21 Şubat 2019 Perşembe

Enginar Çayının Faydaları Nelerdir?


Enginarın Latince adı Cynara Scolymus’tur. Enginarın yenilebilir birçok türü bulunmaktadır. Bunların en bilinenleri cynara silvestis ve yabani enginardır.
Enginar Güney Avrupa’da, Kuzey Afrika ve Kanarya Adaları’nda uzun ömürlü bir devedikeni olarak doğal bir şekilde üretilmektedir. Tarih olarak, çoğunlukla sindirime yardımcı olarak ve karaciğer korunması için, Eski Mısırlılar, Yunanlılar ve Romalılar tarafından kullanılmaktadır.
Bugün, bu çay yaygın olarak Vietnam’da satılmaktadır. Bu aromalı içecek olarak Vietnamca bilinen tra atiso olarak anlandırılmaktadır. Ancak artık her yerde satışları yapılmaktadır.
Enginar gibi bir devedikeni onların marjları üzerinde bulunan yapraklı çiçekli bir bitkidir. Bitki kendisini üçgen pullarla çevirmiş ve çapı 15 cm, 8 cm yenilebilir bir tomurcuk ile yüksekliği 2 m – 1.5 m’ye ulaşabilmektedir.
Bu tomurcuk, limon ve eritilmiş tereyağı ile tüketilirken aynı zamanda yaprakları ve kalbi de yenilebilmektedir.
Enginarın 100 gramının içerisinde yaklaşık 47 kalori bulunmaktadır; 10.51 gramlık karbonhidrat; 3.27 gram protein ve 0.15 gram yağ içermektedir. 5.4 gram diyet lifi ile bu temel besininde potasyum, kalsiyum, bakır, demir ve manganez gibi diğer minerallerin bulunduğu iyi bir kaynaktır.
Enginar Çayının Faydaları Nelerdir?
Enginar çayının faydalarından yararlanabilmeniz için düzenli olarak hemen hemen her gün tüketmeniz gerekmektedir. Bunun yanı sıra, enginar çayının fazla tüketilmesi bazı sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Yan etkilerinin oluşması da muhtemeldir. Bunun için ilk olarak doktorunuza danışarak çayınızı tüketmeniz gerekmektedir.
1.Düşük Yağ ve Kalori

Enginar çayı içerisinde düşük kalori bulundurmasının yanı sıra, çeşitli mutfakların genelinde hazırlanan birçok yemeklerde bir yıldız statüsüne sahiptir. Bu kilo almanıza neden olmadan yemek yemenizi iyi oranlarda etkilemektedir.
2.Diyet Lifi

Diyet lifi iyi bağırsak hareketi sağlayarak sindirim geliştirmek için yardımcı olan çok önemli bir diyet bileşenidir. Bu madde sindirim artırıcı olarak görev yapmaktadır ve bu, enginar çayının içerisinde bol miktarda bulunmaktadır.
3.Vitamin

Enginar çayı diğer bir sağlık yararı bulunan çaylara oranla daha çok vitamini içerisinde bulundurmaktadır. Bu kapsamda enzimatik reaksiyonlarda bir ko-faktör folik asit için iyi bir kaynak olmaktadır. Ayrıca, ön-hamilelik döneminde DNA sentezi için faydalıdır ve nöral tüp kusurları tedavisi için kullanılmaktadır.
4.Kolesterol

Enginar çayı sinarin ve kolesterol sentezini engelleyerek sağlıklı bir kalp sağlığınızın olması için yararlı laktonlar gibi bileşenler içerir. Enginar çayı kanda toplam kolesterol seviyelerinin azalmasına neden olarak safra salgısını artırır.
5.Antioksidanlar

Enginar çayı serbest radikal oluşumu meydana gelen atık reaksiyonları önlemek için oldukça çok önemlidir. Antioksidanlar bu görevi görerek sizleri kanser gibi ciddi sağlık sorunlarından korumaktadır. Hatta birçok kanserli tepkiler bu çiçek tomurcuğu tüketerek önlenebilir.
6.Enflamasyon ve Enfeksiyonlar

Enginar çayı bir ölçüde enfeksiyonları önlemek için sizlere yardımcı olmaktadır. Enginar çayı, inflamatuar reaksiyonları ve C vitamini açısından iyi bir kaynaktır. Bu anlamda çayın düzenli kullanımı ile birlikte enfeksiyonlardan korunmanız kolaylaşacaktır.
7.Kemik Sağlığı

Bu çayın içerisinde bulunan K vitamini içeriği ile kemik sağlığını iyileştirmeniz mümkündür. Kemiği oluşturan metabolik faaliyetleri teşvik eder. Beyin sinir hasarı, bu vitaminin varlığı ile önlenir. Bu yüzden her gün enginar çayı içmenizi tavsiye ederiz.
8.Alzheimer Hastalığı

Enginar çayının içerisinde bulunan K vitamini gibi bazı vitaminlerin güçlü etkisi sinir sistemi için çok yararlıdır. Enginar çayı alzheimer ilaçlarının sizlere vermiş olduğu etkinin benzerini vermektedir. Bu yüzden birçok alzheimer ilaçlarının içerisinde enginar bulunmaktadır.
9.Metabolizma

Niasin gibi enginar çayının içerisinde bulunan vitaminler, Vitamin B-6, tiamin ve pantotenik asit gibi, vücudun sağlıklı olmasına yardımcı optimum metabolik faaliyetleri tetiklediği bilinmektedir.
10.Kan Basıncı

Enginar çayının potasyum içeriği sayesinde sağlıklı bir kalp koruma ve kan basıncını düzenleme sağlanabilmektedir. Bunun için her gün sizlere önerilen dozlarda enginar çayını içmeniz gerekmektedir.
11.Genç Görünüm

Sağlık ve metabolizmanızı mükemmel yapmasının yanı sıra, enginar çayı daha iyi cilt ve saçlar için doğal maddeler içermektedir. Nedenini merak ediyor musunuz? Enginar çayı antioksidan ve peptidlerin zengin bir kaynağı olarak cilt dokusunu geliştirir ve hücreleri besler, pürüzsüz, genç bir görünüme sahip olmanıza yardımcı olur. İnce çizgiler, kırışıklıklar ve lekelerden kurtulmanız kolaylaşacaktır. Antioksidanlar serbest radikal oluşumunun bir sonucu olarak meydana gelir, cildin zarar görmesini önler.
12.Cilt Sorunları

Cilt rahatsızlıklarından muzdaripseniz, beslenmiş ve daha genç görünümlü bir cilt için enginar çayı tüketmeniz gerekmektedir. Enginar çayına ek olarak, enginar suyunu da içebilirsiniz. Sert tadı için bir çorba kaşığı bal ekleyebilirsiniz. Sıcak ya da soğuk sıvı içebilirsiniz. Bu karışım cilt için de sizlere aynı etkileri gösterecektir. Birkaç gün boyunca içmeniz ile birlikte cilt kalitesinde meydana gelen etkisini hemen fark edebilirsiniz.
Birçok cilt kremleri, jelleri, iksirler ve losyonlar cilt parlaklığı ve anti-aging özellikleri için enginar özleri içerir. Enginar çayı aynı zamanda gelişmiş ve genç görünümlü bir cilt için vücutta kan dolaşımını arttırır. Enginar çayı, karaciğerden toksinleri atarak sağlıklı ve beslenen cildin oluşmasına yardımcı olmaktadır. Bu da zamanla daha güzel bir cilt oluşmasına yardımcı olmaktadır.
13.Güçlü Saçlar

Enginar çayı zengin vitamin A, B ve C kaynağı olarak kalsiyum ve fosfor içermektedir. Bu mineraller, hacimli yaşam dolu, pürüzsüz ve yumuşak saçlarınızın oluşmasına yardımcı olmaktadır. Hasarlı, kuru, donuk ve cansız saçlara hacim kazandırmaktadır. Bunun için çaya ek olarak enginar yaprakları kaynatarak enginar suyunu da kullanabilirsiniz. Enginar suyu ve su çözeltisi, yaklaşık üç saat boyunca soğumaya bırakın. Kafa derisinin içine sıvıyı sürün ve masaj yapın. Gece bekletin ve ılık suyla ve sabah hafif bir şampuan ile yıkayın.
Enginar Çayının Yan Etkileri Nelerdir?
Pek çok faydası ile birlikte böyle bir sağlıklı çay içmenin herhangi bir yan etkisi olacağını düşünmek zordur. Ancak, sadece aşağıdakileri akılda tutmak sizlere yeterli olacaktır.
Eğer papatya, karahindiba veya ekinezya alerjisi olan birkaç şanssız kişiden biriyseniz, o zaman siz de enginar alerjisi olmak için çok iyi bir şans bulunmaktadır. Bu yüzden enginar ve enginar çayı tüketmekten kaçınmanız gerekmektedir.
Eğer safra gibi sağlık sorunlarınız bulunuyorsa, o zaman bu çayı içmemeniz gerekmektedir. Bu böbrekle ilgili hastalıklar için de geçerlidir. Böylesi durumlarda doktorunuza danışarak hareket etmeniz gerekmektedir.
Enginar Çayı Nasıl Yapılır?
Yukarıda listelenen sağlık yararlarından faydalanmak için, enginar çayını doğru bir şekilde yapmak önemlidir. Bu şekilde kendi evinizde demlemek mümkün olacaktır.
Eğer yapraktan çay yaparsanız, sap ve enginar kökü bu çay için iyi bir reçetedir: 100 g enginar yaprağı, 50 g sapı ve köklerini bir litre kaynar su ile karıştırın. 5 ile 10 dakika dinlendirin ve sonrasında yemeklerden önce bu çayı günde üç defa, bir bardak içiniz. Bu çay açık yeşil renge sahiptir.
Bazı insanlar kendi enginar pişirme sularından yararlanmaktadırlar. Böyle bir şekilde çay hazırlamak istiyorsanız, çeşitli çeşniler eklemek gerekmektedir.
Enginar çayına tatlandırıcılar ilave etmemeye dikkat ediniz. Bu çayın içerisinde hafif, yumuşak bir tatlılık vardır. Hatta bazıları çaydan sonra şarap içerek, şarabın acı tadını yok etmektedirler. Sizin damak tadınızı uyarmaktadır. Tadı değişmiş ve tatlı bir hal alacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder