Çin çayı, farklı bitkilerin yapraklarının
  birleştirilmesi ile oluşturulan bir çaydır. Bu birleştirme Çin mutfağına özel
  olarak yapılmakta ve bitkiler ona uygun olarak seçilmektedir. İnanışa göre,
  çayın M.Ö. 2737 yılında Çin imparatoru olan Shennong tarafından çevresinde
  bulunan otların kaynar suya düşmesi sonucunda keşfedilmiştir. O zamandan
  günümüze kadar da gelmiştir.
  
Çin çayının çeşitleri bulunmaktadır. Çin çayı
  toplamda 6 çeşitten oluşmaktadır. Bu kapsamda 6 adet çin çayları şöyle
  sıralanmaktadır;
  - Yeşil çay
 - Siyah çay
 - Oolong çayı
 - Beyaz çay
 - Pu’er tipi çay olmaktadır.
 
Bu 6 tip çay da kolay bir şekilde hazırlanmaktadır.
  Ayrıca içerisinde bizler için oldukça çok yararları barındırmaktadır.
  Çayların faydalarından yararlanmanız için, sizlere önerilen dozlarda
  tüketmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde bazı zararları ile
  karşılaşabilirsiniz.
  
Çin Çayı
  Nasıl Hazırlanır?
  
Çin çayını düzgün bir şekilde hazırlamak oldukça
  kolaydır ama birkaç temel kurala uymak gerekmektedir. Yanlış hazırlanmış ise
  dünyanın en korkunç çayını tadabilirsiniz veya iyi yapılmış ise tersine çok
  ucuz bir şekilde çok tatmin edici olabilir. Tüm Çin çay poşetleri arkasındaki
  özel demleme önerileri ile birlikte gelir, ancak bazı genel kurallar aşağıda
  listelenmiştir.
  
Demlenmiş çayın kalitesini etkileyebilecek yedi
  faktör vardır:
  - Çayın kalitesi
 - Su kalitesi
 - Doğru ölçüm
 - Doğru demleme sıcaklığı
 - Doğru demleme süresi
 - Çay yaprağını tamamen genişletmek
 - Demlendirme işlemi sonunda yapraktan sıvının ayrılması
 
Herhangi bir çay yaparken, kaliteli bir su
  kullanmanız gerekmektedir. Farklı çaylar için farklı demleme
  sıcaklıkları gerektirir. Yanlış demleme sıcaklığı muhtemelen çay
  hazırlarken yapılan en yaygın hatadır.
  
Farklı çaylar farklı demleme süreleri gerektirir.
  
Siyah çaylar; 4-6 dakika beklemeniz gerekmektedir.
  
Oolong çaylar; (aynı zamanda Wulong çay olarak da bilinir) önemli ölçüde
  değişiklik gösterir ve denemeler üzerinde önerilen demleme yönergelerini
  izlemeniz gerekir. Birçok Oolong (wulongs) 3-4 dakikada olurken bazıları
  6-8 dakikaya ihtiyacı olmaktadır.
  
Yeşil çaylar; genellikle 2-3 dakika demlenmektedir.
  
Beyazlar çaylar; tipik olarak 2 dakika civarında demlenmektedir.
  
Puerh çaylar; en az 7-8 dakika pişmesi gerekmektedir. 20
  dakika demleme sırasında bir tencere ile kapağını kapatın.
  
Bitkiler; tipik
  haliyle 4-6 dakika, en fazla 10 dakika süreyle kaynatılması gerekmektedir.
  
Son olarak çayı pişirebilmek için uygun zamanda sıvıdan
  yaprakları ayırmak gerekir. Çok uzun süre suyun içerisinde kalan çoğu
  çay acı dönecek. Bir çay demliği kullanarak bu adımı
  kolaylaştırabilirsiniz. Sonrasında yaprakları sudan süzünüz.
  
Çin
  Çayının Faydaları Nelerdir?
  
Çin çayları içerisinde bulundurdukları sayesinde
  bizler için oldukça yararlı olmaktadır. Düzenli kullanımı ile birllikte
  yazımızın devamında sizlere verecek olduğumuz yararlarını görebilirsiniz.
  Yararları ise şöyle sıralanmaktadır;
  
1.Kanser
  
Çin çayının en bilinen yararı şüphesiz ki kanseri
  engellemesidir. Çin çayının içerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde
  kanser hücrelerinin oluşması durdurulmaktadır. Vücudumuzda bulunan ve özgürce
  dolaşan serbest radikaller, kontrolsüz bir şekilde birleşerek kanser
  hücrelerini oluşturmaktadır. Çin çayı ise bu birleşmelerinin oluşmasına engel
  olmaktadır. Kansere karşı korunmak için gün içerisinde bir bardak Çin çayı
  içmenizi öneririz.
  
2.Sindirim
  Sorunları
  
Çin çayı aynı zamanda sindirim sorunu yaşayan
  kişilere de yardımcı olmaktadır. Bu kapsamda, sindirim sisteminizin daha
  hızlı ve sağlıklı çalışmasına olanak sağlamaktadır. Çin çayı özellikle
  yeşil çay çeşidi iyi bir idrar söktürücü olarak bilinmektedir. İçerisinde
  bulunan antioksidan da toksinlerin vücuttan atılmasını
  hızlandırmaktadır. Kaslarınızın da gevşemesine yardımcı olmaktadır.
  
3.Baş
  Ağrısı
  
Baş ağrısı günümüzde en çok karşılaşmakta olduğumuz
  sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Stresli bir yaşam, uykusuzluk ve
  birçok neden baş ağrılarının oluşmasına neden olmaktadır. Bu anlamda sizlerin
  rahatlamasını sağlayacak olan bir seçenek de Çin çayıdır. Çin
  çayının içerisinde 300 farklı kimyasal bileşen bulunmaktadır ve bunlarda
  baş ağrısını yok etmektedir. Uzmanlar sıklıkla baş ağrısı sorunuyla
  karşılaşan kişilerin Çin çayını içmelerini tavsiye etmektedir.
  
4.Cilt
  Sağlığı
  
Çin çayının bir başka yararı ise, cilt sağlığını
  korumaktır. İçerisindekiler sayesinde cilt hücreleri kendini yenilemesini
  sağlamaktadır. Özellikle cilt yaralarının daha hızlı iyileşmesini
  sağlamaktadır. Daha güzel ve genç bir cilde sahip olmak için Çin çayı
  içmenizi tavsiye ederiz.
  
5.Bağışıklık
  Sistemi
  
Yapılan araştırmalar kapsamında Çin çayının tüketimi
  ile birlikte bağışıklık sisteminizin daha kuvvetli olduğu anlaşılmıştır. Çin
  çayı sayesinde grip gibi mikrop yoluyla bulaşan hastalıkların oluşması
  daha az olmaktadır. Bu ve benzeri mikroplara karşı vücudunuzu korumaktadır.
  Günde 1 bardak Çin çayı sizlere bu faydayı sağlayabilir.
  
6.Böbrek
  
Çin çayı aynı zamanda böbreklerin daha iyi
  çalışmasını sağlamaktadır. Böbreklerin daha iyi ve sağlıklı çalışması ile
  birlikte zararlı toksinlerin vücuttan atılımı kolaylaşmaktadır ve bu sayede
  daha sağlıklı bir bedene sahip olmaktayız.
  
Çin
  Çayının Zararları Nelerdir?
  
Çin çayının yazımızın öncesinde sizlere vermiş
  olduğumuz yararlarına ek olarak, bazı durumlarda kişilerde bazı yan etkilere
  neden olmaktadır. Bu yan etkiler ise, alerjiden kaynaklı, başka bir ilaç ile
  etkileşime geçmesi veya çok tüketilmesi gibi durumlarda ortaya çıkmaktadır.
  Ancak genel olarak herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Ayrıca Çin çayı
  aldığınız zaman son kullanma tarihlerine dikkat etmeniz gerekmektedir.
  
Herhangi bir zararını görmemek için doktorunuzun
  sizlere uygun gördüğü dozlarda kullanmanız gerekmektedir. Kafein Çin
  çayının en önemli yan etkileri arasında yer almaktadır. İnsanlar “kahve de
  çaydan çok daha fazla kafein vardır” deseler de aslında çok da doğru
  değildir. Kafeinin fazla alınması sonucunda vücudunuz bazı reaksiyonlar
  göstererek bazı sağlık sorunlarının oluşmasına neden olmaktadır. Çin çayının
  içerisinde bulunan kafein miktarını yok etmek istiyorsanız yapmanız
  gereken, yaprakları 1 dakikadan fazla kaynamakta olan suyun içerisinde
  bulundurmamanız gerekmektedir.
  
Bazı uzmanlar ise, Çin çayının vücuttaki demir
  emilimini hızlandırdığını söylemektedirler. Bu durumda özellikle demir
  eksikliği gibi sorunu olan kişilerin Çin çayını içmemeleri
  gerekmektedir.
  
Çin çayı ayrıca bazı ilaçlar ve antibiyotikler ile
  beraber kullanıldığında bazı yan etkilere ve sağlık sorunlarına neden
  olabilmektedir. Bunun sonucunda baş ağrısı veya çarpıntılar oluşabilir. Kan
  inceltici özelliği bulunan ilaçlar ile kullanılmaması gerekmektedir. İlaçlar
  ile etkileşimi hakkında daha bilinçli hareket etmek için doktorunuza
  danışmanız gerekmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder