18 Şubat 2019 Pazartesi

Beyaz Çayın Faydaları Nelerdir?


Yeşil çay solmuş veya okside olmamış yapraklardan üretilirken, beyaz çay ise daha genç yapraklardan ve tomurcuklardan üretilir. Beyaz çay, tüm çaylar içerisinde en az işlenmiş, en küçük ve kendinden tatlı bir lezzeti olan ve yeşil çaya göre daha hafif lezzetli bir çaydır. Hem beyaz ve yeşil çayın kafein miktarı aynı miktardadır. Polifenol ismi verilen bu kafein türü, Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından bildirilmiştir. Bu doğal bitki bileşiklerinin sağlık için sayısız faydaları vardır.
Beyaz çay kanser, ağız sağlığı ve damar bozukluğunu da içeren pek çok hastalığın gelişme riskini azaltmaktadır. İyi bir sağlık ve sağlıklı bir cilt koruması için yardımcı olan antioksidanı bol miktarda içermekte ve yaşlanmayı önleyici özellikleri bulunmaktadır. Ayrıca güneşten gelen ultraviyole ışığının zararlı etkilerine karşı cildi korur. Antibakteriyel özellikleri ile beyaz çay, bakterilerden kaynaklanan çeşitli vücut enfeksiyonlarına karşı koruyucu bir görev alır.
Beyaz çayın geçmişine bakacak olsak, orjinali Çin’e kadar dayanmaktadır. Geçmişte değişen Çin hanedanları ile birlikte beyaz çay üretimi de değişti. En modern kullanımı ise 1700’lü yıllarda ortaya çıktı ve kullanılmaya başlandı. Ve yıllar sonra Çin tarafından beyaz çayın ihracatı da başladı. Biraz da beyaz çayın faydalarından bahsedelim.

Beyaz Çayın Faydaları Nelerdir?

Beyaz çay tamamen şifa dolu bir üründür. Pek çok hastalık için yararlı etkileri vardır. Ayrıca hastalıkların önlenmesinde de önemli bir role sahiptir. Beyaz çayın faydalarını daha ayrıntılı bir biçimde inceleyecek olursak;

1.Yaşlanma Önleyici ve Antioksidan


Cilt de dahil olmak üzere farklı vücut ve organ hasarına neden olan serbest radikallerin varlıkları vücutta bir alarm durumunun oluşmasına neden olmaktadır. Bu radikal unsurlar genellikle yaş ilerlemesi ve diğer alakalı sorunlar ile birlikte hızlandırılmış yaşlanma sürecine girilmesine katkıda bulunur. Beyaz çayda içerdiği polifenoller ile serbest radikalleri, vücut için daha az yıkıcı hale getirerek, onları nötralize etmeye yardımcı olur. Bir çalışmanın sonuçlarına göre beyaz çay, aynı zamanda organların antioksidan etkisi arttıran bir etki yapmaktadır. Antioksidan özellikleri ile hücreler için nöro-koruma sağlamaya yardımcı olan beyaz çay özleri bu çalışmanın sonuçlarını göstermektedir. Sonuç olarak antioksidan özelliği olan beyaz çay da erken yaşlanma riskini azaltabilmektedir.

2.Sağlıklı ve Genç Bir Cilt


Beyaz çay aynı zamanda sağlıklı ve genç bir cilt sağlamaya yardımcı olur. Beyaz çay kullanımı antioksidan özellikleri nedeniyle cilt üzerinde hızlı bir onarım ve cilt hasarlarını engellemeye yardım ettiği için tavsiye edilen bir üründür. Ayrıca ultraviyole ışık etkilerine karşı cildi korumaya yardımcı olur. Böylece güneş ışınlarının zararlı etkilerine uzun süre maruz kalan kişiler için de ekstra bir koruma oluşturacaktır.

3.Kanseri Önleme


Yeşil çayda olduğu gibi, beyaz çay da akciğer kanseri gibi pek çok kanser çeşidinin önlenmesinde faydalı olabilir. Beyaz çay potansiyel bir kanser önleyici özelliğe sahip bir nitelik ortaya koymaktadır. Aynı zamanda beyaz çay özü de apoptoz veya hücre ölümünü düşürebilir ve akciğer kanserinde yeni hücre büyümesini önlemede yardımcı olur. Ayrıca antimutajenik yani mutasyonu önleyen özelliklere sahiptir. Beyaz çayın kanser önleyici özelliklerini onaylamak için daha fazla araştırma yapılmasına gerek duyulmaktadır.

4.Kalp Düzensizlikleri


Beyaz çay, meyve ve sebze gibi çeşitli gıda ürünleri içerisinde bulunan flavonoidler, dolaşım bozukluğunu azaltma durumu ile ilişkilidirler. Flavonoidler kan basıncı azaltmaya da yardımcı olur. Ayrıca endotel fonksiyonu geliştirmeye yardımcı olur ve düşük yoğunluklu lipoprotein oksidasyonunu engeller. Yani flavonoidler açısından zengin beyaz çay tüketimi çeşitli kalp damar hastalıkları riskini azaltabilir. Bu özellikleri sayesinde beyaz çay tüketimi damar sağlığını güçlendirecek ve kalp düzensizlikleri riskini minimum seviyelere indirmeye yardımcı olacaktır.

5.Antibakteriyel


Beyaz çay aynı zamanda antibakteriyel yani bakterilerin çoğalmasını ve yayılmasını engellemeye yönelik çalışmalar yapmaktadır. Hastalıklar ve tıbbi durumlar genellikle patojenler tarafından meydana gelmekte ve vücudun normal kapasitesinin altında çalışmasına neden olarak bağışıklık sistemine saldırmaktadır. Beyaz çayda sahip olduğu antibakteriyel özellikler ile cildimizi bakteri ve diğer mikroplardan koruyucu özelliklere sahiptir. Bunlar da el sabunu gibi çeşitli ürünlerin üretilmesinde önemli bir madde olarak beyaz çayın kullanılması ile yapılır. Beyaz çay tüketimi enfeksiyona neden olan bakteri ve diğer mikroorganizmalardan vücudu korumaya yardımcı olur. Beyaz çay tüketimi ile grip ve soğuk algınlığı için rahatlama sağlanabilir.

6.Kilo Alımı


Yoğun programlar ve yanlış gıda seçimi kolayca kilo almanıza yol açabilir. Kazanılan tüm bu kilolar özellikle fiziksel egzersiz için zaman bulamayanlar için zor sonuçlar doğurabilir. Belirli bir diyet yaparak yaşayan bu durumun dışına çıkmaya çalışabilirsiniz. Bu diyetler yapacağınız içecek seçimleri arasında beyaz çay alımı eğlenceli bir tercih olmayabilir ancak sağlıklı bir tercih olacağı kesindir. Beyaz çay tüketimi de adipogenesis yani yağ hücrelerinin oluşum sürecini engeller ve yaşam döngüsü içinde yağ hücrelerinin yıkımını sağlayarak yağ üretimini kontrol altına alır. Bu özellik aynı zamanda diğer çay türleri için de teyit edilmiş sonuçlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder