Diyet Nedir?
Diyet, temel olarak bir insan veya başka bir organizma tarafından tüketilen
yiyeceklerin genel açıdan toplamıdır. Diyetler bir toplumsal tavır olarak bazı
yiyecekleri yemek ve yememek arasında bir seçim yapmakla oluşan gruplaşmadır da
denebilir. Diyet yapmak kültürel, dinsel, sağlık kaygısı, bağımlılık ve
hastalık gibi nedenlerden dolayı yapılıyor olabilir. Fakat günümüzde esas
olarak sağlığın ve zindeliğin korunması için diyet yapılıyor.
Şişmanlık hem estetik, hem de sağlık açısından özenilecek bir durum
değildir. Genelde orta yaşa yaklaştıkça insanların kilo alma eğilimleri önceki
yaşlarına göre artmaktadır. Şişmanlığın nedenlerinden biri kişinin gerekenden
fazla enerji alması ve bu enerjiyi bir türlü yakamamasıdır. Kilo vermek isteniyorsa
vücudun aldığı kalori miktarını azaltılması ve vücudu ideal kiloya getirdikten
sonra o kiloyu da muhafaza etmesine özen gösterilmelidir.
Diyet günümüzde aç kalmak olarak tanımlanmıştır. Fakat bu tamamen yanlış bir
algıdır. Gerçek anlamının sağlıklı beslenme olduğu unutulmamalıdır. Sonuç
olarak vücudun hareket halinde olabilmesi için günlük olarak bir enerji
kullanması gerekir. Bu enerjiyi de gün içinde yenilen besinlerden daha sonraysa
vücutta depolanan diğer besin kaynaklarından yani depo haldeki yağ ve
karbonhidratlardan kullanır. Diyetin esas olarak uygulanma amacı kişi
sağlığının bozulması ve olumsuz sonuçlar doğurması olmalıdır. Örneğin çok kilo
alınmışsa, vücut artık hareketini zorlaştırmış ve yavaş yavaş iç organları da
yağlandırmışsa bu durumda yapılması doğru bir harekettir. Fakat zevk için ve
daha zayıf görünmek için sağlığı bozmak olası bir durum değildir. Eğer kilo
kontrolü için veya kilo kaybı içinse bunun için de aç kalmak tamamen yanlış bir
uygulamadır. Fakat bir diyetisyen yardımıyla hazırlanan bir diyet programı, gün
içinde yapılabilecek yürüyüşlerle ve basit hareketlerle kilo verilmelidir.
Örnek olarak verilebilecek pek çok diyet örneği vardır. Bunların birisi ise
Dukan Diyeti’ dir.
Dukan Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?
Fransız bir beslenme uzmanı olan Pierre Dukan tarafından hazırlanmış bir
diyettir. Diyetin özü ise protein ağırlıklı bir beslenmedir. Yani karbonhidrat
yerine proteini kullanmayı amaçlamıştır. Bu diyette kilo verimi kişinin
metabolizma hızına da bağlıdır. Bunu da unutmamak gerekir.
Dukan Diyeti 4 farklı aşamadan oluşuyor. Bu aşamalar:
Atak Aşaması: 68 gram saf protein yenebiliyor, 2 ve 7 gün arası
sürüyor, ilk hafta içinde 1-4 kilo arası kilo verilmesi beklenir, günde 1,5
kaşık yulaf kepeği yenebilir, en az altı bardak su içilmelidir ve günde mutlaka
20 dakika egzersiz yapılması gerekir.
Seyir Aşaması: 68 gram saf proteine 32 gram sebze
eklenmektedir, her 6 günde 1 kilo verilmesi bekleniyor, günde 2 kaşık yulaf
kepeği yenebilir, günde 30 dakika egzersiz yapılması gerekir.
Sağlamlaştırma Aşaması: 68 gram protein, 32 gram sebzeye bu
sefer tam tahıllı ekmek, meyve ve peynir çeşitleri ekleniyor, seyir aşamasında
kaybedilen her kilo için sağlamlaştırma aşamasına 10 gün ekleniyor, günde 2
kaşık yulaf kepeği yenmesine izin veriliyor, günde 25 dakika egzersiz yapılması
gerekiyor.
Dengeleme Aşaması: Artık tüm gıda gruplarından yiyecekler
tüketilebiliyor, ömür boyu sürüyor, günde yenen 2 kaşık yulaf yerini 3 kaşık
yulaf kepeğine bırakıyor, günde 20 dakika fiziksel aktivite yapılması
gerekiyor.
Atak Aşaması:
Dukan diyetinin atak aşaması 2ve 7 gün arası sürüyor. Bu aşamanın amacı ise
fazla miktarda proteini kullanarak diyete hızlı bir başlangıç yapmaktır. Bu
aşamada 68 gram yüksek proteinli gıda öneriliyor. Bu gıdalar pişirilirken
tüm bitkisel ve hayvansal yağların kullanımı yasaktır. Yemeklere hiçbir şekilde
tuz eklenmiyor. Önerilen pişirme yöntemleri ise ızgarada ve fırında
pişirmektir.
Atak Aşamasında Tüketilebilen Gıdalar:
- Yağsız dana veya sığır eti (yağ oranı kesinlikle %5’in altında olmalı)
- Tavuk ve hindi eti (derisi ve kanatların dış kısmı hariç)
- Sığır ciğeri, dana ciğeri
- Tüm taze balıklar (yağda bekletilen konserveler hariç)
- 5 kaşık yulaf kepeği
- Kabuklu deniz canlıları
- Yumurta (günde 2 adet)
- Koyun eti yasak
- Az yağlı (yağ oranı %2’nin altında olmalı) süt ve süt ürünleri
Yemeklere tat vermek için tuz kullanımı yerine sirke, hardal, baharatlar,
bitkiler, az miktarda soya sosu, sarımsak, 4 damlayı geçmemek şartıyla limon
suyu, az miktarda şekersiz ketçap ve fruktoz içermeyen tatlandırıcılar
kullanılabilir. Atak aşamasında beslenmenin değişmesi yüzünden ve fazla protein
nedeniyle sıkça rastlanan kabızlığın önlenmesi için bol miktarda su içilmesi
öneriliyor. Yine aynı nedenden dolayı bu ilk aşamada sindirim sisteminin
ihtiyaç duyduğu besin lifi için günde 1-2 kaşık yulaf kepeği yenebiliyor.
Yulafın sindirim sistemini çalıştırma özelliği bu konuda devreye giriyor.
Dukan diyetinin atak aşamasında 68 farklı protein kaynağı kullanılmalıdır
deniliyor fakat bu “68 farklı yemek çeşidi” anlamına gelmiyor. Çünkü listede
bulunan 68 gıdanın büyük çoğunluğunu domuz, tavşan, sülün, keklik, bıldırcın,
deve kuşu gibi et çeşitleri oluşturuyor. Bu nedenle atak aşamasında her gün
tavuk eti yemek zorunda kalabilirsiniz.
Atak Aşaması İçin 1 Günlük Örnek Diyet Listesi
Kahvaltıda,yağsız yoğurt ve yanında 1 adet haşlanmış yumurta
Ara öğün olarak ise piliç ızgara
Yağsız süzme peynir ve yanında kalori değeri çok az olan ızgara göğüs tavuk eti öğle yemeği tercihleri arasında olabilir.
İkinci bir ara öğünde ise yağsız yoğurt içine 1 kaşık yulaf kepeği eklenebilir.
Ara öğün olarak ise piliç ızgara
Yağsız süzme peynir ve yanında kalori değeri çok az olan ızgara göğüs tavuk eti öğle yemeği tercihleri arasında olabilir.
İkinci bir ara öğünde ise yağsız yoğurt içine 1 kaşık yulaf kepeği eklenebilir.
Akşam yemeğinde ise ızgara balık ve 1 adet suda pişirilmiş yumurta ile günü
bitirebilirsiniz.
Seyir Aşaması:
Atak döneminden hemen sonra içine girdiğimiz devredir. Bu aşamada artık
beslenme programına sebze ekleme vakti gelmiş demektir. Tabii ki de önemli olan
nişasta içermeyen sebzelerdir. Bu sebzelere örnek olarak; enginar, kuşkonmaz,
fasulye filizi, pancar, brokoli, karnabahar, kabak, biber, turp, şalgam,
domates verilebilir.
Bu aşamamın süresi kişinin kaybetmek istediği kilo miktarına göre
değişmektedir. Verilecek her kilo için bu süre 6 gün olarak
belirlenmiştir. Bu aşamanın özeti ise şu şekildedir:
1 gün atak aşamasındaki gibi sadece proteinle beslenilmeli fakat bunun
yanında 2. gün ise listede önerilen sebzeler öğünlere eklenmeli. 1 gün protein,
1 gün sebze ve protein, 1 gün protein, 1 gün sebze ve protein gibi belirtilen
gün kadar devam edecektir.
Sağlamlaştırma Aşaması:
Bu kısımda en çok dikkat edilmesi gereken şey o kadar beslenme düzeninin
değişmiş olmasına ve kişinin bu düzene alışmasına rağmen biraz dozajı kaçırıp
diyetten önceki beslenme hayatına geri dönmemesidir. Bu aşamada meyve+2 dilim
tahıllı ekmek ve az miktarda makarna ve tam buğdaylı pirinç yenebilir.
Sağlamlaştırma aşamasında, seyir aşamasında verilen her kilo için 10 gün
eklenmesi gerekir. Mesela seyir aşamasında 5 kilo verildiyse, sağlamlaştırma
aşaması 50 gün sürmelidir.
Sağlamlaştırma aşamasında haftada iki öğün ödül yemeği, yani istediğiniz
yiyeceği, yeme hakkınız var. Fakat bu ödül yemeğinin arasında en az bir gün
olmalıdır. Yani pazartesi günü 1 dilim pizza yediyseniz çarşamba veya perşembe
günü patates kızartması yiyebilirsiniz.
Dengeleme Aşaması:
Tüm aşamalardan sonraki bu en son aşama ömür boyu sürmesi gereken aşamadır.
Ve tabii ki bu aşamada belirli kurallar var.
1.kural: Her gün en fazla 3 yemek kaşığı yulaf kepeği
tüketebilirsiniz.
2.kural: Her gün en az 20 dakika
yürümelisiniz.
3.kural: Haftanın 1 günü
sadece protein tüketmelisiniz (atak aşamasında izin verilen gıdalar).
Dukan Diyetinin Avantajları
- Diğer diyet türlerine göre daha hızlı kilo verme olasılığı vardır.
- Kilo kaybı hızlı olduğu için diyet yapan kişi motivasyon elde edebilir.
- Kural severler için de belli kuralları olduğu için uygulamakta zorlanma olmayacaktır.
- İzin verilen gıdaların sınırsız tüketilmesi açlık hissini yok edebilmektedir.
Dukan Diyetinin Dezavantajları:
- Bazı kurallardan ötürü bazı kişiler tarafından uygulamada zorluklar çıkabilir.
- Listede belirtilen besinlerin marketlerde çok zor bulunması.
- Protein ağırlıklı olduğu için ağız kokusu ve halsizlik problemi ortaya çıkabilir.
Sebze ve meyvelerin kısıtlı olmasından dolayı sindirim
sisteminde problemler yaşanabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder