10 Şubat 2019 Pazar

Nane Çayının Faydaları Nelerdir?


Adından da anlaşılacağı gibi nane çayı nane karışımıdır. Bilimsel adı Mentha piperita olmaktadır. Evlerimizde kolaylıkla hazırlanmakta olan bu çay tamamen doğal ve yeterli kafein içerdiği için, çok sayıda sağlık faydalarını bünyesinde barındırmaktadır.
Birkaç iyileştirici özellikleri de bulunmaktadır. Bunlar bulantı, kusma, bağırsak sendromu, ishal, ve baş ağrısı gibi çeşitli mide hastalıklarını tedavi etmesidir. Çağlardan beri hekimler böcek ısırıkları, ateş, yanıklar, iltihapları, ateş ve vücut ağrısı muzdarip insanlar için nane özleri ile yapılan içecekler tavsiye etmiştir. Nane temel bileşeni vücudunuzun sensörlerin yeteneğine sahip mentol özelliği ile nane tüketimiyle birlikte serin ve rahat hissederler. Böylece, bu bitkisel çay genellikle ateşten muzdarip insanlar için tavsiye edilir.
Nane çayı sayısız sağlık yararları için çeşitli ulusların insanları tarafından tüketilmektedir. Tıp uygulayıcıları veya hekimler mide ile ilgili sorunlardan ve enfeksiyonlardan kurtulmak için bu çayı önermektedir. Nane çayının ferahlatıcı kokusu yanında, kötü nefesten kurtulmak için de kullanılabilir.
Nane Çayının Faydaları Nelerdir?
Nane çayı; ishal, hazımsızlık ve spazm şansını düşürücü, mide kasları rahatlatıcı ve yatıştırıcı gibi özel özelliklere sahiptir. Aynı zamanda bağırsaktaki gazları yok etmeye yardımcı olur. Nanenin temel bileşeni mentol olduğundan, çayı serinletici ve naneli aroması verir. Bu uçucu yağ, kalsiyum, B vitaminleri ve potasyumdan oluşur. Ancak bunlara ek olarak nane çayının bizler için birçok yararı bulunmaktadır.
1.Bulantı ve Kusma

Bir araba, tekne veya uçakta seyahat ederken,birçok kişi, bir kusma eğilimi ya da bulantı durumlarını yaşamaktadır. Neyse ki, durum bir fincan sıcak nane çayı ile yok edilebilir. Ayrıca, diğer bağırsak, mide ağrısı ve benzeri hareket ile ilgili sorunlar tedavi edilebilmektedir.
2.Sindirim Sistemi

Daha önce söylediğimiz gibi, bu bitki bir soğutma elemanı olarak işlev görebilir ve bu yüzden hazımsızlığa neden olan ağrıyı yatıştırmada kişilere yardım ettiği kanıtlanmıştır. Gıdaların tüketimi sonrasında oluşan mide gazlarının dışarı kolayca atılmasını kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle hızlı bir şekilde yemeğinizi sindirerek vücudunuzun metabolizma hızını artırmaktadır.
3.Bağırsak Sendromu

Eğer kronik bağırsak sendromu varsa, neden güvenilir ve bunun yanı sıra organik olan bir doğal çözüm denemiyorsunuz? Doğal bir şekilde vücudunuzu tedavi etmesinin yanında hekimler tarafından reçeteli olan ilaçlarından da daha ucuzdur. Sadece bir bardak sıcak nane çayı ile kendinizi ödüllendirin. Sadece birkaç dakika içinde faydalarını hissedeceksiniz.
4.Cilt Faydaları

Çağlardan beri nane veya mentol, yağlı cilt tedavisinde kullanılmaktadır. Cildimiz kir ve toz parçacıkları için bir mıknatıs gibi çalışmaktadır. Mentol, nane yaprakları temel unsuru, yağ bezleri yağın salgılanmasını azaltır. Bu da, yağsız ve kusursuz bir cilde kavuşmanıza yardımcı olur.
Cildiniz hassassa ve sık sık tahriş meydana geliyorsa, sıcak bir fincan nane çayı sizlere iyi gelecektir. Zamanla, cildinizdeki alerji ve tahrişi yatıştıracaktır. Nane soğutma özelliği olması sayesinde böcek sokması, döküntü, cilt iltihabı ve yanıkların etkilerini yok etmektedir.
Nane yaprakları mentol bulundurduğu için mevcut sivilce veya aknelerden kurtulmakta sizlere yardımcı olmaktadır. Mentolün soğutma etkisi yağlı ve sivilce eğilimli cilt üzerinde büyülü bir etki yapar.
5.Güçlü Saçlar

Saçlarınızın azalması konusunda endişeliyseniz, nane çayı sizlere yardımcı olacaktır. Nane kafa derisi için iyi bir uyarıcısı olarak çalışır ve saç büyümesini destekler. Kan damarları yatıştırır ve saç köklerine kan akışını artırmak için saçınızın sağlığını uyarır.
6.Kötü Ağız Kokusu

Güçlü, mentollü lezzeti ve antibakteriyel kalitesi nefesinizi daha iyi yapmak için ideal bir yoldur. Antibakteriyel ve mentol, kötü kokuyu yok ederek, taze ve temiz bir nefesiniz olmasını sağlamaktadır. Ağız kokusu neden olan mikropları öldürür.
7.Kilo Kaybı

Nane yağı ve organik bileşenlerden bazıları sayesinde ve kimi zaman kokusu ile iştahınızı yok etmektedir. Özellikle obeziteyle mücadelede ve kilo vermek isteyen kişilere nane çayı verilmektedir.
8.Stres Seviyeleri

Doğal sakinleştirici ve mentol spazm doğası da çok iyi bir zihinsel stres gidericidir. Nane çayının içerisinde bulunan anti-inflamatuar, kan basıncını ve vücut ısısını düşürmek ve sizlerin gevşemesine yardımcı olmaktadır. Bu nane yağının çok popüler olmasının nedeni bir parçası olan aromaterapidir ama nane çayının etkileri de nane çayına çok benzer.
9.Ateş Düşürücü

Nane çayı mentol etkisi sayesinde ve soğuk etkisini düşündüğümüz zaman, ateş düşürücü için pek düşülmemektedir. Ama nane çayı bir ana bileşen olarak mentol bulundurduğundan nane çayı içme, dış terlemeye neden olabilir ve mentol ise vücudunuzun içini soğutur. Bu aslında “tatili” bir ateş ve ilişkili enflamasyon ve rahatsızlıkları azaltabilir.
Nane Çayının Zararları Nelerdir?
1.Reflü
Nane çayı içerken, çay mide kasları ve sfinkter kasları gevşetir çünkü gastroözofageal reflü hastalığı veya Mide sorunlarına sahip olanlar, hastalıkları hakkında oluşan semptomlarında bir artış görebilir. Bu özofagus yukarı akış ve mevcut belirtileri kötüleştirebilen mide asidine yol açabilir.
2.Hamileler
Gebelik sırasında nane çayı içmek bir düşük olması riskini artırabilir. Özellikle nane çayı içmenin bu riski arttırdığı bilimsel olarak kanıtlanmamıştır ancak dikkatli olmalısınız. Bir düşük geçmişiniz varsa hamilelik sırasında ya da hamile olmaya çalıştığınız süre boyunca nane çayı içmeden kaçınmaları gerekmektedir. Aynı zamanda, bu bebek ve küçük çocuklar için tehlikeli olabilir, bunun için emziren insanların nane çayı içmemeleri gerekmektedir.
3.Diğer İlaçlar ile Etkileşimler
Bazı durumlarda, nane çayının diğer ilaçlarla etkileşimde olduğu bulunmuştur. Eğer reçetesiz veya reçeteli ilaçlar kullanıyorsanız, nane çayını içmeyi planlamak için ve güvenli olup olmadığı konusunda emin olmak için doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Eğer mentol her türlü bulunuyorsa, bu yan etkilerin riskini artırır. Bu durumda nane çayı içmekten kaçınmalıdır. Ama belirtiler artırabileceği için özellikle astım sağlık sorunundan muzdarip kişiler varsa nane çayı içmeden kaçınmaları gerekmektedir.
4.Diğer Sonuçları
Herhangi bir bitki aşırı dozlarda kullanımı genel sağlığımız üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir ve bu nane için de aynıdır. Eğer naneyi aşırı miktarda tüketmek kramp, ishal, uyuşukluk, kas ağrısı, yavaş kalp hızı ve titremeye neden olabilir. Nane çayı hazırlandığı zaman dikkatli olunmalıdır. Dozaj tavsiye limit dahilinde olup olmadığını belirlemek için her fincanda kullanılmakta olan yaprakların miktarını kontrol edin. İdeal olarak, nane çayı her kupa için bir gram civarında içermelidir. Bu potansiyel yan etkileri önlemek için, her gün nane çayı fazla iki veya üç porsiyon içecek şekilde planlamanız gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder