13 Mayıs 2019 Pazartesi

zahterin faydaları


Zahter bir kekik türüdür. Zahter, özellikle sıcak iklime sahip bölgelerde, mutfakta salata ve yiyeceklerde, kullanılan bir yeşil bitkidir. Zahter, hoş kokusu ile salata ve yiyeceklerimizi süslemektedir ve bazı çorbaların üzerine de serpilerek, lezzetli bir tat katmaktadır. Zahter, ülkemizde özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kahvaltılarda yaygın şekilde tüketilmektedir. Zahter, özellikle Arap kültüründe kullanılan ve sumak, kurutulmuş kekik, keklik otu, mercanköşk, susam tohumu ve tuz karışımı ile meydana gelen bir baharat türü olarak da bilinmektedir. Burada karışımı oluşturan esas bitki kekiktir. Zahter, uzun ömürlü bir bitkidir ve kekiğe göre çok daha hafif bir lezzete sahiptir.
Zahter; demir, manganez, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve selenyum bakımından zengindir. Zahter, vitamin B6 ve piridoksin de içermektedir. Ayrıca, zahter yapısında, vitamin A, folik asit, benzoil peroksit ve betakaroten içermektedir.
Mutfakta kullanım alanı olarak zahter, genellikle ekmek üzerine, yoğurt ve zeytinyağı ile birlikte sürülerek tüketilmektedir. Zahter çok iyi bir iştah açıcıdır.
Bir kekik türü olarak zahter, antiseptik özellik göstermektedir ve ağız temizliği için idealdir. Antibiyotik keşfedilmeden önce, kekik yağı / zahter ilaç olarak kullanılıyordu ve zahter, ayak tırnaklarındaki mantar tedavisinde kullanılıyordu. Ayrıca zahter çayı, bronşlar için faydalıdır ve zahter akne ile sivilce oluşumunu önlemek için de ideal bir bitkidir.
Zahterin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Zahter; akne tedavilerinde, saç dökülmelerinde etkilidir. Aynı zamanda, tansiyon düzenlemede, kemik sağlığını desteklemede, sindirime yardımcı olmada ve soğuk algınlığında zahter etkili bir baharattır.
Zahter, öksürük kesici özelliktedir. Ayrıca, bağışıklık sistemini destekleyicidir ve dezenfektan olarak oldukça etkilidir. Zahter; eklem iltihaplarında, karın ağrılarında, gastrit tedavisinde, bronşit, ishal, çocuklarda geceleri yatak ıslatma durumlarında etkili olurken aynı zamanda, bağırsak parazitlerinden kurtulmak için, gaz sıkıntıları için, cilt, ağız ve diş temizliği için de ideal bir besin kaynağıdır.
1.Bronşit ve Öksürük
Zahter, öksürüğü hafifletir ve durdurmaya yardımcı olur. Bir kekik türü olan zahter, akut bronşit semptomlarını hafifletir. Zahter çayı ise, boğaz ağrısını ve öksürüğü iyileştirici etki yapmaktadır.
2.Akne ve Sivilce
Zahter, antibakteriyel özelliği ve içerdiği benzoil peroksit içeriği sayesinde, akne temizliğine yardımcıdır. Zahter, ciltteki akne ve sivilce oluşumunu engeller ve dezenfekte eder.
3.Saç Dökülmesi
Zahter suyu ya da yağı, saç köklerini besler ve güçlendirir. Zahter, saçların daha sağlıklı uzamasına yardımcı olur ve dökülmesini durdurmaya yardımcı olur.
4.Tansiyon
Kekik tabanlı bir baharat olan zahter, tansiyonu dengeler. Özellikle yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Zahter ayrıca, kolesterolü de düşürmeye yardımcıdır. Ayrıca, zahter suyu da, hipertansiyonu düşürücü etki göstermektedir.
5.Kemik Sağlığı
Vitamin K, demir, kalsiyum ve manganez bakımından zengin olan zahter, kemik sağlığını destekler. Ayrıca, kemik ve iskelet hastalıkları riskini azaltır.
6.Sindirim
Uzmanlar, sağlıklı bir sindirim sistemi için zahter tüketmenizi tavsiye etmektedir. Ayrıca zahter, hazımsızlık ve şişkinlik gibi rahatsızlıkların giderilmesinde de etkilidir.
7.Soğuk Algınlığı
Özellikle zahter çayı, grip, nezle ya da soğuk algınlığını hafifletmektedir. Zahter çayı, boğaz ağrısını da hafifletici etkiye sahiptir.
8.Bağışıklık Sistemi
Vücudumuz vitaminleri kendisi üretememek durumundadır ve her gün tüm vitaminleri dışarıdan alması gerekmektedir. Zahter ise, vitamin A ve vitamin C bakımından zengindir. Bunların dışında, bakır, lif, demir ve manganez gibi bileşenler bakımından da zengindir. Tüm bu vitamin ve mineraller ise, bağışıklık sistemini destekleyici özelliktedir. Bu bakımdan zahter, bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcıdır.
9.Cilt Temizliği
Güzel bir kokuya sahip olan zahter, cilt temizliği ve sağlığı için önemlidir. Zaten kırmızı kekik yağı, parfüm, sabun, kozmetik ve diş macunu içeriğinde de bulunduğu için, güzel bir cilt elde etmenize de yardımcı olacaktır. Zahter de bir kekik türü olduğu için, cilt üzerinden aynı etkiyi göstermektedir.
10.Ağız ve Diş Temizliği
Zahter tüketimi yaparak ya da zahter suyu ile gargara yaparak ağız içi ve diş sağlığınızı koruyabilirsiniz. Antioksidan özelliği sayesinden zahter, ağız içini dezenfekte eder ve ağız içinde hoş bir koku bırakır.
11.Bağırsak Sağlığı
İçermiş olduğu çeşitli maddeler yardımı ile zahter, bağırsak sağlığını destekler ve antioksidan etkisi sayesinde bağırsakları temizlemeye yardımcı olur.
12.Gastrit
Zahter genel olarak sindirim sistemini koruyucu etki gösterdiğinden dolayı, mide ile ilgili sıkıntılarda da koruyucu ve önleyici etki göstermektedir. Zahter, gastrit rahatsızlığını da önleyici etki göstermektedir.
13.Meme Kanseri
Zahter içermiş olduğu birtakım bileşenler yardımı ile, kanser hücrelerini imha etmektedir. Yapılan bazı araştırmalara göre, zahter baharatı, meme kanseri riskini azaltıcı etki göstermektedir. Üstelik, zahter, DNA üretimi sırasında kanserli hücrelerin çoğalmasının da önüne geçmektedir.
14.Anti-Kanserojen
Zahter, kanserli hücre çoğalmasını engelleyici ve durdurucu etki gösterdiğinden, kanser riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır.
15.İdrar Söktürücü
Zahter ya da zahter çayı, idrar yollarını rahatlattığı için, idrar söktürücü olarak da yardımcıdır.
16.Mantar Enfeksiyonu
Zahter, ayak ve tırnak mantarını iyileştirme özelliğine sahiptir. Antioksidan etkisi sayesinde zahter, mantar enfeksiyonunu önler.
Çok Fazla Miktarda Zahter Tüketmenin Bir Zararı Olabilir Mi?
  • Zahterin sağlığa, herhangi bilinen bir zararı henüz saptanmamasına rağmen, bazı alerjik durumlara sebep olabileceği konusunda fikir ortaklığı vardır.
  • Zahter çayı ya da zahter suyu, bazı kişilerin cildinde alerjik etkilere neden olabilir. Bu nedenle birtakım alerji testlerinden geçtikten sonra zahter çayı ya da zahter suyu cilde uygulanmalıdır ya da içilmelidir.
  • Herhangi bir rahatsızlıktan dolayı ilaç kullanan kişiler, zahter tüketmeye başlamadan önce, mutlaka doktorlarına danışmaları tavsiye edilmektedir.
Besin Değerleri
100 g zahter için besin değerleri şu şekildedir;
Enerji: 101 Kcal
Karbonat: 24,45 g
Protein: 5,56 g
Toplam Yağ: 1,68 g
Kolesterol: 0 g
Lif: 14 g
Vitamin A: 4751 IU
Vitamin C: 160,1 mg
Kalsiyum: 405 mg
Demir: 17,45 mg
Magnezyum: 160 mg
Manganez: 106 mg
Çinko: 1,81 mg
Beta Karoten: 2851 µg
Ya da; 100 g zahter için yüzde olarak besin değerleri şu şekildedir;
% 38: Lif,
% 27: Vitamin B-6 (pyridoxine),
% 266: Vitamin-C,
% 158: Vitamin-A,
% 218: Demir,
% 40: Kalsiyum,
% 40: Magnezyum ve
% 75: Manganez

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder