28 Şubat 2019 Perşembe

Bitkisel Peeling


İnsan vücudunun en önemli ve en hassas dokusu olan cilt, ilerleyen zamanlarda yaşa bağlı olarak kırışıklık, lekeler, renk değişiklikleri gibi birtakım cilt rahatsızlıkları ortaya çıkmaktadır. Bu tür cilt kusurlarını genel olarak kozmetik ürünler kullanarak kapatmayı tercih ederiz. Cildin kozmetik ürünlerle kapanması kalıcı bir çözüm yöntemi değildir, birkaç saatlik geçici bir çözüm olmaktadır. Kozmetik ürünlerin cilde uygulanması sonucunda cilde birtakım zarar verebilir. Çünkü bazı kozmetik ürünlerinin içeriğinde zararlı kimyasal maddeler bulunur. Bu kimyasallar kısa sürede olmasa bile uzun vadede birtakım cilt sorunlarına neden olmaktadır. Cilt yüzeyinde ortaya çıkabilecek olan kusurları geçici bir çözüm yöntemi ile değil, kalıcı ve doğal yöntem olan peelingle yapabilirsiniz. Bu işlem sayesinde cilt kusurlarından kısa bir süre içerisinde kurtulabilirsiniz. Cilt yüzeyinde birtakım sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan ölü deri, cildin tahriş olması ve aynı zamanda cildin daha canlı olmasını sağlamak için peeling yapabilirsiniz.

Peeling Çeşitleri Nelerdir?

Peeling işlemi ilerleyen zamana bağlı olarak ortaya çıkan cilt yüzeyindeki ölü deriden cildi arındırmak amacı ile cildin temizlenmesi, alttaki temiz, canlı, sağlıklı derinin oluşmasına yardımcı olan bir tür maskedir. İlerleyen zamanlarda cilt yüzeyinde ortaya çıkan kırışıklık, çatlak ve aynı zamanda lekelerin giderilmesi için lazer tedavisi uygulanabilir. Cilt kusurlarını yok etmek için evde doğal malzemelerle yapabileceğiniz peelingle cilt kusurlarından kısa bir süre içerisinde kurtulabilirsiniz. Evde doğal malzemelerle uygulayabileceğiniz peeling çeşitleri üç gruba ayrılmaktadır. Bunlar ise yüzeysel peeling, orta derinlikte olan peeling ve aynı zamanda derin peelingtir. Yüzeysel peeling, insan vücudunun en değerli dokusu olan ciltte ortaya çıkan kusurları yok etmek için uygulayabilirsiniz. Cildinize uygulayabileceğiniz yüzeysel peeling işlemi meyve asitleri ile yapılır ve birkaç kere tekrarlanmaktadır. Yüzeysel peeling çeşidini yapmak isterseniz kış aylarını tercih edebilirsiniz. Fakat bazı cilt uzmanları kış aylarında havanın çok soğuk olmasından dolayı riski bir durum ortaya çıkabilir. Bu nedenle bahar aylarını tercih edin. Peeling yaptıktan sonra makyaj yapmamanız ve cildinizi güneş ışınlarından korumanız gerekir. Bahar aylarında güneşin yakıcı olmaması ve rüzgarın kışa göre daha sert olmaması açısından bu mevsimde peeling yapılması tavsiye edilir.
Cilt yüzeyinde ortaya çıkan kusurları orta ve derin peeling çeşitlerinden uygun olanını tercih ederek, yapabilirsiniz. Orta ve aynı zamanda derin peeling çeşitleri ise cilt kusurlarının daha derin olması, derin sivilce ve lekelerin olması durumunda uygulanır. Yalnız orta ve derin peelinglerini kendi başınıza yapmanız çok sakıncalıdır. Bu peeling çeşitlerini uzman doktorların, hastane ortamında uygulaması gerekmektedir.

Peeling Yapmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

İnsan vücudunun en önemli ve en hassas dokuları arasında yer alan cildinizde sivilce, kızarıklık ya da açık bir yara bulunuyorsa, peeling yapmamanız gerekir. Bu nedenle cildinizi enfeksiyon kapmasını engellemiş olursunuz. Peeling işlemini uygulamadan önce cildinizde makyaj varsa, ilk olarak onu temizleyin. Cildinizi kirden iyice arındırdıktan sonra peelingi uygulayabilirsiniz. Böylece cilt yüzeyinde yer alan gözeneklerin kir ve tıkanıklık olmasını engellemiş olursunuz. Cilt yüzeyine uygulayacağınız peelingi göz çevresini korumaya özen gösterin. Göz çevresi çok hassas bir deriye sahip olması açısından peelingi göz çevresine uygulamayın. Peeling işlemini yapmadan önce, düzenli olarak uygulamanız gereken bir işlem olduğunu biliyor olmalısınız. Çünkü peeling işlemini bir kere yaptığınızda çok az oranda iyi bir sonuç alırsınız, düzenli olarak peeling yaptığınız zaman başarılı bir sonuç elde edebilirsiniz. Peeling işlemini haftada bir ya da iki kere tekrar etmeniz gerekir. Cildinize uygulayacağınız peeling maskesine cildinizin alerji olup, olmadığının kontrolünü sağlamanız gerekir. Çünkü aksi durumda cildinizde kızarıklık oluşur. Elinizin küçük bir bölgesine peeling sürdüğünüzde kızarıklık oluşuyorsa peelinge karşı alerjiniz var demektir. Bu durumda peeling yapmamız gerekir.

Bitkisel Peeling Maskeleri

İnsan vücudunun en önemli dokularından biri olan cilt yapısı itibariyle üç tabakadan meydana gelir. Cildin yapısının en dış yüzeyinde yer alan Epidermis tabakası belirli aralıklarla kendini yeniler. Epidermisin kendini bu şekilde yenilemesi sonucunda cilt yeniden canlanır. Bu süre içerisinde ölü hücrelerin insan vücudunda yer alan ciltten atılması doğal iyileşme sürecinin başlangıç aşamasıdır. Bazen aşırı güneşlenme soncunda el ve omuzda ölü deriler soyularak atılır.
Peeling işlemi, ölü derileri cildin kendi imkanlarıyla atmasını beklemeden, dışarıdan yapılan bir müdahale ile cildi ölü hücrelerden arındırma uygulamasıdır. Peeling işlemi sayesinde cildiniz daha yenilenmiş ve canlı bir görünüme kavuşacaktır. Bazı pahalı kozmetik ürünleri satın almak yerine evinizde doğal malzemelerle peeling hazırlayabilirsiniz. Evde doğal malzemelerle hazırlayacağınız peeling sayesinde cildinizi herhangi bir kimyasal maddeye maruz kalmadan, ölü hücrelerden arındırabilirsiniz. Evde doğal malzemelerle hazırlayabileceğiniz peelingin tarifi ise,
  • Cildi canladırmak için peeling hazırlayacağınız tarifin içerisine, 2 çay kaşığı biraz öğütülmüş kahve, 2 çay kaşığı bal ve yarım çay kaşığı zeytinyağını ilave edin. Bu malzemelerin hepsini cam bir kasede toplayarak, peeling kıvamına getirin. Daha sonra peelingi cildinizin her kısmına sürün, beş dakika kadar ovalayarak çıkardın. Ilık suyla cildinizi temizleyin. Haftada bir kere uygulanabileceğiniz peeling sayesinde daha canlı ve aynı zamanda daha temiz bir cilde sahip olabilirsiniz.
  • Ciltteki ölü deri, siyah nokta ve sivilceleri yok etmek için uygulayacağınız peeling tarifi ise, iki yemek kaşığı yulaf ezmesi, iki yüz ml bal, yarım yemek kaşığı elma sirkesi ve yarım tatlı kaşığı su. Peelingin yapılış şekli ise, tüm malzemeleri bir kap içerisine koyarak iyice karıştırın. Biraz katı bir form alıncaya kadar karıştırın. Daha sonra ise cildinize uygulayın. Ardından on beş dakika boyunca bekletin, hafif ıslak bir bezle ovalayarak çıkarın. Bu peeling sayesinde ölü deri, siyak nokta ve sivilcelerden kısa bir süre içerisinde kurtulabilirsiniz. Düzenli bir şekilde peeling yaptığınız sürece cildinizdeki farkı fark edeceksiniz.
  • Kuru ciltteki siyah noktaları yok etmek için peelingi hazırlamak için, yarım su bardağı kil, yarım su bardağı mısır un ve yeterince su. Peelingi hazırlamak için, bütün malzemeleri bir kap içerisinde karıştırın ve krem kıvamına gelinceye kadar su ilave edin. Cildinizin her kısmına uygulayın ve beş dakika boyunca ovalayın. Ardından bol su ile temizleyin.
  • Burundaki siyah noktalardan kurtulmak için hazırlayacağınız peelingin malzemeleri ise, bir tane limon kabuğu rendesi, bir yemek kaşığı yoğurt, bir yemek kaşığı mısır unu. Bu peelingte malzemeleri bir kap içerisinde karıştırın ve bu karışımı burnunuza uygulayın. On beş dakika bekledikten sonra ovalayarak bol su ile yıkayın.
Çilek ve yoğurt peeling maskesini uygulamak isterseniz, beş ya da altı tane orta boy çileğin saplarını çıkarın ve iyice yıkayın. Çileğin içerisine iki çorba kaşığı yağsız yoğurt ilave edin. Bir çatal yardımı ile bu malzemeleri ezin. Belirli bir süre iyice karıştırın. Elde edilen bu karışımı cildinize ve boynunuza iyice sürün. Çileğin içeriğinde asit olması açısından göz kısmına sürmemeye dikkat edinç yirmi ya da yirmi beş dakika bekleyin. Daha sonra bol su ile bu peelingi durulayın. Bu peelingi haftada bir ya da iki kere uygulayarak bir ay boyunca düzenli olarak yapın. Peelingin etkisini kısa bir sürede görmeye başlayacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder