11 Şubat 2019 Pazartesi

Lavanta Çayının Faydaları Nelerdir?


Pek çok bitki bileşikleri bizlere ek sağlık yararları sağlamaktadır. Lavanta çayı ise lezzet ve sahip olduğu mor renk ile duyularınızı memnun etmektedir. Lavanta çayı içmek huzursuzluk, uykusuzluk ve sinirlilik gibi anksiyete ve depresyon belirtilerini yok etmeye yardımcı olmaktadır. Lavanta çayının sakinleştirici etkisi de bağırsaklarda oluşan gazı azaltabilir ve yararları sindirim sistemine kadar uzanır.
Çoğu sağlık ve gıda mağazalarında lavanta çayını torbalar halinde bulabilirsiniz. Ayrıca dökme bölümlerde lavanta bulmak da bir o kadar kolaydır. Lavantayı dışarıdan almak yerine taze çay demlenmesi için ev bahçenizde kolaylıkla lavanta çalısını ekebilirsiniz.
Lavanta (Lavandula) – ballıbabagiller ailesinden olan yaprak dökmeyen bir çalı türü olmaktadır. Yetişmekte olan yer olarak Hindistan ve Akdeniz bölgeleridir. Uzun ve ince yaprakları bulunmaktadır ancak lavanta denilince akıllara mor rengi gelmektedir. Lavantanın 30 tane farklı türü bulunmaktadır. Bu türlerinden sadece birkaçı sağlımız için yararlı olmaktadır. Geri kalan türleri tercih edilmemelidir. Lavanta, çay, yağ ve kozmetik ürünlerin içerisinde bulunarak hayatımızın içinde yer almaktadır.
Lavantanın içerisinde bulunan uçucu yağlar, reçine, tanenler, linalil asetat, valeraldeid, kumarin, limonen, valerik, bütirik asitler sayesinde bizlere birçok yarar sağlamaktadır. Bu sağlamış olduğu yararları lavanta çayı ile kolaylıkla faydalanmaktayız.
Lavanta Çayının Faydaları Nelerdir?
Lavantanın sağlık açısından birçok yararı bulunmaktadır. Düzenli ve sizlere zarar vermeyecek dozlarda kullanmanız ile birlikte yazımızın devamında sizlere verecek olduğumuz bu yararlarından faydalanabilirsiniz. Bunlara ek olarak, lavanta çayının fazla kullanımı bazı yan etkilere neden olabilmektedir. Olası beklenmeyen bir yan etkisi gördüğünüzde doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
Lavanta çayının faydalarından yararlanmak için sadece çayı içmeniz yeterli olmayacaktır. Ayrıca düzenli ve sağlıklı bir beslenme düzeninizin olması gerekmektedir.
1.Anksiyete

Eğer endişeli ya da huzursuz hissediyorsanız, lavanta çayı içmek sinirlerinizi yatıştırmaya yardımcı olacaktır. Böylece daha rahat hissetmeye başlayacaksınız. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’nde yapılmış olan bir araştırmaya göre, lavanta kokusunun bile kişileri rahatlatmaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Dergi 2010 yılının Şubat ayında yayınlanan bir araştırmaya göre “Phytomedicine” lavanta yağının endişe, yorgunluk, sinirlilik, gerginlik, titreme ve uyku sorunlarını ayrıca anksiyete bozukluğu belirtilerini rahatlattığını açıklamıştır. Çalışmada, lavanta anksiyete için reçeteli ilaç ile eşit etkili verdiği söylenmiştir. Araştırmacılar ayrıca lavantanın anksiyete ilaçlarının yapmış olduğu yan etkilerinin herhangi birini göstermediğini belirtmiştir. Ancak, lavanta yağı lavanta çayından daha güçlü etkiler bırakmaktadır ve hiçbir bilimsel çalışmalar anksiyete için lavanta çay içme etkinliği hakkında özel araştırma yapılmamış olsa da benzer etkileri gösterdiği tahmin edilmektedir.
2.Antidepresan Etki

Lavanta çayı depresyonu hafifletebilen başka bir ruh sağlığı koruma gıdasıdır diyebiliriz. Bu konuda yapılan araştırmalar kapsamında kişilere anti-depresan ilaçlar ile birlikte dört hafta boyunca lavanta çayını içmeleri sağlandı. Çalışma katılımcıların Şubat ayında lavanta ve depresyon üzerine yapılan bir çalışmanın sonuçlarını yayınladı. Bu anlamda kimi kişilerde ilaçların kullanımına gerek kalmadan lavanta çayı tüketimi kişileri olumlu yönde etkilemiştir. Lavanta çayını düzenli bir şekilde tüketmek ile birlikte üzüntü, hayal kırıklığı, enerjisizlik ve uyku eksikliği duyguları olan depresyon belirtileri, hafif ve orta şiddette hafiflemeye yardımcı olmaktadır. Ancak yapılan daha fazla araştırma sonucunda ise, tam depresyon tedavisinde lavantanın potansiyel rolünü benimseyerek tüketmek gerektiği anlaşılmıştır. Buna ek olarak, lavanta çayı tüketen kişiler daha konsantre olmaktadır. Ve hiçbir veri aynı etkileri üreten başka bir çay tespit edememiştir. Bu kapsamda uzmanlar, depresyon tedavisinde lavanta çayını kullanmalarını kişilere tavsiye etmektedir.
Ancak böyle bir sağlık sorununuz varsa, bu ve benzeri adımları doktorunuza danışarak atmanız gerekmektedir.
3.Hazımsızlık Tedavisi

Lavanta çayı içmek yapılan araştırmalara göre, can sıkıcı ve rahatsız edici bağırsak gazını rahatlatmaya yardımcı olmaktadır. Lavanta gaz giderici bitki türüdür. Ayrıca sindirim tonik olarak adlandırılmakta ve acıları yok etmektedir. Hazımsızlık ve gaz sonucunda oluşan bağırsak kaslarında meydana gelen spazmı azaltmaktadır. Hazımsızlık ile ilgili sorunlarınızı yok etmek için, yemeklerden sonra düzenli olarak 1 bardak lavanta çayı içmeniz gerekmektedir.
4.Cilt Bakımı

Cilt sağlığımız bizler için önemlidir. Pratik bir çözüm olarak her zaman kolay bir mobil yolu cildinizi lavanta çiçekleri sıvısı ile dolu bir sprey şişesi ile nemlendirebilirsiniz. Cildinizde kuruluk veya tahriş hissi olduğunda, sadece o alana lavanta suyunun bir kısmını sürebilirsiniz. Ama buna ek olarak düzenli olarak lavanta çayı içmek de sizlerde aynı etkiyi gösterecektir. Bu sayede akne ve benzeri cilt sorunlarınızdan kolaylıkla kurtulabilirsiniz.
5.Saç Sağlığı

Eğer saç dökülmesi ya da saç kalitesini ve sağlığını etkileyen diğer herhangi bir durumdan muzdarip iseniz, bir lavanta aromalı şampuan sizlere yardımcı olacaktır. Günümüzdeki kullanmakta olduğumuz şampuanların içerisinde oldukça fazla miktarda kimyasal bulunmaktadır. Bu da saçlarımıza zarar vermektedir.
Bununla birlikte, bu organik kozmetik ürünlerin bazıları oldukça pahalı olabilir. Bunun için en kolay yollardan birisi lavantadır. Lavanta çayı ile birlikte hayal ettiğiniz güçlü saçlara kavuşmanız mümkün olacaktır.
Lavanta Çayını Nasıl Hazırlayabilirsiniz?
Lavantayı yılın her zamanında, kolaylıkla marketlerden veya aktarlardan edinebilirsiniz.
Önceden paketlenmiş lavanta çay poşetleri satın alarak veya bir fincan sıcak su başına, 1 veya 2 çay kaşığı taze veya kurutulmuş lavanta kullanarak demleme işleminizi yapabilirsiniz. İçmeden önce 5 ile 15 dakika arasında çayınızı demlemeye bırakın. Dilerseniz lavanta çayınızın içerisine küçük bir miktar bal ekleyerek lavanta çayınızın lezzetini artırabilirsiniz. Lavanta çayınızı çok demlemeyiniz. Ayrıca ılık bir şekilde tüketmek sizler için daha sağlıklı olacaktır.
Lavanta Çayının Zararları Nelerdir?
Eğer nane ailesindeki alerjenlerden gelenlere duyarlı iseniz, yaygın bir alerjik madde olarak kabul olmasa da, sizde de lavanta olumsuz yan etkileri söz konusu olabilir. Bu yüzden lavantanın çayı bazı kişilerde alerji gibi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Özellikle hamileler, emziren anneler ve küçük çocukların lavanta çayı içmesi önerilmemektedir. Bunlara ek olarak düzenli olarak ilaç kullanan kişilerde de aynı şekilde lavanta çayının tüketimi tavsiye edilmez. Lavanta bitkisini başka otlar ile karıştırmak sizlerde zararlı etkiler gösterebilmektedir. Lavanta çayı katkısız yapılmalı ve gün içerisinde 2-3 defadan fazla tüketilmemesi gerekmektedir.
Genellikle pek yan etkisi bulunmamaktadır. Ancak olası yan etkileri ise genellikle hafiftir ve bunlar arasında baş ağrısı, kabızlık, ciltte oluşan hafif tahrişler ve kızarıklıklardır. Ayrıca çok tüketilmesi iştah artışına neden olduğu için kişilerin kilo almalarını kolaylaştırmaktadır.
Kullanmakta olduğunuz ilaçlar ile birlikte lavanta çayının yan etkilerini öğrenmek için doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder