27 Mayıs 2019 Pazartesi

enginarın en sağlıklı ve lezzetli halleri


Bilimsel ismi Cynara scolymus olan enginarın faydaları saymakla bitmiyor! Enginar güçlü bir antioksidan olmasının yanı sıra kolesterolü düşürüyor ve karaciğeri temizliyor. Özellikle alkol tüketen kişiler için vücuttaki zararlı etkilerden kurtulmanın en sağlıklı yolu olan enginar kilo kontrolü konusunda da iştahın baskılanmasına yardımcı oluyor. Bununla birlikte ‘cynarin’ içeriği sayesinde nikotin gibi toksik maddelerden arınmanızı sağlayan enginar 16. Yüzyıl Avrupa’sında asil bir bitki olarak kabul görmüş. Bu yüzden yalnızca soyluların tüketebildiği bir besinmiş. Ancak günümüzde uygun fiyatıyla kolayca bulabileceğiniz bu antioksidan deposu aynı zamanda etkili bir afrodizyaktır. Enginar tam bir C ve K vitamini deposudur. 100 gramlık bütün enginar 47 kalori olup, içerdiği 11,7 mg C vitamini ile günlük C vitamini ihtiyacınızın %20’sini, K vitamini ihtiyacınızın ise %12’sini karşılar. Tüm bunların yanı sıra enginar lif içeriği sayesinde sindirimin düzenlenmesine yardımcı olur. Sadece 47 kalori olan enginarın %7 protein içermesi ise şaşırtıcıdır. Ayrıca enginar folat, niasin, riboflavin vitaminleri ile kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor minerallerini aynı anda yüksek oranda içeren nadir besinlerden biridir. Dilerseniz enginarın faydalarına daha yakından bakalım. Lezzetli enginar yemeği tariflerini yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Kolesterol
Enginarın kötü kolesterolü düşürdüğü yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda ortaya konulmuş bir gerçek. Ancak uzmanlar enginarın, normal seviyeye yakın kolesterolü düşürmekten çok, ciddi anlamda yüksek kolesterol seviyesini indirgemeye yardımcı olduğunun altını çiziyor.
Karaciğer
Enginar yaprakları içerdiği enzimler sayesinde kolesterolü dengelerken, kandaki fazla kolesterolü filtrelemekle görevli karaciğerin iş yükünü azaltır. Böylece karaciğer fonksiyonları normal seviyelere iner. Enginar vücudun fabrikası gibi çalışan karaciğerin gerçek dostudur.
Sindirim sistemi
Yüksek lif içeriğinin sindirim sistemi olaylarının düzenlenmesinde çok yararlı olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Enginar günlük lif ihtiyacınızın %22’sini karşıladığından mide ve bağırsaklarda sindirimin düzenlenmesine yardımcı olarak kabızlık sonunun önüne geçer.
Kansızlık
En az anemi ilaçları kadar etkili bir besin varsa o da enginardır. Günlük demir ihtiyacının %9’unu karşılayabilen 100 gramlık orta boy enginar anemi rahatsızlığı olan hastalara uzmanlar tarafından bilhassa önerilmektedir.
Bağışıklık sistemi
Kış mevsimi boyunca güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanın altın kuralı C vitaminince zengin besinler tüketmektir. Hücre yapısının zarar görmesine neden olan serbest radikaller, enginarın içerdiği niasin ve B6 vitaminleri sayesinde baskılanır. Tüm bu sebeplerden enginar bağışıklık sistemini güçlendiren bir sağlık kaynağıdır.
Faydalarına değindikten sonra, enginarı taze halde bulabileceğiniz gibi temizlenmiş ve konserve şeklinde de bulabileceğinizi belirtelim. Ancak taze enginarı yalnız yaz mevsiminde temin edebilirsiniz. Kışın enginar yapmak isterseniz konserve enginar emrinizde.. Taze enginar seçerken yaprakların daha parlak yeşil ve yumuşak olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Enginarın sahip olduğu tüylerin iğne gibi batıcı olması taze olduğunun kanıtıdır. Bir de enginarların aynı boylarda olmasına özen gösterirseniz pişirdiğiniz enginar yemekleri daha şık gözükecektir. Enginar temizlemek de özel bir beceri istemez. Bunun için öncelikle saplarını kısaltın. Yapraklarını dilerseniz elinizle ya da keskin bir bıçak yardımıyla soyabilirsiniz.
Geriye enginarın ‘kalbi’ denilen orta kısmı kalacaktır ki bunu da limonlu suya atmalısınız. Aksi halde kararır. Şimdi gelelim enfes zeytinyağlı enginar tarifine:
Zeytinyağlı enginar
Zeytinyağlı enginar yapmak için gerekli malzemeler:
  • 6 adet temizlenmiş enginar
  • 500 gr garnitür (patates, bezelye ve havuçla kendiniz de hazırlayabilir yada konserve tercih edebilirsiniz)
  • ½ adet ince doğranmış soğan
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • ½ adet limon
  • 1 tatlı kaşığı şeker ve biraz tuz
  • Süslemek için dereotu
Zeytinyağı ile soğanları kavurup çok az tuz ekleyin. Soğanın garnitürle enginarlardan ayrı olarak hazırlanmasının nedeni pişmekte olan enginara kaşık değdirilmemesidir. Aksi halde enginarın şekli kolayca bozulur ve dağılır. Zeytinyağlı enginara şeker eklenmesinin nedeni yine budur. Soğan kavrulduktan sonra garnitür ekleyerek 1-2 dakika daha kısık ateşte pişirin. Daha sonra bir cam kasede zeytinyağı ve limonu karıştırın. İsterseniz şeker ve tuzu da bu karışıma ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız sosu karıştırdıktan sonra ayrı geniş bir tencereye temizlenmiş enginarları yerleştirin. Enginarlar çok sıkışık olmamalıdır. Yerleştirdiğiniz enginarların içine 1-2 kaşık garnitür koyarak, üzerine hazırladığınız limonlu zeytinyağlı sosu ekleyin. Son olarak 1 su bardağı suyu tencereye enginarların şeklini bozmamaya dikkat ederek yavaşça ekleyin. Tencerenin ağzını kapatarak orta ateşte 20 dakika pişirin. Bu süre boyunca tencereye kaşık değdirilmemesi ve karıştırılmaması gerektiğini hatırlatalım. Tabağa aldığınız enginarları küçük limon dilimleri ve dereotu ile süsleyerek servis edebilirsiniz.
Enginar haşlama
Son olarak enginarın yapraklarındaki ‘cynarin’ miktarının kalbine göre katbekat fazla olduğunun altını çizelim. Bu yüzden lezzet kadar sağlığa da önem veriyorsanız taze enginarı sadece dıştaki birkaç yaprağını temizleyerek tüketmenizi öneririz. Bunun için bir bütün enginarı yapraklı olarak kaynama suyuna biraz tuz ekleyip 45 dakika hatta 1 saat kadar haşlayın. Haşlarken tencerenin kapağını kapatmamanız gerekiyor. Aksi halde rengi kararacaktır. İyice haşlanan enginarın yaprakları kolayca ayrılır. Enginar yapraklarını yoğurtla veya sevdiğiniz bir sos karışımıyla tüketebilirsiniz. Hatta uzmanlar enginarın haşlama suyuyla çorba yapmanın çok etkili bir fayda sağlayacağını vurguluyor. Siz de enginarın en sağlıklı ve lezzetli hallerine tanık olmak için tariflerimizden birini mutlaka denemelisiniz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder