22 Şubat 2019 Cuma

Dereotu Çayının Faydaları Nelerdir?


Dereotu çayı sizlere birçok anlamda sağlık yararı sağlamaktadır. Bunların başında ise, sindirim sorunları ile başa çıkmak gelmektedir diyebiliriz.
Eğer mutfakta yemek yaparken rastlamakta olduğunuz bu bitki, muhtemelen  çay olarak sağlık kaynağı olduğundan haberiniz olmasa da, yazımızın devamında da verecek olduğumuz gibi birçok yararı barındırmaktadır.
Dereotu (Latince anethum graveolens) aslen Akdeniz ve Güney Rusya bölgelerinden gelen yıllık aromatik bir bitkidir. “Dereotu” kelimesi “yatıştırma” demektir ve eski bir Anglo-Sakson kelimesinin anlamından geldiği düşünülmektedir, ancak Latince adı bitki cinsi için Anethum aslında güçlü kokulu anlamına gelmektedir.
Bu küçük çalı yüksekliği 1 m-30 cm olan yerden büyüyebilen bir bitkidir. Bu ince küçük ve ince yumuşak alternatif yaprakları yüzündendir. Çiçekleri ise 4-5 mm (0,16-0,20) uzunluğunda ve 1 mm (0.039 inç) kalınlığında olan küçük tohumlardır ve beyaz veya sarı renkte olmaktadır.
Dereotu Çayının Faydaları Nelerdir?
Dereotu vücudunuzun bileşenleri açısından zengin bir bitkidir. Tohumlar, bitkinin en zengin kısmı olmakta ve uçucu yağlar, flavonoidler, kumarin ve triterpenler içermektedir.
Ayrıca bitki birçok protein, lif ve karbonhidrat, kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, çinko, bakır ve vitamin A, C, B gibi kompleks mineraller içerir.
Bu zenginliğinin yanında dereotu bitkisel çayı size çeşitli şekillerde yardımcı olabilir.
1.Sindirim Sorunları

Dereotu infüzyon sayesinde tüm sindirim sürecini iyileştirmekte ve istenmeyen atıkları vücudunuzu terk edinceye kadar sizlere yardımcı olmaktadır.
Öncelikle, bu bitkisel çay midenizi rahatlatır ve daha hızlı yiyecek sindirimi yaparak, safra ve sindirim suları uyarıcı bir etki yapar. Midenizindaha iyi olmasına yardımcı olarak, mide ekşimesi ve asit hazımsızlığını da yok etmektedir.
Midede aşırı duyarlılık ve sinir, nefes borusunu gaz konusunda zorlamaktadır ve oluşabilecek olan hıçkırıkları rahatlatmaktadır. Dereotu çayı gazı azaltmaya ve mide kaslarını rahatlatmaya yardımcı olur.
2.Bağırsak Sağlığı

Yiyecekleri düzgün sindirmek, düzgün işleyen bağırsağın anahtarıdır. Bu kapsamda dereotu çayı ile birlikte, şişkinlik hissini ve gazı azaltmak mümkün olacaktır.
Dereotu çayı bunlara ek olarak aynı zamanda kolik ya da ishale neden olmuş bakteri ve mikropları yok etmeye yardımcıdır. Eğer dizanteri varsa, dereotu çayı içmek bağırsaklarda mantar enfeksiyonu ile mücadele edecek ve sizlerin daha iyi hissetmesini sağlayacaktır.
Dereotu bitkisel çayı gününüzü berbat eden bu ağrılı bağırsak kramplarını azaltmaya yardımcı olur. Bunun için özellikle akşamları dereotu çayını içmenizi tavsiye ederiz.
3.Karın Ağrısı

Bu çay, karın ağrılarınızı yok etmeye yardımcı olur, aynı şekilde bebek veya çocuklarda da yardımcı olabilir. Çayı sıcak olmayacak şekilde (ılık) tüketmenizi tavsiye ederiz.
Ayrıca hazımsızlık ve çocuklarda diğer sindirim sorunları için mükemmeldir. Daha hafif bir lezzet için papatya ile karıştırın. Bu yatıştırıcı bitkisel çay aynı zamanda çocuğun sinirlerini de yatıştırmaya yardımcı olur.
4.Ağız Kokusu

Kötü nefes, sindirim sistemininde veya ağzınızda yanlış veya derin sorunların olabildiğine dair bir işaretidir. Bu talihsiz belirti var ise dereotu çayı mükemmel bir ilaç olacaktır.
Aynı zamanda diş ve dil içinde olabilecek bakterileri de yok ederek iyi bir ağız sağlığı teşvik etmektedir. Gördüğümüz gibi, sindirim işlevini düzenleyen bir çay olmasıyla birlikte ağız kokusunu da yok etmektedir.
İyi bir kalsiyum kaynağı olarak, diş ve kemikleri güçlendirmeye yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda, dereotu infüzyon anlamında diş eti ve diş enfeksiyonlarıyla mücadele eden antioksidanları barındırmaktadır. Ve tazelik hissi bırakır.
5.Stres Sorunları

Eğer stresli ve rahatsız hissediyorsanız, sakın pencereden dışarı bilgisayarınızı atmayın. Dereotu bitkisel çayı sırayla kötü düşüncelerinizi yok edecek ve sizi rahatsız eden şeylerden uzaklaştıracaktır.
Dereotu bitkisel çayı sizi sakinleştiren enzimler ve hormonlar sayesinde sizlere yardımcı olmaktadır. Ayrıca flavonoidler ve vitamin B-kompleks içermektedir. Eğer uykusuzluk sorununuz varsa sizlere bu konuda da yardımcı olacaktır.
Bu çay sizin kaygı ve öfke belirtileriniz ile başa çıkmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca nabzınızı düzenleyecek ve baş ağrısını azaltacaktır. Yani depresif hissediyorsanız, bir bardak dereotu çayı içmek hem dinlenmek hem de gücünüzü toplamaya yardımcı olacaktır.
6.Soğuk Algınlığı ve Gripler
Soğuk algınlığı için ilaç kullanmak yerine daha sağlıklı ve daha doğal bir tedavi uygulamak istiyorsanız, o zaman mutfağa yol almalı ve dereotundan oluşan bir fincan çay demlemeniz gerekmektedir.
Bu bitkisel çay sizi bu grip ve benzeri hastalıklara karşı korumaktadır. Birincisi, daha iyi nefes açar, tıkanıklıkları temizler. Daha sonra, bu kötü öksürük tedavisi için boğaz ağrısını rahatlatır. Ve kabul edelim, bir fincan sıcak çay her zaman bizi daha iyi hissettirir.
Soğuk algınlığı ve grip semptomlarını yok eder ve aynı zamanda alerjilerin kötü etkilerinin de yok olmasına yardımcı olur.
7.Hormonal Denge

Bir dereotu infüzyonu sizin adet döngülerini düzenlemeye yardımcı olur. Bu kapsamda dereotu çayının büyük yararı adet ağrılarını gidermeye yardımcı olmasıdır. Bu çay sizin rahim kaslarını yatıştırır ve ağrılı kramplara neden olan stres düzeylerini azaltır. Yani, bir fincan çay içtikten sonra arkanıza yaslanın ve doğanın bize sunduklarının keyfini çıkarın!
Erken menopoz semptomları, bu hormon dengesizliğinin bir işaretidir. Bu yüzden dereotu çayı içmek bu alanda size yardımcı olabilir.
Bebeğiniz ihtiyacı olan sütü yeterince almıyor ise, dereotu çayı  bu konuda da büyük fayda sağlayabilir. Bu anlamda laktasyon içermektedir. Sadece herhangi bir alerjik reaksiyon riski olmadığından emin olmak için, ilk olarak, çocuğunuzun doktoru ile bu konuyu konuşmanız gerekmektedir.
Başka bir yol ise, bir afrodizyak gibidir. Dereotu çayı içmek, bir erkek veya bir kadın için libido artırmak adına kullanılmaktadır. Tedavi güçleri ile, aynı zamanda artan bir doğurganlık kazanabilirsiniz.
8.Diğer Faydaları

Antioksidan bakımından zengin olan bu çay, hücre hasarına ve kansere neden olan zararlı serbest radikallere karşı mücadelede size yardımcı olur. Bu sağlıklı bir kalp sağlığına sahip olmak için kötü kolesterol seviyelerini azaltmaya yardımcı olur.
Eğer diyabet gibi bir sağlık sorununuz varsa, doktorunuzun onayı ile diyetinize dereotu çayını ekleyebilirsiniz. Bu bitkisel çay, insülin düzeylerini düzenleyen kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.
Tpikal olarak uygulandığında, bu çay bir antiseptik olarak hareket ederek yaraları dezenfekte etmeye yardımcı olabilir.
Son olarak, dereotu çayı, vücuttan toksik maddelerin kaldırarak birçok hastalıkta sizleri rahatlatan bir diüretik etkiye sahiptir.
Dereotu Çayının Yan Etkileri Nelerdir?
Dereotu çayı gıda olarak, oldukça güvenli kabul olmasına rağmen, farkında olmanız gereken birkaç bilgi bulunmaktadır.
Alerjiler: Dereotu çayı, cilt tahrişine ve dermatit gibi sorunlara neden olmakla beraber çok nadirdir. Ancak dereotu çayına karşı alerjiniz varsa bu, cildinizin güneş ışığına karşı duyarlı olmasına neden olur. Bu durumda güneş yanığı ve cilt kanseri riski daha fazla olmaktadır.
Gebelik ve Emzirme: Dereotu sadece hamile ya da tıbbi miktarlarda önerilen emzirme sırasında sizin için güvensiz olarak kabul edilir. Bu durumda yüksek miktarlar uterus kasılmaları ve düşüğe neden olabilir.
Emzirmeyi artırmaya yardımcı olsa bile, bu çayın güvenliğini teyit etmek için yeterli çalışmalar yapılmamıştır. Bu yüzden kullanırken dikkatli olmanız gerekmektedir.
Çocuklar için: Çocuğunuzun kilo miktarına göre kullanılan çayın miktarını dengeleyiniz. Ve bebeğinize bu çayı vermeden önce mutlaka çocuk doktoru ile görüşünüz.
Diğer öneriler: Eğer lityum alıyorsanız, dereotu çayı içmek sizlere pek yardımcı olmayacaktır. Çok daha ciddi yan etkilerin ortaya çıkması ile birlikte lityum, vücudun yeteneğini etkileyebilir. Bu nedenle bu çayı almadan önce doktorunuzla konuşmanız gerekmektedir.
Dereotu Çayı Nasıl Hazırlanır?
Eğer dereotu çayı içmek istiyor ve yazımızın öncesinde sizlere vermiş olduğumuz yararlarından faydalanmak istiyorsanız, yapmanız gereken sizlere verecek olduğumuz adımları takip etmenizdir!
Çayınızı hazırlamak için, dereotu tohumu veya yapraklarını kullanabilirsiniz, ancak tohum ihtiyacınız bileşenleri zengin olma eğilimindedir. Bu tarifimiz de dereotu tohumu ile yapılan çaydır.
  • Suyu ısıtıcıya koyarak ve çay için kaynar su ile işleminize başlayalım.
  • Çay için fincan başına 2 çay kaşığı dereotu tohumu atınız.
  • Güzel bir sarı renk içine kaynar su dökün ve 10 dakika boyunca kaynatın.
  • Şimdi çay hazır olmakta ancak sadece tohumları süzgeç yardımıyla temizlemeniz gerekmektedir.
  • Yemeklerden sonra içecek olduğunuz dereotu çayı sindirim için daha fazla yararlı olduğu için, bu zamanda içmeyi tercih ediniz. Bir gün içerisinde en fazla 3 bardak içiniz.
Bu, keskin bir tat ile oluşan tatlı ve serin bir çaydır. Daha hafif bir çay için dereotu ve papatya çayını harmanlayarak deneyin. Ayrıca hazır poşet çaylar veya aktardan alacaklarınız sayesinde de dereotu çayınızı talimatlara uygun bir şekilde hazırlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder