14 Şubat 2019 Perşembe

Siyah Çay ve Yeşil Çay Demlenmesi


Türk mutfağı denilince akla ilk gelen şeylerden biri yemeklerdir. Farklı yemek çeşitleri, lezzetli içecekler ile Türk kültürü adeta birleşmiştir. Aynı zamanda Türk insanlarının bazı alışkanlıkları vardır. Artık alışkanlık olarak tüketilen bazı gıdalar tüketilmeye başlanmıştır. Örneğin Türk kültürüne göre her evde olmazsa olmazlardan biri siyah çaydır. Dünya araştırmalarına göre yapılan çalışmalardan siyah çayı en çok tüketen milletlerden biri olduğumuz sonucuna varılmıştır. Siyah çay her işletmelerde, her restoranlarda yaz ve kış olmazsa olmaz içeceklerinden biridir.

Siyah Çayın Üretim Aşaması

Ülkemizde çay üretimi Karadeniz’in yeşil çayırları olan geniş dağlarda yetişir. Sık sık yağmur almak isteyen çay belirli dönemlerde toplanarak işlenmeye koyulur. Siyah çay doğada ilk olarak yeşil yapraklı bir bitki şeklinde gelir. Sonrasında bu yeşil yapraklar kurutulur çay fabrikalarında işlenir. İşte bu şekilde çay oluşmaya başlar. Paketlenerek market raflarında yer alarak tüm ülkeyi dolaşır. Lezzeti, kokusu ve de tadı ile yaz aylarında bile en çok tüketilen içeceklerden biridir. Sıcak olmasına rağmen yaz aylarında içildiğinde insanın hararetini aldığı söylenir. Bu nedenle siyah çayın tüketimi herhangi bir mevsim faktörü etki etmez. İşte böylelikle tüketimi sürekli olarak olan çaylardan birincisidir.

Siyah Çayın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Siyah çay tiryakilerinin sevindirici bir durum ise siyah çayın sağlık açısından çok faydalı olmasıdır. Toz halinde olan siyah çay küçük ufaklı tomurcuklar şeklinde muhafaza edilir. Siyah çay denme sebebi de çayın bu kurutulmuş halidir. Bunun dışında da siyah çay demlenmeye başlandığında ise kırmızı bir renk alır. Bir bardak çay tüm vücut organlarının daha iyi çalışmasını sağlar. Vücutta gereksiz atık gıdaların daha kısa sürede atılmasını sağlar. Dolayısıyla siyah çay tüketimi insan vücudu içinde çok gereklidir.
Siyah çaydan farklı olarak kullanımı hızla artan çaylardan bir diğeri ise yeşil çaydır. Yeşil çay tüm doktorlarında önerisi ile beraber tercih sayısı ile beraber bu sayıyı arttırmıştır. Yeşil çay ise çayın üretiminden farklı şekilde üretilerek, çeşitli işlemlerden geçerek kullanım halini alır. Yeşil aynı zamanda sağlık açısından o kadar faydalıdır ki tüm hastalıkların doğal tedavi yöntemleri için birebirdir.

Yeşil Çayın Sağlığa Faydaları

Yeşil çay insanların fazla kilolarından kurtulmalarına, gün içerisinde mevcut streslerinin atılmasına, kolesterol problemi yaşayanların kolesterolünün dengelenmesine, zihin açıklığına, dinlenmeye, tansiyon hastalarının tedavilerine, sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasını sağlar. İşte bu gibi çeşitli nedenlerden dolayı son zamanlarda yeşil çayın kullanıcı sayısında büyük bir artış meydana gelmiştir. Siyah çay kadar hemen hemen pek çok insan tarafından tercih edilmeye başlamıştır.

Siyah Çay ve Yeşil Çay En Lezzetli Şekilde Nasıl Demlenir?

Siyah çay ve yeşil çayın nasıl demlenmesi gerektiği hakkında aslında dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları vardır. İlk etapta siyah çay ve yeşil çay demlenmesi belirli bir süreye yayılmalıdır. Siyah çay ve yeşil çay demlenme süresini iyi ayarlamak her iki çaydan da alınacak olan faydanın daha iyi olmasını sağlayacaktır. Bunun dışında siyah çay ve yeşil çay demlenmesi çayın lezzeti içinde oldukça önemlidir. Siyah çay ve yeşil çay demlenirken ilk olarak insanlar ne kadar çay yapmaya karar vermelidir. Çünkü suyun çay miktarı buna göre ayarlanır. Siyah çay ve yeşil çay demlenmesi bu yapılmakta olan oran ile dengelenir.

Siyah Çayın Demlenmesi

Öncelikle siyah çay demlemek için çaydanlığın altına dört su bardağı su koyun. Üzerine ise tatlı kaşık ile dört kaşık koymanız yeterli olur. Ocağa çaydanlığı koydunuz zaman belli bir süre sonrasına kadar suyun kaynamasını bekleyin. Su kaynadıktan sonra çaydanlığın üzerinde bulunan çayın içerisine yarım kadar yani iki su bardağı kadar olan kısmı koyunuz. Sonrasında da çaydanlığın altına tekrardan soğuk su koyunuz. Artık çayımız demlenmek için hazırdır. Siyah çay demlenmesi için dikkat edilmesi gereken ilk koşul ise demlenme esnasında ocağın altını kısık tutmaktır. En küçük ocakta kısık ateşte en az kırk beş dakika demlenen çay en lezzetli çaydır. Çay bardaklarının üçte birini çaydanlığın üstünden doldurunuz. Üzerine de kaynar suyu koydunuz zaman tavşan kanı tabiri ile en lezzetli ve en güzel demlenmiş siyah çay elde etmiş olursunuz.

Yeşil Çayın Demlenmesi

Yeşil çayın demlenmesi de siyah çaydan tamamen farklıdır. Bunun için belirlenen ölçeklerde oldukça farklıdır. Örneğin yeşil çay demlenirken iki farklı çaydanlık kullanmaya gerek yoktur. Çaydanlığın üst bölümünü kullanmak yeşil çay demlenmesi için yeterli olacaktır. Öncelikle bir su bardağı kadar suyu çaydanlığın üzerine koyunuz. Su kaynadıktan sonra bu suyun içerisine bir buçuk tatlı kaşığı yeşil çayı kaynayan suyun içerisine koyunuz. Bu iki karışımı ortalama 2 – 5 dakika dinlemeye bırakınız. Sonrasında bardağa bu çayı koymaya başladığınız zaman çayın renginin açık yeşil olmaya başladığını göreceksiniz.
Yeşil çay ve siyah çay ne kadar çok beklerse o kadar çok demlenir. Yani siyah çay ve yeşil çay demlenmesi için ayrılan sürenin çok kısa tutulmaması gerekir. Aynı şekilde bu süre çok fazla da uzun olmamalıdır. Çünkü çok fazla demlenen yeşil çay ya da siyah çayın sağlık açısından faydasının azaldığı tespit edilmektedir. Bu nedenle siyah çay ve yeşil çayı yeteri kadar demlemek gerekir. Her iki çayın insan sağlığına sağladığı faydalar bir hayli fazladır. Her iki faydaları vücudumuza alabilmek için her iki çayı da içmemiz gerekir.
Ülkemizde ne yazık ki daha çok siyah çay tüketimi yapılmaktadır. Artık bu alışkanlığın yanına eklenecek farklı lezzetler ekleyerek diğer bitkilerin de faydalarını alabiliriz. Bunun için ilk olarak kendimizden başlayabiliriz. Haftasonları evimizde yapacak olduğumuz kahvaltıların yanında yeşil çay tüketebiliriz. Haftada bir kez olsun yeşil çay tüketmek zaten insan sağlığı için çok yararlı olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder