26 Şubat 2019 Salı

D Vitamini Eksikliği Hastalığı


Vücudumuzun yeteri  kadar yaşamsal faaliyetleri gerçekleştirmesi için bazı vitaminlere ihtiyaç duyar. Vitaminler kişiye enerji vermezler ve asla depolanamazlar. Vitaminler, insanın sağlığı için yapım-onarım gören hücrelerinin yeterine iyi çalışmasına yarar. Vücudumuza enerji veren yapı taşları karbonhidrat yağ ve proteindir. Ancak bu yapı taşlarının yeterince iyi emilimi bizlerin vücudumuzda sağlıklı gelişmeler göstermesine yardımcı olur. Bu emilimin kaliteli olabilmesi adına vitaminlere ihtiyaç duyulur. Vitaminler suda eriyen vitaminler ve yağda eriyen vitaminler olarak ikiye ayrılır. Yağda eriyen vitaminler genellikle A,D, E, K vitaminleridir. Bu vitaminleri alırken yağlı bir sıvının içerisinde alınması vitaminlerin emilimini kolaylaştıracaktır. Bu vitaminlerin herhangi bir eksikliği vücutta yapım onarım hücrelerinin çalışmamasına ve buna bağlı olarak da hastalıkların oluşmasına yardımcı olur. Bağışıklık sistemi için vitaminler oldukça önemlidir. Bu nedenden dolayı bu vitaminleri ihtiyacımız kadarını günlük olarak almalıyız. Sizlere bu yazımızda D vitamini eksikliği hastalığından bahsedeceğiz. Bu vitamin insanların gelişim çağından tutun da ölünceye dek ihtiyaç duyduğu bir vitamindir. Depolanamadıkları için bu vitaminleri düzenli olarak almalıyız. Her vitaminin eksikliğinin kendine has hastalıkları vardır. Ancak bu vitaminler arasında eksikliğinde en çok hastalığa sebep olanı D vitaminidir. D vitamini  gelişim adına oldukça önemlidir.
Ülkemizde ne yazık ki yapılan araştırmalara göre D vitamini genellikle ihmal edilen ve üzerine  dikkat edilmeyen vitaminler arasında gösterilmektedir. Özellikle en çok ihtiyacı olan bireylerin yani çocukların bu vitamine  gereksinimleri daha fazladır. Bu vitaminlerin eksikliğinin giderilmesi eksikliğinde hastanın nelerle karşılayacağı gibi tüm detaylara yazımızın devamında ulaşabilmeniz mümkündür.
D Vitamini Eksikliği Hastalığı Neden Olur?
D vitamini denilince ilk olarak akla kemikler ve dişler gelmektedir. Çocuklar için bu yüzden oldukça önemli olan D vitamini çocukların kemik gelişmesinde boy uzamasında yardımcı olmakta ve bununla beraber dişlerinde düzgün bir şekilde çıkmasında ve sağlıklı olmasında büyük rol oynar.
D vitamini insanın bağışıklık sisteminin de güçlenmesine yardımcı olur. Kişinin hastalıklara karşı savunma mekanizmasını sağlar. Vitaminler her ne kadar kendi başlarına depolanamasalar da yağlar sayesinde bu vitamin bazen tutulabilir.
D vitamini eksikliği hastalığına neden olarak kişinin yanlış beslenmesi gösterilebilir. D vitamini içeren besinler yani et, süt, yumurta, yoğurt gibi besinlerin alınmaması D vitamini eksikliğine neden olmaktadır. Aynı zamanda vücuda istediğiniz kadar D vitamini alın, D vitamini aktif hale getiren bir faktörün olmaması bu vitaminin işe yaramamasına neden olmaktadır. D vitamini güneşten gelen ışınlar sayesinde aktif hale gelerek görevini yerine getirir. D vitamini eksikliği genelde güneş yansıması az olan ülkelerde sıkça görülür. Kişi mutlaka sık sık güneşe çıkarak ellerini ve yüzlerini açıkta bırakmalı ve güneş ışınlarından faydalanmalıdır. Eğer kişinin ten rengi çok koyu ise ciltte bulunan hücrelerin güneş ışığını emme yeteneği kısıtlanır. Bu da D vitamini eksikliğine yol açabilir.
Ayrıca yaşlılarda D vitamini emilimi de oldukça azdır. Hücrelerin artık yeterince genç olmamasından kaynaklı D vitamini kişide sentezlenemez.
D Vitamini Eksikliği Hastalığı Belirtileri
D vitamini almayan kişiler, almadığı süre boyunca değil daha sonrasında da vitamin eksikliğine neden olacak hastalıklara yakalanabilirler. Yani D vitamini eksikliği aslında sinsi bir durumdur. D vitamini alımı sayesinde güçlenen kemiklerimiz, eksikliğinde de zarar görerek kişinin kaslarında kemiklerinde olumsuz bir etki yaratarak bu kişinin kendini sürekli halsiz ve bitkin hissetmesine neden olur.
D vitamini eksikliği kişinin depresyona girmesine bile neden olabilir. Bu kanının sonucunun neden olduğu hakkında pek bilgi olmasa da yapılan araştırmalar D vitamini eksikliğinde kişinin kendini mutsuz hissetmesine neden olduğu yönündedir.
D vitamini aynı zamanda bağışıklık sisteminde rol alan T hücrelerinin de harekete geçmesini sağlar. Bu hücreler vücuda giren zararlı maddelerin vücuttan atılmasıyla görevlendirilmiştir. Ancak kişi eğer yeterince D vitamini almıyorsa bu kişinin diğer hastalıklara da yakalanması da söz konusudur.
D vitamini kasları, kemikleri ve dişleri güçlendirmek için birebirdir. Eksikliğin de ise özellikle yaşlılarda olmak üzere kemiklerin erimesine neden olur. Bu da kişinin sürekli olarak kas ve kemik ağrıları çekmesine neden olmaktadır. Özellikle obezite olan kişiler yani vücudunda aşırı yağ, ödem gibi faktörler bulunduran kişiler D vitamini sentezleyemezler. Bunun sebebi ise vücutta bu vitamin derişiminin yeterince iyi olmamasından kaynaklanır.
D Vitamini Eksikliğinin Tedavisi
D vitamini eksikliğinde yakalanılan  hastalıkların belirtileri başka hastalıklarla karıştırılabilir. Ancak her kişinin düzenli olarak  vitamin testi yapması gerekmektedir. D vitamini eksikliğinden kişi belki ölmez ancak bazı ölümcül hastalıklara davetiye çıkarabilir. Bu yüzden D vitamini eksikliğinde kişiye acilen müdahale edilmeli ve vücudun bağışıklık sistemi korunmalıdır.
Öncelikle doktorunuz sizlere birkaç test uygulayacaktır. Bu testler sonucunda sizlere bu teşhisi koyduktan sonra hastalığınızın ilerleme durumuna göre sizlere uygun bir tedavi yöntemi seçecektir. Eğer hastalık çok ilerlememiş ise doktorunuz sizlere uygun bir vitamin hapı yazacaktır. Bu hapları düzenli olarak almanız oldukça önemlidir. Bunun haricinde eğer hastalığınız çok ilerlemiş ise doktor sizlere D vitamini içeren enjeksiyonlar verecektir. Bu iğneleri bir uzmana yaptırdığınız takdirde hızlı bir şekilde toparlanabilirsiniz. Öncelikle kişilere kanda D vitaminin yeterli seviyeye ulaşılabilmesi için D vitamini başlarda yüksek dozda verilir. Bunun sebebi de yeterince D vitamine sahip olup vücudu kendi direncini kendisinin toplamasına yardımcı olmaktadır. Belli bir seviyeye ulaştıktan sonra dozlar düşürülebilir. Bu hastalığın teşhisini yalnız doktorlar koyabilmektedir. Bu nedenden dolayı kafanıza göre uygulayacağınız bir tedavi yöntemi sizlerin başka hastalıklara yakalanmanıza neden olacağından bu ilaçlardan uzak durmalı en kısa süre içerisinde uzman bir hekime danışmalısınız.
Bunun haricinde en doğal tedavi yöntemleri besin yoluyla D vitamini alabilmektir. D vitamini alımı için kişi öncelikle et, süt, yumurta gibi besinleri sık sık tüketmeli ve yeteri miktarda da güneşlenilmelidir. Özellikle gece yatmadan önce yiyeceğiniz bir kâse yoğurt neredeyse bir günlük D vitamini ihtiyacınızı karşılamanıza yetecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder