Enginarın Latince adı Cynara
Scolymus’tur. Enginarın yenilebilir birçok türü bulunmaktadır. Bunların en
bilinenleri cynara silvestis ve yabani enginardır.
Enginar Güney Avrupa’da, Kuzey Afrika ve Kanarya
Adaları’nda uzun ömürlü bir devedikeni olarak doğal bir şekilde üretilmektedir.
Tarih olarak, çoğunlukla sindirime yardımcı olarak ve karaciğer korunması için,
Eski Mısırlılar, Yunanlılar ve Romalılar tarafından kullanılmaktadır.
Bugün, bu çay yaygın olarak Vietnam’da satılmaktadır.
Bu aromalı içecek olarak Vietnamca bilinen tra atiso olarak
anlandırılmaktadır. Ancak artık her yerde satışları yapılmaktadır.
Enginar gibi bir devedikeni onların marjları üzerinde
bulunan yapraklı çiçekli bir bitkidir. Bitki kendisini üçgen pullarla çevirmiş
ve çapı 15 cm, 8 cm yenilebilir bir tomurcuk ile yüksekliği 2 m – 1.5 m’ye
ulaşabilmektedir.
Bu tomurcuk, limon ve eritilmiş tereyağı ile
tüketilirken aynı zamanda yaprakları ve kalbi de yenilebilmektedir.
Enginarın 100 gramının içerisinde yaklaşık 47
kalori bulunmaktadır; 10.51 gramlık karbonhidrat; 3.27 gram protein ve 0.15
gram yağ içermektedir. 5.4 gram diyet lifi ile bu temel besininde
potasyum, kalsiyum, bakır, demir ve manganez gibi diğer minerallerin bulunduğu
iyi bir kaynaktır.
Enginar
Çayının Faydaları Nelerdir?
Enginar çayının faydalarından yararlanabilmeniz için
düzenli olarak hemen hemen her gün tüketmeniz gerekmektedir. Bunun yanı sıra,
enginar çayının fazla tüketilmesi bazı sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.
Yan etkilerinin oluşması da muhtemeldir. Bunun için ilk olarak doktorunuza
danışarak çayınızı tüketmeniz gerekmektedir.
1.Düşük Yağ
ve Kalori
Enginar çayı içerisinde düşük kalori
bulundurmasının yanı sıra, çeşitli mutfakların genelinde hazırlanan birçok
yemeklerde bir yıldız statüsüne sahiptir. Bu kilo almanıza neden olmadan
yemek yemenizi iyi oranlarda etkilemektedir.
2.Diyet Lifi
Diyet lifi iyi bağırsak hareketi sağlayarak
sindirim geliştirmek için yardımcı olan çok önemli bir diyet bileşenidir. Bu
madde sindirim artırıcı olarak görev yapmaktadır ve bu, enginar çayının
içerisinde bol miktarda bulunmaktadır.
3.Vitamin
Enginar çayı diğer bir sağlık yararı bulunan çaylara
oranla daha çok vitamini içerisinde bulundurmaktadır. Bu kapsamda enzimatik
reaksiyonlarda bir ko-faktör folik asit için iyi bir kaynak olmaktadır. Ayrıca,
ön-hamilelik döneminde DNA sentezi için faydalıdır ve nöral tüp kusurları
tedavisi için kullanılmaktadır.
4.Kolesterol
Enginar çayı sinarin ve kolesterol sentezini
engelleyerek sağlıklı bir kalp sağlığınızın olması için yararlı laktonlar gibi
bileşenler içerir. Enginar çayı kanda toplam kolesterol seviyelerinin
azalmasına neden olarak safra salgısını artırır.
5.Antioksidanlar
Enginar çayı serbest radikal oluşumu meydana gelen
atık reaksiyonları önlemek için oldukça çok önemlidir. Antioksidanlar bu görevi
görerek sizleri kanser gibi ciddi sağlık sorunlarından korumaktadır. Hatta
birçok kanserli tepkiler bu çiçek tomurcuğu tüketerek önlenebilir.
6.Enflamasyon
ve Enfeksiyonlar
Enginar çayı bir ölçüde enfeksiyonları önlemek için
sizlere yardımcı olmaktadır. Enginar çayı, inflamatuar reaksiyonları ve C vitamini
açısından iyi bir kaynaktır. Bu anlamda çayın düzenli kullanımı ile birlikte
enfeksiyonlardan korunmanız kolaylaşacaktır.
7.Kemik
Sağlığı
Bu çayın içerisinde bulunan K vitamini
içeriği ile kemik sağlığını iyileştirmeniz mümkündür. Kemiği oluşturan metabolik
faaliyetleri teşvik eder. Beyin sinir hasarı, bu vitaminin varlığı ile önlenir.
Bu yüzden her gün enginar çayı içmenizi tavsiye ederiz.
8.Alzheimer
Hastalığı
Enginar çayının içerisinde bulunan K vitamini gibi
bazı vitaminlerin güçlü etkisi sinir sistemi için çok yararlıdır. Enginar çayı
alzheimer ilaçlarının sizlere vermiş olduğu etkinin benzerini vermektedir. Bu
yüzden birçok alzheimer ilaçlarının içerisinde enginar bulunmaktadır.
9.Metabolizma
Niasin gibi enginar çayının içerisinde bulunan vitaminler,
Vitamin B-6, tiamin ve pantotenik asit gibi, vücudun sağlıklı
olmasına yardımcı optimum metabolik faaliyetleri tetiklediği
bilinmektedir.
10.Kan
Basıncı
Enginar çayının potasyum içeriği sayesinde sağlıklı
bir kalp koruma ve kan basıncını düzenleme sağlanabilmektedir. Bunun için her
gün sizlere önerilen dozlarda enginar çayını içmeniz gerekmektedir.
11.Genç
Görünüm
Sağlık ve metabolizmanızı mükemmel
yapmasının yanı sıra, enginar çayı daha iyi cilt ve saçlar için doğal
maddeler içermektedir. Nedenini merak ediyor musunuz? Enginar çayı antioksidan
ve peptidlerin zengin bir kaynağı olarak cilt dokusunu geliştirir ve hücreleri
besler, pürüzsüz, genç bir görünüme sahip olmanıza yardımcı olur. İnce
çizgiler, kırışıklıklar ve lekelerden kurtulmanız kolaylaşacaktır. Antioksidanlar
serbest radikal oluşumunun bir sonucu olarak meydana gelir, cildin zarar
görmesini önler.
12.Cilt
Sorunları
Cilt rahatsızlıklarından muzdaripseniz, beslenmiş ve
daha genç görünümlü bir cilt için enginar çayı tüketmeniz gerekmektedir.
Enginar çayına ek olarak, enginar suyunu da içebilirsiniz. Sert tadı için
bir çorba kaşığı bal ekleyebilirsiniz. Sıcak ya da soğuk sıvı içebilirsiniz. Bu
karışım cilt için de sizlere aynı etkileri gösterecektir. Birkaç gün boyunca
içmeniz ile birlikte cilt kalitesinde meydana gelen etkisini hemen fark
edebilirsiniz.
Birçok cilt kremleri, jelleri, iksirler ve losyonlar
cilt parlaklığı ve anti-aging özellikleri için enginar özleri içerir. Enginar
çayı aynı zamanda gelişmiş ve genç görünümlü bir cilt için vücutta kan
dolaşımını arttırır. Enginar çayı, karaciğerden toksinleri atarak sağlıklı
ve beslenen cildin oluşmasına yardımcı olmaktadır. Bu da zamanla daha güzel bir
cilt oluşmasına yardımcı olmaktadır.
13.Güçlü
Saçlar
Enginar çayı zengin vitamin A, B ve C kaynağı olarak
kalsiyum ve fosfor içermektedir. Bu mineraller, hacimli yaşam dolu,
pürüzsüz ve yumuşak saçlarınızın oluşmasına yardımcı olmaktadır. Hasarlı,
kuru, donuk ve cansız saçlara hacim kazandırmaktadır. Bunun için çaya ek
olarak enginar yaprakları kaynatarak enginar suyunu da
kullanabilirsiniz. Enginar suyu ve su çözeltisi, yaklaşık üç saat boyunca
soğumaya bırakın. Kafa derisinin içine sıvıyı sürün ve masaj yapın. Gece
bekletin ve ılık suyla ve sabah hafif bir şampuan ile yıkayın.
Enginar
Çayının Yan Etkileri Nelerdir?
Pek çok faydası ile birlikte böyle bir sağlıklı çay
içmenin herhangi bir yan etkisi olacağını düşünmek zordur. Ancak, sadece
aşağıdakileri akılda tutmak sizlere yeterli olacaktır.
Eğer papatya, karahindiba veya ekinezya alerjisi olan
birkaç şanssız kişiden biriyseniz, o zaman siz de enginar alerjisi olmak için
çok iyi bir şans bulunmaktadır. Bu yüzden enginar ve enginar çayı tüketmekten
kaçınmanız gerekmektedir.
Eğer safra gibi sağlık sorunlarınız bulunuyorsa, o
zaman bu çayı içmemeniz gerekmektedir. Bu böbrekle ilgili hastalıklar için de
geçerlidir. Böylesi durumlarda doktorunuza danışarak hareket etmeniz
gerekmektedir.
Enginar Çayı
Nasıl Yapılır?
Yukarıda listelenen sağlık yararlarından faydalanmak
için, enginar çayını doğru bir şekilde yapmak önemlidir. Bu şekilde kendi
evinizde demlemek mümkün olacaktır.
Eğer yapraktan çay yaparsanız, sap ve enginar kökü bu
çay için iyi bir reçetedir: 100 g enginar yaprağı, 50 g sapı ve köklerini bir
litre kaynar su ile karıştırın. 5 ile 10 dakika dinlendirin ve sonrasında
yemeklerden önce bu çayı günde üç defa, bir bardak içiniz. Bu çay açık yeşil
renge sahiptir.
Bazı insanlar kendi enginar pişirme sularından
yararlanmaktadırlar. Böyle bir şekilde çay hazırlamak istiyorsanız, çeşitli çeşniler
eklemek gerekmektedir.
Enginar çayına tatlandırıcılar ilave etmemeye dikkat ediniz. Bu çayın
içerisinde hafif, yumuşak bir tatlılık vardır. Hatta bazıları çaydan sonra
şarap içerek, şarabın acı tadını yok etmektedirler. Sizin damak tadınızı
uyarmaktadır. Tadı değişmiş ve tatlı bir hal alacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder