Tere, kendisine benzeyen diğer bitkilere göre çok daha
hızlı bir şekilde büyüyen bir bitkidir. Yenilebilen bir bitki olan tere,
genetik olarak dereotu ve hardal ile yakından ilgilidir. Tere, biberli acımsı
ve keskin bir aromaya sahiptir. Tek yıllık bir bitki olan tere, yaklaşık olarak
60 cm uzunluğuna ulaşabilmektedir. Tere, beyaz ya da pembemsi renklerde çiçek
açmaktadır.
Tere, ticari olarak İngiltere, Fransa, Hollanda ve
İskandinavya’da yetiştirilmektedir. Tere, hidroponik yetiştirme yöntemi ile
hafif alkali sularda büyümektedir. Bol su içeren ortamlara ihtiyaç duyan tere,
pazar ve marketlerde satışa sunulurken de su dolu bir kabın içinde
tutulmalıdır. Böylece tere, yaprakları kurumadan ve sararmadan muhafaza
edilebilir.
Tere ve tere tohumu, Hindistan’da doğum sonrası
gelişebilecek komplikasyonları önlemek amacı ile kullanılmaktadır. Eski
zamanlardan günümüze dek tere tohumu ve tere, özellikle Hindistan bölgesinde
geleneksel ilaç olarak kullanılmaktadır. Genellikle çiğ olarak, salatalarda,
çorbalarda ve mezelerde kullanılan tere, bazı sebze ve et yemeklerinin
içerisinde baharat olarak da tercih edilebilmektedir.
Çok iyi bir C vitamini kaynağı olan tere, aynı zamanda
çok iyi bir K vitamini kaynağıdır. Tere, B6 vitamini ve folat bakımından iyi
bir bitkidir. Ayrıca tere, manganez ve fosfor mineralleri bakımından zengin
olmakla birlikte, magnezyum, potasyum, demir ve kalsiyum gibi mineraller de
içermektedir.
Terenin
Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Yeşil renkli bir bitki olan tere, solunum yollarını
rahatlatır ve astım, bronşit gibi solunum hastalıklarının semptomlarını
gidermeye yardımcı olur. Diğer yandan tere, kabızlık ve basur gibi sindirim
problemlerini gidermeye yardımcı olur, basur yaralarının iyileşmesini sağlar.
Hoş kokusu ve keskin tadı ile tere, kansere karşı
koruyucudur ve göz sağlığını koruyucu etkiler göstermektedir. Portakaldan çok
daha fazla miktarda C vitamini içeren tere, bağışıklık sistemini korur ve
antioksidan özellikler gösterir. Soğuk algınlığı ve grip ile mücadele eden
tere, kardiovasküler sağlığı korur ve diş sağlığını destekler.
1.Anti-Kanser
Avustralya’da yapılan bir araştırmaya göre tere, diğer
sebzeler arasında glukosinolat içeriği bakımından oldukça zengindir. Biyolojik
metabolizmanın düzenlenmesini sağlayan glukosinolatlar, vücudu olası kanser
riskine karşı korumaktadır. Tere, epithiospecifier protein (ESP) içermektedir.
Bu bileşen ise, nitriller içerisindeki glukosinolatların dönüşümünü
sağlamaktadır. Fakat bu ESP bileşeni anti-kanser etki göstermemesine rağmen
tere, diğer çoğu bitkilere göre kanser riskini azaltan bir bitkidir.
2.Göz Sağlığı
Vücudun sağlığını destekleyen besin değerlerinin
yaklaşık % 40’ını sağlayan tere, karotenoidlerin bir formu olan A vitamini
bakımından zengin bir bitkidir. Karotenoidler ise, göz sağlığını destekleyen ve
koruyan bir bileşendir. Bundan dolayı tere, görme kayıplarını önler, gözün
bozulmuş olan gece görüş yeteneğini tekrardan onarmaya yardımcı olur, katarakt
riskini önler ve retinitis pigmentosa gibi göz hastalıkları riskini azaltır.
Tere zengin A vitamini içeriği sayesinde, yaşa bağlı olarak gelişen maküler
dejenerasyon ve görme eksikliğini gidermeye yardımcı olur.
3.C vitamini
Kaynağı
Portakaldan ve diğer turunçgillerden çok daha fazla
miktarda C vitamini içeren tere, soğuk algınlığı ve gribe karşı korur. C
vitamini bakımından zengin bir bitki olan tere, cildi korur ve güzelleştirir,
diş eti sağlığını destekler. Kemikleri güçlendiren ve koruyan tere içermiş
olduğu C vitamini sayesinde, vücudun ihtiyacı olan demir mineralinin, hücreler
tarafından absorbe edilmesini sağlar.
4.Kardiovasküler
Sağlık
Yapılan birtakım bilimsel araştırmalara göre C
vitamini, kardiovasküler sağlığı destekleyen bir bitki olarak saptanmıştır. C
vitamini, C-reaktif protein seviyesini (CRP) artıran bir vitamindir. C-reaktif
protein seviyesi ise, kalp ve kardiovasküler sağlığı destekler, kalp
hastalıkları riskini ve kötü kolesterol seviyesinin yükselmesi riskini azaltır.
Aynı zamanda çok iyi bir K vitamini kaynağı olan tere, bu vitamin yardımı ile
de kalp sağlığını korur.
5.Diş ve Diş
Eti Sağlığı
Yapılan birtakım araştırmalara göre tere, benzil
izotiyosiyanat (BIT) adı verilen bir biyo kimyasal madde içermektedir. Terenin
yapısından bulunan bu kimyasal ise, diş ve diş eti problemleri ile mücadele
eder. Benzil izotiyosiyanat adı verilen bu kimyasal, asit üretimine sebep olan
bakterilerin çoğalmasını önler. Böylece tere, dişlerin çürümesini engeller.
Fazla
Miktarda Tere Tüketmenin Bir Zararı Olabilir Mi?
- Terenin, kanıtlanan herhangi bir alerjik etkisi bilinmemesine rağmen, bazı ilaçlar ile birlikte kullanılması halinde tere, bağırsakların tahriş olmasına yol açabilir.
- Hamile ve emziren kadınların tere tüketmesinin belirlenmiş herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Kişisel bir alerji durumu yok ise, hamile ve emziren kadınların tere tüketmelerinde bilinen bir zarar bulunmamaktadır.
- Tere, kandaki şeker seviyesini düşürücü etki gösterebilmektedir. Bundan dolayı, özellikle diyabet hastalarının çok fazla miktarda tere tüketmeleri, olumsuz birtakım etkilerin yaşanmasına sebep olabilir.
- Vücuttaki potasyum seviyesinin çok fazla miktarda azalmasına sebep olan tere, çok fazla miktarda tüketildiğinde, vücut için gerekli olan potasyum seviyesinin azalmasına yol açmaktadır. Bu durum ise, riskli bir şekilde potasyum eksikliğine sebep olmaktadır.
- Tansiyon değerlerini düşürmeye yardımcı olan tere, çok fazla miktarda tüketildiğinde, tansiyon değerlerinin anormal şekilde düşmesine sebep olabilmektedir. Bundan dolayı, zaten tansiyon değerleri düşük olan ya da düşük tansiyona meyilli olan kişilerin, çok fazla miktarda tere tüketmeleri zararlı olabilmektedir.
- Tere, kandaki şeker seviyesini düşüren bir bitki olduğu için, cerrahi işlem sırasında kan şekerinin kontrol edilmesini zorlaştırabilmektedir. Bundan dolayı, belirlenmiş olan ameliyat tarihinden en az 2 hafta öncesinde, tere tüketimi durdurulmalıdır.
Besin
Değerleri
100 gram
tere için besin değerleri:
|
|
Enerji
|
134 kJ
(32 kcal)
|
Karbonhidrat
|
5.5 g
|
Şeker
|
4.4 g
|
Lif
|
1.1 g
|
Protein
|
2.6 g
|
Vitaminler
|
|
Vitamin
ABeta karoten
Lutein zeaksantin
|
(43%)346
μg(38%)
4150 μg
12500 μg
|
Tiamin
(B1)
|
(7%)0.08
mg
|
Riboflavin
(B2)
|
(22%)0.26
mg
|
Niasin
(B3)
|
(7%)1 mg
|
Pantotenik
asit (B5)
|
(5%)0.247
mg
|
Vitamin B6
|
(19%)0.247
mg
|
Folat (B9)
|
(20%)80 μg
|
Vitamin C
|
(83%)69 mg
|
Vitamin E
|
(5%)0.7 mg
|
Vitamin K
|
(516%)541.9
μg
|
Mineraller
|
|
Kalsiyum
|
(8%)81 mg
|
Demir
|
(10%)1.3
mg
|
Magnezyum
|
(11%)38 mg
|
Manganez
|
(26%)0.553
mg
|
Fosfor
|
(11%)76 mg
|
Potasyum
|
(13%)606
mg
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder