13 Şubat 2019 Çarşamba

dukan Diyeti


Diyet Nedir?


Diyet, temel olarak bir insan veya başka bir organizma tarafından tüketilen yiyeceklerin genel açıdan toplamıdır. Diyetler bir toplumsal tavır olarak bazı yiyecekleri yemek ve yememek arasında bir seçim yapmakla oluşan gruplaşmadır da denebilir. Diyet yapmak kültürel, dinsel, sağlık kaygısı, bağımlılık ve hastalık gibi nedenlerden dolayı yapılıyor olabilir. Fakat günümüzde esas olarak sağlığın ve zindeliğin korunması için diyet yapılıyor.

Şişmanlık hem estetik, hem de sağlık açısından özenilecek bir durum değildir. Genelde orta yaşa yaklaştıkça insanların kilo alma eğilimleri önceki yaşlarına göre artmaktadır. Şişmanlığın nedenlerinden biri kişinin gerekenden fazla enerji alması ve bu enerjiyi bir türlü yakamamasıdır. Kilo vermek isteniyorsa vücudun aldığı kalori miktarını azaltılması ve vücudu ideal kiloya getirdikten sonra o kiloyu da muhafaza etmesine özen gösterilmelidir.

Diyet günümüzde aç kalmak olarak tanımlanmıştır. Fakat bu tamamen yanlış bir algıdır. Gerçek anlamının sağlıklı beslenme olduğu unutulmamalıdır. Sonuç olarak vücudun hareket halinde olabilmesi için günlük olarak bir enerji kullanması gerekir. Bu enerjiyi de gün içinde yenilen besinlerden daha sonraysa vücutta depolanan diğer besin kaynaklarından yani depo haldeki yağ ve karbonhidratlardan kullanır. Diyetin esas olarak uygulanma amacı kişi sağlığının bozulması ve olumsuz sonuçlar doğurması olmalıdır. Örneğin çok kilo alınmışsa, vücut artık hareketini zorlaştırmış ve yavaş yavaş iç organları da yağlandırmışsa bu durumda yapılması doğru bir harekettir. Fakat zevk için ve daha zayıf görünmek için sağlığı bozmak olası bir durum değildir. Eğer kilo kontrolü için veya kilo kaybı içinse bunun için de aç kalmak tamamen yanlış bir uygulamadır. Fakat bir diyetisyen yardımıyla hazırlanan bir diyet programı, gün içinde yapılabilecek yürüyüşlerle ve basit hareketlerle kilo verilmelidir.

Örnek olarak verilebilecek pek çok diyet örneği vardır. Bunların birisi ise Dukan Diyeti’ dir.

Dukan Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?




Fransız bir beslenme uzmanı olan Pierre Dukan tarafından hazırlanmış bir diyettir. Diyetin özü ise protein ağırlıklı bir beslenmedir. Yani karbonhidrat yerine proteini kullanmayı amaçlamıştır. Bu diyette kilo verimi kişinin metabolizma hızına da bağlıdır. Bunu da unutmamak gerekir.

Dukan Diyeti 4 farklı aşamadan oluşuyor. Bu aşamalar:

Atak Aşaması: 68 gram saf protein yenebiliyor, 2 ve 7 gün arası sürüyor, ilk hafta içinde 1-4 kilo arası kilo verilmesi beklenir, günde 1,5 kaşık yulaf kepeği yenebilir, en az altı bardak su içilmelidir ve günde mutlaka 20 dakika egzersiz yapılması gerekir.

Seyir Aşaması: 68 gram saf proteine 32 gram sebze eklenmektedir, her 6 günde 1 kilo verilmesi bekleniyor, günde 2 kaşık yulaf kepeği yenebilir, günde 30 dakika egzersiz yapılması gerekir.

Sağlamlaştırma Aşaması: 68 gram protein, 32 gram sebzeye bu sefer tam tahıllı ekmek, meyve ve peynir çeşitleri ekleniyor, seyir aşamasında kaybedilen her kilo için sağlamlaştırma aşamasına 10 gün ekleniyor, günde 2 kaşık yulaf kepeği yenmesine izin veriliyor, günde 25 dakika egzersiz yapılması gerekiyor.

Dengeleme Aşaması: Artık tüm gıda gruplarından yiyecekler tüketilebiliyor, ömür boyu sürüyor, günde yenen 2 kaşık yulaf yerini 3 kaşık yulaf kepeğine bırakıyor, günde 20 dakika fiziksel aktivite yapılması gerekiyor.

Atak Aşaması:


Dukan diyetinin atak aşaması 2ve 7 gün arası sürüyor. Bu aşamanın amacı ise fazla miktarda proteini kullanarak diyete hızlı bir başlangıç yapmaktır. Bu aşamada 68 gram yüksek proteinli gıda öneriliyor. Bu gıdalar pişirilirken tüm bitkisel ve hayvansal yağların kullanımı yasaktır. Yemeklere hiçbir şekilde tuz eklenmiyor. Önerilen pişirme yöntemleri ise ızgarada ve fırında pişirmektir.

Atak Aşamasında Tüketilebilen Gıdalar:


  • Yağsız dana veya sığır eti (yağ oranı kesinlikle %5’in altında olmalı)
  • Tavuk ve hindi eti (derisi ve kanatların dış kısmı hariç)
  • Sığır ciğeri, dana ciğeri
  • Tüm taze balıklar (yağda bekletilen konserveler hariç)
  • 5 kaşık yulaf kepeği
  • Kabuklu deniz canlıları
  • Yumurta (günde 2 adet)
  • Koyun eti yasak
  • Az yağlı (yağ oranı %2’nin altında olmalı) süt ve süt ürünleri

Yemeklere tat vermek için tuz kullanımı yerine sirke, hardal, baharatlar, bitkiler, az miktarda soya sosu, sarımsak, 4 damlayı geçmemek şartıyla limon suyu, az miktarda şekersiz ketçap ve fruktoz içermeyen tatlandırıcılar kullanılabilir. Atak aşamasında beslenmenin değişmesi yüzünden ve fazla protein nedeniyle sıkça rastlanan kabızlığın önlenmesi için bol miktarda su içilmesi öneriliyor. Yine aynı nedenden dolayı bu ilk aşamada sindirim sisteminin ihtiyaç duyduğu besin lifi için günde 1-2 kaşık yulaf kepeği yenebiliyor. Yulafın sindirim sistemini çalıştırma özelliği bu konuda devreye giriyor.

Dukan diyetinin atak aşamasında 68 farklı protein kaynağı kullanılmalıdır deniliyor fakat bu “68 farklı yemek çeşidi” anlamına gelmiyor. Çünkü listede bulunan 68 gıdanın büyük çoğunluğunu domuz, tavşan, sülün, keklik, bıldırcın, deve kuşu gibi et çeşitleri oluşturuyor. Bu nedenle atak aşamasında her gün tavuk eti yemek zorunda kalabilirsiniz.

Atak Aşaması İçin 1 Günlük Örnek Diyet Listesi


Kahvaltıda,yağsız yoğurt ve yanında 1 adet haşlanmış yumurta
Ara öğün olarak ise piliç ızgara
Yağsız süzme peynir ve yanında kalori değeri çok az olan ızgara göğüs tavuk eti öğle yemeği tercihleri arasında olabilir.
İkinci bir ara öğünde ise yağsız yoğurt içine 1 kaşık yulaf kepeği eklenebilir.

Akşam yemeğinde ise ızgara balık ve 1 adet suda pişirilmiş yumurta ile günü bitirebilirsiniz.

Seyir Aşaması:


Atak döneminden hemen sonra içine girdiğimiz devredir. Bu aşamada artık beslenme programına sebze ekleme vakti gelmiş demektir. Tabii ki de önemli olan nişasta içermeyen sebzelerdir. Bu sebzelere örnek olarak; enginar, kuşkonmaz, fasulye filizi, pancar, brokoli, karnabahar, kabak, biber, turp, şalgam, domates verilebilir.

Bu aşamamın süresi kişinin kaybetmek istediği kilo miktarına göre değişmektedir. Verilecek her kilo için bu süre 6 gün olarak belirlenmiştir. Bu aşamanın özeti ise şu şekildedir:

1 gün atak aşamasındaki gibi sadece proteinle beslenilmeli fakat bunun yanında 2. gün ise listede önerilen sebzeler öğünlere eklenmeli. 1 gün protein, 1 gün sebze ve protein, 1 gün protein, 1 gün sebze ve protein gibi belirtilen gün kadar devam edecektir.

Sağlamlaştırma Aşaması:


Bu kısımda en çok dikkat edilmesi gereken şey o kadar beslenme düzeninin değişmiş olmasına ve kişinin bu düzene alışmasına rağmen biraz dozajı kaçırıp diyetten önceki beslenme hayatına geri dönmemesidir. Bu aşamada meyve+2 dilim tahıllı ekmek ve az miktarda makarna ve tam buğdaylı pirinç yenebilir. Sağlamlaştırma aşamasında, seyir aşamasında verilen her kilo için 10 gün eklenmesi gerekir. Mesela seyir aşamasında 5 kilo verildiyse, sağlamlaştırma aşaması 50 gün sürmelidir.

Sağlamlaştırma aşamasında haftada iki öğün ödül yemeği, yani istediğiniz yiyeceği, yeme hakkınız var. Fakat bu ödül yemeğinin arasında en az bir gün olmalıdır. Yani pazartesi günü 1 dilim pizza yediyseniz çarşamba veya perşembe günü patates kızartması yiyebilirsiniz.

Dengeleme Aşaması:




Tüm aşamalardan sonraki bu en son aşama ömür boyu sürmesi gereken aşamadır. Ve tabii ki bu aşamada belirli kurallar var.

1.kural: Her gün en fazla 3 yemek kaşığı yulaf kepeği tüketebilirsiniz.

         2.kural: Her gün en az 20 dakika yürümelisiniz.

         3.kural: Haftanın 1 günü sadece protein tüketmelisiniz (atak aşamasında izin verilen gıdalar).

Dukan Diyetinin Avantajları


  • Diğer diyet türlerine göre daha hızlı kilo verme olasılığı vardır.
  • Kilo kaybı hızlı olduğu için diyet yapan kişi motivasyon elde edebilir.
  • Kural severler için de belli kuralları olduğu için uygulamakta zorlanma olmayacaktır.
  • İzin verilen gıdaların sınırsız tüketilmesi açlık hissini yok edebilmektedir. 

Dukan Diyetinin Dezavantajları:


  • Bazı kurallardan ötürü bazı kişiler tarafından uygulamada zorluklar çıkabilir.
  • Listede belirtilen besinlerin marketlerde çok zor bulunması.
  • Protein ağırlıklı olduğu için ağız kokusu ve halsizlik problemi ortaya çıkabilir.

Sebze ve meyvelerin kısıtlı olmasından dolayı sindirim sisteminde problemler yaşanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder