16 Şubat 2019 Cumartesi

Şalgam Suyu Faydaları


Yemeklerin yanında, acılı, acısız olarak tüketilen şalgam özellikle mangal yemeklerinin yanında içilmektedir. Turpgiller ailesine ait bitki olan şalgam ile yapılan bir Çukurova ürünüdür. Pancarın başka bir türünden yapılır. Şalgam bitkisi ve siyah havucunun birbirlerine karıştırılmasından sonra mayalanma ile meydana gelen şalgamın ana vatanı Adana’dır. Şalgamın patenti ise Tarsus’tadır. Diğer Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’ nde de sık sık tüketilen bir içecek olan şalgam şu anda ülkemizin hemen hemen her yerinde severek içilen bir içecek halini almıştır. Adana’ya özgü içeceklerden biri olan şalgam artık hemen hemen her yemekle tüketilmeye başlanmıştır. Hele bazı insanlar bu içeceği o kadar çok sevmişlerdir ki şalgam suyunu tek başına bile tüketmektedirler.
Şalgam Suyunun Faydaları Nelerdir?
Şalgam suyu acılı ve acısız olmak üzere iki çeşit olarak bilinmektedir. Bunun yanında şalgam suyunun sağlık açısından pek çok faydası da vardır. Pek çok hastalıktan ve rahatsızlıktan vücudumuzu korur.
1. Hastalıklara Karşı Savaşır
Kış soğuklarının başlaması ile çevremizde çeşitli hastalıklara yakalananların artmaya başladığı görülür. Hastalıklardan korunabilmek için bol miktarda C vitamininin alınması gerekir. Şalgam da içerisinde bol miktarda vitamin içerir. İçerdiği bu vitaminler sonucunda da kişilerin bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Bağışıklık sistemi güçlü olan kişiler de kolay kolay hastalığa yakalanmaz. Bu nedenle bazı insanlar tüm kış boyunca hasta olarak dolaşırken bazıları ise daha güçlü vücutlara sahip olarak yaşarlar. Şalgam suyu bu kış hastalıkları ile mücadele etmede çok yararlıdır.
2. Tüm Bağırsak Hastalıklarına İyi Gelir
Bağırsak hastaları pek çok yönden çeşitli şikayetlerde bulunmaktadır. Bağırsak kanserine kadar yol açan çeşitli etmenler vardır. Tüm bunlardan korunmak için tükettiğimiz besinlere dikkat edebiliriz. Bağırsak hastalarının genel olarak ihtiyaç duyduğu vitamin K Vitamini’dir. K Vitamini ve Omega3 yağ asitlerinin en bol olduğu besin ise şalgam suyudur. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda vücudumuz, bağırsakların temizlenmesini sağlamak adına çeşitli maddeler üretir. Bu da şalgamın içerisinde bol miktarda mevcuttur, Bu şekilde bağırsakların temiz olmasını sağlar.
3. Kilo Vermeye Yardımcı Olur
Günümüzün en büyük sıkıntılarından biri olan obezite ve kilo hastalıkları insanları zor durumlara düşürmektedir. Kilo vermek için birçok yöntem deneyen kilolu insanların yardımına şalgam suyu yetişmektedir. Şalgam suyu içen insanlar ayrıca vücudunda bir rahatlama hissederek zihinsel olarak da kilo vermeye odaklanmaktadır. Ancak tuz kısıtlaması bulunan kişiler şalgam suyundan uzak durmalıdır.
4. Akciğerin Temizlenmesini Sağlar
Akciğerlerimiz yaşantımızı sürdürebilmemiz için en önemli olan organlarımızdan biridir. Ancak günlük yaşantımızda bulunduğumuz ortamlardan ve tüketim oranı oldukça yüksek olan tütün mamulleri yüzünden akciğerlerimiz zarar görmektedir. Doğanın bizlere sunmuş olduğu şifalı bitkiler ve meyve sebzeler ile vücudumuzun kaybetmiş olduğu bu saflığı ve doğallığı geri kazandırma şansına sahip olabiliriz. Zengin mineral ve vitaminler sayesinde akciğerleri temizleme özelliği bulunan şalgam suyu, insanlar tarafından sıklıkla tüketilmelidir. Belirli dozlarda tüketilen şalgam suyu akciğerlerin temizlenmesi için vücudumuzda etkili bir rol oynamaktadır.
5. Kemik Ve Diş Gelişimine İyi Gelir
Vücudumuzun iskeletini oluşturan kemiklerimiz gelişimini tamamlamak için dışarıdan alacak olduğumuz potasyum ve kalsiyum içeren besinlere ihtiyaç duymaktadır. Aynı şekilde kemiksi yapıya sahip olan dişlerimiz de gelişimi için potasyum ve kalsiyuma ihtiyaç duymaktadır. Potasyum ve kalsiyum bakımından zengin olan besinlerden biri de şalgam suyudur. Birçok hastalığa deva olan şalgam suyu kemik ve diş gelişimi için vücudumuzun ihtiyacı olan besinleri de içermektedir.
6. Sivilce ve Siyah Noktalara İyi Gelir
Ergenlik döneminden itibaren veya farklı cilt sorunları yüzünden insanların karşısına çıkan sivilce ve siyah noktalar genellikle insanların yüzlerinde ve sırt bölgelerinde kendini göstermektedir. Bu sivilce ve siyah noktalar doğanın bir mucizesi olan şalgam suyu sayesinde kaybolabilmektedir. Düzenli ve belirli miktarda tüketilen şalgam suyu zengin mineral ve vitamin içeriği ile sivilce ve siyah noktalar ile savaşmaktadır.
7. Şeker Hastalığını Önler
Artık küçük yaş gruplarında dahi görülebilen bir hastalık olan şeker hastalığı diğer bir ad ile diyabeti önlemek doğanın bizlere sunmuş olduğu mükemmel bir besin sayesinde önlenebilmektedir. Şeker hastalığı ile savaşma konusunda güçlü bir besin olan şalgam suyu düzenli tüketimlerin sonucunda şeker hastalığına yakalanma riskini ortadan kaldırmaktadır.
8. Anne Sütünü Arttırır
Bildiğiniz üzere yeni doğan bebeklerin, ilk 6 ay anneleri tarafından emzirilerek besin ihtiyaçları karşılanmaktadır. Ancak kimi annelerin bebeklerini doyuracak kadar sütü bulunmamaktadır. Bu durum karşısında da anneler sütünü arttırmaya yardımcı olan besin tüketimine yönelmektedir. Bu besinler arasında şalgam suyu kendini göstermektedir. Sayısız faydalarının arasında anne sütünü arttırdığı da bilimsel araştırmalar tarafından kanıtlanmıştır.
9. Gribi Önler
Her mevsimde görülebilen ancak mevsim geçişlerinde kendini daha iyi hissettiren gribal enfeksiyon ile antibiyotik ilaçların yanı sıra doğada bulunan besinler ile de savaşabiliriz. Gribe yakalanma riskini ortadan kaldıran besinler arasında şalgam suyu da bulunmaktadır.
10. Bağışıklık Sistemi İçin Faydalıdır
Hastalıklara karşı vücudumuzun savunma mekanizması olan bağışıklık sistemimize dışarıdan alacak olduğumuz besinler ile takviyede bulunuruz. Bu besin takviyeleri sayesinde vücudumuzun bağışıklık sistemi güçlenir ve hastalıklara karşı daha dirençli oluruz. Bağışıklık sistemimize faydalı ve destek olan besinler arasında şalgam suyu da bulunmaktadır. Tüketmiş olduğumuz şalgam suyu sayesinde kış aylarında daha sık rastladığımız enfeksiyonlara karşı vücudumuz daha güçlü reaksiyon göstererek bizleri daha dinç tutmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder