17 Şubat 2019 Pazar

Sirke Deyip Geçmeyin

Salatalarımızın vazgeçilmez lezzeti sirke, keskin kokusu ve kekremsi tadı ile birçok kişi için olmazsa olmazlardandır. Herkese hitap etmeyen bir lezzet olmasına rağmen çok sağlıklı olduğunu unutmamak gerek. Peki sirkeyi tüketmenin yanında nerelerde kullanabiliriz? Sirkenin başrol oynayacağı kullanım alanlarından biri temizlik olabilir mi?
Günümüzde çoğu insan yaşadığı, çalıştığı veya ziyaret ettiği alanların hijyenik, temiz ve düzenli ortamlar olmasını tercih ediyor. Fakat bu ortamları sağlayabilmek o kadar da kolay olmayabiliyor. Özellikle son dönemlerde temizlikte kullanılan birçok ürünün kimyasal olması ve doğru kullanılmadığı durumda insan hayatını tehlikeye atma riski taşıması nedeniyle, insanlar doğal yöntemlerle temizliğe merak saldı. Evinizi, işyerinizi ya da bulunduğunuz herhangi bir ortamın temizliğinde kullanabileceğiniz en doğal yöntemlerden biri de sirkedir. Gelin sizinle sirkeyi temizlikte nasıl kullanabileceğimize göz atalım.
1. Kokuları sirke ile uzaklaştırın
Buzdolabında beklemiş yemek, çürümüş sebze/meyve ya da akmış yemek suları… Çöpün içerisinden, bulaşık makinenizden ya da çamaşır makinenizden gelen kötü kokular… Hepsinin çözümünün aslında biraz sirke olduğunu söylesek? Evet, sirke ile buzdolabınızı silerek, çöpünüzün içinde sirke bekleterek ya da makinelarınızı bir kez sirke ile çalıştırarak bütün bu kötü kokudan hem sağlıklı, hem doğal hem de masrafsız bir şekilde kurtulabilirsiniz. Mutfağınızda sileceğiniz yerlerde kötü kokuyu engellemek için, bezinizi 1/1 oranında karıştırdığınız sirke-su karışımına batırarak kullanabilirsiniz.
2. Zorlu bulaşıkları sirke ile kolayca temizleyin
Yanlış duymadınız, sirke kullanarak bulaşıklarınızı daha kolay bir şekilde kirlerden arındırabilirsiniz. Bulaşık yıkarken süngerinize ya da bulaşık suyunuza ekleyeceğiniz bir miktar sirke ile hem bulaşıklarınızdaki kötü kokudan eser bırakmayacak hem de yağ lekelerinin daha kolay sökülmesini sağlayacaktır. Her seferinde sirke eklemekle uğraşmak istemiyorsanız birçok kişinin yaptığı gibi bulaşık deterjanınıza bir miktar sirke karıştırabilirsiniz.
3. Ahşap yüzeylerdeki lekelerden sirke ile kurtulun
Ahşap mobilyalar üzerindeki lekelerden kurtulmak kimi zaman zorlu bir mücadeleye dönüşebiliyor. Bu mücadelede en önemli yardımcılarınızdan biri sirke olabilir. Sirke, su ve zeytinyağını bir kabın içerisinde az miktarlarda karıştırın. Bezini, yaptığınız bu karışıma batırıp ahşap yüzeyleri, kendi çizgilerini takip edecek şekilde silin. Daha sonra temiz bir bez yardımıyla kurulayın. Lekelerin yok olduğunu fark edeceksiniz. Yerleriniz parke kaplı ise sildiğiniz suyun içerisine çok az miktarda sirke katarak daha temiz ve parlak yüzeyler elde edebilirsiniz.
4. Cam yüzeylerini sirke ile parlatın
Pencere, cam masa gibi eşyalarınızı temizlerken suların damla damla iz yapmasını istemiyorsanız sirke kullanabilirsiniz. 1 litre suyun içine koyacağınız 2 bardak sirke ile renkli cam temizleme sularına göre çok daha sağlıklı, ucuz ve doğal bir temizlik ürünü elde edeceksiniz. Hazırladığınız karışımı kullanarak bir bez yardımıyla sildiğiniz camlarınız çok daha iyi temizlenecek ve iz kalmayacaktır. Kristal ya da cam bardaklarınızı da sirkeyle temizlemek daha iyi parlamalarını sağlayacaktır.
5. Mobilyalarınızın temizliğinde sirkeye bir şans tanıyın.
Deri ya da kumaş mobilyalarınızda oluşan lekelerde sulandırılmış sirke kullanmak temizlikteki en önemli yardımcılarınızdan biri olabilir. Sulandırılmış sirkeye batırdığınız bezinizle hafifçe sileceğiniz mobilyalardaki lekeler ve kokular kaybolacaktır.
6. Duvarlarınızı sirke ile silin
Küçük bir çocuğunuz varsa duvarlarınızın kirlenmemesi neredeyse imkansız gibi bir şey. Ama endişelenmeyin, sirke yardımınıza koşacak. Biraz su ile karıştırdığınız sirkeyi kullanarak, bir bez ya da sünger yardımıyla nazikçe duvarlarınızı silebilirsiniz. Tükenmez kalem lekesinden sararmalara kadar birçok duvar lekesini bu yöntemle temizleyebilirsiniz.
7. Beyaz yüzeyleriniz sirke ile hep beyaz kalacak
Banyo fayanslarındaki su ve sabun artıklarından, mutfak fayanslarınızdaki yağ lekelerine kadar hemen hemen her yüzeyde sirke yanınızda. Daha etkili olması için karbonatla karıştırabileceğiniz sirkeyi, isterseniz pencerelerinizin beyaz kısımlarını daha da beyaz yapmak için, isterseniz seramik yüzeylerdeki su ve yağ lekelerinden kurtulmak için kullanabilirsiniz. Beyaz porselenlerinizde de sirkeninin işe yarayacağını hatırlatalım.
8. Gümüşlerinizi sirke ile parlatın
Evdeki gümüş,pirinç ya da bakır gibi materyallerden yapılmış eşyalarınızı gönül rahatlığı ile sirkeyle temizleyebilirsiniz. Sirke ile karbonatı karıştırarak bir karışım elde edin ve bu karışımı biz bez yardımı ile gümüşlerinizi parlatmakta kullanın, sonuçlar sizi şaşırtacaktır. Paslanmaz çeliklerinizi de spreyli bir şişeye doldurduğunuz sirke ile temizleyip parlatabilirsiniz. Çaydanlıkları da unutmayalım. Çay ve su nedeniyle içi lekelerle dolu çaydanlığınızı içerisine sirke koyup beş dakika kaynatarak tertemiz yapabilirsiniz.
9. Halıları da unutmayın!
Halılarınızı fırçalamak istediğinizde kullanacağınız suyun içerisine çok miktarda sirke koymayı deneyebilirsiniz. Bu şekilde daha temiz halılarınız olacaktır. Ayrıca halılardaki lekeleri çıkarmada da sirkeyi kullanmayı ihmal etmeyin. Yarım bardak beyaz sirkenin içerisine 2 çorba kaşığı tuz ekleyerek yapabileceğiniz bir karışımla lekeleri ovarsanız lekelerden kolaylıkla kurtulabilirsiniz.
10. Karbonatla birleşince kimse sirkenin önünde duramaz!
İşe tıkanmış giderlerinizi açmakla başlayabilirsiniz. 2 bardak sirkeye 1 bardak karbonat elde edeceğiniz karışımı giderlerinize dökerek hem tıkanmalardan kurtulabilir hem de giderlerden gelen kötü kokuyu engellemiş olursunuz. Karbonatla sirke karışımınızı banyo, mobilya ya da ahşap yüzeylerdeki küf oluşumlarını engellemede, kıyafetlerdeki sararmalarda, lavabo yüzeyini, fırınınızı, duş kabininizi temizlemede ve daha birçok farklı alanda kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder