2 Şubat 2019 Cumartesi

A Vitamini İçeren Besinler


Özellikle hayvansal gıdalarda A vitamini daha ağırlıklı ve yoğun olarak bulunmaktadır. A vitaminini hem bitkilerden hem de hayvansal gıdalardan bolca almanız mümkündür. A vitamini içeren besinlerden her zaman mutfağımıza giren besinler arasında patates, ıspanak, havuç, domates, pırasa, bezelye ve maydanoz yer almaktadır. Bu saydığımız sebzeler herkesin mutfağında bulunan sebzelerdir. Yemek yapılarak veya direkt yeşillik olarak da tüketebileceğiniz koyu yapraklı yeşilliklerde bol oranlarda A vitamini yer almaktadır.
A vitamini bulunan diğer besinleri de şu şekilde sıralayabiliriz:
Greyfurt
Kavun
Nane
Karalahana
Bal kabağı
Yukarıda belirttiğimiz besinler dışında başta da söylediğimiz gibi özellikle hayvansal gıdalarda A vitaminini daha yoğun olarak bulmanız mümkündür. A vitamini bulunan hayvansal besinleri de şu şekilde sıralayabiliriz:
En çok A vitaminini kesinlikle ciğerde bulabilirsiniz. A vitamini içeren hayvansal besinleri mesela ciğeri tüketirken özellikle kolesterol oranını da hesaba katarak tüketmelisiniz. A vitamini özellikle inek ve keçi sütünde oldukça yüksek oranda bulunmaktadır. Ve herkesin günlük olarak tükettiği yumurta A vitamini açısında da oldukça zengin bir hayvansal gıdadır. Özellikle çocuklarınıza en az haftada birkaç kez yumurta tüketimi yatırmanız özellikle A vitamini açısından gerekli besini alması için yeterli olacaktır.
Et çeşitlerinde ise A vitaminini en yoğun olarak barındıran özellikle kırmızı et grubundan hindi ve koyun etini tüketebilirsiniz. Balık grubundan ise ton balığı en fazla A vitamini içeren hayvansal gıdadır. Sığır eti de herkesin bolca tüketmesi gereken ve dilerseniz ızgara veya fırında yaparak kendi yağı ile tüketilmesi içerisindeki A vitaminini daha fazla oranda almanız için yardımcı olacaktır.
Peki, yukarıda saydığımız ve A vitamini içeren besinlerin düzenli olarak alınmaması yani A vitamini gerekli miktarda vücuda alınmadığı takdirde ne gibi sorunlar ile karşılaşırsınız?
Özellikle göz hastalıklarının belirmesinde, cilt kuruluğu, solunum yolu hastalıkları ve idrar yolu hastalıkları A vitamini eksikliğinden dolayı meydana gelebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder