Malzemeler
Lahana çorbası yapılırken kullanılacak malzemeler
şunlardır:
- 1 orta veya 2 küçük soğan
- Orta boy beyaz lahana
- 2 çorba kaşığı kalın bulgur
- 2 çorba kaşığı yeşil mercimek
- 1 orta boy havuç
- İsteğe göre 4 yemek kaşığı sıvı yağ veya zeytin yağı
- ½ çorba kaşığı biber veya domates salçası
- Tuz ve karabiber
- İsteğe bağlı dere otu
Hazırlanışı
- Öncelikle lahanayı kök kısmını çıkartarak temizleyin. İyice yıkayın.
- Soğanları ince ince yemeklik olarak doğrayın.
- Derin bir tencereye konulan yağ ile birlikte soğanları pembeleşinceye dek kavurun.
- Soğanları kavurduktan sonra seçtiğiniz domatesi veya biber salçasını da tencereye ekleyin.
- Salçayı ve soğanları birlikte soteledikten sonra 5 su bardağı su ekleyin. (İsteğe göre tavuk suyu da eklenebilir.) Su sıcak da eklenebilir.
- Su eklendikten sonra tenceredekileri iyice karıştırın. Tenceredeki su kaynarken bir yandan havuç rendeleyin.
- Kalın bulgur ve yeşil mercimeği yıkayın. Kaynayan suya yeşil mercimek ve kalın bulgur ekleyin. Bunlar pişerken temizlediğiniz beyaz lahanayı ince ince kıyın.
- Havuçla birlikte lahanaları da tencereye ekleyin.
- Son olarak tuz ve karabiber de eklenip çorba orta ateşte pişmeye bırakın. Yeşil mercimek ve kara bulgur piştiği zaman ocağın altını kapatın. Yine isteğe bağlı olarak en son dereotu eklenebilir.
- Arzuya göre piştikten sonra rondodan geçirilerek tüketilebilir.
Lahananın
Kalorisi ve Besin Değerleri
Lahana turpgiller familyasındandır, genelde güz ve kış
meyvesidir. Pişmemiş 100 gram lahana 25 kaloridir. Lahanada 92.18 gram su
bulunur, yani su açısından da oldukça faydalı bir bitkidir. 100 gram lahanada 4
gram karbonhidrat, 2 gram protein bulunur. Yine 100 gramında 50 mg kalsiyum 50
mg C vitamini ve 170 mg potasyum bulunur. Lahana potasyumca zengin olmasıyla
bilinir. Az miktarda B1 ve B2 vitamini de bulundurur. Mineralce ve vitamince
zengin olması lahanayı şifalı yapan yönüdür. Eski zamanlarda bile tedavi
yöntemleri gelişmemişken lahana birçok tedavide kullanılmıştır. Düşük kalorili
olduğundan dolayı birçok diyette kullanılır. Antioksidan kaynağı olduğu için
karaciğerle birlikte bütün organları korur yani diyette kullanılmasında hiçbir sakınca
yoktur.
Lahana
Çorbası Diyeti
Lahana bulundurduğu potasyum miktarı ve C vitamini
sayesinden vücudu zehirlerden arındırıcı ve organlar için temizleyici görev
yapar. Bu yüzden birçok diyette kalıcı kilo verimi sağlamaktadır. Obeziteyle
savaş için lahana çorbası diyeti önerilmektedir. Bağışıklık sistemini güçlü
kıldığından diyetle birlikte gelebilecek halsizlik ve hastalıkları önler.
Ayrıca bağışıklık sistemini hızlandırarak yağ yakımını arttırıp boşaltım
sistemini de hızlı çalıştırır, böylece kilo vermeye neden olur.
Lahana diyetiyle birlikte 1 haftada 5-8 kilo
verilmektedir. Yukarıdaki tarifi yeşil mercimek, havuç ve kara bulgur
olmaksızın yapıp, tüm malzemeleri ince ince doğrayarak kısık ateşte
pişirdiğiniz takdirde diyet için uygun olan lahana çorbası hazırlanmış olur.
Lahana çorbasıyla diyet yaparken önemli olan bol bol su içmektir. Lahana
çorbasını ne kadar tüketirseniz o kadar hızlı kilo verimi gözlenmektedir. Çorba
istendiği kadar yenebilmekte ancak yanında yenecek sebze meyve ve protein
miktarlarına ayrıca önem göstermek gerekmektedir.
Lahananın
Diğer Faydaları
1. Kanser
Önleyici
Lahana içinde bulundurduğu vitaminler sayesinde
kanserli hücre oluşumunu engeller. Oluşan kanserli hücrenin yayılmasını da
önler. Antioksidan etkisi vardır.
2.
Bağışıklık Sistemi Güçlendirici
Lahana karaciğeri ve daha birçok organı koruduğundan
bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Bağışıklık sistemi için hastalık azaltıcı
etmenler çok önemlidir. Lahana da burada devreye girer. C vitamini bulundurma
oranı fazla olduğundan hastalık önleyicidir. Bunun yanı sıra vücudun ürettiği
mikropları da bağışıklık sisteminden uzak tutucu etkisi vardır.
3. Soğuk
Algınlığı İçin
Grip, nezle, boğaz ağrısına iyi gelir. Çiğ olarak da
tüketilebilir. Çiğ tüketildiğinde ses kısıklığına dahi iyi geldiği gözlemlenmiştir
4. Cilt
Sağlığı İçin
Lahananın içerisinde bulunan bol C vitamininden
bahsetmiştik. C vitamini sayesinde lahana cildi korur. Cildi daha pürüzsüz ve
sağlıklı yapar. Cilt lahana suyu ile yıkandığında cildi yağlardan arındırır.
Ölü hücrelere de etki eder. Lahanayı lapa şeklinde hazırlanıp ciltte
kullandığımızda ise sedef, egzama gibi cilt rahatsızlıklarına karşı iyi gelir.
Lahanada diğer meyve ve bitkilere göre önemli miktarda
kükürt vardır. Lahanadaki kükürt akneleri ve yağı temizlediğinden aknesiz bir
cilt elde etmek için de önemlidir.
5. Saç
Sağlığı İçin
Lahana ciltte olduğu kadar sağlıklı saç için de
kullanılabilir. İçerisinde bulunan vitaminler, özellikle A vitamini ciltte
olduğu gibi lapa şeklinde kullanılınca saça parlaklık ve doğal bir görünüm
verir. Saçı sağlamlaştırır ve uzama evresinde olan saçlarda kırıkları önler.
Yıpranan saç derilerini korur. Özellikle kaşınan saç derilerine sürüldüğünde A
vitamini etkisiyle kaşıntıyı önler.
6. Alzheimer
Hastalığı İçin
Alzheimer beyinde oluşan bir hastalıktır. Lahananın
beyne yaptığı pozitif etki bilinmektedir. İçerisindeki mineraller sayesinde
beyin iletim yollarını korur. Sürekli lahana tüketen kişilerde alzheimer oluşum
riski daha azdır.
7. Göz
Sağlığı İçin
Beta karoten göze ve diğer birçok hastalıklara faydalı
gelir. Kanser, katarakt, koroner damar rahatsızlıklarına iyi geldiği
bilinmektedir. Beta karoten A vitaminin öncü maddesidir. Hastalıklara faydalı
olan A vitamini oluşturur. Lahanada da A vitamininin oluşmasını beta karoten
sağlar. Böylece içerdiği beta karoten yani A vitamini miktarıyla göz
hastalıklarının az oluşmasını sağlar ve oluşan hastalıkların engellenmesi için
faydalı bir bitkidir.
Lahananın
Zararları
Lahananın bilindik bir yan etkisi yoktur. Ancak fazla
tüketimde su kaybına yol açabilir. İçerisinde bulundurduğu su miktarına rağmen
çok güçlü bir idrar söktürücü olduğundan su kaybı görülebilir. Fazla tüketilirse
idrar söktürücü etkisinden dolayı idrar kanallarında tahrişe yol açabilir.
Ayrıca kabızlık tedavisinde kullanıldığı için ishal rahatsızlığı olan kişiler,
bu rahatsızlıkları geçene kadar tüketmemelidir.
Uzmanlar guatr hastalığı olan insanların tüketmemesi gerektiğini
söylerler. Bu hususa dikkat etmek gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder