24 Şubat 2019 Pazar

Hindistan Cevizi Yağının Faydaları


Hindistan cevizi ve ondan edilmiş yağ.
Hindistan cevizi yağının faydaları saymakla bitmiyor. Uzak doğudan dünyaya yayılan bu bir numaralı şifa kaynağından elde edilen yağın faydalarını sizlerle paylaşırken bir yandan da Hindistan cevizi yağının kullanım alanlarının neler olduğuna değinecek, bu özel yağın nasıl elde edildiğine veya temin edildiğinden bahsedecek ve son olarak da olası zararlarına değineceğiz.

Hindistan Cevizi Yağının Faydaları Nelerdir?

Hindistan cevizi, sağlık açısından olsun, güzellik açısından olsun kullanım alanı geniş bir meyvedir. Biz ise sizlere Hindistan cevizinden ziyade Hindistan cevizi yağının faydalarından bahsedeceğiz. Bu faydalara gelince;

1. Metabolizmayı Hızlandırır

Hindistan cevizinin içerisinde bulunan miristik ve laurik asit gibi çeşitli doymuş yağlar ve yağ asitleri karaciğerimizde işlendikten sonra bize enerji olarak geri döner. Bu da haliyle bize olumlu yansır. Çabuk yanarak enerjiye dönüşen Hindistan cevizi bu kendine has özelliği ile metabolik faaliyetlerin hızlandırılmasında ana etmen görevi görerek kolayca kilo vermenizde yardımcı olur.

2. Hastalıklardan Korur

Hindistan cevizi içerisinde bulunan bir diğer önemli asit de laurik asittir. Laurik asit, midede meydana gelen rahatsızlıklar başta olmak üzere günümüzde kronik bir hastalık olarak tanımlanan şeker hastalığı gibi bir çok hastalığın karşısında savaşarak direnç gösterir.

3. İyi Kolesterolü (HDL) Destekler

Hindistan cevizi içerisinde yer alan lorik asit seviyesindeki yüksek miktar insan sağlığı için önemli bir sağlık verisi olan iyi kolesterolün (HDL) yükselmesinde etkilidir. Fakat her ne kadar iyi kolesterol için olumlu bir etki yaysa da Hindistan cevizi, kötü kolesterol (LDL) içinde aynı etkiyi oluşturur. Yani iyi kolesterolün yanında kötü kolesterolü de yükseltir insan vücudunda bu yağ.

4. Doğal Antioksidandır

Hindistan cevizi içerisinde bulunan çeşitli bileşenler sayesinde kimi bakteri, virüs ve mantarlar vücutta barınamaz. Bu koruyucu etki sayesinde ise kişide zaman zaman kendini gösteren akne, grip ve çeşitli enfeksiyon hastalıkları gibi olumsuz durumlar eskisine göre azalmaya ve hatta hiç görülmemeye başlar. Daha genç ve dinamik bir hal almanızda da büyük etki sağlayan Hindistan cevizi, kendine önem veren herkesin özellikle kullanması gereken bir besin maddesidir.

5. Yağ Yakıcıdır

Hindistan cevizi yağı vücuda enerji verir demiştik işte bu enerjinin ortaya çıkması da vücuttaki yağların yakılması ile meydana gelir. Yani, Hindistan cevizi yağı yağ yakıcı özelliğe sahiptir ve vücuttaki yağın birikmesini engellemede birebirdir.

6. Anti-bakteriyel Etki

Hindistan cevizi yağı antioksidan olduğu kadar antibakteriyel özelliği ile de çoğu kişinin kullandığı şifa deposu besinlerdendir. Özellikle antibakteriyel özelliği sayesinde birçok kişinin ağız hijyeni konusunda olumlu gelişmeler yaşadığı gözlemlenmiş ve herhangi bir yan etki de rapor edilmemiştir.

7. Parazitlerle Savaşır

Hindistan cevizi yağı, mide ve bağırsak sistemimizde meydana gelen kurt olarak tabir edilen zararlı organizmaların dışarı atılmasında yardım eder. Aynı zamanda vücudun diğer bölgelerinde oluşabilecek olan çeşitli parazitlerinde peyda olmasını engellemede birebirdir.

8. Kemikleri Güçlendirir

Hindistan cevizi yağı, organlar üzerinde etkili olduğu kemik ve iskelet sistemimiz üzerinde de etkilidir. Kemiklerin sağlamlaşması için tercih edilebildiği gibi, esnekliğin korunmasında ve kemik hastalıklarından koruma da birebirdir. Ayrıca kas sistemi için de önemlidir tüketimi.

Hindistan Cevizi Yağı Nerelerde Bulunur?

En yakın güvenilir aktar veya şifa marketlerde bulunabilir.

Hindistan Cevizi Yağı Kullanım Alanları 

1. Deri Bölgesinde

Hindistan cevizi yağı çeşitli maddelerce zengin oluşundan dolayı cildin nemlenmesinde, deri yüzeyindeki yaraların iyileşmesinde ve çeşitli çatlakların yok olmasında etkilidir.

2. Göz Çevresinde

Gözaltında meydana gelen şişliklere ve göz çevresi nemlendirilmesin oldukça etkili olan Hindistan cevizi yağı, çeşitli kırışıklık ve şişliklere yönelik de giderici özellik yayar. Özellikle, her gece yatmadan önce yarım saat kadar çok değil 1 – 2 damla kadar Hindistan cevizi yağını göz çevrenize hafif hafif masaj yaparak yedirmeniz yeterli olacaktır.

3. Nemlendirici Olarak 

Banyodan sonra vücuda yedirilen Hindistan cevizi yağı hem nemlendirici etki sağlayacak sizin için hem de hoş kokusu ile sizi mutlu edecektir. Özellikle dirsek ve diz gibi kuru ve sert bölgelerde daha etkili olur.

4. Dudak Çevresinde

Özellikle kış ayındaysanız ve dudaklarınız çatlayıp kuruyorsa Hindistan cevizi yağı tam sizlik. Dudağa uygulanan peelingin ardından nemlendirme amaçlı sürmeniz yeterlidir.

5. Makyaj Temizleyici Olarak 

Makyaj yapan ve makyaj temizliğinde doğal yöntemleri tercih eden biriyseniz Hindistan cevizi yağı tam size göre. Makyaj temizleme pamuğuna damlatacağınız birkaç damla Hindistan cevizi yağı ile doğallığın temizleyici gücünü keşfedeceksiniz.

6. Vücut, El ve Ayak Peelingi Olarak 

Deniz tuzu veya esmer şeker gibi güçlü yardımcılar ile karıştırılarak hazırlanan peeling ile vücudunuza uygulayacağınız Hindistan cevizi yağı, haftada bir yapıldığı takdirde etkisini gösterecek bakım önerilerinden.

7. Tırnak Bakımında 

Tırnak bakımından önce ve sonra tırnak çevresi derisine yedirilerek vücuda alınan Hindistan cevizi yağı, daha kolay bakım yapmanızı sağlarken size ekstra yumuşaklık getirecektir.

8. Güneş Sonrası Bakımda

Güneş, her ne kadar sağlığımız için önemli bir enerji kaynağı olsa da cildimizin kurumasına gerilmesine doğrudan etki eder. Bu gerginlik ve kuruluğun giderilmesinde ise Hindistan cevizi yağı göz ardı etmemeniz gereken doğal bir şifa deposu görevi görmekte. Kullanmadan karar vermeyin deriz.

9. Cilt Yaralarında

Malzemeler
  • Hindistan cevizi yağı (25 ml)
  • Shea yağı (25 ml)
  • Çay ağacı yağı (5 ml)
  • E vitamini (5 ml)
Yukarıda verdiğimiz özel ve doğal malzemelere at kuyruğu otunu da ekledikten sonra iyice karıştırın. 7 gün beklettikten sonra merhem olarak kullanabileceğiniz karışımı yaralı bölgelerine uygulayın.

10. Egzama ve Sedef Hastalığında

Malzemeler
  • Hindistan cevizi yağı (25 ml)
  • Shea yağı (25 ml)
  • Jojoba çiçeği yağı (15 ml)
  • E vitamini (5 ml)
  • Çay ağacı yağı (5 ml)
Tüm bu saydığımız yağları bir kapta iyice karıştırın ve egzamalı veya sedefli olan cilt yüzeylerinize gün aşırı uygulayın. Yaraların zamanla geçtiğini fark edeceksiniz. Geçmiş olsun.

11. Çatlaklarda

Malzemeler
  • Kakao yağı özü (50 ml)
  • Hindistan cevizi yağı (50 ml)
  • E vitamini (5 ml)
Çatlak oluşan bölgelerinize bu özel karışımı sürerek sonuç alıncaya dek her gün tekrarlayın bu uygulamayı.

12. Saç Kremi Olarak 

Banyodan önce kuru özelliğe sahip saçlarınıza uygulayacağınız Hindistan cevizi yağı, 40 dakikalık bir saç masajından sonra iyice emilim sağlayacağından duş sonrası saçlarınızda rahatlama hissi sağlayacaktır.

13. Kuru Saçlara için

Yaklaşık 3-4 damla kadar kuru saçlara damlatılan Hindistan cevizi yağı parlaklık hissi kadar hacimli saçlarla dolaşmanıza da yardımcı olacaktır.

14. Kepekli Saçlar İçin Bakım

Malzemeler
  • Hindistan cevizi yağı (50 ml)
  • Çay ağacı yağı  özü (5 ml)
  • Çörek otu yağı (15 ml)
Tüm malzemeleri iyice karıştırın ve saç diplerinize masaj yaparak iyice yedirin, yaklaşık 15 dakika kadar bekletin ve ardından saçlarınızı güzelce durulayın. 2 haftada 1 saçlara uygulamanız yeterli olan bu kür ile saçlarınızı daha özgür hissedeceksiniz.

Hindistan Cevizinin Zararları

Hindistan cevizi ve Hindistan cevizi yağı, aşırı miktarlara veya dozlara gidilmediği sürece herhangi bir olası zararı olmayan veya yan etki meydana getirmeyen nadide meyvelerden biridir. Ama yine de herhangi bir hastalığınız, alerjiniz veya daha farklı bir sağlık durumunuz söz konusu ise elbette ki tüketmeden önce doktorunuza danışmanız da büyük yarar var. Peki, yaşanabilecek olası olumsuz durumlar nelerdir?
  1. Hindistan cevizi, içeriğinde yüksek yağ seviyesi ile aşırı tüketilmesi durumunda kilo almada etkili olabileceği veya kolesterol seviyesini yukarı çekeceği öne sürülse de bu iddia bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.
  2. Gebe kadınlar için de aşırı tüketildiği takdirde olumsuz sonuçlar doğurabileceği yönünde çeşitli uyarılar söylense de yine de bu iddialar bilimsel olarak ispat edilebilmiş değildir. Ama yine de her ihtimale karşı gebe kadınların “her besinde” olduğu gibi bu besinde de aşırıya kaçmamasında fayda var.
  3.  Hindistan cevizi suyunun da kan basıncını düşürdüğü yönünde çeşitli savunucuları vardır. Bu sebeple özellikle kan basınç seviyesi düşük olan kişilerin tüketmeden önce doktorlarına danışmalarında fayda vardır.
Ve son olarak bildiğiniz veya güvenirliliğine inandığınız meyve sağlayıcıları veya aktarlardan Hindistan cevizi ve yağı almaya dikkat edin, çünkü hidrojenleştirilmiş hindistan cevizi yağı piyasada bulunabilen ve sağlık için tehdit oluşturabilecek uzak durulması gereken bir yağ türüdür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder