27 Şubat 2019 Çarşamba

Lahana Çorbası


Malzemeler
Lahana çorbası yapılırken kullanılacak malzemeler şunlardır:
  •  1 orta veya 2 küçük soğan
  •  Orta boy beyaz lahana
  •  2 çorba kaşığı kalın bulgur
  •  2 çorba kaşığı yeşil mercimek
  • 1 orta boy havuç
  • İsteğe göre 4 yemek kaşığı sıvı yağ veya zeytin yağı
  • ½ çorba kaşığı biber veya domates salçası
  • Tuz ve karabiber
  • İsteğe bağlı dere otu
Hazırlanışı
  1. Öncelikle lahanayı kök kısmını çıkartarak temizleyin. İyice yıkayın.
  2. Soğanları ince ince yemeklik olarak doğrayın.
  3. Derin bir tencereye konulan yağ ile birlikte soğanları pembeleşinceye dek kavurun.
  4. Soğanları kavurduktan sonra seçtiğiniz domatesi veya biber salçasını da tencereye ekleyin.
  5. Salçayı ve soğanları birlikte soteledikten sonra 5 su bardağı su ekleyin. (İsteğe göre tavuk suyu da eklenebilir.) Su sıcak da eklenebilir.
  6. Su eklendikten sonra tenceredekileri iyice karıştırın. Tenceredeki su kaynarken bir yandan havuç rendeleyin.
  7. Kalın bulgur ve yeşil mercimeği yıkayın. Kaynayan suya yeşil mercimek ve kalın bulgur ekleyin. Bunlar pişerken temizlediğiniz beyaz lahanayı ince ince kıyın.
  8. Havuçla birlikte lahanaları da tencereye ekleyin.
  9. Son olarak tuz ve karabiber de eklenip çorba orta ateşte pişmeye bırakın. Yeşil mercimek ve kara bulgur piştiği zaman ocağın altını kapatın. Yine isteğe bağlı olarak en son dereotu eklenebilir.
  10. Arzuya göre piştikten sonra rondodan geçirilerek tüketilebilir.
Lahananın Kalorisi ve Besin Değerleri
Lahana turpgiller familyasındandır, genelde güz ve kış meyvesidir. Pişmemiş 100 gram lahana 25 kaloridir. Lahanada 92.18 gram su bulunur, yani su açısından da oldukça faydalı bir bitkidir. 100 gram lahanada 4 gram karbonhidrat, 2 gram protein bulunur. Yine 100 gramında 50 mg kalsiyum 50 mg C vitamini ve 170 mg potasyum bulunur. Lahana potasyumca zengin olmasıyla bilinir. Az miktarda B1 ve B2 vitamini de bulundurur. Mineralce ve vitamince zengin olması lahanayı şifalı yapan yönüdür. Eski zamanlarda bile tedavi yöntemleri gelişmemişken lahana birçok tedavide kullanılmıştır. Düşük kalorili olduğundan dolayı birçok diyette kullanılır. Antioksidan kaynağı olduğu için karaciğerle birlikte bütün organları korur yani diyette kullanılmasında hiçbir sakınca yoktur.
Lahana Çorbası Diyeti
Lahana bulundurduğu potasyum miktarı ve C vitamini sayesinden vücudu zehirlerden arındırıcı ve organlar için temizleyici görev yapar. Bu yüzden birçok diyette kalıcı kilo verimi sağlamaktadır. Obeziteyle savaş için lahana çorbası diyeti önerilmektedir. Bağışıklık sistemini güçlü kıldığından diyetle birlikte gelebilecek halsizlik ve hastalıkları önler. Ayrıca bağışıklık sistemini hızlandırarak yağ yakımını arttırıp boşaltım sistemini de hızlı çalıştırır, böylece kilo vermeye neden olur.
Lahana diyetiyle birlikte 1 haftada 5-8 kilo verilmektedir. Yukarıdaki tarifi yeşil mercimek, havuç ve kara bulgur olmaksızın yapıp, tüm malzemeleri ince ince doğrayarak kısık ateşte pişirdiğiniz takdirde diyet için uygun olan lahana çorbası hazırlanmış olur. Lahana çorbasıyla diyet yaparken önemli olan bol bol su içmektir. Lahana çorbasını ne kadar tüketirseniz o kadar hızlı kilo verimi gözlenmektedir. Çorba istendiği kadar yenebilmekte ancak yanında yenecek sebze meyve ve protein miktarlarına ayrıca önem göstermek gerekmektedir.
Lahananın Diğer Faydaları
1. Kanser Önleyici
Lahana içinde bulundurduğu vitaminler sayesinde kanserli hücre oluşumunu engeller. Oluşan kanserli hücrenin yayılmasını da önler. Antioksidan etkisi vardır.
2. Bağışıklık Sistemi Güçlendirici
Lahana karaciğeri ve daha birçok organı koruduğundan bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Bağışıklık sistemi için hastalık azaltıcı etmenler çok önemlidir. Lahana da burada devreye girer. C vitamini bulundurma oranı fazla olduğundan hastalık önleyicidir. Bunun yanı sıra vücudun ürettiği mikropları da bağışıklık sisteminden uzak tutucu etkisi vardır.
3. Soğuk Algınlığı İçin
Grip, nezle, boğaz ağrısına iyi gelir. Çiğ olarak da tüketilebilir. Çiğ tüketildiğinde ses kısıklığına dahi iyi geldiği gözlemlenmiştir
4. Cilt Sağlığı İçin
Lahananın içerisinde bulunan bol C vitamininden bahsetmiştik. C vitamini sayesinde lahana cildi korur. Cildi daha pürüzsüz ve sağlıklı yapar. Cilt lahana suyu ile yıkandığında cildi yağlardan arındırır. Ölü hücrelere de etki eder. Lahanayı lapa şeklinde hazırlanıp ciltte kullandığımızda ise sedef, egzama gibi cilt rahatsızlıklarına karşı iyi gelir.
Lahanada diğer meyve ve bitkilere göre önemli miktarda kükürt vardır. Lahanadaki kükürt akneleri ve yağı temizlediğinden aknesiz bir cilt elde etmek için de önemlidir.
5. Saç Sağlığı İçin
Lahana ciltte olduğu kadar sağlıklı saç için de kullanılabilir. İçerisinde bulunan vitaminler, özellikle A vitamini ciltte olduğu gibi lapa şeklinde kullanılınca saça parlaklık ve doğal bir görünüm verir. Saçı sağlamlaştırır ve uzama evresinde olan saçlarda kırıkları önler. Yıpranan saç derilerini korur. Özellikle kaşınan saç derilerine sürüldüğünde A vitamini etkisiyle kaşıntıyı önler.
6. Alzheimer Hastalığı İçin
Alzheimer beyinde oluşan bir hastalıktır. Lahananın beyne yaptığı pozitif etki bilinmektedir. İçerisindeki mineraller sayesinde beyin iletim yollarını korur. Sürekli lahana tüketen kişilerde alzheimer oluşum riski daha azdır.
7. Göz Sağlığı İçin
Beta karoten göze ve diğer birçok hastalıklara faydalı gelir. Kanser, katarakt, koroner damar rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Beta karoten A vitaminin öncü maddesidir. Hastalıklara faydalı olan A vitamini oluşturur. Lahanada da A vitamininin oluşmasını beta karoten sağlar. Böylece içerdiği beta karoten yani A vitamini miktarıyla göz hastalıklarının az oluşmasını sağlar ve oluşan hastalıkların engellenmesi için faydalı bir bitkidir.
Lahananın Zararları
Lahananın bilindik bir yan etkisi yoktur. Ancak fazla tüketimde su kaybına yol açabilir. İçerisinde bulundurduğu su miktarına rağmen çok güçlü bir idrar söktürücü olduğundan su kaybı görülebilir. Fazla tüketilirse idrar söktürücü etkisinden dolayı idrar kanallarında tahrişe yol açabilir. Ayrıca kabızlık tedavisinde kullanıldığı için ishal rahatsızlığı olan kişiler, bu rahatsızlıkları geçene kadar tüketmemelidir.
Uzmanlar guatr hastalığı olan insanların tüketmemesi gerektiğini söylerler. Bu hususa dikkat etmek gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder