Zeytinli
kurabiye tarifi, lezzetli bir hamur işi tarifi olmasının ötesinde doyurucu ve
besleyici bir tarif olarak yemek yapmayı seven kişiler tarafından oldukça sık
uygulanan bir tarif. İster sabah kahvaltınızda, ister zamansızlıktan dolayı
yapamadığınız sabah kahvaltıları yerine, ister öğle aralarınızda ya da
isterseniz ara öğün veya atıştırmalık olarak tüketebileceğiniz zeytinli
kurabiye aynı zamanda misafirlerinize ve ziyaretçilerinize ikram
edebileceğiniz, beş çayları için hazır edebileceğiniz leziz bir yiyecek. Aynı
zamanda bu lezzetli tarifi uyguladığınızda elde edeceğiniz zeytinli kurabiyeler
içerdiği zeytin sebebiyle bir çok faydayı da beraberinde getirme olanağına
sahip olabilir.
Zeytinli Kurabiye Nasıl Yapılır?
Zeytinli
kurabiye hemen hemen her an elinizin altında, mutfağınızda bulunan malzemelerle
birlikte kolayca hazırlayabileceğiniz bir tarif konumunda bulunmakta.
Zeytin genellikle kurabiyelerde değil de poğaçalarda kullanılan bir malzeme
olsa da mutfakta bu tür yeniliklere ve değişikliklere açık olmak gerek. İster
atıştırmalık, ister ikramlık, ister ara öğün olarak tüketebileceğiniz zeytinli
kurabiye üstelik mutfakta o kadar tecrübeli olmayan kişilerin bile yapabileceği
kadar kolay bir tarif zeytinli kurabiye tarifiyle sunuluyor.
Malzemeler
- 120 gram margarin
- 2 tane yumurta
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 3 çorba kaşığı yoğurt
- 1 çay bardağı dolusu çekirdeklerinden ayıklanmış siyah zeytin
- 1 çay bardağı dolusu büyük parçalar halinde dövülmüş ceviz
- Yarım yemek kaşığı sirke
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3 su bardağı un
Hazırlanışı
- 1 çay bardağı dolusu zeytinin çekirdeklerini çıkarın ve ufak parçalar halinde doğrayın.
- Bir tane yumurtayı kırarak sarısını daha sonra üzerinde kullanmak üzere ayırıp yumurtanın beyazını da hamura eklemek için ayırın.
- Büyük bir kap içine oda sıcaklığında beklettiğiniz yarım paket margarini, bir tane yumurtayı ve diğer yumurtadan ayırdığınız yumurtanın beyazını, sıvı yağı, sirkeyi, yoğurdu ve tuzu ekleyerek biraz karıştırdıktan sonra yavaşça un ilave etmeye başlayın.
- Karışıma un eklemeye başladıktan sonra bir paket kabartma tozunu da karışıma ekleyerek hamuru iyice yoğurun.
- Zeytinli kurabiyede kullanacağınız zeytinler eğer tuzluysa duruma göre daha az ya da daha fazla tuz ekleyebilirsiniz.
- Hamurun kıvamının her hamur işinde olduğu gibi kulak memesi kıvamına gelmesiyle kenarda hazır tuttuğunuz bir çay bardağı zeytini ve bir çay bardağı cevizi de hamura ekleyerek iyice yoğurun.
- Hamuru iyice yoğurup hazır hale getirdikten sonra hamurun üzerini nemli bir bez aracılığıyla örterek 10 dakika dinlenmesi için bırakın.
- Hazırladığınız hamurdan iri ceviz taneleri kadar parçalar alarak elinizde yuvarlamak marifetiyle şekillendirerek önceden yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine aralıklı olacak şekilde dizin.
- Tüm hamur bitene kadar bu şekilde dizmeye devam edin. Hamur bittiği zaman, fırın tepsisine yerleştirdiğiniz hamurların üzerine bir fırça yardımıyla yumurta sarısı sürün ve dilerseniz üzerine susam ya da çörek otu serpin.
- Bu esnada fırınınızı 180 derece ayarda 10 dakika kadar ısıttıktan sonra fırın tepsisini fırına verin ve kurabiyelerinizin üzerleri kızarmaya başlayana kadar pişirin.
- Pişirme bittikten sonra 10 dakika kadar bekledikten sonra servis edebilirsiniz.
Zeytin Nelere İyi Gelir?
Zeytin,
zeytingiller ailesine mensup olan, Marmara, Akdeniz ve Ege bölgelerinde her
mevsim yetişmekte olan bir ağacın meyvesidir. Zeytin ağaçlarının boyu zaman
zaman 10 metreyi de bulabilmektedir. Yaprakları hemen her mevsim yeşil
kalan zeytin ağaçlarının hem zeytininden, hem zeytin ağacının yapraklarından
hem de zeytinden elde edilen yağdan faydalanılmaktadır. Zeytin ağaçları
genellikle 4 – 5 senede zeytin meyvesi vermektedir. Zeytin üretimi bir
hayli zahmetli ve uzun bir süreçtir. Zeytin ağaçları en verimli
dönemlerini 30 seneden sonra göstermektedir. Bazı senelerde zeytin ağaçları
daha az meyve verir, bu zeytin ağaçlarının kendini dinlendirmesi olarak
yorumlanmaktadır, ertesi sene yine aynı miktarda zeytin vermeye devam eder.
Zeytin meyvesi dallarından koparıldıklarında yeşil renktedir.
Olgunlaşmaya
başladıklarında siyah renge kavuşan zeytinlerin içeriklerinde özellikle A, C ve
E vitaminleri yoğun miktarda bulunmaktadır. Bu vitaminlerin dışında oldukça
yüksek miktarda protein ve kalsiyum da içeren zeytin meyvesinden elde edilen
zeytinyağı da insan sağlığı için en az zeytin kadar faydalıdır. Zeytin ve
zeytin yağı çok eski dönemlerde sıtma tedavisinde kullanılmaktaydı. Bunun yanı
sıra zeytin yapraklarından elde edilecek olan çay da yüksek tansiyon
rahatsızlığına bir hayli iyi gelen bir içecek olarak öne çıkmakta. Damar
ve kalp sağlığı açısından oldukça önemli etkilere sahip olan zeytin ve zeytin
yağı damar tıkanıklıklarına karşı iyi gelmesiyle bilinmektedir.
Zeytin
ayrıca doğal bir antioksidan olarak kabul edilmektedir, özellikle zeytin
ağacının yaprakları cilt kırışıklıklarına bir hayli iyi geldiği
bilinmektedir. Zeytin ayrıca sindirim sistemi ve dolaylı olarak boşaltım
sistemi üzerinde oldukça faydalı etkiler gösteren bir bitkidir. Son zamanlarda
kanser konusunda yapılan araştırmalarda zeytin ve zeytin yağının kanserli
hücrelerin yayılmasını engellediğini ortaya koymaktadır. Faydaları saymakla
bitmeyecek olan zeytin aynı zamanda bazı ilaçların katkı maddesi olarak da
görev almaktadır. Zeytin ayrıca şeker hastalığı ve kolesterol rahatsızlıklarına
karşı da bir hayli koruyucu özelliğe sahip bir meyvedir.
Zeytin,
içerdiği doymamış yağlar sayesinde kilo vermeye yardımcı olur ve özellikle
karın bölgesindeki yağların yakımı için gereken hücre faaliyetlerine katkıda
bulunmasıyla bilinir. Zeytinin sadece kendisi, yağı ya da yaprağı değil
aynı zamanda çekirdeği de bazı rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Fakat bu
noktada unutulmaması gereken zeytin çekirdeğini bütün olarak yutmamak
gerektiğidir, aksi taktirde zeytin çekirdeği boşaltım sisteminizde sorunlara
yol açabilir. Zeytin çekirdeğini ezerek ya da kaynattıktan sonra suyunu
tüketmek sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelecektir. Halk arasında basur
olarak anılan hemoroid rahatsızlığına karşı zeytin çekirdeğinin ezilmesiyle
oluşan kremimsi yapı rahatsızlık çekilen bölgeye tatbik edilebilir.
Zeytin yağı
daha çok yemeklerde kullanılsa da aslında tek başına da tüketilerek sağlık
açısından bir hayli faydalı sonuçlar sağlayabilir. Zeytin yağı tüketiminde
kalp krizi, tansiyon ve pıhtı atması olarak anılan rahatsızlıklara yakalanma
oranlarının daha düşük olduğu tespit edilmiş durumdadır. Zeytin yağı cilt
problemlerine de iyi gelmektedir. Cilt kuruluğu, saç derisinde kuruluk gibi
rahatsızlıklarda cilde uygulanabilecek zeytin yağı oldukça yararlı sonuçlar
almanızı sağlayacak. Zeytin yağı ayrıca mide yaraları, ülser ve reflü gibi
rahatsızlıklara da iyi gelmesiyle biliniyor. Dolayısıyla zeytini ve zeytin
yağını günlük gıda tüketiminde eksik etmemeniz faydanıza olacaktır. Zeytini ve
zeytin yağını yalnızca bir gıda maddesi olarak değil bir çok rahatsızlığa karşı
adeta doğal bir ilaç olarak da düşünebilirsiniz.
Zeytin her ne kadar bu kadar çeşitli
rahatsızlıklarla mücadelede oldukça yardımcı bir besin maddesi olsa da bazı
durumlarda tüketimi sınırlı tutulmalı ya da tamamen kesilmelidir. Örneğin
vücudu su toplayan hastalarda içerdiği tuz bakımından tüketimine dikkat
edilmeli ya da tuzsuz zeytin tüketilmelidir. Ayrıca safra kesesi rahatsızlığına
sahip kişilerin de zeytin tüketimini sınırlı tutmalarında oldukça fayda
bulunmaktadır. Bu arada zeytin konusunda sahte zeytinlere ya da boyanmış
ve organik olmayan zeytinlere de dikkat etmelisiniz. Doğal ve organik bir
zeytini diğerlerinden ayırmanın en iyi yollarından biri çekirdeğine bakmaktır.
En iyi ve en doğal zeytinlerin çekirdekleri simsiyah değil de daha açık renkli
olarak kendilerini göstermektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder