Bilimsel ismi Cynara scolymus olan enginarın
faydaları saymakla bitmiyor! Enginar güçlü bir antioksidan olmasının yanı sıra
kolesterolü düşürüyor ve karaciğeri temizliyor. Özellikle alkol tüketen kişiler
için vücuttaki zararlı etkilerden kurtulmanın en sağlıklı yolu olan enginar
kilo kontrolü konusunda da iştahın baskılanmasına yardımcı oluyor. Bununla
birlikte ‘cynarin’ içeriği sayesinde nikotin gibi toksik maddelerden arınmanızı
sağlayan enginar 16. Yüzyıl Avrupa’sında asil bir bitki olarak kabul görmüş. Bu
yüzden yalnızca soyluların tüketebildiği bir besinmiş. Ancak günümüzde uygun
fiyatıyla kolayca bulabileceğiniz bu antioksidan deposu aynı zamanda etkili bir
afrodizyaktır. Enginar tam bir C ve K vitamini deposudur. 100 gramlık bütün
enginar 47 kalori olup, içerdiği 11,7 mg C vitamini ile günlük C vitamini
ihtiyacınızın %20’sini, K vitamini ihtiyacınızın ise %12’sini karşılar. Tüm
bunların yanı sıra enginar lif içeriği sayesinde sindirimin düzenlenmesine
yardımcı olur. Sadece 47 kalori olan enginarın %7 protein içermesi ise
şaşırtıcıdır. Ayrıca enginar folat, niasin, riboflavin vitaminleri ile
kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor minerallerini aynı anda yüksek oranda içeren
nadir besinlerden biridir. Dilerseniz enginarın faydalarına daha yakından
bakalım. Lezzetli enginar yemeği tariflerini yazımızın devamında
bulabilirsiniz.
Kolesterol
Enginarın kötü kolesterolü düşürdüğü yapılan bilimsel
araştırmalar sonucunda ortaya konulmuş bir gerçek. Ancak uzmanlar enginarın,
normal seviyeye yakın kolesterolü düşürmekten çok, ciddi anlamda yüksek
kolesterol seviyesini indirgemeye yardımcı olduğunun altını çiziyor.
Karaciğer
Enginar yaprakları içerdiği enzimler sayesinde
kolesterolü dengelerken, kandaki fazla kolesterolü filtrelemekle görevli
karaciğerin iş yükünü azaltır. Böylece karaciğer fonksiyonları normal
seviyelere iner. Enginar vücudun fabrikası gibi çalışan karaciğerin gerçek
dostudur.
Sindirim
sistemi
Yüksek lif içeriğinin sindirim sistemi olaylarının
düzenlenmesinde çok yararlı olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Enginar
günlük lif ihtiyacınızın %22’sini karşıladığından mide ve bağırsaklarda
sindirimin düzenlenmesine yardımcı olarak kabızlık sonunun önüne geçer.
Kansızlık
En az anemi ilaçları kadar etkili bir besin varsa o da
enginardır. Günlük demir ihtiyacının %9’unu karşılayabilen 100 gramlık orta boy
enginar anemi rahatsızlığı olan hastalara uzmanlar tarafından bilhassa
önerilmektedir.
Bağışıklık
sistemi
Kış mevsimi boyunca güçlü bir bağışıklık sistemine
sahip olmanın altın kuralı C vitaminince zengin besinler tüketmektir. Hücre
yapısının zarar görmesine neden olan serbest radikaller, enginarın içerdiği
niasin ve B6 vitaminleri sayesinde baskılanır. Tüm bu sebeplerden
enginar bağışıklık sistemini güçlendiren bir sağlık kaynağıdır.
Faydalarına değindikten sonra, enginarı taze halde
bulabileceğiniz gibi temizlenmiş ve konserve şeklinde de bulabileceğinizi
belirtelim. Ancak taze enginarı yalnız yaz mevsiminde temin edebilirsiniz.
Kışın enginar yapmak isterseniz konserve enginar emrinizde.. Taze enginar
seçerken yaprakların daha parlak yeşil ve yumuşak olmasına dikkat etmeniz
gerekiyor. Enginarın sahip olduğu tüylerin iğne gibi batıcı olması taze
olduğunun kanıtıdır. Bir de enginarların aynı boylarda olmasına özen
gösterirseniz pişirdiğiniz enginar yemekleri daha şık gözükecektir. Enginar
temizlemek de özel bir beceri istemez. Bunun için öncelikle saplarını kısaltın.
Yapraklarını dilerseniz elinizle ya da keskin bir bıçak yardımıyla
soyabilirsiniz.
Geriye enginarın ‘kalbi’ denilen orta kısmı kalacaktır
ki bunu da limonlu suya atmalısınız. Aksi halde kararır. Şimdi gelelim enfes
zeytinyağlı enginar tarifine:
Zeytinyağlı
enginar
Zeytinyağlı enginar yapmak için gerekli malzemeler:
- 6 adet temizlenmiş enginar
- 500 gr garnitür (patates, bezelye ve havuçla kendiniz de hazırlayabilir yada konserve tercih edebilirsiniz)
- ½ adet ince doğranmış soğan
- 1 su bardağı su
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- ½ adet limon
- 1 tatlı kaşığı şeker ve biraz tuz
- Süslemek için dereotu
Zeytinyağı ile soğanları kavurup çok az tuz ekleyin.
Soğanın garnitürle enginarlardan ayrı olarak hazırlanmasının nedeni pişmekte
olan enginara kaşık değdirilmemesidir. Aksi halde enginarın şekli kolayca
bozulur ve dağılır. Zeytinyağlı enginara şeker eklenmesinin nedeni yine budur.
Soğan kavrulduktan sonra garnitür ekleyerek 1-2 dakika daha kısık ateşte
pişirin. Daha sonra bir cam kasede zeytinyağı ve limonu karıştırın. İsterseniz
şeker ve tuzu da bu karışıma ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız sosu
karıştırdıktan sonra ayrı geniş bir tencereye temizlenmiş enginarları
yerleştirin. Enginarlar çok sıkışık olmamalıdır. Yerleştirdiğiniz enginarların
içine 1-2 kaşık garnitür koyarak, üzerine hazırladığınız limonlu zeytinyağlı
sosu ekleyin. Son olarak 1 su bardağı suyu tencereye enginarların şeklini
bozmamaya dikkat ederek yavaşça ekleyin. Tencerenin ağzını kapatarak orta
ateşte 20 dakika pişirin. Bu süre boyunca tencereye kaşık değdirilmemesi ve
karıştırılmaması gerektiğini hatırlatalım. Tabağa aldığınız enginarları küçük
limon dilimleri ve dereotu ile süsleyerek servis edebilirsiniz.
Enginar
haşlama
Son olarak enginarın yapraklarındaki ‘cynarin’ miktarının kalbine göre
katbekat fazla olduğunun altını çizelim. Bu yüzden lezzet kadar sağlığa da önem
veriyorsanız taze enginarı sadece dıştaki birkaç yaprağını temizleyerek
tüketmenizi öneririz. Bunun için bir bütün enginarı yapraklı olarak kaynama
suyuna biraz tuz ekleyip 45 dakika hatta 1 saat kadar haşlayın. Haşlarken
tencerenin kapağını kapatmamanız gerekiyor. Aksi halde rengi kararacaktır.
İyice haşlanan enginarın yaprakları kolayca ayrılır. Enginar yapraklarını
yoğurtla veya sevdiğiniz bir sos karışımıyla tüketebilirsiniz. Hatta uzmanlar
enginarın haşlama suyuyla çorba yapmanın çok etkili bir fayda sağlayacağını
vurguluyor. Siz de enginarın en sağlıklı ve lezzetli hallerine tanık olmak için
tariflerimizden birini mutlaka denemelisiniz!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder