24 Mayıs 2019 Cuma

Pu-Erh Çayının 7 Faydası


Tüm çay türleri genel itibariyle insan vücudu için faydalıdır. Diğer çay türleri gibi pu-erh çayının da sayısız faydası mevcuttur. Bunun ötesinde pu-erh çayının çok eski zamanlardan beri geleneksel Çin tıbbında özel bir yeri olmuştur. Çin’in Yunnan eyaletindeki çay ağaçlarından elde edilen pu-erh çayı, yavaş bir fermantasyon sürecinden geçtikten sonra, kendine özgü siyah rengine ulaşır.
Çinliler pu-erh çayının vücudu temizlediğine inandığından genellikle ağır yemeklerden sonra içmeyi tercih ederler. İçerdiği değerli antioksidanlarla kanseri tetikleyen serbest radikallere karşı savaş açan pu-erh çayı, vücuttaki iltihabın atılmasına yardımcı olur. Bununla birlikte yüksek miktarda kafein içeren pu-erh çayı; kasları, kalbi ve merkezi sinir sistemini uyarır. Pu-erh çayındaki florür tüm kemikleri güçlendirirken, yüksek kolesterol ve diyabet için oldukça faydalı etkiler gösterir.
İşte pek fazla bilinmeyen pu-erh çayının 7 mucizevi faydası:
1. Kötü huylu kolesterolü (LDL) düşürür
Yüksek kolesterol, başta kalp rahatsızlıkları olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkartır. Pu-erh çayı, bugün tüm dünyada kolesterol dengesini sağlayan en etkili bitkisel çaylardan biri olarak bilinmektedir. Pu-erh çayının düzenli olarak tüketilmesi kan yapısını incelterek pıhtılaşmayı önler. Kötü huylu kolesterol olarak bilinen LDL seviyesini düşürerek arterleri rahatlatan pu-erh çayı, kan dolaşımını hızlandırır. Her akşam yemeğinden sonra 1 fincan pu-erh çayı içerek kalp ve damar sağlığınızı koruyabilirsiniz.
2. Kan dolaşımını düzenler
Kanın tüm vücutta sorunsuz bir şekilde dolaşması organ sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Kan damarları organlara oksijen ve hayati mineraller taşıyan, organlarımızın optimal fonksiyonları yerine getirmesini sağlayan bir ağ sistemidir. Yeterince oksijen taşınmadığında organlarda ağrılar, tüm vücutta yorgunluk belirtileri ve uyku hali baş gösterir. Pu-erh çayı tüketerek kan dolaşımı sisteminizin düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olabilirsiniz.
3. Kanserle mücadele eder
Pu-erh çayı, kanserle savaşan süper güçlü antioksidanlarla doludur. Yapılan çalışmalar, düzenli olarak pu-erh çayı tüketen katılımcılarda serbest radikallerin etkili bir şekilde yok edildiğini kanıtlamıştır. Bildiğiniz gibi; serbest radikaller hücre DNA yapısına zarar vererek, hücrelerin kendilerini yenilemesine engel olurlar. Pu-erh çayında bulunan antioksidanlar ise serbest radikallerin birikmesini önler. Bununla birlikte hücre yenilenmesini de teşvik eder. Sağlığınıza pek özen gösteremediğiniz bir yaşam temponuz ya da aile geçmişinizde kanser hikayeleri varsa pu-erh çayını mutlaka tüketmelisiniz.
4. Sindirim sistemini destekler
Sindirim sistemi vücudumuzda çok önemli işlevleri bulunan sistemlerden biridir. Sindirim sistemimiz; gıda alımı, besin emilimi ve bağırsak hareketlerinden sorumludur. Her öğünden önce ya da sonra pu-erh çayı içmek alınan besinlerin kolayca sindirilmesine yardımcı olur. Pu-erh çayında bulunan antioksidanlar; besinlerin kolayca parçalanmasını ve sindirilmesini sağlayan, sindirim sürecini hızlandıran bileşiklerdir. Bununla birlikte bağırsakların temizlenmesine de yardımcı olan pu-erh çayı, sindirim sisteminizi destekleyerek sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar. Kabızlık problemi yaşıyorsanız yemeklerden önce 1 fincan pu-erh çayı içmek oldukça faydalıdır.
5. Obeziteyi önler
Beslenme düzeninizde pu-erh çayına yer vermek daha fazla ve hızlı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olur. Fakat kilo vermek belki de başarması en zor işlerden biridir. Çünkü çaba, zaman ve birçok fedakarlık yapmayı gerektirir. Bununla birlikte istediğiniz kiloya ulaştıktan sonra bu kiloyu korumak da çok önemlidir. Pu-erh çayının içerdiği güçlü antioksidanlar, vücuda zarar verip obeziteyi tetikleyen toksinlerle mücadele eder. Bununla birlikte sindirimi hızlandırarak kilo kaybı sürecine katkı sağlar. Pu-erh çayında bulunan ‘sintaz’ yağ asitleri, yağ metabolizmasını destekler. Yağ metabolizması; vücudumuza aldığımız fazla kalorinin yağ olarak depolandığı ve az gıda alımı durumunda çözülmeye geçtiği bir sistemdir. Obezitenin birçok sağlık problemin tetiklediğini düşünürsek kilomuzu kontrol altında tutmanın önemini bir kez daha hatırlamış oluruz. Siz de obeziteye yakalanma riskinizi pu-erh çayı tüketerek azaltabilir, kilo verme sürecinizi hızlandırabilirsiniz.
6. Diyabetle savaşır
Düzenli olarak pu-erh çayı tüketmek vücuttaki kan şekeri, insülin ve lipid seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur. Bu durum direkt olarak tip-1 ve tip-2 diyabetin önlenmesi ve tedavisinde etkin faydalar sağlar. Eğer genetik olarak diyabete yakalanma riskiniz varsa ya da şekerli yiyecek ve içecekleri tüketmeyi çok seviyorsanız, pu-erh çayı ile kan şekeri seviyenizi kontrol altında tutabilirsiniz. Eğer diyabet hastasıysanız düzenli olarak pu-erh çayı tüketmeniz çok önemlidir. Kan şekerindeki ani dalgalanmaları pu-erh çayı içerek önleyebilir, diyabet semptomlarını mümkün mertebe hafifletebilirsiniz.
7. Stresi azaltır
Pu-erh çayı kafein içermesine rağmen derin bir uykuya dalmaya yardımcı olan ender besinlerden bir tanesidir. Amino bütirik asit ve teanin içeren pu-erh çayı, stres seviyesini azaltarak beyinde melatonin üretimini tetikler. Mutluluk hormonlarından biri olarak bilinen melatonin aynı zamanda kaliteli bir uykunun da temel bileşenidir. Sakinlik veren pu-erh çayı ile uyku düzeninizi yeniden sağlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder