Yeşil çay solmuş veya okside olmamış yapraklardan üretilirken, beyaz çay ise
daha genç yapraklardan ve tomurcuklardan üretilir. Beyaz çay, tüm çaylar
içerisinde en az işlenmiş, en küçük ve kendinden tatlı bir lezzeti olan ve
yeşil çaya göre daha hafif lezzetli bir çaydır. Hem beyaz ve yeşil
çayın kafein miktarı aynı miktardadır. Polifenol ismi verilen bu kafein türü,
Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından bildirilmiştir. Bu doğal bitki
bileşiklerinin sağlık için sayısız faydaları vardır.
Beyaz çay kanser, ağız sağlığı ve damar bozukluğunu da içeren pek çok
hastalığın gelişme riskini azaltmaktadır. İyi bir sağlık ve sağlıklı
bir cilt koruması için yardımcı olan antioksidanı bol miktarda içermekte ve
yaşlanmayı önleyici özellikleri bulunmaktadır. Ayrıca güneşten gelen
ultraviyole ışığının zararlı etkilerine karşı cildi
korur. Antibakteriyel özellikleri ile beyaz çay, bakterilerden
kaynaklanan çeşitli vücut enfeksiyonlarına karşı koruyucu bir görev alır.
Beyaz çayın geçmişine bakacak olsak, orjinali Çin’e kadar dayanmaktadır.
Geçmişte değişen Çin hanedanları ile birlikte beyaz çay üretimi de değişti. En
modern kullanımı ise 1700’lü yıllarda ortaya çıktı ve kullanılmaya
başlandı. Ve yıllar sonra Çin tarafından beyaz çayın ihracatı da
başladı. Biraz da beyaz çayın faydalarından bahsedelim.
Beyaz Çayın Faydaları Nelerdir?
Beyaz çay tamamen şifa dolu bir üründür. Pek çok hastalık için yararlı
etkileri vardır. Ayrıca hastalıkların önlenmesinde de önemli bir role sahiptir.
Beyaz çayın faydalarını daha ayrıntılı bir biçimde inceleyecek olursak;
1.Yaşlanma Önleyici ve Antioksidan
Cilt de dahil olmak üzere farklı vücut ve organ hasarına neden olan serbest
radikallerin varlıkları vücutta bir alarm durumunun oluşmasına neden
olmaktadır. Bu radikal unsurlar genellikle yaş ilerlemesi ve diğer alakalı
sorunlar ile birlikte hızlandırılmış yaşlanma sürecine girilmesine katkıda
bulunur. Beyaz çayda içerdiği polifenoller ile serbest radikalleri, vücut için
daha az yıkıcı hale getirerek, onları nötralize etmeye yardımcı olur. Bir
çalışmanın sonuçlarına göre beyaz çay, aynı zamanda organların antioksidan
etkisi arttıran bir etki yapmaktadır. Antioksidan özellikleri ile hücreler için
nöro-koruma sağlamaya yardımcı olan beyaz çay özleri bu çalışmanın sonuçlarını
göstermektedir. Sonuç olarak antioksidan özelliği olan beyaz çay da
erken yaşlanma riskini azaltabilmektedir.
2.Sağlıklı ve Genç Bir Cilt
Beyaz çay aynı zamanda sağlıklı ve genç bir cilt sağlamaya yardımcı olur.
Beyaz çay kullanımı antioksidan özellikleri nedeniyle cilt üzerinde hızlı
bir onarım ve cilt hasarlarını engellemeye yardım ettiği için tavsiye edilen
bir üründür. Ayrıca ultraviyole ışık etkilerine karşı cildi korumaya yardımcı
olur. Böylece güneş ışınlarının zararlı etkilerine uzun süre maruz kalan
kişiler için de ekstra bir koruma oluşturacaktır.
3.Kanseri Önleme
Yeşil çayda olduğu gibi, beyaz çay da akciğer kanseri gibi pek çok
kanser çeşidinin önlenmesinde faydalı olabilir. Beyaz çay potansiyel bir kanser
önleyici özelliğe sahip bir nitelik ortaya koymaktadır. Aynı zamanda beyaz
çay özü de apoptoz veya hücre ölümünü düşürebilir ve akciğer kanserinde
yeni hücre büyümesini önlemede yardımcı olur. Ayrıca antimutajenik yani
mutasyonu önleyen özelliklere sahiptir. Beyaz çayın kanser önleyici
özelliklerini onaylamak için daha fazla araştırma yapılmasına gerek
duyulmaktadır.
4.Kalp Düzensizlikleri
Beyaz çay, meyve ve sebze gibi çeşitli gıda ürünleri içerisinde bulunan
flavonoidler, dolaşım bozukluğunu azaltma durumu ile ilişkilidirler.
Flavonoidler kan basıncı azaltmaya da yardımcı olur. Ayrıca endotel fonksiyonu
geliştirmeye yardımcı olur ve düşük yoğunluklu lipoprotein oksidasyonunu
engeller. Yani flavonoidler açısından zengin beyaz çay tüketimi çeşitli kalp
damar hastalıkları riskini azaltabilir. Bu özellikleri sayesinde beyaz çay
tüketimi damar sağlığını güçlendirecek ve kalp düzensizlikleri riskini minimum
seviyelere indirmeye yardımcı olacaktır.
5.Antibakteriyel
Beyaz çay aynı zamanda antibakteriyel yani bakterilerin çoğalmasını ve
yayılmasını engellemeye yönelik çalışmalar yapmaktadır. Hastalıklar ve
tıbbi durumlar genellikle patojenler tarafından meydana gelmekte ve vücudun
normal kapasitesinin altında çalışmasına neden olarak bağışıklık sistemine
saldırmaktadır. Beyaz çayda sahip olduğu antibakteriyel özellikler ile
cildimizi bakteri ve diğer mikroplardan koruyucu özelliklere sahiptir. Bunlar
da el sabunu gibi çeşitli ürünlerin üretilmesinde önemli bir madde olarak
beyaz çayın kullanılması ile yapılır. Beyaz çay tüketimi enfeksiyona neden olan
bakteri ve diğer mikroorganizmalardan vücudu korumaya yardımcı olur. Beyaz çay
tüketimi ile grip ve soğuk algınlığı için rahatlama sağlanabilir.
6.Kilo Alımı
Yoğun programlar ve yanlış gıda seçimi kolayca kilo
almanıza yol açabilir. Kazanılan tüm bu kilolar özellikle fiziksel
egzersiz için zaman bulamayanlar için zor sonuçlar doğurabilir. Belirli bir
diyet yaparak yaşayan bu durumun dışına çıkmaya çalışabilirsiniz. Bu diyetler
yapacağınız içecek seçimleri arasında beyaz çay alımı eğlenceli bir tercih
olmayabilir ancak sağlıklı bir tercih olacağı kesindir. Beyaz çay
tüketimi de adipogenesis yani yağ hücrelerinin oluşum sürecini engeller ve
yaşam döngüsü içinde yağ hücrelerinin yıkımını sağlayarak yağ üretimini kontrol
altına alır. Bu özellik aynı zamanda diğer çay türleri için de teyit edilmiş
sonuçlardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder