22 Şubat 2019 Cuma

Elma Çayının Faydaları Nelerdir?


Elma çayı tüm dünyada oldukça popüler olan bir çay türüdür. Bu ferahlatıcı içeceğin sağlık yararları oldukça fazla ve bir dizi sağlık koşullarını tedavi etmek için büyük bir yeteneği vardır. Özellikle tarçın bir tutam elma aroması ile siyah çayın içine katılarak hazırlandığında lezzetini kat kat arttırmaktadır. Bir kış içeceği olarak evlerde popüler ve lezzetli buzlu çay olarak da yaz aylarında servis edilebilir. 
Aslen ülkemizde yaygın olarak tüketilmeye başlanmış ve tüm dünyaya yayılmıştır. İçerisinde besin değeri yüksek olan ürünler olduğu için sağlık açısından oldukça faydalı bir çaydır. Elma çayı hazırlamak da oldukça kolaydır. İlk olarak su kaynatmanız gerekmektedir. Hemen ardından içerisine elma yapraklarını atınız ve bir süre bekleyiniz. Bekleme süresi 2-6 dakika arasında değişiklik gösterebilir. Ancak elma yaprağını kaynatmamaya dikkat edin. Bekleme süresi dolduktan sonra çayınız tüketime hazır hale gelecektir. Şekersiz çay içemeyen kişilerin ise tatlandırıcı olarak bal kullanması tavsiye edilir. Şimdi de elma çayının faydalarına daha ayrıntılı bir şekilde değinelim.

Elma Çayının Faydaları Nelerdir?

Elma çayı sağlık açısından oldukça faydalıdır. Elmanın meyve olarak besin değeri zaten yüksektir. Bu özelliklerinin büyük bir kısmı çayının da içerisinde yer almaktadır. En genel faydaları arasında bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek, belirli tipteki kanser çeşitlerinin risklerini azaltmak, kötü kolesterol seviyesini düşürmek, özellikle baş ağrısı olmak üzere diğer ağrılar içinde faydalı özellikle içermektedir. Elma çayının faydalarını daha ayrıntılı bir şekilde açıklayacak olursak;

1.Bağışıklık Sistemi


Antioksidan özelliği taşıyan elma çayı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur. Antioksidanların görevi zaten vücutta bulunan zararlı etmenlerin önüne geçmek ve onları ortadan kaldırmaktadır. Bu özellikleri sayesinde vücutlarımız pek çok enfeksiyonlar ile daha kolay bir şekilde savaşma imkanı bulur. Hastalıkların süresi kısalır ve vücudun direnci artar. Ayrıca sabah uyandığınızda bir bardak elma çayı içerek gün boyu enerji sağlar ve sağlıklı bir gün geçirebilirsiniz. Doğal olarak yapacağınız elma çayının içerisinde bol miktarda A ve C vitamini de bulunmaktadır. 1 tane tam elmanın içerisinde bulunan C vitamininin yarısı zaten elmanın kabuğunun üzerinde yer almaktadır. C vitamininin bir diğer görevi de bağışıklık sistemini güçlendirerek özellikle kış hastalıklarına karşı vücudu tüm zararlı mikroplardan korumaktır. A vitamininin vücut üzerindeki görevi ise göz sağlığının korunarak, arttırılmasını sağlamaktır.

2.Ağrılar


Elma çayı başta baş ağrısı olmak üzere pek çok ağrı çeşidi için faydalı etkiler oluşturmaktadır. Bu ağrıların etkilerini ortadan kaldırmada yardımcı olur. Ayrıca içerdikleri yüksek miktarda şeker ile kalori miktarları oldukça yüklü olan diğer içeceklere göre çok daha sağlıklıdır. Yapay meyve suları ve kola için harika bir alternatif özelliğindedir. Soğuk olarak da hazırlayıp tüketebilirsiniz. Kalori bakımından oldukça düşük değerlere sahip olan elma çayının ferahlatıcı etkisinden tüm yıl boyunca faydalanabilir ve baş ağrısını uzaklaştırabilirsiniz.

3.Lif Desteği


Elma çayı kabızlık, hemoroid ve diğer düzensizliklerini önlemek için yardımcı olmasının yanı sıra elma çayı ve içerisine katabileceğiniz tarçının içerisinde bulunan yüksek miktardaki diyet lifi, vücudun kolon kanserine karşı korunmasına yardımcı olur. Kolorado Eyalet Üniversitesi vücuttaki atıkların temizlenmesini hızlandırmak için, sindirim sisteminin toksinlere daha az maruz kalmasını sağlayan elma çayının lif içeriğinin önemini araştırmışlardır. ABD Ulusal Kütüphanesi’nin elde ettiği verilere göre tarçın özleri oksidatif strese karşı hücreleri koruma yeteneği sayesinde, kolon kanseri için önleyici bir kemoterapi etkisi oluşturmaktadır.

4.Kolesterol Düzenleme


Tarçının kan şekerini ve kolesterolü düzenlemeye yardımcı olduğu tespit edilmiştir. Pakistan’ın kuzey-batı sınır eyaleti Tarım Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, günlük olarak 1 ile 6 gram arasında tarçın tüketilmesi tip 2 diyabet olan hastalarda kan şekeri düzeylerini düşürecek, tansiyon ve kolesterolü ise dengeleyici bir etki oluşturacaktır. Elma çayı, tarçın ilavesi ile birlikte meyvenin doğal rolünü büyütür ve manganez ilavesi ile bir destek yolu oluşturarak kolesterolün metabolize olmasını yani metabolizmaya katılarak seviyesinin dengelenmesini sağlar. 

5.B-6 Vitamini


Elma vücut sistemi için gerekli olan oksijen miktarını arttıran ve taşınmasını kolaylaştıran, suda çözünebilir bir vitamin olan B-6 vitamini içermektedir. Diyet takviyeleri ofisine göre, B-6 vitamini beyaz kan hücrelerinin yapımını sağlayan lenf organlarını korumak için yardımcı olarak bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynar. Arizona Üniversitesi’nde elde edilen verilere göre elma çayının içerisine eklenebilen tarçın bozuk insan epitel hücrelerine antioksidan desteği sağlayarak B-6 vitamininin rolünü artırmaktadır. 

6.Kilo Verme


Elma çayı aynı zamanda metabolizma hızını arttırıcı bir etki oluşturmaktadır. Bu da onun kilo vermeye yardımcı özelliğini ön plana çıkarmaktadır. Zayıflamak için uğraşan pek çok kişi kimyasal ilaçlara başvurmaktadır. Ancak bu ilaçlar, içerdiği yabancı maddeler ile çoğu zaman zararlı etkiler bırakmaktadır. Bu durumun önüne geçmek için doğal yollarla yapabileceğiniz elma çayını tüketmeniz durumunda sağlıklı bir şekilde metabolizma hızınızı arttırmış olacak ve kilo verme hızınızı da buna bağlı olarak arttırma imkânı bulacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder