23 Şubat 2019 Cumartesi

REZENE ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR ?


Rezene, maydanozgiller familyasına ait uzun ömürlü ve yıl boyu bulunabilen kokulu otsu bir bitki türüdür. Dik, sarıya çalan yeşil gövdesi bulunan, sarı çiçekli, gövdesi boş olan yaprakları tüysüz 2.5 metre büyüklüğüne ulaşabilen bir bitkidir. Rezene Akdeniz kıyılarına özgü bir bitkidir. Ancak dünyanın birçok yerinde yaygın olarak görülmeye başlanmıştır, özellikle deniz kıyısı üzerindeki kuru topraklarda ve nehir kenarında yaygındır.
Rezene Çin, Hint, Arap ve Batı bölgelerinde binlerce yıl tıp alanında güvenle kullanılan bir bitkidir. Baharat olarak kullanılması bir kenara geleneksel olarak sindirime yardımcı olarak kullanılır ve birçok sağlık yararına sahiptir. Rezene çayı ezilmiş veya öğütülmüş olgun rezene tohumundan hazırlanır. Bu tohumlar anethole, fenkondan ve estragole gibi önemli uçucu yağ bileşikleri açısından oldukça zengindir. Bu nedenle antispazmodik, anti-enflamatuar ve anti-bakteriyel, antimikrobiyel özellikleri olduğuna inanılmaktadır. İşte bu yüzden rezene çayı gastrointestinal sorunlara, şişkinliklere ve gaz problemine karşı iyi bir bitkidir.
Yapılan çeşitli çalışmalar rezene çayının sağlık üzerinde güçlü, yararlı etkileri olduğunu göstermektedir. Rezene çayının sağlık açısından faydaları 11 madde halinde yazımızın devamında sizler için alt başlıklar şeklinde açıklanarak düzenlenmiştir.
Rezene çayının sindirim, şişkinlik, gaz, obezite, kansere karşı koruma gibi çeşitli faydası bulunmaktadır. Bizlerde yazımızın devamında ayrıntılı bir şekilde faydalarını sizler için anlattık.
Rezene Çayının Faydaları Nelerdir?
Rezene C vitamini, potasyum, magnezyum, demir, folat ve lif içeren bir bitkidir. Ayrıca, fitobesinler açısından zengin olup, uçucu yağların yüksek bir konsantrasyonuna sahiptir.
1.Sindirim
Rezene hazımsızlık, şişkinlik, gaz, kabızlık, bağırsak gazı, mide ekşimesi ve hatta sinirli bağırsak gibi sindirim sorunlarını gidermede oldukça etkilidir. Bu bitki sindirim sistemini uyarır ve sindirim sistemini yatıştırmaya ve gaz oluşumunu önlemeye yardımcıdır. Ayrıca, radyasyon ve kemoterapi tedavileri sonrası sindirim sisteminin yenilenmesine yardımcı olmaktadır. Hazımsızlık çeken kişilerin rezene çayı içmeleri tavsiye edilmektedir.
2.Ağız Kokusu
Özellikle yemeklerden sonra oluşan ağız kokusuna karşı rezene çayı ile ağzını tatlandırabilir ve nefesinizi yenileyebilirsiniz. Rezenenin antimikrobiyal özelliğe sahip olması kötü kokuya neden olan mikroplarla savaşmasını sağlamaktadır. Ayrıca onun antibakteriyel ve anti-inflamatuar özellikleri de iltihaplı dişetlerini yatıştırmaktadır. Bunlar için ılık bir rezene çayı ile ağzınıza gargara yapabilirsiniz.
3.Obezite
Rezenenin tokluk hissini arttırma gibi bir özelliği vardır. Bu nedenle rezene çayı obezite ile mücadele için mükemmeldir, çay iştahı azaltmakta ve tokluk hissini ortaya çıkarmaktadır. Taze rezene doğal bir yağ yakıcı gibi çalışır, metabolizmayı hızlandırır ve yağları parçalamaya yardımcıdır. Ayrıca rezene su tutumunu azaltmaya yardımcıdır, bu nedenle geçici kilo alımını engellemektedir.
4.Kanser
Rezenenin bir diğer özelliği kansere karşı koruyucu olmasıdır. Bu bitki kolon kanserine yakalanma riskini azaltmaktadır. Çünkü rezene kolondan kanserojen toksinlerin atılmasına yardımcıdır.
Ayrıca bitkikide anetol adında bir anti-inflamatuar fitobesin vardır ve anti-kanser etkilere sahiptir. Texas Üniversitesi’nde 2012 yılında yapılan bir çalışmada bu fitobesin büyüyen meme kanseri hücrelerini durdurabildiği bulunmuştur.
5.Regl
Stres ve kötü beslenme de dahil olmak üzere birçok faktör kadının adet döngüsünü sekteye uğratabilir. Rezene tohumu emmenagogue özelliğine sahiptir ve bu adet döngüsü ve akışını düzenlemektedir. Ayrıca bitkinin spazmları azaltma özelliği sayesinde adet döneminde oluşan şiddetli karın ağrıları önlenmektedir.
Tıp Bilimleri ve İran’da Sağlık Hizmetleri Babol Üniversitesi araştırmacıları tarafından 2012’de yapılan bir çalışmada rezenenin ağrılı adet belirtilerini azaltmaya yardımcı olabildiği gösterilmiştir.
6.Sakinleştirici
Yetişkin insanlar rezene çayı tükettiğinde ruh hallerinde rahatlama yaşadıkları bilinmektedir. Böylelikle depresyon riskini de azaltmaktadır.
7.Tansiyon
Yüksek tansiyonu düşürme özelliği rezene çayının bir diğer faydası olarak ele alınmaktadır. Hipertansiyon için diüretik olarak rezene kullanımı ile ilgili bilimsel çalışmalar karışık sonuçlar vermiştir. 2001 yılında yayınlanan “Klinik ve Deneysel Hipertansiyon” çalışmalarında, kan basıncı ve sıçanlarda idrar hacmi üzerinde rezene ekstresinin etkileri incelenmiştir. Sıçan gruplarından birinde, tedaviden iki gün sonra kan basıncının önemli ölçüde azaldığı ve idrar hacminin %100 oranında arttığı görülmüştür. Ancak başka bir sıçan grubunda ilk düşüşün ardından kan basıncının plasebo değerine döndüğü ve hiçbir diüretik etkinin görülmediği gözlenmiştir. Diğer ileri çalışmalar rezene bitkisinin parçaları hangi diüretik etki için etkili olduğunu belirtmek için gereklidir.
8.Anne Sütü
Rezene çayının anne sütünde artış meydana getirdiği söylenmektedir. Ancak bu konuda bir bilimsel araştırma bulunmamaktadır. Rezene çayının anne sütünün üretimine yardımcı olup olmayacağını belirmek için daha fazla çalışmanın yapılması gerekmektedir. Araştırmalarla desteklenmemiş olsa bile farklı toplumlarda gelenek olarak emziren anneler tarafından rezene çayı yaygın olarak kullanılmaktadır.
9.Enfeksiyon
Rezenenin aynı zamanda bakteri ve mantar enfeksiyonlarının tedavisinde yararlı olabileceği söylenmektedir. 2008 yılında yayınlanan “Fizyoloji ve Farmakoloji Hint Dergisi” çalışmasında araştırmacılar tavşanlarda glokom tedavisi için rezene eyedrops kullanarak umut verici sonuçlar olduğunu bildirmiştir. Rezenenin tüm bu koşulların tedavisinde etkili olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırma gereklidir.
10.Kolik
Geleneksel olarak kolik olarak ağlayan bebeklerde aileler rezeneyi kullanırlar. Çünkü rezene ağlayan bebeklerin sakinleşmesine yardımcı olmaktadır. Çeşitli çalışmalar kolik semptomları azaltmak için rezenenin etkisini değerlendirmiştir ve olumlu sonuçlar elde etmişlerdir. 2003 yılında yayınlanan ‘Alternatif Tedaviler’ adlı çalışmada, araştırmalar rezene kullanımının kolik azaltmaya neden olduğunu göstermiştir ve bebeklerde plasebo verilerilerine göre %65 gibi önemli bir oranda daha fazla etki göstermektedir. Ancak bebeklere rezene çayı vermeden önce çocuk doktoruna danışmanız önerilmektedir.
11.Soğuk Algınlığı
Rezene çayının bir diğer faydasına bakacak olursak grip, bronşit ve kronik öksürüğe iyi geldiği söylenmektedir. Potasyum, kalsiyum ve diğer mineraller bakımından zengin olduğu bilinen rezenenin ateş düşürmek ve vücudun direncini arttırmak için kullanılabildiği bilinmektedir.
Rezene Çayının Fazla Tüketiminin Bir Zararı Var Mıdır ?
Rezene çayının birçok faydasının olmasının yanında aşırı veya yanlış tüketimi belirli zararlara yol açmaktadır.
İlk olarak güneşe karşı aşırı duyarlılığa neden olmaktadır. Rezene çayı içmek güneş ışığına karşı cildinizin hassasiyetini arttırmaktadır. Sonuç olarak, cildiniz güneş ışığına maruz kaldığında güneş yanığı geliştirme olasılığı daha yüksek olabilir.
Rezene çayının alerjik reaksiyonlarına neden olduğu da söylenmektedir. Nadiren, rezene çayı ciddi bir alerjik reaksiyonu tetikleyebilir. Havuç, kereviz ve mistik otlarına karşı alerjisi olduğu bilinen insanların rezene çayı tüketmesi alerjik bir reaksiyon gelişimi açısından yüksek risk taşımaktadır. Alerjik reaksiyon ile ilişkili semptomlar yüz şişmesi, yutma güçlüğü veya nefes, ürtiker ya da baş dönmesi şeklinde olabilir. Eğer bir fincan rezene çayı içtikten sonra, bu yan etkilerden herhangi birisi ile karşı karşıya kalıyorsanız tıbbi bir yardım istemelisiniz.
Son olarak rezene çayının günlük olarak gereğinden fazla tüketilmesi durumunda ishal gibi bağırsak problemleri ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Rezene Çayının Besin Değerleri
Tablo bir porsiyon yani 100 gr rezene baz alınarak hesaplanmıştır.
  • Kalori (kcal)                 31
  • Toplam yağ                   0,2 g
  • Kolesterol                     0 mg
  • Sodyum                        52 mg
  • Potasyum                    414 mg
  • Karbonhidrat              7 g
  • Diyet lifi                       3,1 g
  • Protein                        1,2 g
  • A vitamini                  134 IU
  • C vitamini                 12 mg
  • Kalsiyum                   49 mg
  • Demir                        0,7 mg
  • D vitamini                0 IU
  • Piridoksin                 0 mg
  • B12 vitamini             0 µg
Magnezyum              17 mg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder