9 Şubat 2019 Cumartesi

zeytinli kurabiye


Zeytinli kurabiye tarifi, lezzetli bir hamur işi tarifi olmasının ötesinde doyurucu ve besleyici bir tarif olarak yemek yapmayı seven kişiler tarafından oldukça sık uygulanan bir tarif. İster sabah kahvaltınızda, ister zamansızlıktan dolayı yapamadığınız sabah kahvaltıları yerine, ister öğle aralarınızda ya da isterseniz ara öğün veya atıştırmalık olarak tüketebileceğiniz zeytinli kurabiye aynı zamanda misafirlerinize ve ziyaretçilerinize ikram edebileceğiniz, beş çayları için hazır edebileceğiniz leziz bir yiyecek. Aynı zamanda bu lezzetli tarifi uyguladığınızda elde edeceğiniz zeytinli kurabiyeler içerdiği zeytin sebebiyle bir çok faydayı da beraberinde getirme olanağına sahip olabilir.
Zeytinli Kurabiye Nasıl Yapılır?
Zeytinli kurabiye hemen hemen her an elinizin altında, mutfağınızda bulunan malzemelerle birlikte kolayca hazırlayabileceğiniz bir tarif konumunda bulunmakta. Zeytin genellikle kurabiyelerde değil de poğaçalarda kullanılan bir malzeme olsa da mutfakta bu tür yeniliklere ve değişikliklere açık olmak gerek. İster atıştırmalık, ister ikramlık, ister ara öğün olarak tüketebileceğiniz zeytinli kurabiye üstelik mutfakta o kadar tecrübeli olmayan kişilerin bile yapabileceği kadar kolay bir tarif zeytinli kurabiye tarifiyle sunuluyor.
Malzemeler
  • 120 gram margarin
  • 2 tane yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı dolusu çekirdeklerinden ayıklanmış siyah zeytin
  • 1 çay bardağı dolusu büyük parçalar halinde dövülmüş ceviz
  • Yarım yemek kaşığı sirke
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 su bardağı un
Hazırlanışı
  1. 1 çay bardağı dolusu zeytinin çekirdeklerini çıkarın ve ufak parçalar halinde doğrayın.
  2. Bir tane yumurtayı kırarak sarısını daha sonra üzerinde kullanmak üzere ayırıp yumurtanın beyazını da hamura eklemek için ayırın.
  3. Büyük bir kap içine oda sıcaklığında beklettiğiniz yarım paket margarini, bir tane yumurtayı ve diğer yumurtadan ayırdığınız yumurtanın beyazını, sıvı yağı, sirkeyi, yoğurdu ve tuzu ekleyerek biraz karıştırdıktan sonra yavaşça un ilave etmeye başlayın.
  4. Karışıma un eklemeye başladıktan sonra bir paket kabartma tozunu da karışıma ekleyerek hamuru iyice yoğurun.
  5. Zeytinli kurabiyede kullanacağınız zeytinler eğer tuzluysa duruma göre daha az ya da daha fazla tuz ekleyebilirsiniz.
  6. Hamurun kıvamının her hamur işinde olduğu gibi kulak memesi kıvamına gelmesiyle kenarda hazır tuttuğunuz bir çay bardağı zeytini ve bir çay bardağı cevizi de hamura ekleyerek iyice yoğurun.
  7. Hamuru iyice yoğurup hazır hale getirdikten sonra hamurun üzerini nemli bir bez aracılığıyla örterek 10 dakika dinlenmesi için bırakın.
  8. Hazırladığınız hamurdan iri ceviz taneleri kadar parçalar alarak elinizde yuvarlamak marifetiyle şekillendirerek önceden yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine aralıklı olacak şekilde dizin.
  9. Tüm hamur bitene kadar bu şekilde dizmeye devam edin. Hamur bittiği zaman, fırın tepsisine yerleştirdiğiniz hamurların üzerine bir fırça yardımıyla yumurta sarısı sürün ve dilerseniz üzerine susam ya da çörek otu serpin.
  10. Bu esnada fırınınızı 180 derece ayarda 10 dakika kadar ısıttıktan sonra fırın tepsisini fırına verin ve kurabiyelerinizin üzerleri kızarmaya başlayana kadar pişirin.
  11. Pişirme bittikten sonra 10 dakika kadar bekledikten sonra servis edebilirsiniz.
Zeytin Nelere İyi Gelir?
Zeytin, zeytingiller ailesine mensup olan, Marmara, Akdeniz ve Ege bölgelerinde her mevsim yetişmekte olan bir ağacın meyvesidir. Zeytin ağaçlarının boyu zaman zaman 10 metreyi de bulabilmektedir. Yaprakları hemen her mevsim yeşil kalan zeytin ağaçlarının hem zeytininden, hem zeytin ağacının yapraklarından hem de zeytinden elde edilen yağdan faydalanılmaktadır. Zeytin ağaçları genellikle 4 – 5 senede zeytin meyvesi vermektedir. Zeytin üretimi bir hayli zahmetli ve uzun bir süreçtir. Zeytin ağaçları en verimli dönemlerini 30 seneden sonra göstermektedir. Bazı senelerde zeytin ağaçları daha az meyve verir, bu zeytin ağaçlarının kendini dinlendirmesi olarak yorumlanmaktadır, ertesi sene yine aynı miktarda zeytin vermeye devam eder. Zeytin meyvesi dallarından koparıldıklarında yeşil renktedir.
Olgunlaşmaya başladıklarında siyah renge kavuşan zeytinlerin içeriklerinde özellikle A, C ve E vitaminleri yoğun miktarda bulunmaktadır. Bu vitaminlerin dışında oldukça yüksek miktarda protein ve kalsiyum da içeren zeytin meyvesinden elde edilen zeytinyağı da insan sağlığı için en az zeytin kadar faydalıdır. Zeytin ve zeytin yağı çok eski dönemlerde sıtma tedavisinde kullanılmaktaydı. Bunun yanı sıra zeytin yapraklarından elde edilecek olan çay da yüksek tansiyon rahatsızlığına bir hayli iyi gelen bir içecek olarak öne çıkmakta. Damar ve kalp sağlığı açısından oldukça önemli etkilere sahip olan zeytin ve zeytin yağı damar tıkanıklıklarına karşı iyi gelmesiyle bilinmektedir.
Zeytin ayrıca doğal bir antioksidan olarak kabul edilmektedir, özellikle zeytin ağacının yaprakları cilt kırışıklıklarına bir hayli iyi geldiği bilinmektedir. Zeytin ayrıca sindirim sistemi ve dolaylı olarak boşaltım sistemi üzerinde oldukça faydalı etkiler gösteren bir bitkidir. Son zamanlarda kanser konusunda yapılan araştırmalarda zeytin ve zeytin yağının kanserli hücrelerin yayılmasını engellediğini ortaya koymaktadır. Faydaları saymakla bitmeyecek olan zeytin aynı zamanda bazı ilaçların katkı maddesi olarak da görev almaktadır. Zeytin ayrıca şeker hastalığı ve kolesterol rahatsızlıklarına karşı da bir hayli koruyucu özelliğe sahip bir meyvedir.

Zeytin, içerdiği doymamış yağlar sayesinde kilo vermeye yardımcı olur ve özellikle karın bölgesindeki yağların yakımı için gereken hücre faaliyetlerine katkıda bulunmasıyla bilinir. Zeytinin sadece kendisi, yağı ya da yaprağı değil aynı zamanda çekirdeği de bazı rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Fakat bu noktada unutulmaması gereken zeytin çekirdeğini bütün olarak yutmamak gerektiğidir, aksi taktirde zeytin çekirdeği boşaltım sisteminizde sorunlara yol açabilir. Zeytin çekirdeğini ezerek ya da kaynattıktan sonra suyunu tüketmek sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelecektir. Halk arasında basur olarak anılan hemoroid rahatsızlığına karşı zeytin çekirdeğinin ezilmesiyle oluşan kremimsi yapı rahatsızlık çekilen bölgeye tatbik edilebilir.
Zeytin yağı daha çok yemeklerde kullanılsa da aslında tek başına da tüketilerek sağlık açısından bir hayli faydalı sonuçlar sağlayabilir. Zeytin yağı tüketiminde kalp krizi, tansiyon ve pıhtı atması olarak anılan rahatsızlıklara yakalanma oranlarının daha düşük olduğu tespit edilmiş durumdadır. Zeytin yağı cilt problemlerine de iyi gelmektedir. Cilt kuruluğu, saç derisinde kuruluk gibi rahatsızlıklarda cilde uygulanabilecek zeytin yağı oldukça yararlı sonuçlar almanızı sağlayacak. Zeytin yağı ayrıca mide yaraları, ülser ve reflü gibi rahatsızlıklara da iyi gelmesiyle biliniyor. Dolayısıyla zeytini ve zeytin yağını günlük gıda tüketiminde eksik etmemeniz faydanıza olacaktır. Zeytini ve zeytin yağını yalnızca bir gıda maddesi olarak değil bir çok rahatsızlığa karşı adeta doğal bir ilaç olarak da düşünebilirsiniz.
Zeytin her ne kadar bu kadar çeşitli rahatsızlıklarla mücadelede oldukça yardımcı bir besin maddesi olsa da bazı durumlarda tüketimi sınırlı tutulmalı ya da tamamen kesilmelidir. Örneğin vücudu su toplayan hastalarda içerdiği tuz bakımından tüketimine dikkat edilmeli ya da tuzsuz zeytin tüketilmelidir. Ayrıca safra kesesi rahatsızlığına sahip kişilerin de zeytin tüketimini sınırlı tutmalarında oldukça fayda bulunmaktadır. Bu arada zeytin konusunda sahte zeytinlere ya da boyanmış ve organik olmayan zeytinlere de dikkat etmelisiniz. Doğal ve organik bir zeytini diğerlerinden ayırmanın en iyi yollarından biri çekirdeğine bakmaktır. En iyi ve en doğal zeytinlerin çekirdekleri simsiyah değil de daha açık renkli olarak kendilerini göstermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder