Üzüm asmagiller familyasının Vitis cinsinden sarılgan
bir bitki ve yeryüzünde kültürü yapılan en eski meyve türlerine verilen addır
ve genellikle kümeler halinde meydana gelmektedir. Diğer meyvelerle
kıyaslandığında en fazla çeşide sahip olan türlerden biri olan üzümün
15.000’nin üzerinde çeşidi bulunduğu tahmin edilmektedir. Üzüm çiğ olarak
yenebildiği gibi aynı zamanda şarap, reçel, meyve suyu, jöle, üzüm
çekirdeği ekstresi, üzüm sirkesi ve üzüm çekirdeği yağı yapılarak da
kullanılmaktadır. Bunlara ek olarak üzü,m kozmetik ve bakım ürünlerinde de
yaygın olarak kullanılmaktadır.
Üzüm dünya üzerinde en eski tarihlerden beri tüketilen
meyveler arasında yerini almıştır. Onlarca metre uzayabilen asmaya sahip olan
bu meyve ılıman iklim bölgelerini sevmektedir. Sadece üzüm kullanılmakla
kalmamış aynı zamanda asma adı verilen üzüm yaprakları da yemek için
kullanılmıştır.
Yukarıda bahsedildiği gibi üzümün birçok çeşidi olması
ile birlikte birçok yönden de yararı vardır. Her farklı türün değişik yararları
olmasıyla en faydalı meyveler arasında yerini almıştır. Üzüm kişilere enerji
kazandırmaktadır çünkü içerisinde bol miktarda enerji, protein
bulundurmaktadır. Ayrıca lif bakımından da oldukça fazla bir oranı olan üzümün
sadece bunlarla kalmamış folatlar, Niasin, Pantotenik, Piridoksin,
Riboflavin, Tiamin ve C, E, K vitaminlerini de bünyesinde bulundurmaktadır.
Üzümün besin miktarı içeriği; potasyum, sodyum, kalsiyum, bakır, manganez,
demir, magnezyum, çinko, Karoten A- B ,Kripto-ksantin, Lutein- zeaksantindir.
Ayrıca bu besin miktarları küçümsenecek düzeyde de değildir.
Yapılan birçok çalışmanında desteği ile üzümün sağlık
açısından insan vücuduna güçlü ve oldukça yararlı etkileri olduğu ortaya
koyulmuştur. Üzümün alzheimer, meme kanseri, göz sağlığı, kolesterol, astımın
yanı sıra vücuttaki birçok organa çeşitli faydaları bulunmaktadır. Bu besinin
sağlık ve olumlu sonuçları açısından faydalarını 12 madde halinde sizler için
düzenledik. Ancak üzümün içerisinde bulunan besin değerlerinden sağlanan
yararlardan en yüksek derece faydalanabilmek için diğer tüm besinler gibi
yeterli miktarda tüketilmesi, aşırıya kaçılmaması oldukça önemlidir.
Üzümün
Faydaları Nelerdir?
Üzümün içerisinde bulunan yüksek değerli maddeler
sayesinde insan vücuduna ciddi bir düzeyde yarar sağlamaktadır. Özellikle
sindirim sistemi üzerinde etki olan üzüm aynı zamansa cilt sağlığı bakımından
da etkilidir.
1.Astım
Üzüm astım için bir tedavi olarak kullanılabilir ve
bunun yanında nemlendirici gücü ile birlikte akciğerlerde mevcut nem
düzeyini arttırmada etkili olan yüksek asimilasyon gücüne sahiptir. Üzümün bu özelliğinden
dolayı astım ataklarının şiddetini düşürdüğü düşünülmektedir.
2.Kemik
Sağlığı
Üzüm kemik gücü oluşumu için önemli olan herhangi
bakır, demir, mangan ve benzeri mikro besinler için harika bir kaynaktır.
Düzenli olarak tüketildiği zaman osteoporoz gibi yaşa bağlı durumların
oluşmasına karşı önlemde bulunabilir. Manganez, protein metabolizması, kolajen
oluşumu ve sinir sistemi işleyişine yardım eden vücutta son derece önemli bir
unsurdur. Bu madde üzümde fazla miktarda bulunmaktadır.
3.Kalp
Üzüm nitrik oksit düzeyini arttırarak kan
pıhtılaşmasını önlemektedir. Bu nedenle üzümün kalp krizi olasılığını azalmak
için etkili bir ürün olduğu düşünülmektedir. Ayrıca üzümde bulunan
antioksidanlar çeşitli koroner koşullarla kan damarları bloklarındaki ana katkıyı
ve LDL kolesterolünün oksidasyonunu önlemektedir. Bunlara ek olarak üzüme
rengini veren ve içerisinde yüksek sayıda bulunan flavonoidler aynı zamanda çok
güçlü antioksidanlardır. Üzüm kolesterolü tehdit eden serbest radikallere karşı
koruyucu bir görev üstlenmiştir.
4.Migren
Bazı sağlık uzmanlarının da belirttiği gibi üzüm
yardımı ile migren ağrılarının iyileştirilebileceği bilinmektedir. Özellikle
evde doğal olarak hazırlanan üzüm suyunun migren tedavisinde etkili olduğu
savunulmaktadır.
5.Kabızlık
Üzüm kabızlık sorununun aşılması ve ortadan
kaldırılmasında oldukça etkili bir besindir. Çözünmez lif oranının yüksek
olmasından dolayı sindirim sistemi yolundaki hareket bozukluğu ortadan kalkar
ve sağlıklı bir şekilde dışkı oluşumu ve atılımı sağlanmaktadır. Bu nedenle
üzüm sindirim sisteminin düzenli olmasına yardım etmektedir. Üzüm şeker,
organik asit ve poliyoz açısından zengin olduğu gibi, bir müshil olarak da
görev yapabilmektedirler. Bu özelliğinden dolayı kabızlık ve basur sorunlarına
karşı etkili olabilir. Ayrıca üzüm hazımsızlığı gidererek ve hazımsızlığa
neden olan unsurları ortadan kaldırabilir.
6.Yorgunluk
İnsanların yorgunluğuna en iyi gelen maddenin demir
olduğunu herkes bilmektedir. Üzümün içerisinde de bu ürün fazlasıyla
bulunmakta ve yorgunluğu giderici olarak bilinmektedir. Buna ek olarak birçok
insan için geçerli bir sorun olan anemi hastalığına karşı etkili bir ürün olan
üzüm demir ve mineral düzeylerini dengede tutmaya yardımcıdır. Demir
eksikliği sizi halsiz yapabilir ve bu durum vücuttaki bir dizi önemli
fonksiyonları kısa sürede çalışmaz hale getirebilir. Ancak, üzüm suyu kişilere
anında enerji sağlamaktadır.
7.Alzheimer
Üzümün beyin sağlığı için ne kadar yarar sağladığı
bilinmektedir. Özellikle yaşlanmaya bağlı insanlarda görülen alzheimer
hastalığına karşı da koruyucu bir görev üstlenen üzüm bu görevi amiloid-beta
petit miktarını azaltarak sağlamaktadır. Üzümün bu faydası yapılan çeşitli
araştırmalar sonucunda da kanıtlanmıştır.
8.Meme
Kanseri
Yapılmış olan bilimsel çalışmalar özellikle mor üzümün
meme kanserine karşı koruyucu olduğunu ortaya koymuştur. Yapılan deneyde
laboratuvar farelerine deneysel ortamda düzenli olarak verilen üzüm suyunun
meme tümör kitlesinde önemli azalma görüldüğünü ortaya koymuştur. Üzümün
içerisinde bulunan antioksidanlar kanserin her türlü çeşidinin önlenmesinde
faydalı olduğu bilinmektedir ancak özellikle meme kanserine karşı etkili bir
koruyucudur.
9.Göz
Sağlığı
Üzüm görme açısından da oldukça yararlı bir üründür ve
bu besin sayesinde gözde meydana gelebilecek işlevsel bozuklukların verdiği
hasar en aza indirilebilmektedir. Özellikle içerisinde bulunan zeaksantin
maddesi sayesinde yaşlanmayla ortaya çıkabilecek göz hastalıklarına karşı
kişiyi koruyabilmektedir.
10.Böbrek
Bozuklukları
Üzümün içerisinde bulunmakta olan ürik asit sayesinde
böbreklerle yapılan baskı ortadan kalkar ve böbrekler eski sağlığına
kavuşmaktadır. Bu nedenle üzüm böbrek sağlığını koruma bakımından önemli bir
konumdadır.
11.Bağışıklık
Sistemi
Üzümün bağışıklık sistemini güçlendirme gibi bir
özelliği de mevcuttur. Özellikle antiseptik olmasından dolayı virüslere karşı
koruyucu olmakta ve bu nedenle enfeksiyonlara karşı kalkan oluşturmaktadır. Bu
durumdan dolayı üzüm mikrop ve virüslerin neden olduğu hastalıklardan koruyucu
bir besin olduğu söylenebilir.
12.Cilt
Sağlığı
Bu kadar çeşitli besinlere sahip olan ürünün elbette
cilde de yarar sağlaması şaşırılacak bir durum değildir. Cilt bakım ürünlerini
içerik bakımından incelediğimizde üzümün de bu ürünler içerisinde yer aldığını
göreceğiz. Özellikle antioksidan bir ürün olan üzüm cildi arındırmakta ve canlı
bir görüntü sağlamaktadır. Cilt ve deri sağlığı için gerekli olan C vitamini
üzümün içerisinde olduğundan dolayı faydası eşsiz bir hal almıştır. Tüm
bunların yanında güneş ışınlarının tahrip ettiği hücreleri onarır ve güneş
yanık izlerine karşı cildi korumaktadır. E vitamini sayesinde de cilt ölü
hücrelerinden temizlenir ve daha sonra cilt nemli, parlak ve sağlıklı bir
görünüm kazanır. Bunlara ek olarak cildin genç kalmasında oldukça etkilidir.
Üzümün Aşırı
Tüketiminin Zararı Var Mıdır?
Üzümün sağlık açısından çok sayıda faydası olduğunu
detaylı olarak yazımızda ele aldık. Ancak bu ürünün sağlık açısından birçok
faydasının olmasının yanında ürünün fazla ve yanlış tüketimi gibi durumlardan
kaynaklanan bazı zararları vardır. Bu zararların sayısı yararlarına göre
oldukça azdır. Çünkü genel olarak üzümün bir zarar teşkil etmemektedir tabi bu
durum aşırıya kaçıldığı zaman değişiklik göstermektedir. Bunlara bakacak
olursak eğer ;
- Fazla miktarda üzüm tüketimi alerjilere neden olabilir.
- Üzümün fazla miktarda tüketilmesi vücuda fazla kalori girmesine neden olmaktadır bu nedenle kişilerin kolay bir şekilde kilo almasına sebebiyet verir.
- Fazla miktarda üzüm tüketilmesi vücutta karbonhidrat oranını arttırdığından şişkinlik ve gaza neden olabilir.
Üzümün Besin
Değeri
Tablo bir porsiyon yani 100 gr üzüm baz alınarak
hesaplanmıştır.
- Kalori (kcal): 66
- Toplam yağ: 0,4 g
- Kolesterol: 0 mg
- Sodyum: 2 mg
- Potasyum: 191 mg
- Karbonhidrat: 17 g
- Diyet lifi: 0,9 g
- Şeker: 16 g
- Protein: 0,6 g
- A vitamini: 100 IU
- C vitamini: 4 mg
- Kalsiyum: 14 mg
- Demir: 0,3 mg
- D vitamini: 0 IU
- Piridoksin: 0,1 mg
- B12 vitamini: 0 µg
Magnezyum: 5 mg
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder