14 Şubat 2019 Perşembe

Balkabağı Tatlısı


Balkabağı çok fazla iklim şartı gözetmeden dünyanın birçok yerinde yetiştiğini gözlemleyebileceğimiz bir meyvedir. Balkabağı aslında hem meyve hem de sebze olarak isimlendirilen bir besindir. Tatlı tariflerinde rastlayabileceğimiz gibi tuzlu tarifleri de hayli rabet görmektedir. Balkabağı latince ismi Cucurbita moschata olan kış ve son bahar mevsiminde çokça rastlayabileceğiniz bir meyvedir. İçi etli dolgun ve basık bir meyve olan balkabağı dışı turuncu veya yeşile dönük olurken içi tam olarak turuncu rengidir.
Şimdi bu sağlık dolu meyvenin Türk mutfağında en çok yer etmiş hali, balkabağı tatlısının tarifine geçelim.
Balkabağı Tatlısı Tarifi
Malzemeler
  • 2 kg balkabağı
  • 1,5 su bardağı toz şeker (şeker mikarı kabağın tatlılık oranına göre değişim gösterebilmektedir.)
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz
  • İsteğe göre tahin
Hazırlanışı
  1. Balkabağı öncelikle karpuz ve kavun doğranışı gibi uzun uzun doğranır ve parçalara ayrılmış olur.
  2. Ardından balkabağının çekirdekleri temizlenir.
  3. Çekirdeği temizlenmiş balkabağı dört parmak kalınlığında dilimlere ayrılır.
  4. Bir tencere içerisine veya bir tepsi içerisine alınan balkabağının üzerine isteğe bağlı şekilde şeker serpilir. Ş
  5. eker serpildikten sonra balkabağı bir gece dinlenmeye bırakılır. Bu şekilde dinlenen balkabağı suyunu bir hayli salmış olacaktır. Suyu salınan balkabağını pişirirken tekrar su koymaya ihtiyaç yoktur. Balkabağını tencerede kısık ateşte pişirebileceğiniz gibi tepsi içerisinde fırında da pişirebilirsiniz.
  6. Tencerede kısık ateşte suyu koyulaşıncaya kadar pişirmek gereklidir. Fırın işleminde de 180 derece fırında suyu koyulaşıncaya kadar pişirilmesi gereklidir.
  7. Suyu koyulaşıp şerbet haline gelen balkabağı aslında yemeye hazırdır.
Ancak damak zevkinize göre ceviz ile süsleyebilir veya tahin ile tatlandırabilirsiniz. Her ikisi ile beraber farklı bir tat yaratmanız mümkün. Ancak balkabağını hiçbir süsleme aracı kullanmadan sade olarak tüketmek de oldukça zevkli olacaktır.
Balkabağı tatlısı tarifi oldukça kolay hazırlanan çok az zahmet gerektiren bir tatlıdır. Bir çırpıda kolayca hazırlayabileceğiniz ve misafirlerinize ikram edebileceğiniz bir meyve olan balkabağının tatlı halinden çocuklarda yararlanabilmektedir. Çocukların ilgisini tatlı haliyle çekmeyi başaran balkabağı sayesinde çocuğunuzun ihtiyacı olan birçok vitamin ve minerali sağlayabilirsiniz.
Balkabağının Kültürel Önemi
Türk mutfağı balkabağını bir başka sahiplenmiş olsa da balkabağı Amerika sofralarında Şükran gününde rastladığımız bir meyvedir. Ayrıca hemen hemen her  toplumda farklı bir yer edinen balkabağı İtalyan mutfağında oldukça önemli bir yere sahiptir. Tüketim şekli milletten millete farklılık göstermektedir. Türk mutfağında görmeye en alışkın olduğumuz balkabağı tüketme şekli balkabağı tatlısıdır. Millet olarak tatlıya düşkünlüğümüz dillere destandır. Oldukça çeşitli tatlı mutfağımızın olduğu da doğrudur. Özellikle şerbetli tatlılar bizim oldukça hassas noktamızdır. Ancak şerbetli tatlıların zararı da gözle görülür derecede kendini hissettirebilmektedir. Bu nedenle mutfağımızda yer alan en az şerbetli tatlılar kadar lezzetli ayrıca oldukça hafif olan sütlü tatlılarda mevcuttur. Süt ve süt ürünleri severlerin vazgeçemedikleri sütlü tatlıların zarar oranı şerbetli tatlılara göre daha düşüktür. Şeker seviyesi düşürüldüğü taktirde oldukça zararsız tatlılar haline gelmektedirler.
Sütlü tatlılarla yarışabilecek diğer tatlılar ise meyve tatlılarıdır. Türk mutfağı ayva, incir ve balkabağı gibi meyveleri tatlı olarak tüketerek hem tatlı ihtiyacını karşılamaya hem de sağlıklı kalmaya oldukça müsait bir mutfaktır. Balkabağı tatlısı Türk mutfağının sahip olduğu tatlılar arasında en masum sayılabilecek oldukça lezzetli bir tatlıdır.
Balkabağının Faydaları Nelerdir?
Balkabağı halk arasında helvacıkabağı olarak da bilinmektedir. Balkabağı içerisinde nişasta, şeker, yağ, çinko, magnezyum, beta karoten, A, B1, B2, B3 ve C vitaminleri, aminoasitler ve alkoloidler gibi maddeleri bol miktarda barındırmaktadır. Balkabağı ile elde edeceğiniz vitamin ve mineral miktarı birçok meyve ve sebzenin bir araya gelmiş hali kadardır.
Balkabağı oldukça yüksek oranda vitamin ve mineral içermektedir. Bu vitaminlerin başında A vitamini gelmektedir. A vitamini vücudunuzda hücre yenilenmelerine yardım ederken en etkili olduğu bölge deri ve gözdür. Göz yorgunlukları ve rahatsızlıklarında bir kurtarıcı olarak görülen A vitamini balkabağından kolayca elde edilebilecek bir vitamindir. A vitamini ile ün salan havucu neredeyse geride bırakmaktadır. Derinizin canlılığı ve güzellik iksiri olarak bilinen A vitaminini balkabağından kolayca alarak hücre yenilenmesine yardımcı olabilirsiniz. Hücreleriniz A vitamini ile kolayca yenilenirken gençleştiğinizi ve derinizin canlandığını görmeniz olasıdır.
Balkabağı yüksek miktarda demir içermektedir. Demir özellikle kan problemi yaşayan hastalarda önemli bir iyileşme aracıdır. Kanda demir depoları yer almaktadır. Bu depolar belirli bir aralıkta korunuyor olmalıdır. Yükselmesi veya azalması ne yazık ki birçok hastalığın temelini oluşturmaktadır. Demir depolarındaki yüksek seviye veya alçak seviye kan kalitesini etkilemektedir. Kansızlık gibi rahatsızlıklara ehemmiyet vermemek adına demir oranı yüksek besinler tüketiyor olmak önemlidir. Çünkü vücudunuzda bağışıklık sistemini ayakta tutan maddelerin birçoğu kanımız aracılığı ile sağlanmaktadır. Balkabağı yapılan araştırmalara göre insan vücudu için ideal seviyelerde demir oranına sahiptir. Balkabağı tüketen bireylerde kansızlık veya kan ile alakalı olarak gelişen rahatsızlıkların birçoğuna rastlanmadığı gözlemlenmiştir.
Balkabağı yapısı itibar ile yüksek lif oranına sahiptir. Bu sayede zayıflama aracı olarak kullanılabilmektedir. Diyet listelerinde bolca tercih sebebi olan balkabağı aslında lifli yapısı ile gerçek anlamda sağlıklı bir kilo verme aracıdır. Balkabağı sahip olduğu yüksek lif yapısı ile sindirim sistemi üzerinde rol oynamaktadır. Sindirimin kolaylaşması bağırsakların çalışması üzerinde etkili olan balkabağı önemli bir bağırsak fonksiyonları arttırma aracıdır. Bağırsakları çalışmayan bireylere özellikle tavsiye edilen balkabağı bu özelliği ile bağırsağın emilim özelliğinin fonksiyonel bir şekilde işlemesine yardım eder.
Balkabağı yüksek oranda beta karoten içermektedir. Beta karoten özellikle kalp üzerinde olumlu etkisi bulunan bir maddedir. Kalp atışlarının düzenlenmesi, kalbin sağlıklı bir şekilde işlemesi, kan basıncının ayarlanması, damar genişliği gibi konular üzerinde oldukça olumlu etkisi bulunan balkabağı özelikle kolesterol hastalarına önerilen bir meyvedir. Kolesterol üzerinde olumlu etkisi yadsınamaz olan balkabağı bu yolla dolaylı olarak kalp üzerindeki etkilerini de arttırmaktadır. Kolesterole bağlı kalp ve damar rahatsızlığı yaşayan bireylerde özellikle tercih edilmesi gereken bir besindir.
Sağlıklı yaşam sırrı bir meyve olan balkabağının tüketim şekilleri oldukça çeşitlidir. Balkabağını az şeker oranı ile tatlı olarak tüketmek ise en cazip tüketme şekillerinden biridir. Her yaş gurubuna hitap eden bir besin olan balkabağını ne şekilde olursa olsun mutfağınızdan eksik etmemenizi öneririz. Sağlıklı yaşam anahtarı olarak oldukça önemli rollerde kullanabileceğiniz balkabağını afiyetle tüketmenizi dileriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder