4 Şubat 2019 Pazartesi

Semizotu Faydaları


Ülkemizde pek çok meyve, sebze ve ot türü yetişmektedir. Özellikle Ege Bölgesi toprakları ot türlerinin yetişmesi için oldukça verimlidir. Güneş alan, kışları çok ayaz olmayan topraklar otlar için verimli topraklardır. Bu verimli topraklarda yetişen her ürünün insan sağlığına kazandırdığı faydaları büyüktür. Özel olarak yetiştirilmeyen, doğada kendiliğinden çıkan otlarda bulunmaktadır. Isırgan, semizotu bunlara örnek verilebilir. İşte bu otlar doğanın bizlere sunmuş olduğu bir nimettir. Bu yazımızda semizotunun tüm faydalarını bulabilirsiniz.
Semizotu küçük kısa boylu bitkilerdendir. Uzunluğu çok fazla değildir. Kökleri bakımından güçlü bir yapıya sahiptir. Toprağa sıkı tutunan ve koparılması hiç de kolay olmayan bir yapıya sahiptir. Yaprak kısımları minik koyu yeşil, gövde kısımları kalın, sert ve açık yeşil renktedir. Uzun süre toprakta kalmasına rağmen semizotlarının yaprakları çok büyümez. Semizotu insan sağlığı için o kadar faydalıdır ki tüm rahatsızlıkların giderilmesi için kullanılabilir.
Semizotunda Hangi Besin Değerleri Vardır ve Bunlar Hangi Rahatsızlıklara İyi Gelir?
1. Omega 3 Yağ Asitleri Bakımından Zengindir
Bitkisel gıdalarda bulunan omega 3 yağ asitleri insan vücudu için oldukça faydalıdır. Vücudumuz ne yazık ki bu omega 3 yağ asidini üretemediğinden dışarıdan takviye etmek zorundadır. Omega 3 yağ asitleri bitkilerde bol miktarda bulunur. Bu yağ asitleri kandaki yağ oranının düşmesine yardımcı olur. Dolayısıyla insan vücudunu kalp ve damar hastalıklarından da korumaya yardımcı olur.
Yakın zamanda yapılan araştırmalardan elde edilen sonuçlara göre omega 3 yağ asitleri bazı sinirsel sorunları da ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktadır. Stresli ve sinirli bir yapıya sahipseniz ve de iş alanında sakinleşmeye ihtiyaç duyuyorsanız omega 3 yağ asidi bakımından zengin olan semizotunu sıklıkla tüketmelisiniz. Semizotu bu şekilde sinir, stres, depresyon ve vücuttaki negatif enerjinin atılmasını sağlar. Vücudunuza sakinlik ve dinginlik katar. Düzenli şekilde tüketecek olduğunuz 100 gr semizotu vücudunuzun ihtiyacı olan tüm omega 3 yağ asidini almanızı sağlar.
2. C ve A Vitamini Deposu ve Kalsiyum Kaynağı
C ve A vitamini pek çok besinde bulunan aynı zamanda vücudumuzun en ihtiyaç duyduğu iki vitamindir. Bu iki vitamini sürekli olarak aynı besinlerden almak yerine farklı besinlerden almayı tercih ettiğinizde semizotunu tüketebilirsiniz. Et, süt, peynir gibi gıdaların yanında semizotu da kalsiyum açısından oldukça zengindir. Çocukların kemik gelişimlerini tamamlamalarında ihtiyaç duydukları kalsiyumu semizotundan rahatlıkla sağlayabirsiniz. Semizotunun özellikle yapraklı kısımlarının yanında damarları kısımlarında kalsiyum saklıdır. İleri yaşlara gelindiğinde kemik erimesi, kemik ezilmesi gibi sorunlarla karşılaşmamak için çocuklar başta olmak üzere her yaştan bireyler semizotu tüketimini arttırmalıdır.
3. Demir Bakımından Zengin
Demir her besinde var olan minerallerden biri değildir. Bu nedenle içerisinde mineral olan besinler oldukça kıymetlidir. Semizotu demir bakımından en zengin besinlerden biridir. Yeşil ve küçük yapraklarının arasında çok fazla demir mineralini taşımaktadır. Demir de kemiklerin daha güçlü olmasını ve daha sağlam şekilde insanların iskelet yapısını korur.
4. Antioksidan Etkisi
Antioksidan etkiye sahip sebzelerden biri de semizotudur. Semizotu yapraklarında bulunan bu antioksidan etki sayesinde daha iyi bir şekilde cilt bakımınızı yapabilirsiniz. Antioksidan etkisi ile bilinen semizotu cildin daha genç olmasına yardımcı olur. Diğer yandan ciltte meydana gelen siyah nokta ve sivilcelerin de oluşumunu engeller. Semizotu faydalarından en büyüğü de bu özelliktir.
5. Kilo Vermeye Yardımcı
Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan fazla kilolar sağlık açısından da oldukça riskli bir durumdur. Fazla yemek iç organlarımızın yağlanmasına neden olabilir. İç organlarının zarar görmesi de vücudumuzun eskisi gibi sağlıklı olmamasına yol açar.
Kilo vermek için sebze ağırlıklı beslenilmesi gerekir. Sebze ağırlıklı beslenirken kilo vermeye yardımcı sebzeleri daha çok tüketmeye dikkat edilmelidir. Kilo vermenize yardımcı besinlerden semizotu tüketimini arttırarak yağsız ve haşlanmış şekilde tüketebilirsiniz.
6. Kabızlık Sorunun Çözülmesine Yardımcı Olur
Besinleri tükettikten sonra kana karışması için vücudun öğütme işlemlerini yavaş yavaş yapması gerekir. Kimi vücutlarda bu sindirim sistemi hızlı çalışırken kimi vücutlarda daha yavaş çalışır. Sindirim sisteminin yavaş çalışması da kabızlığa neden olur. Bunun için de ilk olarak sindirimi kolay besinler tüketmeye dikkat edilmelidir. Semizotu kabızlık sorunu çeken insanların derdine çare olmaktadır. Çünkü semizotu gövdesinde bulunan mineraller kolay bir şekilde boşaltım yapmayı sağlar. Midede şişkinlik, kabızlık ve hazımsızlık sorunu yaşayan kişiler daha sık semizotu tüketmeye özen göstermelidir.
7. Felç Riskini Azaltır
Vücudumuzun bir bölümünün olumsuz bir nedenden dolayı çalışmama, işlev görmemesine felç denir. Farklı sebeplerden dolayı felç durumu yaşanabilir. Bu durumdan sakınmak için de elimizden gelenleri yapmamız gerekir. Semizotunun yapılan araştırmalara göre felç riskinin azaltığı tespit edilmiştir.
8. Çocukların Beyin Gelişimi İçin Çok Faydalı
Küçüklük yaşlarda beyin gelişiminin kapasitesi arttırılmaya başlanmıştır. Bunun için çocuklar çeşitli beyin egzersizleri yapmalı, düzenli olarak sebze tüketmelidirler. Semizotu beyin fonksiyonlarının daha iyi şekilde çalışmasını sağlar. Diğer yandan da pratik düşünme zekasını ortaya koymaya yardımcı olur.
Semizotu Mutfakta Nasıl Kullanılır?
Sağlık açısından oldukça faydalı olan semizotu mutfakta farklı şekillerde kullanılabilir. İlk olarak semizotu salatası yapılabilir. Semizotu toplandıktan sonra güzel bir şekilde yıkanır ve yaprakları ayıklanır, gövdeleri doğranır. Bu şekilde domates, soğan, maydanoz, biber salatasının içerisine eklenebilir.
Ekşili ve yağlı şekilde yemeklerin yanında yenebilir. Bunun yanında semizotu yaprakları ile beraber sarımsaklı yoğurtla harmanlanarak da servis edilip meze şeklinde tüketilebilir. Ayrıca semizotunu sulu yemeklerde de kullanmak mümkündür. Patlıcan yemeğinin içerisine küçük ve ince ince doğrayıp, soğan pişerken ilave edeceğiniz semizotu yemeğinize farklı bir lezzet verebilir. Aynı zamanda pirinç pilavında da semiz otu yaprakları kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder