Peki nedir bu PALEO? Çok da eğlenceli bir kelime,
adını Paleolitik Çağ’dan, yani avcı ve toplayıcı atalarımızdan alıyor. Bu demek
oluyor ki, o dönemin insanlarının yemesi olanaklı olan yiyecekler yemek,
işlenmiş her türlü market ürünü ve hazır-doğal olmayan gıdadan uzak durmak. Ne
kadar güzel ve mantıklı aslında ama bir o kadar da zor sanki böyle bir
yüzyılda.
Mesela neler bunlar; taze meyve ve sebzeler, balık ve
deniz ürünleri, yumurta, yemişler ve artı yağ olarak; zeytin, ceviz, hindistan
cevizi, avokado yağları...
Yenmeyecekler listesi ise; baklagiller, süt ürünleri,
patates, işlenmiş her türlü gıdalar, şarküteri, tuz, ayçiçeği yağı ve tabi ki
şeker.
Paleo Tavuk çorbası
Malzemeler:
Öncelikle tarif için en iyisi önceden hazırlanmış
tavuk suyu kullanmak, bunun için soğan ve baharatlarla çeşnilendirilerek
haşlanmış tavuğun suyu gerekli, yoksa normal su da kullanabilirsiniz. Ama tavuk
çorbasının paşası tavuk suyudur.
- 2 adet tavuk göğüs eti, minik minik doğranmış
- 3 adet rendelenmiş domates
- 1 adet doğranmış soğan
- 2 adet doğranmış jalapeno – acı biber
- 2 adet doğranmış havuç
- Bir avuç doğranmış maydanoz
- 4 baş ezilmiş sarımsak
- 2 çorba kaşığı domates püresi
- 1 çorba kaşığı toz acı biber
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- Tuz ve karabiber
- Zeytinyağı
- Su
Yapılışı
Yaklaşık 1-1.5 litre tavuk suyuna soğan, sarımsak,
jalapeno, tuz ve karabiberi koyarak biraz ısıtıyoruz. Sonra kalan tüm
malzemeleri de katarak kapağı kapalı şekilde 1.5 saat kaynatıyoruz, bu esnada
su size kalmış çünkü bazıları çorbayı daha katı veya daha sıvı kıvamda sever,
sizin zevkinize göre göz kararı ekleyin. Tavuklar tamamen yumuşayıp dağılmaya
başladığında pişmiştir. Bu çorbayı taneli sevdiğimden blendır yapmıyorum, minik
minik doğrayınca sebzeleri, pişince hafif dağılıyor zaten. Dilerseniz tahta bir
kaşıkla iyice ezebilirsiniz parçaları da.
Çorbamız hazır, hem acı hem sağlıklı, üzerine avokado
dilimi ile servis ediliyor paleo dünyasında, deneyin bence, afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder