26 Şubat 2019 Salı

Demir Eksikliği Hastalığı


Vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışması ve bizleri dış etkenlerden koruması için ihtiyacı olan bazı vitaminler ve mineraller vardır. Bunları düzenli olarak aldığımız takdirde vücudun bağışıklık sistemi güçlenecek ve bizi hastalıklara, dış etkenlere karşı koruyacaktır. Bu kadar önemli olan vitamin ve mineraller uzun süre depolanamadıkları için mutlaka düzenli olarak alınmaları gerekmektedir. Kişi öncelikle test yaptırarak vitamin ve mineralleri ne kadar aldığına dair bir fikir edinmelidir.
Demir, vücudumuzu en çok ihtiyaç duyduğu mineraller arasındadır. Bu yazımızda demir eksikliği hastalığı hakkında bilgi vereceğiz.
Vücudun bağışıklık sistemi için oldukça önemli bir yere sahip olan demir minerali özellikle çocukların gelişiminde oldukça etkilidir. Demir vitamini kan üreten hücrelerin de artışını sağlar veya bu hücreleri denge altında tutar. Bir arabanın çalışması için nasıl yakıta ihtiyaç duyuluyorsa insan vücudunun da çalışması için kana ihtiyacı vardır. Kan, tüm yaşamsal faaliyetlerimizde etkisini gösterir. Bu da demir vitaminin daha değerli bir hale gelmesinde yardımcı olmaktadır. Demir minerali eksikliğinde başta kan hücreleri etkilenir. Sonra da vücutta ne kadar sistem varsa bunlar da olumsuz yönde etkilenmektedir.
Demir Eksikliği Hastalığı Neden Olur?
Demir mineralinin eksikliğinde birçok faktör etkilidir. Bu faktörün başında ise demir minerali içermeyen besinlerin çok fazla tüketilmesi ve bunun yanında demir mineralinin alınmaması gelmektedir. Demir minerali genelde et, süt, yumurta gibi besinlerin içerisinde oldukça fazla bulunur. Ancak kişi düzenli olarak bu besinlerden yararlanmıyor ise demir minerali eksikliği yaşaması kaçınılmazdır. Aynı zamanda bir diğer etken de demir vitamini alınsa da emilimini engelleyecek olan gıdaların fazlaca tüketilmesi de demir minerali eksikliğine yol açmaktadır.
Demir mineralinin emilimini azaltan bir diğer besin çay ve kahvedir. Eğer kişi bunları çok fazla kullanıyorsa mutlaka bırakmalıdır. Aksi halde ne kadar demir minerali içeren besinlerle beslense de demir emilimi olmayacağı için demir vitamini eksikliğinin neden olduğu hastalıklar kişiyi takip edecektir. Aynı zamanda bağırsaklarda mineral emilimi sağlanmaktadır. Bağırsakta bulunan parazitler ya da enfeksiyonlar bazen demir emilimine engel olmakta, kişinin bunun eksikliğini yaşamasına da neden olmaktadır. Eğer kişi çok fazla ilaç alıyorsa bu yine bağırsakta oluşan yararlı parazitlerin ölmesine neden olarak emilim işini güçleştirecektir.
Eğer kişi vejeteryan bir beslenme tipi seçtiyse bu kişide demir vitamini oldukça azdır. Bunun sebebi ise protein içeren özellikle et gibi ürünlerde sıkça bulunan demir mineralini başka kaynaklardan karşılamak bazen zor olabilir.
Demir Eksikliği Hastalığı Belirtileri
Demir eksikliği hem kişinin fiziksel olarak sağlığını bozmasına neden olmakta hem de sosyal alanda kısıtlamalar getiren bir hastalıktır. Demir eksikliği mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Demir eksikliği başta kan hücrelerinin azalmasına yol açar. Kan hücrelerinin azalması da başka belirtiler yaşanmasına neden olarak aslında demir mineralinin eksikliğini kişiye göstermektedir. Demir eksikliğinin neden olduğu bölge sadece kan hücreleri değil vücudun her yerinde hissedilebilir bir haldedir.
Demir eksikliğinde kişinin yaşaması muhtemel olan belirtileri şöyledir: Kişi bu dönemde sık sık rahatsızlanmaya başlar. Bunun sebebi de bağışıklık sisteminin giderek düşmesi ve buna bağlı olarak da hastalıkların vücuda kolayca girmesidir. Tüm bunlara bağlı olarak da kişi kendisini sürekli olarak yorgun halsiz hisseder ve normal insanlara göre daha çok uyumaya başlar. Dokulara giden oksijenin azlığından kaynaklı olarak vücut yeterince enerji üretemez hale gelir. Bazı kişiler de bulunduğu yerden bunalır ve böylelikle yavaş yavaş dışarıyla bağlantısını da koparır. Özellikle yaşlılarda bu hastalığa rastlandığı zaman en sık yaşanan belirtilerden biri de çarpıntıdır. Ara ara aniden gelen çarpıntılar demir mineralinin eksikliğinin de habercisi olabilir. Kişi bir süre sonra yemek yememeye başlar ve iştahsızlık görülür. Bir süre sonra kişi anormal olarak bulunan bazı besin olmayan maddelere iştahı açılır. Örneğin bazı kişiler buna bağlı olarak çamur kum gibi maddeler yemeye başlar. Özellikle bu belirti çocuklarda sık sık görülür. Ancak bu belirti bazen psikolojik de olabilmektedir. Kişi bir süreden sonra keratin eksikliğinden kaynaklı olarak saçları dökülmeye başlar. Oksijenin saç diplerine yeterince iyi iletilmemesi sonucu saçlarda komalar görülmektedir. Kişi tüm bunların yanında tüm çalışma isteğini de kaybeder ve bir süre konsantre olabilme yeteneğini de bu şekilde kaybedebilir. Bu da kişinin kariyer hayatını ve eğitim hayatını oldukça etkileyen olumsuz bir durum olarak ortaya çıkmaktadır.  kişi de bazen sık sık kırılan ve kopan soyula tırnaklarda görülebilir. Bu da yapıların güçsüzlüğünden kaynaklıdır.
Demir Eksikliği Hastalığı Tedavisi
Bu hastalık tüm diğer kötü hastalıkların başlangıcı olabilir. Bu yüzden kişi mutlaka uzman bir hekime danışmalıdır. Yukarı da saydığımız belirtilerin tamamını yaşamanıza gerek yoktur. Eğer birden fazla belirtiyi yaşıyor ve pekte düzenli olarak beslenmediğinizi düşünüyorsanız en yakın sağlık kurumuna gitmenizde fayda vardır. Kan hücrelerinin giderek azalması demek bir süre sonra bu vücuda en kolay virüslerin bile girebileceği anlamına denk gelmektedir. Kişi en basit hastalığa karşı bile mağlup olabilir. Mutlaka uzman bir hekimden yardım alınmalıdır.
Öncelikle başvurduğunuz doktor sizlerden bazı testler isteyecektir. Bu testlerde kan üreten hücrelerin miktarına bakılır. Her kişinin yaşına cinsiyetine bağlı olarak bir kota belirlenir. Bunun altında kalan kişilerde demir minerali eksikliğine rastlanabilir. Doktorlar teşhisi koyduktan sonra kişinin yaşına ve cinsiyetine bağlı olarak bir tedavi yöntemi seçer. Kimine iğne yoluyla takviyeler uygularken kimine de haplarla bu takviyeyi sağlarlar. Doktorunuz sizleri bir beslenme uzmanına göndererek sizlerin dengeli beslenmesi adına yardım almanıza neden olur. Beslenme uzmanı demir minerali eksikliğinize göre bir program yazar. Bu programa uymanız ve diğer doktorunuzun tavsiyelerine uyup ilaçları düzenli olarak almanız sonucunda hızlı bir şekilde gelişim görülebilir. Ancak bu bir süreçtir. Bunun haricinde tamamen doğal beslenerek bir dahaki demir minerali eksikliğine karşı önleminizi alabilirsiniz. Onun haricinde ilaçlar sadece bir takviye olarak kalacaktır. Doktorunuzun önerisi haricinde bir ilaç da kesinlikle kullanmamanızı öneririz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder