Çin çayı, farklı bitkilerin yapraklarının
birleştirilmesi ile oluşturulan bir çaydır. Bu birleştirme Çin mutfağına özel
olarak yapılmakta ve bitkiler ona uygun olarak seçilmektedir. İnanışa göre,
çayın M.Ö. 2737 yılında Çin imparatoru olan Shennong tarafından çevresinde
bulunan otların kaynar suya düşmesi sonucunda keşfedilmiştir. O zamandan
günümüze kadar da gelmiştir.
Çin çayının çeşitleri bulunmaktadır. Çin çayı
toplamda 6 çeşitten oluşmaktadır. Bu kapsamda 6 adet çin çayları şöyle
sıralanmaktadır;
- Yeşil çay
- Siyah çay
- Oolong çayı
- Beyaz çay
- Pu’er tipi çay olmaktadır.
Bu 6 tip çay da kolay bir şekilde hazırlanmaktadır.
Ayrıca içerisinde bizler için oldukça çok yararları barındırmaktadır.
Çayların faydalarından yararlanmanız için, sizlere önerilen dozlarda
tüketmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde bazı zararları ile
karşılaşabilirsiniz.
Çin Çayı
Nasıl Hazırlanır?
Çin çayını düzgün bir şekilde hazırlamak oldukça
kolaydır ama birkaç temel kurala uymak gerekmektedir. Yanlış hazırlanmış ise
dünyanın en korkunç çayını tadabilirsiniz veya iyi yapılmış ise tersine çok
ucuz bir şekilde çok tatmin edici olabilir. Tüm Çin çay poşetleri arkasındaki
özel demleme önerileri ile birlikte gelir, ancak bazı genel kurallar aşağıda
listelenmiştir.
Demlenmiş çayın kalitesini etkileyebilecek yedi
faktör vardır:
- Çayın kalitesi
- Su kalitesi
- Doğru ölçüm
- Doğru demleme sıcaklığı
- Doğru demleme süresi
- Çay yaprağını tamamen genişletmek
- Demlendirme işlemi sonunda yapraktan sıvının ayrılması
Herhangi bir çay yaparken, kaliteli bir su
kullanmanız gerekmektedir. Farklı çaylar için farklı demleme
sıcaklıkları gerektirir. Yanlış demleme sıcaklığı muhtemelen çay
hazırlarken yapılan en yaygın hatadır.
Farklı çaylar farklı demleme süreleri gerektirir.
Siyah çaylar; 4-6 dakika beklemeniz gerekmektedir.
Oolong çaylar; (aynı zamanda Wulong çay olarak da bilinir) önemli ölçüde
değişiklik gösterir ve denemeler üzerinde önerilen demleme yönergelerini
izlemeniz gerekir. Birçok Oolong (wulongs) 3-4 dakikada olurken bazıları
6-8 dakikaya ihtiyacı olmaktadır.
Yeşil çaylar; genellikle 2-3 dakika demlenmektedir.
Beyazlar çaylar; tipik olarak 2 dakika civarında demlenmektedir.
Puerh çaylar; en az 7-8 dakika pişmesi gerekmektedir. 20
dakika demleme sırasında bir tencere ile kapağını kapatın.
Bitkiler; tipik
haliyle 4-6 dakika, en fazla 10 dakika süreyle kaynatılması gerekmektedir.
Son olarak çayı pişirebilmek için uygun zamanda sıvıdan
yaprakları ayırmak gerekir. Çok uzun süre suyun içerisinde kalan çoğu
çay acı dönecek. Bir çay demliği kullanarak bu adımı
kolaylaştırabilirsiniz. Sonrasında yaprakları sudan süzünüz.
Çin
Çayının Faydaları Nelerdir?
Çin çayları içerisinde bulundurdukları sayesinde
bizler için oldukça yararlı olmaktadır. Düzenli kullanımı ile birllikte
yazımızın devamında sizlere verecek olduğumuz yararlarını görebilirsiniz.
Yararları ise şöyle sıralanmaktadır;
1.Kanser
Çin çayının en bilinen yararı şüphesiz ki kanseri
engellemesidir. Çin çayının içerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde
kanser hücrelerinin oluşması durdurulmaktadır. Vücudumuzda bulunan ve özgürce
dolaşan serbest radikaller, kontrolsüz bir şekilde birleşerek kanser
hücrelerini oluşturmaktadır. Çin çayı ise bu birleşmelerinin oluşmasına engel
olmaktadır. Kansere karşı korunmak için gün içerisinde bir bardak Çin çayı
içmenizi öneririz.
2.Sindirim
Sorunları
Çin çayı aynı zamanda sindirim sorunu yaşayan
kişilere de yardımcı olmaktadır. Bu kapsamda, sindirim sisteminizin daha
hızlı ve sağlıklı çalışmasına olanak sağlamaktadır. Çin çayı özellikle
yeşil çay çeşidi iyi bir idrar söktürücü olarak bilinmektedir. İçerisinde
bulunan antioksidan da toksinlerin vücuttan atılmasını
hızlandırmaktadır. Kaslarınızın da gevşemesine yardımcı olmaktadır.
3.Baş
Ağrısı
Baş ağrısı günümüzde en çok karşılaşmakta olduğumuz
sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Stresli bir yaşam, uykusuzluk ve
birçok neden baş ağrılarının oluşmasına neden olmaktadır. Bu anlamda sizlerin
rahatlamasını sağlayacak olan bir seçenek de Çin çayıdır. Çin
çayının içerisinde 300 farklı kimyasal bileşen bulunmaktadır ve bunlarda
baş ağrısını yok etmektedir. Uzmanlar sıklıkla baş ağrısı sorunuyla
karşılaşan kişilerin Çin çayını içmelerini tavsiye etmektedir.
4.Cilt
Sağlığı
Çin çayının bir başka yararı ise, cilt sağlığını
korumaktır. İçerisindekiler sayesinde cilt hücreleri kendini yenilemesini
sağlamaktadır. Özellikle cilt yaralarının daha hızlı iyileşmesini
sağlamaktadır. Daha güzel ve genç bir cilde sahip olmak için Çin çayı
içmenizi tavsiye ederiz.
5.Bağışıklık
Sistemi
Yapılan araştırmalar kapsamında Çin çayının tüketimi
ile birlikte bağışıklık sisteminizin daha kuvvetli olduğu anlaşılmıştır. Çin
çayı sayesinde grip gibi mikrop yoluyla bulaşan hastalıkların oluşması
daha az olmaktadır. Bu ve benzeri mikroplara karşı vücudunuzu korumaktadır.
Günde 1 bardak Çin çayı sizlere bu faydayı sağlayabilir.
6.Böbrek
Çin çayı aynı zamanda böbreklerin daha iyi
çalışmasını sağlamaktadır. Böbreklerin daha iyi ve sağlıklı çalışması ile
birlikte zararlı toksinlerin vücuttan atılımı kolaylaşmaktadır ve bu sayede
daha sağlıklı bir bedene sahip olmaktayız.
Çin
Çayının Zararları Nelerdir?
Çin çayının yazımızın öncesinde sizlere vermiş
olduğumuz yararlarına ek olarak, bazı durumlarda kişilerde bazı yan etkilere
neden olmaktadır. Bu yan etkiler ise, alerjiden kaynaklı, başka bir ilaç ile
etkileşime geçmesi veya çok tüketilmesi gibi durumlarda ortaya çıkmaktadır.
Ancak genel olarak herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Ayrıca Çin çayı
aldığınız zaman son kullanma tarihlerine dikkat etmeniz gerekmektedir.
Herhangi bir zararını görmemek için doktorunuzun
sizlere uygun gördüğü dozlarda kullanmanız gerekmektedir. Kafein Çin
çayının en önemli yan etkileri arasında yer almaktadır. İnsanlar “kahve de
çaydan çok daha fazla kafein vardır” deseler de aslında çok da doğru
değildir. Kafeinin fazla alınması sonucunda vücudunuz bazı reaksiyonlar
göstererek bazı sağlık sorunlarının oluşmasına neden olmaktadır. Çin çayının
içerisinde bulunan kafein miktarını yok etmek istiyorsanız yapmanız
gereken, yaprakları 1 dakikadan fazla kaynamakta olan suyun içerisinde
bulundurmamanız gerekmektedir.
Bazı uzmanlar ise, Çin çayının vücuttaki demir
emilimini hızlandırdığını söylemektedirler. Bu durumda özellikle demir
eksikliği gibi sorunu olan kişilerin Çin çayını içmemeleri
gerekmektedir.
Çin çayı ayrıca bazı ilaçlar ve antibiyotikler ile
beraber kullanıldığında bazı yan etkilere ve sağlık sorunlarına neden
olabilmektedir. Bunun sonucunda baş ağrısı veya çarpıntılar oluşabilir. Kan
inceltici özelliği bulunan ilaçlar ile kullanılmaması gerekmektedir. İlaçlar
ile etkileşimi hakkında daha bilinçli hareket etmek için doktorunuza
danışmanız gerekmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder