Zahter bir kekik türüdür. Zahter, özellikle sıcak
iklime sahip bölgelerde, mutfakta salata ve yiyeceklerde, kullanılan bir yeşil
bitkidir. Zahter, hoş kokusu ile salata ve yiyeceklerimizi süslemektedir ve
bazı çorbaların üzerine de serpilerek, lezzetli bir tat katmaktadır. Zahter,
ülkemizde özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kahvaltılarda yaygın şekilde
tüketilmektedir. Zahter, özellikle Arap kültüründe kullanılan ve sumak,
kurutulmuş kekik, keklik otu, mercanköşk, susam tohumu ve tuz karışımı ile
meydana gelen bir baharat türü olarak da bilinmektedir. Burada karışımı oluşturan
esas bitki kekiktir. Zahter, uzun ömürlü bir bitkidir ve kekiğe göre çok daha
hafif bir lezzete sahiptir.
Zahter; demir, manganez, potasyum, kalsiyum, magnezyum
ve selenyum bakımından zengindir. Zahter, vitamin B6 ve piridoksin de
içermektedir. Ayrıca, zahter yapısında, vitamin A, folik asit, benzoil peroksit
ve betakaroten içermektedir.
Mutfakta kullanım alanı olarak zahter, genellikle
ekmek üzerine, yoğurt ve zeytinyağı ile birlikte sürülerek tüketilmektedir.
Zahter çok iyi bir iştah açıcıdır.
Bir kekik türü olarak zahter, antiseptik özellik
göstermektedir ve ağız temizliği için idealdir. Antibiyotik keşfedilmeden önce,
kekik yağı / zahter ilaç olarak kullanılıyordu ve zahter, ayak tırnaklarındaki
mantar tedavisinde kullanılıyordu. Ayrıca zahter çayı, bronşlar için faydalıdır
ve zahter akne ile sivilce oluşumunu önlemek için de ideal bir bitkidir.
Zahterin
Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Zahter; akne tedavilerinde, saç dökülmelerinde
etkilidir. Aynı zamanda, tansiyon düzenlemede, kemik sağlığını desteklemede,
sindirime yardımcı olmada ve soğuk algınlığında zahter etkili bir baharattır.
Zahter, öksürük kesici özelliktedir. Ayrıca,
bağışıklık sistemini destekleyicidir ve dezenfektan olarak oldukça etkilidir.
Zahter; eklem iltihaplarında, karın ağrılarında, gastrit tedavisinde, bronşit,
ishal, çocuklarda geceleri yatak ıslatma durumlarında etkili olurken aynı
zamanda, bağırsak parazitlerinden kurtulmak için, gaz sıkıntıları için, cilt,
ağız ve diş temizliği için de ideal bir besin kaynağıdır.
1.Bronşit ve Öksürük
Zahter, öksürüğü hafifletir ve durdurmaya yardımcı
olur. Bir kekik türü olan zahter, akut bronşit semptomlarını hafifletir. Zahter
çayı ise, boğaz ağrısını ve öksürüğü iyileştirici etki yapmaktadır.
2.Akne ve
Sivilce
Zahter, antibakteriyel özelliği ve içerdiği benzoil
peroksit içeriği sayesinde, akne temizliğine yardımcıdır. Zahter, ciltteki akne
ve sivilce oluşumunu engeller ve dezenfekte eder.
3.Saç
Dökülmesi
Zahter suyu ya da yağı, saç köklerini besler ve
güçlendirir. Zahter, saçların daha sağlıklı uzamasına yardımcı olur ve
dökülmesini durdurmaya yardımcı olur.
4.Tansiyon
Kekik tabanlı bir baharat olan zahter, tansiyonu
dengeler. Özellikle yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Zahter ayrıca,
kolesterolü de düşürmeye yardımcıdır. Ayrıca, zahter suyu da, hipertansiyonu
düşürücü etki göstermektedir.
5.Kemik
Sağlığı
Vitamin K, demir, kalsiyum ve manganez bakımından
zengin olan zahter, kemik sağlığını destekler. Ayrıca, kemik ve iskelet
hastalıkları riskini azaltır.
6.Sindirim
Uzmanlar, sağlıklı bir sindirim sistemi için zahter
tüketmenizi tavsiye etmektedir. Ayrıca zahter, hazımsızlık ve şişkinlik gibi
rahatsızlıkların giderilmesinde de etkilidir.
7.Soğuk
Algınlığı
Özellikle zahter çayı, grip, nezle ya da soğuk
algınlığını hafifletmektedir. Zahter çayı, boğaz ağrısını da hafifletici etkiye
sahiptir.
8.Bağışıklık
Sistemi
Vücudumuz vitaminleri kendisi üretememek durumundadır
ve her gün tüm vitaminleri dışarıdan alması gerekmektedir. Zahter ise, vitamin
A ve vitamin C bakımından zengindir. Bunların dışında, bakır, lif, demir ve
manganez gibi bileşenler bakımından da zengindir. Tüm bu vitamin ve mineraller
ise, bağışıklık sistemini destekleyici özelliktedir. Bu bakımdan zahter,
bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcıdır.
9.Cilt
Temizliği
Güzel bir kokuya sahip olan zahter, cilt temizliği ve
sağlığı için önemlidir. Zaten kırmızı kekik yağı, parfüm, sabun, kozmetik ve
diş macunu içeriğinde de bulunduğu için, güzel bir cilt elde etmenize de
yardımcı olacaktır. Zahter de bir kekik türü olduğu için, cilt üzerinden aynı
etkiyi göstermektedir.
10.Ağız ve
Diş Temizliği
Zahter tüketimi yaparak ya da zahter suyu ile gargara
yaparak ağız içi ve diş sağlığınızı koruyabilirsiniz. Antioksidan özelliği
sayesinden zahter, ağız içini dezenfekte eder ve ağız içinde hoş bir koku
bırakır.
11.Bağırsak
Sağlığı
İçermiş olduğu çeşitli maddeler yardımı ile zahter,
bağırsak sağlığını destekler ve antioksidan etkisi sayesinde bağırsakları
temizlemeye yardımcı olur.
12.Gastrit
Zahter genel olarak sindirim sistemini koruyucu etki
gösterdiğinden dolayı, mide ile ilgili sıkıntılarda da koruyucu ve önleyici
etki göstermektedir. Zahter, gastrit rahatsızlığını da önleyici etki
göstermektedir.
13.Meme
Kanseri
Zahter içermiş olduğu birtakım bileşenler yardımı ile,
kanser hücrelerini imha etmektedir. Yapılan bazı araştırmalara göre, zahter
baharatı, meme kanseri riskini azaltıcı etki göstermektedir. Üstelik, zahter,
DNA üretimi sırasında kanserli hücrelerin çoğalmasının da önüne geçmektedir.
14.Anti-Kanserojen
Zahter, kanserli hücre çoğalmasını engelleyici ve
durdurucu etki gösterdiğinden, kanser riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır.
15.İdrar
Söktürücü
Zahter ya da zahter çayı, idrar yollarını rahatlattığı
için, idrar söktürücü olarak da yardımcıdır.
16.Mantar
Enfeksiyonu
Zahter, ayak ve tırnak mantarını iyileştirme
özelliğine sahiptir. Antioksidan etkisi sayesinde zahter, mantar enfeksiyonunu
önler.
Çok Fazla
Miktarda Zahter Tüketmenin Bir Zararı Olabilir Mi?
- Zahterin sağlığa, herhangi bilinen bir zararı henüz saptanmamasına rağmen, bazı alerjik durumlara sebep olabileceği konusunda fikir ortaklığı vardır.
- Zahter çayı ya da zahter suyu, bazı kişilerin cildinde alerjik etkilere neden olabilir. Bu nedenle birtakım alerji testlerinden geçtikten sonra zahter çayı ya da zahter suyu cilde uygulanmalıdır ya da içilmelidir.
- Herhangi bir rahatsızlıktan dolayı ilaç kullanan kişiler, zahter tüketmeye başlamadan önce, mutlaka doktorlarına danışmaları tavsiye edilmektedir.
Besin
Değerleri
100 g zahter için besin değerleri şu şekildedir;
Enerji: 101 Kcal
Karbonat: 24,45 g
Protein: 5,56 g
Toplam Yağ: 1,68 g
Kolesterol: 0 g
Lif: 14 g
Vitamin A: 4751 IU
Vitamin C: 160,1 mg
Kalsiyum: 405 mg
Demir: 17,45 mg
Magnezyum: 160 mg
Manganez: 106 mg
Çinko: 1,81 mg
Beta Karoten: 2851 µg
Ya da; 100 g zahter için yüzde olarak besin değerleri
şu şekildedir;
% 38: Lif,
% 27: Vitamin B-6 (pyridoxine),
% 266: Vitamin-C,
% 158: Vitamin-A,
% 218: Demir,
% 40: Kalsiyum,
% 40: Magnezyum ve
% 75: Manganez
% 27: Vitamin B-6 (pyridoxine),
% 266: Vitamin-C,
% 158: Vitamin-A,
% 218: Demir,
% 40: Kalsiyum,
% 40: Magnezyum ve
% 75: Manganez
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder