23 Mayıs 2019 Perşembe

Elma Sirkesi


Hayatımızın her alanına giren katkılı ve genetiği değiştirilmiş (GDO) ürünlerin sonucunda sıkça rastlanan hastalıklar sonrasında başlayan geleneksele yani eskiye dönüş sayesinde birçok şeyi artık evde nasıl yapacağımızı öğrenmeye başladık yeniden ki doğrusu da bu değil mi zaten? Tıpkı ninelerimiz gibi her şeyi evimizde ve katkısız bir şekilde yaparak daha sağlıklı bir hayat sürmek elimizde.
Peki siz de evinizde ekonomik ve kolay bir şekilde elma sirkesi yapmak ister misiniz? Bu çok kolay elma sirkesi tarifi ile hem yemeklerde ve salatalarda hem de temizlikte kullanabileceğimiz harika bir bir ürün elde edeceğiz. Şekerli ve nişastalı yiyeceklerin mayalanmasıyla oluşan asetik asit içeren sulu bir çözelti olan sirke, daha çok elma ve üzümden yapılır. Ancak, başka meyvelerle de yapılması mümkündür.
Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?
Elma Sirkesi tarifimiz oldukça basit. Ülkemizde organik olarak elma temin etmenin ne kadar kolay olduğunu da düşünürseniz bu elma sirkesi tarifi ile organik bir sirke elde etmiş olacaksınız.
Malzemeler
  • 9 adet organik elma
  • 2 litre içme suyu
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 1 tatlı kaşığı tuz ( kaya tuzu tercihen )
  • 1 adet 2 litrelik kavanoz
  • Tülbent
  • Paket Lastiği
Hazırlanışı
Elma sirkesi tarifinde salt bir doğrudan bahsetmek kesinlikle doğru değildir. Ancak bazı prensipler hep sabittir.
  • Organik elmalarımızın saplarını ve çekirdeklerini ayıkladıktan sonra birkaç parçaya bölerek kavanoza atıyoruz.
  • Kavanozdaki elmaların biraz üzerine çıkacak kadar suyu ekliyoruz.
  • Suyun içine 2 yemek kaşığı bal ekliyoruz ki fermantasyon daha hızlı gerçekleşsin.
  • 1 tatlı kaşığı kaya tuzu (mümkünse) ekledikten sonra kavanozun ağzını temiz bir tülbent ile kapatıp lastikle sabitliyoruz.
  • Yaklaşık 15 gün boyunca karanlık bir yerde sakladığımız kavanozu her gün karıştırıyoruz.
  • 15 gün sonrasında ise haftada 1 kez karıştırmaya başlıyoruz.
Bu süre içinde sirke sinekleri ve küf oluşumlarının gözlemlenmesi sizleri korkutmasın. Bu fermantasyon sürecinin doğal bir evresidir. 2 ayın sonunda bir sirke oluşumu tamamlanacağı gibi eğer daha iyi bir sirke yapmak isterseniz asıl önemli nokta mümkün oldukça fazla süre bekletmektir.
  • Yaklaşık 20. günde kavanozdaki karışımı süzüyoruz.
  • Süzdüğümüz kavanozdaki su içine; 8-10 nohut, 1 dilim ekmek ve 1 çay kaşığı tuz ekliyoruz.
Bu kez 40 gün kapalı bir kavanozda bekletirseniz çok daha kaliteli bir sirke elde edebilirsiniz. Bekleme süresi uzadıkça sirke kalitesi de artacaktır. 40. gün sonunda açılan kavanozu süzdükten sonra sirkeniz hazır.
Elmanın Faydaları Nelerdir?
Elma Sirkesi tarifine bu denli değer katan elmanın faydaları şunlardır:
  • Elma öncelikle tam bir şifa kaynağıdır. Elma, içinde barındırdığı vitamin ve minerallerin yanı sıra çok iyi bir antioksidandır.
  • Elma, çeşitli sebeplerle vücudumuzda artan oksidatif strese karşı iyi bir koruyucudur. Sigara, kirli hava ve stres ile oluşan nörotoksinler karşısında portakal ve muz ile birlikte en fazla koruyuculuğu olan meyvedir. Oksidatif stres, beyin hücreleri ölümüne yol açabilmekte ve vücudumuza ciddi zararlar verebilmektedir.
  • Elma içinde bulundurduğu kaliteli antioksidanları ve yüksek C vitamini ile kanser hastalığı ve felç düşmanıdır. Hem vücut direncini yüksek tutar hem de antioksidan özelliği ile vücudumuzu korur.
  • Lifli yapısı ve iyi bir antioksidan olan flavonoid içeriği sayesinde elma, kalp ve damar sağlığımızı da korumamıza yardımcı olur. Bu sayede damar tıkanıklığı ve yüksek tansiyon gibi hastalıkların önlenmesinde etkili bir meyvedir.
  • Elmaya özgü bir madde olan phloridzin’in, özellikle kemik yoğunluğunun azalması, kemiklerin kolay kırılması ve osteoporoz gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olduğu birçok çalışma ile kanıtlanmıştır.
  • Polifenol bakımından zengin olan elma, şekerli bir meyve olmasına rağmen kan şekerinin dengelenmesinde önemli rol oynamaktadır. Elma da diğer her şey gibi azı karar çoğu zarardır.
Sirkenin Faydaları Nelerdir?
Sirke, zararlı mikroorganizmaları öldürme özelliğine sahiptir. Bu sebeple, sebze ve meyvelerin yıkanması sırasında sirkeli suda bekletilerek yıkanması daha sağlıklı yiyecekler elde etmenize sebep olabilir. Aynı zamanda sirke ile mutfak bezlerinizi de dezenfekte edebilirsiniz. Çünkü sirke salmonella ve streptekoklar olarak bilinen bakteriler üzerinde doğrudan kuvvetli bir öldürücü etkiye sahiptir ki, salmonella en çok mide bağırsak sisteminde enfeksiyona sebep olan bakterilerden biridir.
Sirke, çamaşır yıkanırken yumuşatıcı olarak da kullanılabilir. Çamaşır makinesindeki yumuşatıcı gözüne sirkenizi koyarak sonucu izleyin. İyi bir parlatıcı olan sirkeyi bulaşık makinesinin parlatıcı gözüne koyarak bardaklarınız çizilmeden, doğal parlaklığın nasıl elde edildiğini görebilirsiniz. Doğal bir parlatıcı olan sirke ile tıpkı bardaklarınız gibi cildinizi ve saçlarını da parlatmak mümkün. Özellikle sivilce problemi yaşayanlar için soda sirke karışımından olumlu sonuçlar elde eden insanlar söz konusu. Banyoda ise son durulama suyuna katılan sirke çok yüksek meblağlara aldığınız saç kremlerinden çok daha sağlıklı bir şekilde saçınızı parlatacaktır.
Sirkelerin en önemli özelliklerinden birisi de deterjan gibi kimyasalların atıklarından kurtulmanıza yardımcı olmasıdır. Çamaşır ve bulaşık makinelerinde kullanabileceğiniz gibi banyodaki son durulanma suyunuza da bir miktar sirke katarak, saç ve vücudunuzdaki şampuan, sabun, duş jeli gibi kimyasalların atıklarından kurtulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder