28 Mayıs 2019 Salı

Kızılcığın Faydaları


Kızılcık, yaprak dökmeyen bodur çalılar şeklinde ya da asma şeklinde yetişen bir meyve türüdür. Kızılcık çalıları oldukça küçük boyludur. Kızılcık asmaları da yaklaşık 2 metre uzunluğuna erişebilmektedir. Oldukça ince gövde yapısı olan kızılcığın kalın olmayan bir odun yapısı bulunmaktadır ve yaprakları her daim yeşildir. Kızılcığın çiçekleri, koyu pembe renklidir. İlk oluşumunda, başlangıçta beyaz renkli olan kızılcık meyvesi, sonradan olgunlaştığında koyu kırmızı renk almaktadır. Kızılcık meyvesi asidik ve tatlı bir lezzete sahiptir.
Kızılcık meyvesi tarımı ve üretimi en fazla Asya’da, Kuzey Avrupa’da, Amerika’da ve Kanada bölgesinde yapılmaktadır. Kızılcık meyvesi genellikle, meyve suyu, reçel yapımında kullanılmakta ve kurutulmuş şekilde tüketilmektedir. Yurtdışında, İngiltere ve Kanada gibi ülkelerde, yılbaşında akşam yemeğinde geleneksel olarak, hindinin yanında kızılcık suyu ikram edilmektedir.
Tarih boyunca kızılcık, sulak alanlarda yetiştirilmiştir. Günümüzde kızılcık, su seviyesi derin olamayan su tabakası yakınlarında yetiştirilmektedir.
Kızılcık, koyu kırmızı renge ulaştığı zaman toplanır ve bu toplama işlemi genellikle eylül ile kasım ayları arasında yapılır. Balçıklı topraklarda yetişen kızılcık, iyi bir şekilde yıkanıp, ayıklandıktan sonra, paketlenerek derin dondurucu ya da buzlukta saklanabilmektedir.
Çok iyi bir manganez minerali kaynağı olan kızılcık, iyi bir C vitamini, E vitamini ve K vitamini kaynağıdır. Kızılcık, çok iyi miktarda lif içermektedir ve bakır, fosfor ile demir minerali de içermektedir. Bunlara ek olarak kızılcık, pantotenik asit içermektedir. Kızılcık, içermiş olduğu C vitamininden dolayı, iyi bir antioksidan kaynağıdır.
Kızılcığın Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Çok iyi bir antioksidan olan kızılcık, idrar yolları enfeksiyonu riskini azaltır, ağız ve mide sağlığını korur, kandaki kolesterol düzeyini yönetir. Kızılcık kanser ve felç riskini düşürmeye yardımcı olur. Diş ve diş eti sağlığını koruyan ve diş sorunlarını tedavi edici özelliği olan kızılcık, kardiovaskuler hastalık riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Solunum hastalıklarını tedavici edici ve bu hastalıklara karşı koruyucu etkisi olan kızılcık, akciğerleri korur, kemikleri korur, tümör oluşumunu engeller, obezite riskini azaltır. Kızılcık meyvesi, soğuk algınlığını iyieştirir, ülsere karlı korur ve böbrek taşı olumunu engeller. İskorbüt adı verilen ve bir diş eti hastalığı olan sağlık sorununu tedavi eder. Ek olarak kızılcık, çok iyi bir yaşlanma karşıtı meyvedir.
1.İdrar Yolları Enfeksiyonu (UTIS)

Kızılcık, idrar yolları sağlığını koruyan en ideal bitkisel kaynaklardan biridir. Özellikle tekrarlayan enfeksiyonları gidermeye yardımcı olan kızılcık, yüksek miktarlarda Proanthocyanidine (PACs) içermektedir. Proanthocyanidine, idrar yollarına bakteri yapışmasını önlemektedir ve enfeksiyon oluşumu ile mücadele etmektedir. Kızılcık, idrar içerisindeki mikro organizmaların norma seviyede kalmasını sağlamaktadır.
Özellikle düzenli olarak kızılcık suyu içmek, orta yaşlı kadınlarda ve hamile kadınlarda sürekli tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu oluşumunu önlemektedir.
2.Diş ve Diş Eti Sağlığı

Kızılcığın yapısında bulunan Proanthocyanidine adı verilen kimyasal, ağız sağlığı için de oldukça etkilidir. Ağızda ve dişlerde bakteri oluşumunu önleyen kızılcık, aynı zamanda diş eti sağlığını da korumaktadır. Yeni yapılan araştırmalara göre, özellikle kızılcık şerbetinin diş çürümesini önlediği belirlenmiştir. Zararlı bakterilerin dişlere yerleşmesini engelleyen kızılcık, asit indirgeyici özelliği sayesinde dişlerde plak oluşumunu engeller. Oldukça iyi bir diş temizleyici olan kızılcık, dişlerin ve diş etlerinin hijyenini sağlamaktadır.
3.Solunum Yolları ve Akciğer Sağlığı

Yapılan bazı araştırmalara göre kızılcık, hemofili grip oluşumunu önler ve özellikle çocuklarda, solunum yoları enfeksiyonu oluşumunu engeller. Anti-iltihap özelliği olan kızılcık meyvesi, daha rahat soluk alıp vermeyi sağlar ve gribe karşı korur.
4.İskorbüt Hastalığı

Vücutta C vitamini eksikliğine bağlı olarak gelişen iskorbüt hastalığı, diş etlerini etkileyen bir hastalıktır. Kızılcık ise oldukça fazla miktarda C vitamini içermektedir. Bundan dolayı kızılcık, iskorbüt hastalığını önleyici etki göstermektedir. C vitamini aynı zamanda, vücut için hayati önem taşıyan kolejen yapıcı bir vitamindir.
5.Yaşlanma Karşıtı

Bitkisel besinler bakımından oldukça zengin olan kızılcık aynı zamanda çok iyi bir antioksidan besin kaynağıdır. Antioksidan özellikleri sayesinde kızılcık, yaşa bağlı olarak gelişen hafıza zayıflığı, hücre yaşlanması gibi yaşlılık etkilerini azaltır. Hücre yenileyici etkisi ile kızılcık, cildin kırışmasını önler ve cilde doğal bir parlaklık kazandırır.
6.Kardiovasküler Sağlık

Özellikle kızılcık şerbeti ya da suyu, kardiovasküler sağlığı desteklemektedir. Göstermiş olduğu antioksidan özellikler sayesinde kızılcık iyi bir flavonoid kaynağıdır. Bu nedenle kızılcık, arter ve kan hücreleri sağlığını destekler. Kalp krizi ve felç riskini azaltan kızılcık, kan hücrelerinin oksijen taşıması işlevini destekler. Kızılcık, kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürür ve kan trombositlerin sağlıklı olmasını sağlar. Ağız sağlığını koruduğu için kızılcık, dolayısı ile kalp, damar ve dolaşım sistemi sağlığını da destekler.
7.Kanser

Yapılan araştırmalara göre kızılcık, tümör oluşumunu ve büyümesini engelleyen ya da yavaşlatan etki göstermektedir. Kızılcık özellikle, akciğer kanseri, prostat kanser, karaciğer kanseri, meme kanseri, yumurtalık kanseri ve kolon kanseri oluşumunu önlemekte ve bu kanser türlerinin olumsuz etkilerini yavaşlatmaktadır. Kızılcık meyvesi, flavonoidler bakımından zengin olduğu için, kanser riskini azaltır ve kanser hücrelerinin çoğalmasını, yayılmasını engeller. Anti-tümör özelliği olan kızılcık, tümör büyümesini yavaşlatır.
8.Soğuk Algınlığı

Taze kızılcık suyu, enfeksiyon oluşumu ile mücadele eder, boğaz, bademcik ağrısını dindirir ve gribe karşı koruyucu kalkan oluşturur.
9.Obezite

Kızılcık ya da kızılcık suyu, organik asitler bakımından oldukça zengindir. Organik asitler ise, vücutta yağ depolanmasını engellemektedir. Bundan dolayı, kızılcık obezite riskini azaltır ve kilo almayı engeller.
10.Böbrek Taşı

Yüksek miktarda asit bileşenleri içeren kızılcık, böbrek taşı oluşumunu önlemeye yardımcı olmaktadır.
11.Ülser

Ülser hastalığına sebep olan ve adı da Helikobakter Pylori olan bakterinin mideye zarar vermesini hastalık oluşturmasını önleyen kızılcık, aynı zamanda bağırsak sağlığını da korumaktadır. Kızılcık, mide içinde bulunan Helikobakter Pylori bakteri miktarını indirger. Bundan dolayı düzenli olarak tüketilen kızılcık, mide sağlığını korumakta ve ülsere karşı koruyucu kalkan olmaktadır.
Çok Fazla Miktarda Kızılcık Tüketmenin Bir Zararı Olabilir Mi?
  • Kızılcık, oksalik asit içermektedir ve birçok sebze meyvede doğal olarak bulunmaktadır. Oksalik asit, oksalat taşı şeklinde kristallenmeye sebep olur ve bu durumda, idrar yollarında taş gelişimine yol açar. Bundan dolayı çok fazla miktarda kızılcık tüketmek sağlık için zararlı olabilmektedir.
  • Kızılcık içermiş olduğu oksalik asit nedeni ile, çok fazla miktarlarda tüketildiğinde böbrek taşı oluşumuna sebep olmaktadır.
  • Warfarin, antikoagülan ilaç özelliği olan ve kanı seyretmeye yarayan bir kimyasaldır. Walfarin, kanın vücut içinde pıhtılaşmasını önlemektedir. Warfarin içeren ilaç kullanan kişilerin kızılcık tüketmesi, kanın pıhtılaşma özelliğinin bozulmasına ve bazı ciddi kanamalara sebep olacaktır.
  • Salisilik asit içeren kızılcık, aspirin yapısında da bulunmaktadır. Bundan dolayı, kızılcık ile birlikte aspirin tüketmek bazı alerjik semptomların yaşanmasına sebep olabilmektedir.
Besin Değerleri
Besin Kaynağı
Besin Değeri
Günlük Tavsiye Edilen Miktar
Enerji
46 Kcal
2.3%
Karbonhidrat
12.2 g
9%
Protein
0.4 g
1%
Toplam yağ
0.13 g
<1%
Kolestrol
0 mg
0%
Lif
4.6 g
12%
Vitaminler


Folat
1 µg
<1%
Niasin
0.101 mg
1%
Pantotenik asit
0.295 mg
6%
Piridoksin
0.057 mg
4%
Riboflavin
0.020 mg
2%
Tiamin
0.012 mg
1%
Vitamin A
60 IU
2%
Vitamin C
13.3 mg
22%
Vitamin E
1.20 mg
8%
Vitamin K
5.1 µg
4%
Elektrolitler


Sodyum
2 mg
0%
Potasyum
85 mg
2%
Mineraller


Kalsiyum
8 mg
1%
Bakır
0.061 mg
7%
Demir
0.25 mg
3%
Magnezyum
6 mg
1.5%
Manganez
0.360 mg
16%
Fosfor
13 mg
2%
Selenyum
0.1 µg
0%
Çinko
0.10 mg
1%
Bitkisel Besinler


ß-karoten
36 µg
ß-kripto ksantin
0 µg
Lutein-zeaksantin
91 µg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder