Pirinçli
Tavuk Sarma Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı pilavlık pirinç
- 4 parça tavuk göğüs eti
- 2 su bardağı su
- Yarım soğan
- 40 gram kadar kaju fıstığı
- 2 yemek kaşığı ince doğranmış taze fesleğen
- Yarım çay kaşığı zerdeçal
- Yarım çay kaşığı taze rendelenmiş muskat
- Taze çekilmiş karabiber
- Tuz
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım tatlı kaşığı tereyağı
Hazırlanışı:
Tavuğun göğüs etlerini kesme tahtasının üzerinde çarşaf
gibi olacak şekilde kesin. Daha sonra et döveceğiyle etleri ince hale getirin.
Üzerine tuz ve karabiber ekin. Pirinçleri daha önceden ılık su içinde bekletin
bu sayede pirinçteki fazla nişastadan kurtulmuş olursunuz. Bir tava içerisinde
zeytinyağı ve tereyağını kızdırın üzerine yemeklik, küp şeklinde doğranmış
soğanları ve kaju fıstığını ekleyin. Kavurmaya başlayın ve kavurma işlemi
bitince fesleğen dışındaki tüm baharatları, tuz ve suyu ekleyin. Kapağını
kapatıp pirinçler suyunu çekene kadar pişirin. Pilav suyu çekince fesleğeni de
bekleyin. Kapağını kapatıp dinlenmeye bırakın. İnceltilmiş haldeki tavuk
etlerinin içine pişen pilavı ekleyip alüminyum folyo ile sıkıca sarın. Sarılan
tavukların uçlarını kapatıp fırın tepsisine dizin. Daha sonra dizilmiş tavukların
yarı boyuna gelecek kadar sıcak su ilave edip 200 derecelik fırında 30 dakika
kadar pişirin. Fırından çıktıktan sonra az miktardaki tereyağıyla tavada
kızartın. Dilimleyerek sıcak servis edin.
Bulgurlu
Semizotu Tarifi
Malzemeler:
- 3 yemek kaşığı pilavlık bulgur
- 1 demet semizotu
- 1 soğan
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 çay bardağı sıcak su
- Tuz
- Kırmızı pul biber
Üzeri için;
- Sarımsak
- Light yoğurt
- Kırmızı pul biber
Hazırlanışı:
Bulguru bol suyla yıkayın ve suyunu süzün. Daha sonra
soğanı küp şeklinde ve küçük olacak şekilde doğrayın. Geniş bir tavanın içine
zeytinyağını dökün ve soğanları üzerine ilave edin. Soğanlar pembeleşinceye
kadar kavurun. Üzerine salçayı ekleyip tekrar kavurmaya devam edin. Yıkanmış ve
kökleri temizlenmiş semizotunu çok büyük olmayan parçalara ayırıp soğanların
yanına ekleyin. Sıcak su ilave edip orta ateşte kaynamak üzere bırakın. Bulguru
ekleyin ve kapağı kapalı şekilde kısık ateşte bulgur yumuşayıncaya kadar
pişirin. Üzerine baharatları ekleyip 5-10 dakika arası dinlenmeye bırakın.
Servis tabağına aldıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurdu ekleyip servis yapın.
Yulaflı ve
Peynirli Omlet
Malzemeler:
- 3 adet yumurta
- 1 çay bardağı yulaf kepeği
- 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir
- Tuz
- 1 yemek kaşığı tereyağı
Hazırlanışı:
Kaseye yulaf kepeğini ekleyip üzerine yumurtaları
kırın. Yumurta ve kepek birbirine karışana kadar iyice çırpın. Beyaz peyniri
bir çatal yardımıyla ezip kaseye ekleyin. Üzerine tuz döktükten sonra tekrar
çırpın. Tavada tereyağını eritip yumurta kepek karışımını üzerine ekleyin. Alt
ve üst tarafı piştikten sonra servise hazır hale getirebilirsiniz.
Chia Puding
Tarifi
Malzemeler:
- 1 çorba kaşığı chia tohumu
- 1,5 çay bardağı soya sütü
- 1 tane çilek
- Böğürtlen
- 1 çay kaşığı pekmez
- 1 tane ceviz
- Toz tarçın
Hazırlanışı:
Chia tohumları ve soya sütünü güzelce karıştırın. 20
dakika buzdolabında soğutun daha sonra içerisine pekmez ekleyin ve karıştırın.
Üzerine böğürtlen, çilek, ceviz ve toz tarçın ilave edip sunuma hazır hale
getirebilirsiniz.
Kırmızı
Lahana ve Yeşil Elmalı Detoks Salatası
Malzemeler:
- 3 yemek kaşığı elma sirkesi
- 1 çay kaşığı toz zencefil
- 1 tatlı kaşığı hardal
- 1 tatlı kaşığı bal
- 2 diş ince ince doğranmış sarımsak
- 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
- 1 su bardağı ince kıyılmış kırmızı lahana
- 1 su bardağı ince kıyılmış beyaz lahana
- 1 su bardağı inci dilimlenmiş yeşil ekşi elma
- 2 tatlı kaşığı limon suyu
- 1 kahve fincanı sıcak suda bekletilmiş kuru üzüm
Hazırlanışı:
Sirke, zencefil, hardal, bal ve sarımsağı küçük bir
kasede karıştırın. Zeytinyağı, karabiber ve tuzu da ayrı bir kasede karıştırın.
Salata kasesi içinde lahanaları karıştırın. Elma dilimlerini limon suyuna
batırıp daha sonra bunları da salata kasesine ekleyin. Bütün malzemeleri
karıştırıp kuru üzümle servis edin.
Greyfurt ve
Avokado Salatası
Malzemeler:
- 1⁄2 çay bardağı portakal suyu
- 1⁄2 çay bardağı sızma zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- 2 yemek kaşığı bal
- 1 soyulmuş ve dilimlenmiş avokado
- 1 soyulmuş ve dilimlenmiş greyfurt
- 1 soyulmuş ve dilimlenmiş portakal
- 1⁄2 doğranmış kırmızıbiber
- 4 kıyılmış yeşil soğan
- 1 doğranmış marul
Hazırlanışı:
Portakal, limon suyu, zeytinyağı ve balı krema
kıvamına gelene kadar mikserle çırpın. Yeşillikler hariç diğer malzemeleri
salata kasesinin en altına yerleştirin üzerine yeşillikleri ekleyip daha sonra
da hazırlamış olduğunuz sosu ekleyin.
Fırında
Kabak Mücver
Malzemeler:
- 2-3 adet orta boy kabak
- 2 adet yumurta
- 2 kaşık un
- Kaşar peyniri
- Bir tutam dereotu
- 2 adet taze soğan
- Tuz
- Karabiber
- Kırmızı toz biber
- Nane
Hazırlanışı:
Kabakların kabuklarını soyup rendeleyin. Üzerine tuz
ekleyip kabakların sularının gitmesi için kabakları ovun. Daha sonra sularını
sıkarak başka bir kaba ekleyin. Üzerine yumurta, un, ince kıyılmış taze soğan,
dereotu ve kaşar peyniri ekleyin. Üzerine baharatları da ekleyip iyice yoğurun.
Yağlı kağıt serilmiş tepsi üzerine yemek kaşığı yardımıyla aralıklı olarak
dizin. Önceden ısıtılmış olan 200 derece fırında 30 dakika kadar pişirin ve
yoğurtla servis edin.
Pekmezli
Detoks
Malzemeler:
- 1 su bardağı az yağlı süt
- 1 tatlı kaşığı pekmez
- Yarım muz
- 1 yemek kaşığı yulaf kepeği
Hazırlanışı:
Süt, muz, pekmez ve yulaf kepeğini mutfak robotundan
geçirin, iyice karıştırın. Bardaklara paylaştırıp servis yapın.
Ballı ve
Tarçınlı Kepekli Kurabiye
Malzemeler:
- 1 su bardağı ayçiçeği yağı
- Yarım su bardağı esmer toz şeker
- 1 paket vanilya
- 1 yumurta
- 2 yemek kaşığı bal
- 5 su bardağı kepekli un
- Tarçın
Hazırlanışı:
Şeker ve yağı derin bir kapta 15 dakika karıştırın.
Diğer malzemeleri de üzerine ekleyip güzelce yoğurun. Ceviz büyüklüğünde
parçalar koparıp bu parçaları avcunuzun içinde beze haline getirin. Yağlı kağıt
serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15
dakika pişirin. Fırından alıp soğuduktan sonra servis yapın.
Sebzeli
Bulgur Salatası
Malzemeler:
- 1 su bardağı ince bulgur
- 200 gr karnabahar
- 200 gr brokoli
- 2 tane küp küp doğranmış kırmızı biber
- 1 tane küp küp doğranmış sarı biber
Sos için;
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 4 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- Tuz
- Karabiber
- Kimyon
Hazırlanışı:
Bol suyla yıkanmış ve suyu süzülmüş bulgurları geniş bir kase içine alıp
üzerine tuz ve sıcak su ekleyin. Üzerine kapak kapatıp 20 dakika kadar bulgurun
şişmesini bekleyin. Sebzeleri buharda haşlayın. Küçük parçalara ayırıp zeytinyağı
ile soteleyin. Bulgura karabiber, kimyon, limon suyu ve sebzeleri ekleyip
harmanladıktan sonra servise hazır hale getirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder