16 Şubat 2019 Cumartesi

Ardıç Yağının Faydaları


Ardıç çoğumuzun bilmediği bir meyvedir. Ardıç ülkemizde daha çok karasal iklimin etkili olduğu bölgelerde yetişir. Türkiye’deki en yaşlı ardıç ağacı Konya’da bulunmaktadır.
Ardıç tohumunun çimlenmesi bile diğer tohumlardan oldukça farklıdır. Ardıç tohumunun üremesi başka bir türe bağlıdır. Tohumlar yere düştükten sonra ardıç kuşu tarafından yenir, çimlenme ancak o şekilde gerçekleşir. Çimlenmesi bile bu kadar zahmetli olan ardıcın insan vücuduna faydaları bu zahmetli sürecin mucizevi ürünüdür. Biz de bu yazımızda ardıç yağının faydalarını işleyeceğiz.
Ardıç meyvesinden elde edilen ardıç yağı kanımız bulunan zehirli maddelerin temizlenmesi, kan şekerini dengelemesi, vücuttaki toksinlerin arınması, ateş düşürücü etkisi, romatizma ve artrite iyi gelmesi sayılabilecek başlıca faydaları arasındadır.
Ardıç Yağının Faydaları
1. Gribe Karşı Ardıç Yağı
Ardıç yağının faydalarından belki de en önemlisi özellikle kış aylarında yakalandığımız grip ve soğuk algınlığına karşı etkili bir bitkisel yağ olmasıdır. Özellikle kış aylarında sıkça soğuk algınlığı veya grip geçiren kişilerin ardıç yağı tanışması lazım. Ardıç yağı kısa sürede soğuk algınlığı ve gribi geçirir. Ardıç yağının ateş düşürücü etkisi ve terlemeyi sağlaması vücuttaki toksinlerin atılmasına kolaylık sağlamaktadır.
Ardıç yağı soğuk algınlığı ile başlayan öksürük, hırıltı, kaşıntı, boğaz ağrısı için de tedavi edici bir şifalı yağdır.
2. Kanı Temizlemek İçin Ardıç Yağı
Ardıç yağının kanı temizlemesi ve kanda bulunan zehirli maddelerin vücut dışına atılmasına yardımcı olduğu başka bir faydasıdır. Ardıç yağı kan yolu ile bulaşan bulaşıcı hastalıklara engel olur. Kansızlığa iyi gelir, vücutta kansızlığın sebep olduğu rahatsızlıkları iyileştirir. Ardıç yağının insanın daha kaliteli bir yaşam sürmesi için vücuttaki toksinleri temizler. Ardıç yağının vücutta bulunan iltihapları uygulanan doğru kürlerle söktüğü görülür. Ardıç yağı doğru kullanımlar ile vücuttaki tıkanıkları açar.
Ardıç yağının kan temizleyici ve arındırıcı etkisi bulunmaktadır. Ardıç yağı vücutta bulunan ağır metalleri, ürik asiti ve toksinleri temizleme özelliği vardır.
3. Sinüzit Tedavisinde Ardıç Yağı
Kronik veya akut sinüzit hastalığı çekenlerin en büyük sorunu sinüzit ile beraber başlayan ve geçmeyen burun tıkanıklığı ve arkasından gelen baş ağrısı. Ardıç yağı burundan teneffüs yolu ile alındığında tıkanık burnu açarak sinüslerin boşaltılmasını sağlar ve sinüslerdeki iltihabı söker. Sinüslerdeki iltihabın boşalması ile kişi daha rahat nefes alır ve baş ağrısı geçer. Ardıç yağı sinüzit tedavisinde burundan teneffüs yolu ile alındığında iltihabın temizlenmesine yardımcı olur.
4. Selülitlere Karşı Ardıç Yağı Masajı
Ardıç yağı ile selülitli bölgeye düzenli aralıklarla masaj yapılarak portakal kabuğu görüntüsünün azalmasına yardımcı olur.
5. Adet Sancılarına Ardıç Yağının Faydaları
Ardıç yağı adet sancılarını dindirmesi ile rahat bir regl dönemi geçirilmesine fayda sağlar. Ardıç yağının kadınlara sağladığı diğer fayda ise rahimdeki iltihapları temizlemesi, rahimde meydana gelen akıntılara iyi gelmesi sayılabilir.
6. Ardıç Yağının İskelet Kas Sistemine Faydaları
Ardıç yağı aslında akut semptomlu romatizma ve artrit iyileşmesine fayda sağladığı bilinir. Kronik romatizma hastalarının muhakkak doktorları ile görüşüp ardıç yağını kullanmaları tavsiye edilmekte. Ardıç yağı romatizma ağrısı olan bölgelere masaj ile uygulanması uygun olacaktır.
Vücutta meydana gelen krampların ve spazmların iyileşmesine yarar sağlar. Masaj yolu ile uygulanan ardıç yağı kas ağrılarına dindirir ve kasları rahatlatır. Ardıç yağının kasları sıkılaştırma etkisi sayesinde gençlik hissi verir.
7. Ardıç Yağının Bağırsaklara Faydaları
Ardıç yağı bağırsaklarda meydana gelen ağrılara da iyi gelir. Özellikle bağırsaklarda meydana gelen gaz sancıları için faydalı bir yağ olarak ardıç yağı kullanılabilir.
Bağırsaklarda meydana gelen gazların dışarı çıkartılamaması bir çok kişiyi huzursuz eder. Bağırsaklarda oluşan gazlar dışarı atılmadığında kişide sıkışıklık hissi yaratır. Bu oluşan gazlar yukarıya doğru basınç uygular. Bu sebeple insanda hazımsızlık oluşturur. Hazımsızlık ile beraber kan basıncı yükselir hatta bazen kalbe zarar verebilir. Peki bu olayın ardıç yağı neresinde derseniz, ardıç yağı bağırsakta oluşan gazların kolayca dışarı atılmasına yardım eder. sıkça gaz problemi yaşayan kişiler için faydalı bir yağdır.
Ardıç yağı bağırsaklardaki rahatlatıcı etkisini sindirim sistemi diğer organlarında da gösterir. Ardıç yağı mide için faydalı yağlar arasındadır.  Sindirim sistemi üyesi midede mide suyu ve asidik safralar salgılanır. Midenin ph değeri asittir. Ancak midenin zarar görmesi ve asidik dengesinin bozulması sonucu mide ülseri meydana gelir. Midenin asidik dengesinin bozulmaması ve bunun sonucunda da ülser oluşmaması için de ardıç yağı kullanılır.
Hemoroid rahatsızlığına olanlarında ardıç yağı mucizesinden faydalanması rahatsızlıklarına iyi gelecektir. Basur yani hemoroidi olan kişiler ılık oturma suyuna birkaç damla ardıç yağı eklerler ise rahatlatıcı etkisini görebilirler.
Ardıç yağı ishal durumunda da kişiye iyi gelir.
8. Ardıç Yağının Böbreklere Faydası
Ardıç yağının idrar söktürücü özelliği vardır. Ardıç yağı idrara çıkma sıklığını ve idrar miktarını artırır. Bunun sonucu vücutta su birikimi, şişkinlik, ödem ve böbrek rahatsızlıklarına engel olur. İdrar yolu ile vücuttaki fazla suyun atılması kişiyi rahatlatır  ve kilo vermeye yardımcı olur. Vücuttaki fazla tuz ve ürik asidin atılmasına yardımcı olur. Böbrek taşlarının dökülmesine yardım eder.
9. Ardıç Yağının Cilde Faydaları
Ardıç yağı cilt için tonik etkisi yaratarak gözeneklerin açılmasını sağlar. Ardıç yağının cilt üzerinde güzelleştirici etkisi vardır. Cildi kusursuz ve canlı görülmesine destek sağlar. Ardıç yağının seyreltilerek cilt kremi gibi kullanımı yaraların iyileştirilmesini sağlar.
Ardıç yağı sivilce ve akne tedavisinde de kullanılan şifalı bir yağdır. Ardıç yağı cilt hastalıklarından egzama ve sedef hastalıklarına iyi gelir. Ardıç yağı kan dolaşımını artırarak cildin parlak görünmesine kırışıklıkların görünümün azalmasına yardımcı olur.
10. Saç Problemlerine Ardıç Yağının Faydası
Ardıç yağı birçok saç maskesinin içerisinde bulunur. Saç derisini temizlemek ve saça bakım yapmak için kullanılmaktadır. Saç dökülmelerinde, saç derisinde oluşan mantar enfeksiyonlarında ardıç yağının tedavi edici etkisinden faydalanılır. Ardıç yağının içerisinde bulunan E vitamini saçın nemlendirilmesi ve E vitamininin saç üzerindeki besleyici etkisinden yararlanılabilir. E vitamini ile beslenen saçlarda parlaklık, sağlıklı görüntü ve ışıldayan saçlara kavuşursunuz.
Ardıç yağı saç kepeği problemlerini de çözer. Saç kepeğinden arınan saçlar sağlıklı ve parlak görülür.
Ardıç Yağı Nasıl Kullanılır?
Ardıç yağı kullanımı; dahili, harici veya burun yoluyla olur.
Ardıç Yağının Dahili Kullanımı
Ardıç yağının dahili olarak kullanımında iki yol vardır. Ya bir adet kesme şekere 5 damla ardıç yağı damlatarak kullanabilirsiniz ya da şeker kullanmak istemezseniz yarım bardak suyun içerisine 5 damla ardıç yağı damlatarak içebilirsiniz. Ardıç yağının dahili kullanımını günde en fazla üç defa gerçekleştirebilirsiniz.
Ardıç Yağının Harici Kullanımı
Ardıç yağının dahili kullanımında direkt olarak vücudunuzun ağrıyan bölümüne uygulanabilir. Masaj yolu ile uygulamasında zeytin yağı ve ardıç yağını karıştırıp uygulamak önerilmektedir.  Zeytinyağı ve ardıç yağının karışımı için oran 1/10 oranıdır. 1 ölçek ardıç yağının içerisine 9 ölçek zeytinyağı eklenerek uygulama gerçekleştirilir.
Ardıç Yağını Burun Yolu İle Kullanma
Sinüzit tedavisinde bahsedilen ardıç yağının burun yolu ile kullanımında bir pamuğa 5 damla ardıç yağı damlatılarak burun deliklerine konulur ve burunla nefes yolu ile vücuda girişi sağlanır. Burun yolu ile kullanımında günde iki kez uygulama tavsiye edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder