2 Mayıs 2019 Perşembe

terenin faydaları


Tere, kendisine benzeyen diğer bitkilere göre çok daha hızlı bir şekilde büyüyen bir bitkidir. Yenilebilen bir bitki olan tere, genetik olarak dereotu ve hardal ile yakından ilgilidir. Tere, biberli acımsı ve keskin bir aromaya sahiptir. Tek yıllık bir bitki olan tere, yaklaşık olarak 60 cm uzunluğuna ulaşabilmektedir. Tere, beyaz ya da pembemsi renklerde çiçek açmaktadır.
Tere, ticari olarak İngiltere, Fransa, Hollanda ve İskandinavya’da yetiştirilmektedir. Tere, hidroponik yetiştirme yöntemi ile hafif alkali sularda büyümektedir. Bol su içeren ortamlara ihtiyaç duyan tere, pazar ve marketlerde satışa sunulurken de su dolu bir kabın içinde tutulmalıdır. Böylece tere, yaprakları kurumadan ve sararmadan muhafaza edilebilir.
Tere ve tere tohumu, Hindistan’da doğum sonrası gelişebilecek komplikasyonları önlemek amacı ile kullanılmaktadır. Eski zamanlardan günümüze dek tere tohumu ve tere, özellikle Hindistan bölgesinde geleneksel ilaç olarak kullanılmaktadır. Genellikle çiğ olarak, salatalarda, çorbalarda ve mezelerde kullanılan tere, bazı sebze ve et yemeklerinin içerisinde baharat olarak da tercih edilebilmektedir.
Çok iyi bir C vitamini kaynağı olan tere, aynı zamanda çok iyi bir K vitamini kaynağıdır. Tere, B6 vitamini ve folat bakımından iyi bir bitkidir. Ayrıca tere, manganez ve fosfor mineralleri bakımından zengin olmakla birlikte, magnezyum, potasyum, demir ve kalsiyum gibi mineraller de içermektedir.
Terenin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Yeşil renkli bir bitki olan tere, solunum yollarını rahatlatır ve astım, bronşit gibi solunum hastalıklarının semptomlarını gidermeye yardımcı olur. Diğer yandan tere, kabızlık ve basur gibi sindirim problemlerini gidermeye yardımcı olur, basur yaralarının iyileşmesini sağlar.
Hoş kokusu ve keskin tadı ile tere, kansere karşı koruyucudur ve göz sağlığını koruyucu etkiler göstermektedir. Portakaldan çok daha fazla miktarda C vitamini içeren tere, bağışıklık sistemini korur ve antioksidan özellikler gösterir. Soğuk algınlığı ve grip ile mücadele eden tere, kardiovasküler sağlığı korur ve diş sağlığını destekler.
1.Anti-Kanser
Avustralya’da yapılan bir araştırmaya göre tere, diğer sebzeler arasında glukosinolat içeriği bakımından oldukça zengindir. Biyolojik metabolizmanın düzenlenmesini sağlayan glukosinolatlar, vücudu olası kanser riskine karşı korumaktadır. Tere, epithiospecifier protein (ESP) içermektedir. Bu bileşen ise, nitriller içerisindeki glukosinolatların dönüşümünü sağlamaktadır. Fakat bu ESP bileşeni anti-kanser etki göstermemesine rağmen tere, diğer çoğu bitkilere göre kanser riskini azaltan bir bitkidir.
2.Göz Sağlığı
Vücudun sağlığını destekleyen besin değerlerinin yaklaşık % 40’ını sağlayan tere, karotenoidlerin bir formu olan A vitamini bakımından zengin bir bitkidir. Karotenoidler ise, göz sağlığını destekleyen ve koruyan bir bileşendir. Bundan dolayı tere, görme kayıplarını önler, gözün bozulmuş olan gece görüş yeteneğini tekrardan onarmaya yardımcı olur, katarakt riskini önler ve retinitis pigmentosa gibi göz hastalıkları riskini azaltır. Tere zengin A vitamini içeriği sayesinde, yaşa bağlı olarak gelişen maküler dejenerasyon ve görme eksikliğini gidermeye yardımcı olur.
3.C vitamini Kaynağı
Portakaldan ve diğer turunçgillerden çok daha fazla miktarda C vitamini içeren tere, soğuk algınlığı ve gribe karşı korur. C vitamini bakımından zengin bir bitki olan tere, cildi korur ve güzelleştirir, diş eti sağlığını destekler. Kemikleri güçlendiren ve koruyan tere içermiş olduğu C vitamini sayesinde, vücudun ihtiyacı olan demir mineralinin, hücreler tarafından absorbe edilmesini sağlar.
4.Kardiovasküler Sağlık
Yapılan birtakım bilimsel araştırmalara göre C vitamini, kardiovasküler sağlığı destekleyen bir bitki olarak saptanmıştır. C vitamini, C-reaktif protein seviyesini (CRP) artıran bir vitamindir. C-reaktif protein seviyesi ise, kalp ve kardiovasküler sağlığı destekler, kalp hastalıkları riskini ve kötü kolesterol seviyesinin yükselmesi riskini azaltır. Aynı zamanda çok iyi bir K vitamini kaynağı olan tere, bu vitamin yardımı ile de kalp sağlığını korur.
5.Diş ve Diş Eti Sağlığı
Yapılan birtakım araştırmalara göre tere, benzil izotiyosiyanat (BIT) adı verilen bir biyo kimyasal madde içermektedir. Terenin yapısından bulunan bu kimyasal ise, diş ve diş eti problemleri ile mücadele eder. Benzil izotiyosiyanat adı verilen bu kimyasal, asit üretimine sebep olan bakterilerin çoğalmasını önler. Böylece tere, dişlerin çürümesini engeller.
Fazla Miktarda Tere Tüketmenin Bir Zararı Olabilir Mi?
  • Terenin, kanıtlanan herhangi bir alerjik etkisi bilinmemesine rağmen, bazı ilaçlar ile birlikte kullanılması halinde tere, bağırsakların tahriş olmasına yol açabilir.
  • Hamile ve emziren kadınların tere tüketmesinin belirlenmiş herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Kişisel bir alerji durumu yok ise, hamile ve emziren kadınların tere tüketmelerinde bilinen bir zarar bulunmamaktadır.
  • Tere, kandaki şeker seviyesini düşürücü etki gösterebilmektedir. Bundan dolayı, özellikle diyabet hastalarının çok fazla miktarda tere tüketmeleri, olumsuz birtakım etkilerin yaşanmasına sebep olabilir.
  • Vücuttaki potasyum seviyesinin çok fazla miktarda azalmasına sebep olan tere, çok fazla miktarda tüketildiğinde, vücut için gerekli olan potasyum seviyesinin azalmasına yol açmaktadır. Bu durum ise, riskli bir şekilde potasyum eksikliğine sebep olmaktadır.
  • Tansiyon değerlerini düşürmeye yardımcı olan tere, çok fazla miktarda tüketildiğinde, tansiyon değerlerinin anormal şekilde düşmesine sebep olabilmektedir. Bundan dolayı, zaten tansiyon değerleri düşük olan ya da düşük tansiyona meyilli olan kişilerin, çok fazla miktarda tere tüketmeleri zararlı olabilmektedir.
  • Tere, kandaki şeker seviyesini düşüren bir bitki olduğu için, cerrahi işlem sırasında kan şekerinin kontrol edilmesini zorlaştırabilmektedir. Bundan dolayı, belirlenmiş olan ameliyat tarihinden en az 2 hafta öncesinde, tere tüketimi durdurulmalıdır.
Besin Değerleri
100 gram tere için besin değerleri:
Enerji
134 kJ (32 kcal)

Karbonhidrat
5.5 g
Şeker
4.4 g
Lif
1.1 g

Protein
2.6 g

Vitaminler
Vitamin ABeta karoten

Lutein zeaksantin
(43%)346 μg(38%)
4150 μg

12500 μg
Tiamin (B1)
(7%)0.08 mg
Riboflavin (B2)
(22%)0.26 mg
Niasin (B3)
(7%)1 mg
Pantotenik asit (B5)
(5%)0.247 mg
Vitamin B6
(19%)0.247 mg
Folat (B9)
(20%)80 μg
Vitamin C
(83%)69 mg
Vitamin E
(5%)0.7 mg
Vitamin K
(516%)541.9 μg

Mineraller
Kalsiyum
(8%)81 mg
Demir
(10%)1.3 mg
Magnezyum
(11%)38 mg
Manganez
(26%)0.553 mg
Fosfor
(11%)76 mg
Potasyum
(13%)606 mg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder