2 Mayıs 2019 Perşembe

üzümün faydaları


Üzüm asmagiller familyasının Vitis cinsinden sarılgan bir bitki ve yeryüzünde kültürü yapılan en eski meyve türlerine verilen addır ve genellikle kümeler halinde meydana gelmektedir. Diğer meyvelerle kıyaslandığında en fazla çeşide sahip olan türlerden biri olan üzümün 15.000’nin üzerinde çeşidi bulunduğu tahmin edilmektedir. Üzüm çiğ olarak yenebildiği gibi aynı zamanda şarap, reçel, meyve suyu, jöle, üzüm çekirdeği ekstresi, üzüm sirkesi ve üzüm çekirdeği yağı yapılarak da kullanılmaktadır. Bunlara ek olarak üzü,m kozmetik ve bakım ürünlerinde de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Üzüm dünya üzerinde en eski tarihlerden beri tüketilen meyveler arasında yerini almıştır. Onlarca metre uzayabilen asmaya sahip olan bu meyve ılıman iklim bölgelerini sevmektedir. Sadece üzüm kullanılmakla kalmamış aynı zamanda asma adı verilen üzüm yaprakları da yemek için kullanılmıştır.
Yukarıda bahsedildiği gibi üzümün birçok çeşidi olması ile birlikte birçok yönden de yararı vardır. Her farklı türün değişik yararları olmasıyla en faydalı meyveler arasında yerini almıştır. Üzüm kişilere enerji kazandırmaktadır çünkü içerisinde bol miktarda enerji, protein bulundurmaktadır. Ayrıca lif bakımından da oldukça fazla bir oranı olan üzümün sadece bunlarla kalmamış folatlar, Niasin, Pantotenik, Piridoksin, Riboflavin, Tiamin ve C, E, K vitaminlerini de bünyesinde bulundurmaktadır. Üzümün besin miktarı içeriği; potasyum, sodyum, kalsiyum, bakır, manganez, demir, magnezyum, çinko, Karoten A- B ,Kripto-ksantin, Lutein- zeaksantindir. Ayrıca bu besin miktarları küçümsenecek düzeyde de değildir.
Yapılan birçok çalışmanında desteği ile üzümün sağlık açısından insan vücuduna güçlü ve oldukça yararlı etkileri olduğu ortaya koyulmuştur. Üzümün alzheimer, meme kanseri, göz sağlığı, kolesterol, astımın yanı sıra vücuttaki birçok organa çeşitli faydaları bulunmaktadır. Bu besinin sağlık ve olumlu sonuçları açısından faydalarını 12 madde halinde sizler için düzenledik. Ancak üzümün içerisinde bulunan besin değerlerinden sağlanan yararlardan en yüksek derece faydalanabilmek için diğer tüm besinler gibi yeterli miktarda tüketilmesi, aşırıya kaçılmaması oldukça önemlidir.
Üzümün Faydaları Nelerdir?
Üzümün içerisinde bulunan yüksek değerli maddeler sayesinde insan vücuduna ciddi bir düzeyde yarar sağlamaktadır. Özellikle sindirim sistemi üzerinde etki olan üzüm aynı zamansa cilt sağlığı bakımından da etkilidir.
1.Astım
Üzüm astım için bir tedavi olarak kullanılabilir ve bunun yanında nemlendirici gücü ile birlikte akciğerlerde mevcut nem düzeyini arttırmada etkili olan yüksek asimilasyon gücüne sahiptir. Üzümün bu özelliğinden dolayı astım ataklarının şiddetini düşürdüğü düşünülmektedir.
2.Kemik Sağlığı
Üzüm kemik gücü oluşumu için önemli olan herhangi bakır, demir, mangan ve benzeri mikro besinler için harika bir kaynaktır. Düzenli olarak tüketildiği zaman osteoporoz gibi yaşa bağlı durumların oluşmasına karşı önlemde bulunabilir. Manganez, protein metabolizması, kolajen oluşumu ve sinir sistemi işleyişine yardım eden vücutta son derece önemli bir unsurdur. Bu madde üzümde fazla miktarda bulunmaktadır.
3.Kalp
Üzüm nitrik oksit düzeyini arttırarak kan pıhtılaşmasını önlemektedir. Bu nedenle üzümün kalp krizi olasılığını azalmak için etkili bir ürün olduğu düşünülmektedir. Ayrıca üzümde bulunan antioksidanlar çeşitli koroner koşullarla kan damarları bloklarındaki ana katkıyı ve LDL kolesterolünün oksidasyonunu önlemektedir. Bunlara ek olarak üzüme rengini veren ve içerisinde yüksek sayıda bulunan flavonoidler aynı zamanda çok güçlü antioksidanlardır. Üzüm kolesterolü tehdit eden serbest radikallere karşı koruyucu bir görev üstlenmiştir.
4.Migren
Bazı sağlık uzmanlarının da belirttiği gibi üzüm yardımı ile migren ağrılarının iyileştirilebileceği bilinmektedir. Özellikle evde doğal olarak hazırlanan üzüm suyunun migren tedavisinde etkili olduğu savunulmaktadır.
5.Kabızlık
Üzüm kabızlık sorununun aşılması ve ortadan kaldırılmasında oldukça etkili bir besindir. Çözünmez lif oranının yüksek olmasından dolayı sindirim sistemi yolundaki hareket bozukluğu ortadan kalkar ve sağlıklı bir şekilde dışkı oluşumu ve atılımı sağlanmaktadır. Bu nedenle üzüm sindirim sisteminin düzenli olmasına yardım etmektedir. Üzüm şeker, organik asit ve poliyoz açısından zengin olduğu gibi, bir müshil olarak da görev yapabilmektedirler. Bu özelliğinden dolayı kabızlık ve basur sorunlarına karşı etkili olabilir. Ayrıca üzüm hazımsızlığı gidererek ve hazımsızlığa neden olan unsurları ortadan kaldırabilir.
6.Yorgunluk
İnsanların yorgunluğuna en iyi gelen maddenin demir olduğunu herkes bilmektedir. Üzümün içerisinde de bu ürün fazlasıyla bulunmakta ve yorgunluğu giderici olarak bilinmektedir. Buna ek olarak birçok insan için geçerli bir sorun olan anemi hastalığına karşı etkili bir ürün olan üzüm demir ve mineral düzeylerini dengede tutmaya yardımcıdır. Demir eksikliği sizi halsiz yapabilir ve bu durum vücuttaki bir dizi önemli fonksiyonları kısa sürede çalışmaz hale getirebilir. Ancak, üzüm suyu kişilere anında enerji sağlamaktadır.
7.Alzheimer
Üzümün beyin sağlığı için ne kadar yarar sağladığı bilinmektedir. Özellikle yaşlanmaya bağlı insanlarda görülen alzheimer hastalığına karşı da koruyucu bir görev üstlenen üzüm bu görevi amiloid-beta petit miktarını azaltarak sağlamaktadır. Üzümün bu faydası yapılan çeşitli araştırmalar sonucunda da kanıtlanmıştır.
8.Meme Kanseri
Yapılmış olan bilimsel çalışmalar özellikle mor üzümün meme kanserine karşı koruyucu olduğunu ortaya koymuştur. Yapılan deneyde laboratuvar farelerine deneysel ortamda düzenli olarak verilen üzüm suyunun meme tümör kitlesinde önemli azalma görüldüğünü ortaya koymuştur. Üzümün içerisinde bulunan antioksidanlar kanserin her türlü çeşidinin önlenmesinde faydalı olduğu bilinmektedir ancak özellikle meme kanserine karşı etkili bir koruyucudur.
9.Göz Sağlığı
Üzüm görme açısından da oldukça yararlı bir üründür ve bu besin sayesinde gözde meydana gelebilecek işlevsel bozuklukların verdiği hasar en aza indirilebilmektedir. Özellikle içerisinde bulunan zeaksantin maddesi sayesinde yaşlanmayla ortaya çıkabilecek göz hastalıklarına karşı kişiyi koruyabilmektedir.
10.Böbrek Bozuklukları
Üzümün içerisinde bulunmakta olan ürik asit sayesinde böbreklerle yapılan baskı ortadan kalkar ve böbrekler eski sağlığına kavuşmaktadır. Bu nedenle üzüm böbrek sağlığını koruma bakımından önemli bir konumdadır.
11.Bağışıklık Sistemi
Üzümün bağışıklık sistemini güçlendirme gibi bir özelliği de mevcuttur. Özellikle antiseptik olmasından dolayı virüslere karşı koruyucu olmakta ve bu nedenle enfeksiyonlara karşı kalkan oluşturmaktadır. Bu durumdan dolayı üzüm mikrop ve virüslerin neden olduğu hastalıklardan koruyucu bir besin olduğu söylenebilir.
12.Cilt Sağlığı
Bu kadar çeşitli besinlere sahip olan ürünün elbette cilde de yarar sağlaması şaşırılacak bir durum değildir. Cilt bakım ürünlerini içerik bakımından incelediğimizde üzümün de bu ürünler içerisinde yer aldığını göreceğiz. Özellikle antioksidan bir ürün olan üzüm cildi arındırmakta ve canlı bir görüntü sağlamaktadır. Cilt ve deri sağlığı için gerekli olan C vitamini üzümün içerisinde olduğundan dolayı faydası eşsiz bir hal almıştır. Tüm bunların yanında güneş ışınlarının tahrip ettiği hücreleri onarır ve güneş yanık izlerine karşı cildi korumaktadır. E vitamini sayesinde de cilt ölü hücrelerinden temizlenir ve daha sonra cilt nemli, parlak ve sağlıklı bir görünüm kazanır. Bunlara ek olarak cildin genç kalmasında oldukça etkilidir.
Üzümün Aşırı Tüketiminin Zararı Var Mıdır?
Üzümün sağlık açısından çok sayıda faydası olduğunu detaylı olarak yazımızda ele aldık. Ancak bu ürünün sağlık açısından birçok faydasının olmasının yanında ürünün fazla ve yanlış tüketimi gibi durumlardan kaynaklanan bazı zararları vardır. Bu zararların sayısı yararlarına göre oldukça azdır. Çünkü genel olarak üzümün bir zarar teşkil etmemektedir tabi bu durum aşırıya kaçıldığı zaman değişiklik göstermektedir. Bunlara bakacak olursak eğer ;
  • Fazla miktarda üzüm tüketimi alerjilere neden olabilir.
  • Üzümün fazla miktarda tüketilmesi vücuda fazla kalori girmesine neden olmaktadır bu nedenle kişilerin kolay bir şekilde kilo almasına sebebiyet verir.
  • Fazla miktarda üzüm tüketilmesi vücutta karbonhidrat oranını arttırdığından şişkinlik ve gaza neden olabilir.
Üzümün Besin Değeri
Tablo bir porsiyon yani 100 gr üzüm baz alınarak hesaplanmıştır.
  • Kalori (kcal): 66
  • Toplam yağ: 0,4 g
  • Kolesterol: 0 mg
  • Sodyum: 2 mg
  • Potasyum: 191 mg
  • Karbonhidrat: 17 g
  • Diyet lifi: 0,9 g
  • Şeker: 16 g
  • Protein: 0,6 g
  • A vitamini: 100 IU
  • C vitamini: 4 mg
  • Kalsiyum: 14 mg
  • Demir: 0,3 mg
  • D vitamini: 0 IU
  • Piridoksin: 0,1 mg
  • B12 vitamini: 0 µg
Magnezyum: 5 mg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder