23 Şubat 2019 Cumartesi

PAPATYA ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?


Papatya çayı yüzyıllar öncesinden beri Eski Mısır, Roma İmparatorluğu ve Yunan uygarlıklarında sıklıkla kullanılmaktaydı. Kullanım amacı ise çeşitli lezzetlere sahip olması ve sayısız sağlık geliştirici imkanları barındırmasıydı.
Papatya çayı, papatya çiçeğinden gelme bir çay türüdür. Papatya çiçekleri toplanıp taze veya kuru olarak çay elde edilmek üzere kullanılırlardı. İçerisinde çeşitli antimikrobik ve sağlık sorunlarına iyileştirici etkiler sunan bileşikler yer almaktadır. Papatyanın bir diğer kullanım sektörü ise kozmetiktir. Kozmetik ve makyaj malzemelerin yapımı sırasında papatya içeriğine yer verilmektedir. Bunun sebebi ise tamamen sağlıklı olması ve cilt için herhangi bir yan etkisinin olmaması ve dahası da oldukça yararlı olmasıdır.
Güçlü bir aromaya sahip olan papatya çayının sağlıksal açıdan da oldukça etkili özellikleri vardır. Bunlardan bir kısmı mide düzensizliklerini düzenleme, sinirleri sakinleştirici, kas ağrılarını dindirici, uyku problemlerini iyileştirici, kanser ile savaşan, cilt sağlığını geliştiren, yara ve yanıkların tedavisinde kullanılan, egzama gibi cilt problemlerine yardımcı, mide kramplarını hafifleten ve soğuk algınlığına iyi gelen sağlıklı etkileri mevcuttur. Bu ve daha fazlası olan sağlıksal etkilerinden faydalanmak için papatya çayının tüketimi sıklıkla tavsiye edilmektedir. Şimdi de saymış olduğumuz bu faydalardan çok daha ayrıntılı bir şekilde bahsedeceğiz.
1.Sinir
Günlük işler ve stresli bir iş hayatına sahip olan insanlar sürekli sinir, endişe ve üzüntü duyguları ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu da genelde insanları depresyona sürükleyen duygulardır. Sinir hastalıkları tedavisinde kullanılan ilaçlar pahalı olduğu gibi çeşitli yan etkiler ile vücuda zarar vermektedir. Bu yüzden genellikle insanlar pahalı olmamasından, doğal ve güvenli olmasından dolayı naturel yöntemlere yönelmektedirler. Sinirle başa çıkma ve duygusal sağlığınız için doğal yöntemleri kullanmanız oldukça tavsiye edilen bir yöntemdir.
Geleneksel tedaviciler sinir hastalıklarından kurtulmak ve duygusal sağlığınıza kavuşmak için sizlere papatya çayını önermektedirler. Uzun sürede stres azaltıcı ve sinir rahatlatıcısı olarak oldukça etkilidir. Ayrıca bu etkilerin sonucu olarak depresyon etkilerini de azaltmaktadır. Sinir ve stres ile sürekli baş etmek zorunda kalıyorsanız, hemen bir bardak papatya çayı alın ve içmeye başlayın. Etkilerini çok kısa sürede fark edeceksiniz.
2.Soğuk Algınlığı
Soğuk algınlığı ve grip gibi kış hastalıklarının tedavisinde gönül rahatlığı ile papatya çayına başvurabilirsiniz. Papatya çayının bir diğer iyiliği de bağışıklık sisteminizi güçlendirmesidir. Böylece yapılan araştırmalara göre papatya çayı içerek hem doğal ve sağlıklı yoldan bağışıklık sisteminizi güçlendirmiş olacak, hem de yaygın olan soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklardan korunmuş olacaksınız.
3.Cilt ve Saç Derisi
Papatya çayının tropikal kullanımı saç derisi ve cilt için faydalı etkiler sağlayabilir. Ayrıca cildinizde meydana gelebilecek böcek sokması, su çiçeği, yaralar, yanıklar, çürükler, güneş yanığı, deri döküntüleri, kaşıntılı ve iltihaplı cilde faydalar sağlayarak bu etkileri ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Ülser gelişimini durdurmak için oldukça popüler bir çözümdür. Bu bitki egzama, sedef, akne, pişik ve diğer tahrişlerin rahatsız edici özelliklerinin hafifletilmesinde etkilidir.
Papatya çayının deri lezyonlarının kaşıntı, ağrı ve iltihap giderici etkilerinin, tedavi yöntemi olarak kullanılan steroid tedavisinden çok daha etkili olduğu bilinmektedir. Papatya çayı oluşan bu lezyonların iyileşmesini hızlandırmaktadır. Hem de steroid tedavisine gerek kalmadığı için oluşabilecek yan etkilerinde önüne geçilmiş olur. Şampuanınıza papatya özü ekleyerek var ise vücudunuzdaki şişlik ve kabarıklıkların geçmesini sağlayabilir ve papatya çayının yatıştırıcı etkisinden faydalanabilirsiniz.
4.Sağlık Açısından Faydaları
Papatya çayının kasları rahatlatıcı bir özelliği vardır. İçerisinde yer alan bileşikler vücudunuzdaki glycine miktarını arttırarak krampların etkisini azaltır. Yalnız fazla miktarda papatya çayı tüketimi mide bulantısına sebep olabilir. Normal miktarlarda alımı ise kas ağrılarını dindirecektir.
Ayrıca anti-bakteriyel özelliğinden dolayı hastalıklardan korur. Bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden dolayı soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların hızlı bir şekilde iyileştirilmesini sağlar.
Ayrıca midenizde gaz oluşumunu engeller. Böylece rahatsız etkilerden korunmuş olursunuz. Ek olarak mide yanması ve rahatsız edici bağırsak sendromlarından kurtulmada da yardımcı olur.
Migren tedavisinde oldukça etkili özellikleri de bulunmaktadır. Başınızda migren belirtileri başladığında hemen bir bardak papatya çayı için. Baş ağrısı sırasında oluşan rahatsız durumun önüne geçmede birebir etkilidir.
Papatya çayının bir diğer faydası da göz çevresinde oluşan siyah noktalar ve göz fıtığıdır. Basit bir kullanım olarak marketlerden almış olduğunuz poşet çaylardan bir tanesini alınız. Almış olduğunuz poşet çayı 5 dakika boyunca sıcak suda bekletiniz. Daha sonra sudan çıkarınız ve oda sıcaklığında kurumasını sağlayınız. Hemen ardından gözünüzün üzerine koyunuz ve bastırınız. Böylece göz fıtığında ve göz çevresinde oluşan siyah noktalarda azalma meydana gelecektir.
Uyku düzeninizi sağlayabilmek için papatya çayı tüketmeniz gerekir. Çünkü papatya çayının sinirleri rahatlatan bir etkisi bulunmaktadır. Bu sayede rahatlayan sinirler, daha iyi bir uyku almanızı ve yeni güne dinç olarak başlamanızı sağlayacaktır.
Son olarak papatya çayının diğer faydası da hemoroidi indirgeyerek minimum düzeylere çeker ve kanser hücreleri ile savaşarak, kansere sebep olan serbest radikallerin zararlı etkilerinden insan vücudunu korur.
Papatya çayını market, aktar ve sağlık ürünleri satan yerlerden kolayca temin edebilirsiniz. Saklama koşulları ise serin, kuru ve nemsiz bir ortam olması gerekmektedir. Bu şartlar sağlandığı sürece sağlıklı bir şekilde papatya çayınızı tüketebilirsiniz.
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz durumları özetleyecek olursak. Papatya çayının faydaları uyku düzensizliğini ayarlama, kas ağrılarını dindirme, migren tedavisinde kullanma, saç ve cilt hastalıklarına olan yararlı etkileri, soğuk algınlığı, sinir ve stresi önlemesi ve daha birçok faydasını saydık. Ayrıca bu faydaların hangi durumlarda nasıl gerçekleştiğine dair ayrıntılı bilgiler verdik. Şimdi de papatya çayının fazla tüketilmesi durumunda oluşabilecek yan etkilerden bahsedeceğiz.
Fazla Papatya Çayı Tüketmenin Bir Zararı Var Mıdır?
Papatya çayının bilinen pek bir yan etkisi yoktur. Genel ve ortalama metabolizma tiplerine göre yapılan deneylerde herhangi bir yan etkiye rastlanmamıştır. Ancak tüm bitkilerde olduğu gibi papatya çayında da anahtar durum aşırı tüketimlerden kaçınmaktır. Aşırı tüketimlerde istenmeyen yan etkiler meydana gelebilmektedir. Oluşabilecek potansiyel yan etkilerden biri de uyuşukluktur. Bu durum için özellikle araba sürenlerin ve makine operatörlerinin kaçınması gerekmektedir. Çeşitli kazalara sebebiyet verebilir.
Ayrıca papatya çayının fazla tüketimi bazı insanlarda deri reaksiyonları ve kusmaya sebep olabilir. Polen alerjisi ya da saman nezlesi olan kişilerde çeşitli sıkıntılar meydana gelebilir. Bu gibi alerjik durumlardan kaçınmak için derhal kullanımı bırakınız ve doktorunuza danışınız.
Papatyanın içerisinde kürtaj uyarıcı bir madde yer almaktadır. Bu yüzden hamile bayanlarda düşük riskini arttırabileceği için kullanımı pek tavsiye edilmez. Yakın süre içerisinde ameliyat olacak kişilerin en az 2 hafta öncesinden papatya çayının tüketimini bırakmaları gerekir. Çünkü içerisinde yer alan bileşikler ameliyat esnasında vücuda karışarak zararlı etkiler verebilir.
Saymış olduğumuz bu etkiler düzenli olarak oluşmazlar. Bu yan etkiler ancak fazla tüketim durumlarında meydana gelirler. Böylece papatya çayının faydalarından ve fazla tüketilmesi gibi durumlarda oluşabilecek yan etkilerden bahsetmiş olduk. Şimdi de son olarak papatya çayına ait bir besin değerleri tablosunu siz değerli okurlarımız ile paylaşıp yazımızı sonlandıracağız.
Papatya Çayı Besin Değerleri
Temel Besin Değerleri                 Ölçü                1 KG
  • Su                                                        g                    997
  • Kalori                                                kcal                 10
  • Enerji                                                 kj                   40
  • Protein                                                g                   0
  • Toplam Yağ                                        g                   0
  • Kül                                                       g                    0
  • Karbonhidrat                                     g                   2
  • Diyet Posası                                       g                    0
Şekerler                                               g                   0

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder