhidrat: 33.8 g / % 11
- Lif: 8.2 g / % 33
- Şeker: 0.2 g
- Protein: 5.6 g
- Vitamin A: % 0
- Vitamin C: % 0
- Kalsiyum: % 2
Demir: % 100
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder