9 Mayıs 2019 Perşembe

Pekmezin Faydaları Nelerdir?


Pekmezin birçok çeşidi bulunmaktadır, özellikle keçiboynuzu, üzüm veya dut gibi tatlı meyvelerden elde edilebilir. Bunlara ilave olarak şeker pancarı, ardıç meyvesi gibi şeker olabilen ürünlerinde işlenerek pekmezi yapılmaktadır. Ezilip kaynatılan ürünler gerekli işlemlerden sonra pekmeze dönüştürülebilir.
Pekmezin tarihine bakacak olursak eğer ilk olarak 20. yy’ da ABD’de de ortaya çıkmıştır. Daha sonra günümüze gelindiğinde Tayland, Hindistan, Brezilya, Filipinler ve Amerika Birleşik Devletleri’nde de büyük oranda üretildiği görülmektedir. Sadece talı olarak değil aynı zamanda pekmez, insanlara sağlık bakımdan da olumlu etkiler yaratmaktadır ve özellikle yaygın olarak insanlarda görülen hastalıkları da tedavi etmek için kullanılır.
Pekmez yapmak için, şeker kamışı hasat edilir ve yaprakları çıkartılır. Genellikle kamışı yaprakları da yakılarak yılanları kovmak için kullanılır. Şekere dönüşebilen ürünler ezilir, preslenir ve suya dönüştürülür. Daha sonra elde edilen meyve suyu, şeker ile konsantre edilmektedir. Bu ilk kaynama sonucu şurup olarak adlandırılır ve en yüksek şeker oranına sahiptir. İlk şurubu genelde, “kamışı şurubu” olarak adlandırılmıştır. Ancak bir kez daha kaynama ve şeker çıkarma işleminden sonra pekmez oluşmaktadır ve hafif acı bir tadı vardır.
Pekmezin besin değerleri, yapıldığı meyveye göre değişiklik göstermekle birlikte oldukça zengin olduğu söylenebilir. İçerisindeki karbonhidrat miktarının oldukça fazla olmasından dolayı iyi bir enerji kaynağıdır. B1 ve B2 vitaminleri ve çeşitli mineral maddeleri bakımından oldukça faydalı bir besin ve faydalı bir ilaç olarak bilinir. İçermiş olduğu %80’e yakın karbonhidratın tümünün glikoz ve fruktoz halinde olmasından dolayı sindirim sisteminde parçalanmaya gerek kalmadan kolayca kana geçmesini sağlar. Pekmez protein, mineraller, magnezyum, fosfor ve demiri de içerisinde barındırmaktadır.
Genellikle kış aylarında tüketimi aklımıza gelse de eski zamanlardan günümüze kadar gelen süreçte faydası bilinse bile pekte hak ettiği değeri bulamamıştır. Ancak son zamanlarda bilimsel araştırmalar tarafından desteklenmesi ile birlikte pekmeze olan ilgi ve tüketim artmıştır. Üzüm, dut ve hurma gibi pek çok çeşidi bulunan pekmezin yararları da oldukça fazladır.
Yapılan çeşitli çalışmalarla da pekmezin sağlık açısından insan vücuduna güçlü ve oldukça yararlı etkileri olduğu ortaya koyulmuştur. Pekmezin kanseri önlemesi, antioksidan olması, karaciğeri koruması ve kemik sağlığına ciddi anlamda katkı sağlaması gibi çeşitli faydaları bulunmaktadır. Bu besinin sağlık ve olumlu sonuçları açısından faydalarını 11 madde halinde yazımızın devamında sizler için alt başlıklar şeklinde düzenledik.
Pekmezin Faydaları Nelerdir ?
Pekmezin içerisinde çeşitli vitaminler ve karbonhidratın bulunması insan vücuduna önemli katkı sağlamaktadır. Bu besin değerleri sayesinde pekmez, vücut direncini, bağışıklık sisteminin direncini arttırıcı ve güçlendirici özelliği sayesinde hastalıklara karşı koruyucu bir görev üstlenmekte ve kan yapıcı özelliği ile bilinmektedir.
Pekmezin sağlamış olduğu yararlardan bahsedecek olursak, karaciğerin temizlenmesi ile birlikte damarları açtığı ve kan basıncını dengelediği söylenebilir. Hastalık zamanında ise iyileşme sürecine etki ederek çabuk iyileşmeyi sağlamaktadır. Bilinen bir diğer faydası anne sütünü arttırıyor olmasıdır. İltihap söktürücü bir etkisinin olması ile birlikte öksürüğü keser ve balgam sökmektedir. Bunlara ek olarak her yaş grubunda görülen ve ağız içi yarası olarak bilinen pamukçuk hastalığına karşı da etkilidir.
1.Antioksidan

Yapılan araştırmalar sonucunda rafine şeker, mısır şurubu ve ham şeker kamışı; kolayca temin edilebilen tatlandırıcılar ile karşılaştırıldığında şeker pekmezinin antioksidanları en yüksek miktarda içerdiğini göstermiştir. Pekmezin önemli oranda antioksidan ve manganez içermektedir. Manganez serbest radikallere karşı DNA’yı korumaktadır. Antioksidan özelliğinin güçlü olması nedeni ile pekmezin insan vücudunu kanser ve kalp rahatsızlıklarına karşı koruduğu söylenmektedir.
2.Regli Ağrıları

Pekmez en iyi demir kaynaklarından birisidir ve kan kaybına bağlı demir eksikliği riskinin başlıca kişileri adet gören kadınlardır. Mevcut olan magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller, kanın pıhtılaşmasını önlemekte ve adet kramplarını rahatlatarak rahim kaslarının sağlığını korumada yardımcı olmaktadır.
3.Obezite

Pekmezdeki mevcut polifenoller obeziteyi azaltmadaki etkisi kanıtlanmıştır ve araştırmalara göre antioksidan etkilere sahip olan pekmez kilo alımını yönetebilmektedir. Pekmez vücutta kalori emilimini azaltarak vücut ağırlığı ve yağ içeriği düşürmede yardımcı olduğu belirtilmiştir.
4.Sindirim

Pekmez kabızlık ve ishal gibi bağırsak hastalıkların tedavisinde oldukça etkilidir. Bu besinin kabızlık tedavisinde kullanılması gerektiği araştırmalarla kanıtlanmıştır. Pekmezin içerisinde bulunan sodyum fosfatın kabızlık tedavisinde gerekli olduğuna dikkat çekilmiştir.
5.Sağlıklı Kemikler

Pekmezde demir, potasyum, magnezyum, manganez ve bakır dahil olmak üzere birçok faydalı besin vardır. Ancak bunlardan daha fazla kalsiyum olmasıyla birlikte sağlıklı ve güçlü kemiklerin oluşmasını sağlayan günlük besinlerin çoğunu sağlamaktadır. Bu minerallerin günlük olarak alınması kemik hastalıklarına yakalanma riskini azaltabilir.
6.Romatizma

Pekmez romatizma tedavisi için etkili ve doğal bir ilaçtır. Melas, anti-enflamatuar ve antioksidan özellikleri ile birlikte bu tür rahatsızlıkların tedavisi için güvenilir bir besindir.
7.Akne

Pekmezin sağlık yararlarına akne de dahildir. Pekmez akne semptomlarının hafifletilmesinde yardımcı olur, laktik asit içerir. Laktik asit, laktik asit bakterileri tarafından üretilir ve karbonhidrat metabolizmasında önemli bir rol oynar. Fizyolojik bir doğası nedeniyle bu etkili bir akne ve diğer cilt hastalıkları tedavisidir.
8.Kanser

Pekmezin kanseri önleyici rolü olduğu söylenmiş ve birçok araştırma yapılmıştır. Bu yönde yapılmış olan bilimsel çalışmalar pekmezin düzenli tüketilmesi durumunda kanserin başlangıç aşamasında önleyebileceği bir rolü olduğunu ortaya koymaktadır. Pekmezin içerisindeki kalsiyum oranının yüksek olması kolon kanserine karşı etkin bir görevinin olduğunu gösterir. Ayrıca kanser tümörlerine karşıda koruyucu bir rolü vardır.
9.Saç Bakımı

Pekmezin içerisinde bulunan özler saçlar için iyi gelmekte ve saçların sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olmaktadır. Bu saçları yumuşatır ve saçlara zengin doku ekleyerek erken ağarmayı önler.
10.Enerji

Pekmezin içerdiği karbonhidrat ve yağlar vücutta direkt olarak enerjiye dönüşmektedirler. İçerdiği zengin miktarda demir, vücudun enerji depolamasına yardımcı olur. Demir ayrıca kanda sağlıklı bir şekilde oksijen taşınması için çok gerekli bir maddedir.
11.Kırmızı Kan Hücreleri

Pekmezin bakır miktarı açısından zengin olması vücuttan serbest radikallerin atılması bakımından yardımcı olmaktadır. Bu demir, kırmızı kan hücrelerinin oluşumundaki emilimine yardımcı olur ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi sağlar. Bakır eksikliği anemisi, tiroid sorunları, kardiyak aritmi ve osteoporoz ile sonuçlanabilir.
Pekmez Tüketiminin Zararı Var Mıdır ?
Pekmezin sağlık açısından çok sayıda faydası olduğunu detaylı olarak yazımızda ele aldık. Ancak pekmezin sağlık açısından birçok faydasının olmasının yanında ürünün hazırlanış aşamasındaki yanlışlıklardan kaynaklanan zararları vardır. Bu zararların sayısı yararlarına göre oldukça azdır.
Pekmezin üretim, saklanma ve tüketim koşulları oldukça önemlidir ve bu yüzden bazı yan etkileri ve zararları olabilir.
Öncelikle çok fazla kaynatılan veya pişirilen pekmez insan vücudu açısından oldukça ciddi bir risk taşımaktadır. Sağlık uzmanlarından bazıları bu tür pekmezlerin kansere bile neden olabileceğini söylemektedirler. Buna ek olarak pekmezin kapağı açıldıktan sonra kesinlikle buzdolabında saklanmasıdır. Aksi durumunda özelliğini kaybedebilir ve bu durumdan dolayı hiçbir yarar sağlayamaz. Ayrıca aşırı tüketimden kaynaklanan sindirim sistemi bozuklukları, şişkinlik, ishal ve karın ağrısına neden olabilir.
Yukarıda siz okurlarımız için paylaştığımız bilgilerde pekmezin temel özellikleri, faydaları, zararları, fazla tüketiminin yol açtığı durumları, hastalıklara ve vücuda olan etkileri hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca yazımızın devamında sizlere paylaşacağımız tablo aracılığı ile pekmezin besin değerlerine ait birtakım bilgileri kolay bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Pekmezin Besin Değeri
Tablo bir porsiyon yani 100 gr pekmez baz alınarak hesaplanmıştır.
  • Karbonhidrat (g): 58
  • Protein (g): 3
  • Yağ (g): 1
  • Lif (g): 0
  • Kolesterol (mg): 0
  • Sodyum (mg): 150
  • Potasyum (mg): 12567
  • Kalsiyum: 1417
  • Vitamin A: 317
  • Vitamin C: 186
Demir: 37

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder