Pekmezin birçok çeşidi bulunmaktadır, özellikle
keçiboynuzu, üzüm veya dut gibi tatlı meyvelerden elde edilebilir. Bunlara
ilave olarak şeker pancarı, ardıç meyvesi gibi şeker olabilen ürünlerinde
işlenerek pekmezi yapılmaktadır. Ezilip kaynatılan ürünler gerekli işlemlerden
sonra pekmeze dönüştürülebilir.
Pekmezin tarihine bakacak olursak eğer ilk olarak 20.
yy’ da ABD’de de ortaya çıkmıştır. Daha sonra günümüze gelindiğinde Tayland,
Hindistan, Brezilya, Filipinler ve Amerika Birleşik Devletleri’nde de büyük
oranda üretildiği görülmektedir. Sadece talı olarak değil aynı zamanda pekmez,
insanlara sağlık bakımdan da olumlu etkiler yaratmaktadır ve özellikle yaygın
olarak insanlarda görülen hastalıkları da tedavi etmek için kullanılır.
Pekmez yapmak için, şeker kamışı hasat edilir ve
yaprakları çıkartılır. Genellikle kamışı yaprakları da yakılarak yılanları
kovmak için kullanılır. Şekere dönüşebilen ürünler ezilir, preslenir ve suya
dönüştürülür. Daha sonra elde edilen meyve suyu, şeker ile konsantre
edilmektedir. Bu ilk kaynama sonucu şurup olarak adlandırılır ve en yüksek şeker
oranına sahiptir. İlk şurubu genelde, “kamışı şurubu” olarak adlandırılmıştır.
Ancak bir kez daha kaynama ve şeker çıkarma işleminden sonra pekmez
oluşmaktadır ve hafif acı bir tadı vardır.
Pekmezin besin değerleri, yapıldığı meyveye göre
değişiklik göstermekle birlikte oldukça zengin olduğu söylenebilir.
İçerisindeki karbonhidrat miktarının oldukça fazla olmasından dolayı iyi bir
enerji kaynağıdır. B1 ve B2 vitaminleri ve çeşitli mineral maddeleri bakımından
oldukça faydalı bir besin ve faydalı bir ilaç olarak bilinir. İçermiş
olduğu %80’e yakın karbonhidratın tümünün glikoz ve fruktoz halinde
olmasından dolayı sindirim sisteminde parçalanmaya gerek kalmadan kolayca kana
geçmesini sağlar. Pekmez protein, mineraller, magnezyum, fosfor ve demiri
de içerisinde barındırmaktadır.
Genellikle kış aylarında tüketimi aklımıza gelse de
eski zamanlardan günümüze kadar gelen süreçte faydası bilinse bile pekte
hak ettiği değeri bulamamıştır. Ancak son zamanlarda bilimsel araştırmalar
tarafından desteklenmesi ile birlikte pekmeze olan ilgi ve tüketim artmıştır.
Üzüm, dut ve hurma gibi pek çok çeşidi bulunan pekmezin yararları da oldukça
fazladır.
Yapılan çeşitli çalışmalarla da pekmezin sağlık
açısından insan vücuduna güçlü ve oldukça yararlı etkileri olduğu ortaya
koyulmuştur. Pekmezin kanseri önlemesi, antioksidan olması, karaciğeri koruması
ve kemik sağlığına ciddi anlamda katkı sağlaması gibi çeşitli faydaları
bulunmaktadır. Bu besinin sağlık ve olumlu sonuçları açısından faydalarını 11
madde halinde yazımızın devamında sizler için alt başlıklar şeklinde
düzenledik.
Pekmezin
Faydaları Nelerdir ?
Pekmezin içerisinde çeşitli vitaminler ve
karbonhidratın bulunması insan vücuduna önemli katkı sağlamaktadır. Bu besin
değerleri sayesinde pekmez, vücut direncini, bağışıklık sisteminin direncini
arttırıcı ve güçlendirici özelliği sayesinde hastalıklara karşı koruyucu bir
görev üstlenmekte ve kan yapıcı özelliği ile bilinmektedir.
Pekmezin sağlamış olduğu yararlardan bahsedecek
olursak, karaciğerin temizlenmesi ile birlikte damarları açtığı ve kan
basıncını dengelediği söylenebilir. Hastalık zamanında ise iyileşme sürecine
etki ederek çabuk iyileşmeyi sağlamaktadır. Bilinen bir diğer faydası anne
sütünü arttırıyor olmasıdır. İltihap söktürücü bir etkisinin olması ile
birlikte öksürüğü keser ve balgam sökmektedir. Bunlara ek olarak her yaş
grubunda görülen ve ağız içi yarası olarak bilinen pamukçuk hastalığına karşı
da etkilidir.
1.Antioksidan
Yapılan araştırmalar sonucunda rafine şeker, mısır
şurubu ve ham şeker kamışı; kolayca temin edilebilen tatlandırıcılar ile
karşılaştırıldığında şeker pekmezinin antioksidanları en yüksek miktarda
içerdiğini göstermiştir. Pekmezin önemli oranda antioksidan ve manganez
içermektedir. Manganez serbest radikallere karşı DNA’yı korumaktadır. Antioksidan
özelliğinin güçlü olması nedeni ile pekmezin insan vücudunu kanser ve kalp
rahatsızlıklarına karşı koruduğu söylenmektedir.
2.Regli
Ağrıları
Pekmez en iyi demir kaynaklarından
birisidir ve kan kaybına bağlı demir eksikliği riskinin başlıca
kişileri adet gören kadınlardır. Mevcut olan magnezyum ve kalsiyum gibi
mineraller, kanın pıhtılaşmasını önlemekte ve adet kramplarını rahatlatarak
rahim kaslarının sağlığını korumada yardımcı olmaktadır.
3.Obezite
Pekmezdeki mevcut
polifenoller obeziteyi azaltmadaki etkisi kanıtlanmıştır ve araştırmalara
göre antioksidan etkilere sahip olan pekmez kilo
alımını yönetebilmektedir. Pekmez vücutta kalori emilimini azaltarak vücut
ağırlığı ve yağ içeriği düşürmede yardımcı olduğu belirtilmiştir.
4.Sindirim
Pekmez kabızlık ve ishal gibi bağırsak hastalıkların
tedavisinde oldukça etkilidir. Bu besinin kabızlık tedavisinde kullanılması
gerektiği araştırmalarla kanıtlanmıştır. Pekmezin içerisinde
bulunan sodyum fosfatın kabızlık tedavisinde gerekli olduğuna dikkat
çekilmiştir.
5.Sağlıklı
Kemikler
Pekmezde demir, potasyum, magnezyum, manganez ve bakır
dahil olmak üzere birçok faydalı besin vardır. Ancak bunlardan daha fazla
kalsiyum olmasıyla birlikte sağlıklı ve güçlü kemiklerin oluşmasını sağlayan
günlük besinlerin çoğunu sağlamaktadır. Bu minerallerin günlük olarak alınması
kemik hastalıklarına yakalanma riskini azaltabilir.
6.Romatizma
Pekmez romatizma tedavisi için etkili ve doğal
bir ilaçtır. Melas, anti-enflamatuar ve antioksidan özellikleri ile birlikte bu
tür rahatsızlıkların tedavisi için güvenilir bir besindir.
7.Akne
Pekmezin sağlık yararlarına akne de
dahildir. Pekmez akne semptomlarının hafifletilmesinde yardımcı olur,
laktik asit içerir. Laktik asit, laktik asit bakterileri tarafından üretilir ve
karbonhidrat metabolizmasında önemli bir rol oynar. Fizyolojik bir doğası
nedeniyle bu etkili bir akne ve diğer cilt hastalıkları tedavisidir.
8.Kanser
Pekmezin kanseri önleyici rolü olduğu söylenmiş ve
birçok araştırma yapılmıştır. Bu yönde yapılmış olan bilimsel çalışmalar
pekmezin düzenli tüketilmesi durumunda kanserin başlangıç aşamasında
önleyebileceği bir rolü olduğunu ortaya koymaktadır. Pekmezin içerisindeki
kalsiyum oranının yüksek olması kolon kanserine karşı etkin bir görevinin
olduğunu gösterir. Ayrıca kanser tümörlerine karşıda koruyucu bir rolü vardır.
9.Saç Bakımı
Pekmezin içerisinde bulunan özler saçlar için iyi
gelmekte ve saçların sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olmaktadır. Bu
saçları yumuşatır ve saçlara zengin doku ekleyerek erken ağarmayı önler.
10.Enerji
Pekmezin içerdiği karbonhidrat ve yağlar vücutta
direkt olarak enerjiye dönüşmektedirler. İçerdiği zengin miktarda demir,
vücudun enerji depolamasına yardımcı olur. Demir ayrıca kanda sağlıklı bir
şekilde oksijen taşınması için çok gerekli bir maddedir.
11.Kırmızı
Kan Hücreleri
Pekmezin bakır miktarı açısından zengin
olması vücuttan serbest radikallerin atılması bakımından yardımcı
olmaktadır. Bu demir, kırmızı kan hücrelerinin oluşumundaki emilimine
yardımcı olur ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi sağlar. Bakır eksikliği
anemisi, tiroid sorunları, kardiyak aritmi ve osteoporoz ile sonuçlanabilir.
Pekmez
Tüketiminin Zararı Var Mıdır ?
Pekmezin sağlık açısından çok sayıda faydası olduğunu
detaylı olarak yazımızda ele aldık. Ancak pekmezin sağlık açısından birçok
faydasının olmasının yanında ürünün hazırlanış aşamasındaki yanlışlıklardan
kaynaklanan zararları vardır. Bu zararların sayısı yararlarına göre oldukça
azdır.
Pekmezin üretim, saklanma ve tüketim koşulları oldukça
önemlidir ve bu yüzden bazı yan etkileri ve zararları olabilir.
Öncelikle çok fazla kaynatılan veya pişirilen pekmez
insan vücudu açısından oldukça ciddi bir risk taşımaktadır. Sağlık
uzmanlarından bazıları bu tür pekmezlerin kansere bile neden olabileceğini
söylemektedirler. Buna ek olarak pekmezin kapağı açıldıktan sonra kesinlikle
buzdolabında saklanmasıdır. Aksi durumunda özelliğini kaybedebilir ve bu
durumdan dolayı hiçbir yarar sağlayamaz. Ayrıca aşırı tüketimden kaynaklanan
sindirim sistemi bozuklukları, şişkinlik, ishal ve karın ağrısına neden
olabilir.
Yukarıda siz okurlarımız için paylaştığımız bilgilerde
pekmezin temel özellikleri, faydaları, zararları, fazla tüketiminin yol açtığı
durumları, hastalıklara ve vücuda olan etkileri hakkında bilgiler verilmiştir.
Ayrıca yazımızın devamında sizlere paylaşacağımız tablo aracılığı ile pekmezin
besin değerlerine ait birtakım bilgileri kolay bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Pekmezin
Besin Değeri
Tablo bir porsiyon yani 100 gr pekmez baz alınarak
hesaplanmıştır.
- Karbonhidrat (g): 58
- Protein (g): 3
- Yağ (g): 1
- Lif (g): 0
- Kolesterol (mg): 0
- Sodyum (mg): 150
- Potasyum (mg): 12567
- Kalsiyum: 1417
- Vitamin A: 317
- Vitamin C: 186
Demir: 37
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder