13 Mayıs 2019 Pazartesi

ginsengin faydaları


Ginseng 11 farklı çeşidi olan, yavaş büyüyen çok yıllık bitkilerden etli bir köke sahip olan bir bitkidir. Ginsengin iyi hissetme ile ilgili duyuları geliştirdiği için, şuan belki de dünyanın en popüler bitkisel ilaçları arasındadır. Çok çeşitli hastalıklara, inanılmaz faydaları bulunmaktadır. Bu bitkinin açık renkli, çatallı bir şekilde, uzun bir sapı ve yeşil yaprakları bulunmaktadır.
Ginseng yüzyıllardır kullanılan, en eski tedavi edici bitkilerden biridir. Ancak çoğu faydası deneme yanılma yöntemi ile keşfedilmiştir. Herhangi bir bilimsel inceleme ya da kanıt bütünlüğü yoktur. Farklı çeşitleri bulunan ginsengin, her çeşidinin sağlık açısından farklı faydaları olduğu bilinmektedir. Amerikan ginsengi, Sibirya ginsengi, Asya ginsengi gibi çeşitleri bulunmaktadır.
Ginsengin ayrıca sağlık açısından çok çeşitli faydaları vardır. Bunlar bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini arttırması, birçok araştırmaya göre kan şekerini düşürmesi, konsantrasyonu ve öğrenme duyusunu geliştirmesi, mental performansı arttırması, kanser hastalığını tedavi etme özelliği, kalp hastalıklarını durdurması, fıtık hastalığının rahatsız edici özelliğini ortadan kaldırması, erektil fonksiyonları durdurması, hepatit C hastalığına karşı koruması, menopoz semptomlarını ortadan kaldırması ve sağlık açısından diğer etkilerinden dolayı ginseng dünyada ilk sırada gelen bitkidir.
1.Beyin Fonksiyonları
Ginsengin beyin fonksiyonlarını arttırıcı bir özelliği vardır. Ginseng düşünme yeteneğini ve bilişsel özellikleri arttırır. Beyin fonksiyonlarını düzenler. Araştırmacı olan Jinsong Gengin araştırmasına göre ginsengin, biliş, davranış ve yaşam kalitesi üzerinde bazı yararlı etkileri olduğu görülmektedir. Süt ile birlikte tüketildiğinde daha güçlendirilmiş etkileri de bulunmaktadır. Ginsengin bir diğer etkisi de hafızayı güçlendirmesidir. Genç ve orta yaşta oluşan ruh halini düzenler ve hafızanızın gelişmesini sağlar.
2.Diyabet
Amerikan ginsenginin diyabet hastalığının riskini azaltan etkilerinin olduğu keşfedilmiştir. Hayvanlar üzerinde yapılan çeşitli araştırmalara göre, fareler üzerinde ginsengin etkileri araştırılmıştır. Ginseng kökü takviye edilen farelerin, diyabet 2 hastalığına olan faydalı etkileri dışında, kilo kaybına ve kan şekerinin düşmesine sebep olmuştur. Ayrıca insülin hassasiyeti seviyesini de arttırmaktadır. Ginseng alımında kan şekeri kontrolü artar. Yemek sonrası bile olsa kan şekeri daha dengeli ve düzenli bir şekilde kontrol altına alınabilir. Böylece kanınızda bulunan şeker, karaciğerinizde yağ olarak depolanmaz ve kilo alımınız da engellenmiş olur. Kan şekeri de kontrol altına alındığı için diyabet 2 riskinin oluşma ihtimali ortadan kalkar. Bu etkiler 3 ay ve üzeri süreçlerde düzenli kullanımlarda görülmüştür. O yüzden diyabet hastalığından korunmak için düzenli olarak ginseng tüketimine özen göstermenizi tavsiye ederiz.
3.Enerji
Ginsengin bir diğer faydası da enerji verici etkisidir. Vücut direnci zayıf olan kişiler çabuk yorulurlar. Bu kişiler düzenli olarak ginseng takviyesi aldıklarında fiziksel ve zihinsel aktivite uyarılır. Ginseng ayrıca vücudunuzun enerji seviyesini yükselten bir tonik etkisi gösterir. Bu da enerji seviyenizi yüksek tutmanızı sağlayacaktır. Yoğun bir antrenman programına sahip olan atletlerin, oksijeni daha verimli bir şekilde kullanmalarını sağlar. Ayrıca metabolizmayı düzenler. Böylece enerji seviyesi artmış olur. Ginsengin atletler üzerinde kullanımlarının bir diğer faydası da iyileşme sürelerini kısaltmasıdır. Yani yarışmalarda veya antrenmanlarda zorlanan kasların çok daha çabuk onarılmasını sağlar. Ayrıca stresi de azaltır. Ek olarak beyin için uyarıcı etkiler yaptığından dolayı beyin hücrelerinin onarılmasını, konsantrasyonu artırır ve düşünme kabiliyetini arttırır.
4.Kalp Hastalıkları
Ginsengin bir diğer faydası da kardiyovasküler sağlığı korumasıdır. Kalp sağlığını korur ve hipertansiyon etkilerini ortadan kaldırır. Ayrıca kalp hastalıklarına sebep olan kolesterol dengesini korur. Kolesterol 2 farklı çeşit halinde bulunur. Bunlardan ilki iyi kolesterol olan HDL’dir. Diğeri de kötü kolesterol olan LDL’dir. Ginseng içerisinde bulunan bileşikler sayesinde HDL’yi yükseltir ve LDL’yi düşürür. Böylece kalp krizi ve diğer çeşitli kalp hastalıklarının tüm zararlı etkilerinden korur.
5.Kilo Kontrolü
Ginseng bitkisinin bir de çayı bulunmaktadır. Ginseng çayının fazla tüketilmesinin herhangi bir sakıncası olmadığı gibi büyük faydaları vardır. Bu çay obeziteye karşı etkili ve kilo kontrolünde yardımcıdır. Ayrıca ginseng çayı doğal bir iştah bastırıcı görevi görmektedir. Bu yüzden obezite sorunundan kurtulmak ve kilo vermek isteyen kişilerin bol miktarda ginseng çayı tüketmeleri gereklidir.
6.Cinsel Sorunlar
Ginsengin bir diğer faydası da erektil yani cinsel fonksiyoların işlevini arttırır. Özellikle erkeklerde meydana gelen cinsel sıkıntıları çözüme kavuşturur. Kore de kırmızı ginseng uzunca bir süredir, erkek cinsel fonksiyonlarını uyarıcı olarak kullanılmaktadır. Ancak tüketmeden önce her türlü ihtimale karşı siz yine de doktorunuza danışınız. Çünkü eğer kullanıyorsanız, ginseng kullanıyor olduğunuz bu ilaçlar ile etkileşime girerek çeşitli alerjik yan etkiler oluşturabilir. Bayanlar için de ginsengin etkileri üzerine çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Özellikle genç bayanlarda meydana gelen menstrüel kramp ve sıkıntılarda ginseng çayı tüketmeleri gerekmektedir. Aynı zamanda bayanlar için adet kanamalarının gerçekleştiği zamanlarda mide ağrılarını azaltmak için de kullanılır. Ayrıca bayanlarda menopoz dönemlerinde meydana gelen depresyon hissini ortadan kaldırarak, daha iyi hissetmelerini sağlar. Pozitif bir enerji verir.
Ginsengin diğer faydaları ise kan inceltici olmasıdır. Ayrıca antidepresan özelliği taşımaktadır. Böylece sizleri etrafınızda bulunan negatif enerjilerden korur. Bir diğer faydası da sizleri soğuk algınlığından korumasıdır. Günlük 400 mg olmak üzere toplam 4 ay boyunca düzenli olarak ginseng tüketimi gerçekleştirildiğinde soğuk algınlığı ve grip gibi çeşitli hastalıkların zararlı etkilerinden korunur. Bunu da bağışıklık sisteminizi güçlendirerek gerçekleştirir. Ginseng ayrıca kanser üzerinde de çeşitli koruyucu etkilere sahiptir. Antioksidan etkisinden dolayı, serbest radikaller ile savaşmada oldukça etkili olan ginseng, bu serbest radikallerin kontrolsüz bir şekilde bölünmesini engelleyerek başta tümör olmak üzere çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu etkiler yapar. Bu görevini de serbest radikallerin elektron düzenini bozarak gerçekleştirir. Etkili olduğu kanser türleri ise böbrek, prostat, mide ve kolon kanserleridir.
Tüm bu faydalar incelendiğinde ginseng tüketimi teşvik edilmesi gereken bir üründür. Böylece ginsengin faydalarını genel olarak ve ayrıntılı olarak inceledik. Şimdi de ginsengin fazla tüketim durumlarında oluşabilecek çeşitli yan etkilerini inceleyeceğiz.
Fazla Ginseng Tüketmenin Bir Zararı Var Mıdır?
Ginseng tüketimi genel olarak oldukça faydalıdır. Hatta dünya çapında, ilaçların içerisinde en yaygın şekilde kullanılan bitki olduğundan dahi bahsetmiştik. Ginsengin fazla tüketilmesi durumunda bazı yan etkiler meydana gelebilir. Bunlardan biri uykusuzluktur. Ayrıca sinirli bir hal almanızı sağlayabilir. Uzun süreli kullanımlarda yüksek dozajda ginseng tüketimi baş ağrısı, baş dönmesi ve mide sorunlarına sebebiyet verebilir. Bu mide sorunları bulantı, kusma, ağrı şeklinde olabilir. Düzenli kullanımlarda kadınlarda menstrüel döngünün bozulmasına ve çeşitli değişikliklere sebep olabilir. Ginsengin çeşitli uyarıcı etkileri vardır. Kafein tüketimi ile bu etkileri minimum düzeylere çekebilirsiniz. Ayrıca hamile bayanların ginseng tüketiminden nasıl etkileneceği henüz bilinmemektedir. Bu yüzden doktorunuza danışmadan aşırı tüketimlerden kaçının. Son olarak da alerjik reaksiyonlardan bahsetmek istiyorum. Kimi insanların ginsenge karşı alerjileri olabilmektedir. Bu kişiler derhal ginseng tüketimini bırakmalı ve aile hekimlerine danışarak ginseng tüketimine devam etmelidirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder