1 Mayıs 2019 Çarşamba

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Sabah 8’den Önce Yapmanız Gereken 8 Şey!


Her zaman günümüzü nasıl daha sağlıklı, dinç ve dinamik geçirebileceğimizi düşünürüz. Çünkü sabah enerji dolu uyansanız da gün içinde enerjiniz düşmeye başlar ve gün sonunda vücudunuz sizi yarı yolda bırakır. Oldukça dinç ve enerji dolu insanları gördüğümüzde herkesten nasıl bu kadar önde olduklarını düşünmeden geçemeyiz. Sabahları çalan alarmla birlikte sabah karmaşanız başlamaya başlar. İş ve buna benzer birçok telaşa kapılıp sabahın erken saatinde tüm gününüzü kurtaracak birçok şeyden geri kalıyorsunuz. Bu durum sizin elinizde olduğu kadar olmadığı durumlarda gelişebilir elbette.
Tüm gün sizi nelerin beklediğini bilmeden bir güne başlıyorsunuz. Erken uyandığınızda belki uykunuzu bir kenara bırakamıyor belki bir kahve içmeden kendinize gelemiyorsunuz. Ancak erken uyanarak vücudunuza oldukça harika bir şeyler yapıyorsunuz. Erken uyandığınızda her şeye erken başlarsınız buna mental yapınızda dahil!
Hayat günümüzde bu kadar hızlı akarken hastalanıp iyileşmek bile bu kadar hızlı sürerken kendinize iyi bir şeyler yapmaya vakit bulamamanız oldukça normal. Ancak yapılan araştırmalar sonucu en aktif olduğunuz saatler sabah saatleri olarak gösterilmektedir. Bu nedenle sabah saatlerini iyi değerlendirip bu sekiz öneriyi her sabah uygulamanızı sadece biz değil dünyaca ünlü yaşam koçları da öneriyor!
İşte sabahları şenlendirip, gününüzü kurtaracak 8 adım:
1. Sadece 7 Saat Uyuyun
Yapılan bilimsel çalışmalarla desteklendiği üzere yedi saat uyku olgun bir bireyin tüm gün uyku ve enerji ihtiyacını karşılayacak seviyededir. 7 saatten az uyduğunuzda hipotalamusunuz tarafından kontrol edilen uyku isteğiniz gün içinde gittikçe uzayan esnemelerle kendini gösterecek ve sizi fazlasıyla rahatsız edecektir. Ancak 7 saatten fazla uyduğunuzda da bu durum kendini tekrarlayacaktır. 7 saat uyku mental açıdan rahat hissetmenize sebep olurken gün içinde planladığınız her şeyi gerçekleştirmenize olanak sağlayacaktır. 7 saate dikkat edeceğiniz kadar sabah beş ile 6 arasında uyanmaya da özen göstermeniz yaşam koçları tarafından oldukça desteklenen bir hareket olacaktır.
2. Her Sabah Aynaya Bakın
Her sabah aynaya bakın! Yüzünüzü acele yıkayıp kahvaltı sofrasından bir dilim salatalık alıp evden fırlamayın. Çünkü bu kendinize yapacağınız en kötü hareketlerden biri olacaktır. Vücudunuzun ilgiye özellikle de sizin ilginize ihtiyacı vardır. Bu nedenle her sabah yüzünüzü özenle yıkayın, yavaşça kurulayın ve gözlerinizde nefes alıp, güzel şeyler yapabildiği için şanslı bir vücut olduğunu ona fısıldayın.
3. Evden Çıkmadan Bir Şeyler Yiyin
Evden çıkmadan mutlaka bir kaç lokma midenize gitmesini sağlayın. Mideniz sabah uyanıp harekete geçmesi gerektiğini fark etsin ve metabolizmanız hızlanmaya başlasın. Çalışmaya başlayan metabolizmanızı gün içinde aynı hızda tutacak, ona enerji sağlayacak lifli besinler tüketmeyi unutmayın. Sabahları tüketeceğiniz bir kaç parça meyve ise tüm günün enerjisini size garanti edebilir.
4. Bir Şeyler Okuyun
Bu bir kitap, bir gazete veya dergi olabilir. Ne olursa olsun sabahları gözlerinizle takip edeceğiniz bir şeyler mutlaka okuyun. Göz kaslarınız çalışmaya başladığında sabahları dinçliğinizi korumayı sağlayacaktır. Uyku modundan çıkan gözler dizi gün içinde yormayacaktır. Üstelik sabahları okuyacağınız bir kaç cümle ile mental açıdan rahatlama sağlamanız da mümkün. Üstelik özellikle ona yönelik bir kaç yazı okuyabilirsiniz. Bu çok vaktinizi almayacaktır. Metroda işinize doğru yolculuk ederken okumak için harika bir vakit yaratmış olacaksınız.
5. Tertemiz Bir Havayı İçinize Çekin
Sabah uyandığınızda hemen cama yönelip perdenizi açın. İçeri giren ışık sizi kendinize getirecek ve iyi hissetmenizi sağlayacak. Sonra camınızı açık derin bir nefes alın, ciğerlerinizi açın, kanınızdaki karbondioksitten kurtulun… Sabah yapacağınız bu harika hareket aslında tüm gününüzü kurtarıcı en kilit hareketlerden biridir. Bu sayede kan akışınız hızlanacak ve tüm vücut fonksiyonlarınızdan tüm hücrelerinize kadar uyandığınız mesajını göndereceksiniz.
6. Ufak Egzersizleri Atlamayın
Sabah uyandığınızda camınızı hafif aralayın içeri giren temiz hava ile derin nefes alarak yapacağınız bir kaç vücut egzersizi tüm iskelet sisteminizin üzerine çökmüş uyku halini ortadan kaldıracaktır. Bu sayede uykulu modunuzu bir kenara atıp kendiniz için iyi bir şeyler yapmanız için sabah enerjinizi toplayacaksınız.
7. Mail ve Sosyal Medyanızı Kontrol Etmeyi Birkaç Saat Erteleyin
Uyanır uyanmaz telefonu veya bilgisayarınızı elinize almaktan vazgeçin. Maillerinize cevap vermeniz için işe gitmeniz ve bilgisayarınızı açmanız zaten yeterli olacaktır. Sosyal medyanız sizi bekleyebilir elbette. Tüm bunlardan önce vakit ayırmanız gereken bir fiziksel ve mental yapınız mevcut. Ona gerekli vakti yeterli performansı harcayarak ayırabilirseniz bahsettiğimiz tüm diğer işlerinize daha fazla sağlıklı dönüşler yapmanız mümkün olacaktır.
8. Soğuk Bir Duş ile Güne Başlamayı Unutmayın
Tüm yaşam koçları ve uzmanların söylediği en önemli sabah rutinlerinden biri de sabah alınan soğuk duş. Vücudunuzdan uykuyu tamamen atıp dinç bir şekilde güne devam etmek istiyorsanız ihtiyacınız olan sabah rutini kesinlikle soğuk duş! Bu sayede kan akışınız normal seviyelere gelip tüm vücudunuzda bir irkilme yaşayacaksınız. Soğuk günlerde iyice ısınmadan dışarı çıkmamaya özen göstermelisiniz elbette. Ancak tüm gün uykuyu yanınızdan bile geçirmeyecek bir şey varsa o da sabah alınan soğuk duşlardır. Gün içinde sahip olduğunuz enerji ve dinamizme soğuk duş sayesinde hayret etseniz de şükretmeyi unutmayacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder