10 Şubat 2019 Pazar

Karabaş Otunun Faydaları Nelerdir?



Karabaş otu mor bir renge sahip bir bitkidir. Ayrıca günümüzde pek çok ürünün içerisinde sık sık kullanılan lavanta olarak da bilinmektedir. Harika bir kokuya sahiptir. Ülkemizde en yaygın olarak Akdeniz bölgesinde yetiştirilir. Yeşil ve dikdörtgen şeklinde bir yaprak yapısına sahiptir. Çiçekleri ise hoş kokulu ve mavi-mor rengindedir. Boyu genellikle 30-100 cm’ye kadar uzayabilmektedir. Çiçek açma zamanı ise ilkbahar mevsiminin sonlarına, yaz aylarının başlangıcına doğrudur.
Karabaş otu lavanta halinde pek çok kullanım alanına sahiptir. Bunlar arasında deterjanlarda, parfümlerde, süsleme amaçlı ürünlerde, kıyafetlerin güveden korunmasında ve hoş bir kokuya sahip olmasıyla birlikte kıyafetlerin güzel kokması için kullanılır. Ayrıca karabaş otunun pek çok faydası da bulunmaktadır. Bu faydaları daha ayrıntılı bir şekilde yazımızın devamında anlatacağız.
Karabaş Otunun Faydaları Nelerdir?
Karabaş otu genel olarak sakinleştirici bir bitkidir. Genel faydaları bu yöndedir. Ancak daha pek çok faydası da bulunmaktadır. Çoğu hastalığın tedavisinde alternatif olarak kullanılmaktadır. Pek çok ilacın alternatifi olarak da kullanılabilir. Hatta ilaç kullanımının zararlı etkiler bıraktığı düşünülecek olduğunda, ilaçların yerine tamamen doğal bir yetişme ortamına sahip olan karabaş otunun kullanılması daha faydalı etkiler yapacaktır. Karabaş otunun diğer faydalarından daha ayrıntılı bir şekilde bahsedecek olursak;
1.Cilt Sağlığı

Karabaş otu cilt sağlığı için çok geniş çaplı faydaları barındırmaktadır. Pek çok cilt sorununu ortadan kaldırmada haklı bir üne kavuşmuş diyebiliriz. Bu yüzden pek çok kozmetik ürünlerinde ve cilt kremlerinde kullanılmaktadır. Sağladığı cilt faydaları arasında akne yani sivilceleri ortadan kaldırmak da yer almaktadır. Sivilce genellikle ergenlik çağına girilmesi ile baş gösteren bir cilt problemidir. Ayrıca yoğun bir strese maruz kalan kişilerin yüzlerinde ve vücutlarında sivilce çıkabilir. Bu durumu ortadan kaldırmak için karabaş otundan faydalanabilirsiniz. Ayrıca kızarma, şişlik, egzama ve çeşitli kaşıntıların tedavisi için de karabaş otunun faydaları oldukça büyüktür. Karabaş otundan elde edilen karabaş yağından, 2-3 damlalık bir miktarı cilt probleminizin olduğu kısma damlatarak uygulayabilirsiniz. Bir süre masaj yağın ve cilt sorunlarını geçirmede karabaş otunun sağladığı faydaları gözlemleyin.
2.Saç Sağlığı

Karabaş otu aynı zamanda saç sağlığı için de oldukça yararlıdır. Başta saç dökülmesini engellemek olmak üzere, saçların yumuşamasını sağlar ve doğal yollarla saçlarınıza parlaklık sağlar. Kepek sorunu yaşayan kişilerin tedavisi de karabaş otu ile mümkündür. Hatta bit sorunu yaşayan kişiler için de karabaş otu tavsiye edilmektedir. Karabaş otu aynı zamanda saçların köklerinde bulunan cilt katmanını yumuşatmaktadır. Bu özelliği ile kuru bir kafa derisi sorununu kolay bir şekilde çözebilme imkanı bulmuş olacaksınız.
3.Depresyon-Stres

Depresyon ve stres kavramları genellikle birbirleri ile ilgilidir. Depresyona sahip olan bir kişide stres durumu söz konusu olur. Aynı zamanda stres sahibi insanlar bu stres ile başa çıkamazlarsa, sonu depresyona kadar gidebilir. Ancak bu durumları engellemek tamamen sizin elinizde. Karabaş otunun içerisinde bulunan temel yağlar ile sakinleştirici etkiler yapar. Sinir sistemi üzerinde oldukça etki gösterir. Eğer sakinleşmek ve stresten uzak durmak istiyorsanız, karabaş otunun faydalarını tatmanız gerekmektedir. Ayrıca depresyon sorununuzun da daha hızlı bir şekilde çözülmesine büyük katkılarda bulunur.
4.Sindirim Sorunları

Karabaş otunun bir diğer faydası da sindirim sorunlarını gidermesidir. Tomurcuklarından elde edilen çayın tüketilmesi ile sindirim sisteminiz daha hızlı bir şekilde çalışmaya başlar. Böylece ortaya çıkan sindirim sorunları da daha kolay bir şekilde çözülebilme imkanı bulur. Tüm bu faydalar sayesinde yemiş olduğunuz ağır bir akşam yemeğinin ardından tüketeceğiniz karabaş otu çayı ile sindirim sisteminizin daha hızlı çalışması sağlanmış olacak ve tüketmiş olduğunuz daha hızlı bir şekilde sindirilecek. Böylece büyük bir rahatlama sağlamış olacaksınız.
5.Kan Sağlığı

Karabaş otu aynı zamanda kan sağlığını korur ve yükseltici bir etki yapar. Karabaş otunun öğütülmesi ile elde edilen tomurcukları, sıcak suyun içerisine atın ve yaklaşık 1 saat kadar bir süre beklemeye alın. Sonrasında yeterince demlendikten sonra tekrar ısıtın ve için. Böylece kanda bulunan ve oksijen taşımakla görevli yapıların daha güçlü bir hal almasını sağlayın. Sonuç olarak daha güçlü bir kan iletim sistemine sahip olabileceksiniz. Bu işlem de tamamen doğal yollarla elde ettiğiniz bir karışım ile mümkün olacaktır. Karabaş otundan elde etmiş olduğunuz çayı tatlandırmak için bir miktar bal kullanabilirsiniz.
6.Diğer Faydalar

Karabaş otunun tüm faydaları elbette ki bu sayılanlar kadar değildir. Bunların dışında da pek çok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar arasında yanıklara iyi gelme, uyku sorunlarını giderme, baş ağrısına iyi gelme, kas ağrılarını hafifletme, vücut hücrelerinin sağlıklarını korumak ve yükseltmek, cilt üzerinde bulunabilecek yara izlerinin görünürlüğünün ortadan kaldırılması, vücuda giren ve zararlı etkiler bırakan virüs, bakteri veya diğer çeşitli mikroorganizmaların zararlı etkilerini ortadan kaldırma ve buna bağlı olarak bağışıklık sistemini arttırarak, vücudun korunmasında anahtar bir rol alma, karabaş otunun diğer faydaları arasında yer almaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder