5 Şubat 2019 Salı

Keten Tohumunun Faydaları


Yapılan araştırmalar sonucunda, keten tohumunun, kalp hastalıklarına, kansere, felçe ve diyabete yakalanma riskini düşürdüğü görülmüştür.
İlk M.Ö. 3000 yıllarında keşfedilen bu tohum, günümüzde pek çok krakerin, müslinin içinde bulunmaktadır. Üstelik her geçen gün, daha çok keten tohumlu gıda piyasaya sürülmektedir. 
Yapılan araştırmalar, keten tohumu ile yemlenen tavukların yumurtalarının çok daha fazla omega 3 yağ asidine sahip olduğunu da göstermiştir.
Pek çok sağlıklı bileşene sahip olan keten tohumunun en önemli 3 bileşeni şunlardır;
Omega 3 yağ asitleri: Kalp sağlığını destekleyen iyi yağlardır. Her 1 yemek kaşığı ketentohumunda 1.8 gram omega 3 bulunur.
Lignan: Hem bitki östrojeni hem de antioksidan özelliklerine sahiptir. Keteh tohumu, diğer bitkisel gıdalardan 75 ila 800 kat daha fazla lignan içermektedir.
Lif: Ketentohumunun içinde hem çözünen hem de çözünmeyen tip lif vardır.
Ketentohumunun sağlığa faydaları
Kanser
Son zamanlarda yapılan araştırmalar, keten tohumunun meme kanseri, prostat kanseri ve kolon kanserini önleyici özellikleri olabileceğini göstermektedir.
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, keten tohumunun içinde bulunan omega 3’ün tümör büyümesini yavaşlattığı gözlenmiştir.
Keten tohumunda bulunan lignanlar kansere karşı koruyucu özelliğe sahiptirler. Bazı araştırmalar, gelişim çağında lignan tüketimi gerçekleştiren kişilerin meme kanserine yakalanma risklerinin azaldığını ve meme kanseri hastalarında kurtulma oranını arttırdığını iddia etmektedir.
Lignanlar, hormon metabolizmasına etki eden enzimleri bloke ederek ve tümör hücrelerinin büyüyüp yayılmalarını engelleyerek sizi kansere karşı korurlar.
Keten tohumunda bulunan diğer bileşenlerden bazıları da antioksidan özelliğine sahiptirler. Bu da kalp hastalıklara ve kansere karşı korucu görev gördükleri anlamına gelmektedir.
Kalp damar hastalıkları
Araştırmalar, bitkisel omega 3’ün kalp-damar sistemine birkaç farklı açıdan fayda sağladıklarını göstermektedir. Bunlardan biri kalp ritmini normale döndürmek, diğeri ise antiinflamatuar özelliğidir. Son zamanlarda gerçekleştirilmiş araştırmalar, keten tohumunun tansiyon düşürücü etkisi olduğunu da iddia etmektedirler. Bunun sebebi keten tohumunun içinde bulunan amino asitler ya da omega 3 yağ asitleri olabilir.
Pek çok araştırma, keten tohumu açısından zengin beslenen kişilerin kalp damarlarının sertleşmesinin önüne geçildiğini ve damarlarda plak oluşumunun önlendiğini göstermektedir.
Keten tohumundaki lignanların, aterosklerotik plakların oluşumunu %75’e kadar önlediği bilinmektedir.
Her gün keten tohumu tüketmek. Kolesterol seviyeleriniz için de faydalıdır. Kötü kolesterol seviyesi, kalp hastalıklarına, obeziteye, diyabete ve metabolik sendroma neden olabilmektedir. Menopoz döneminde olan kadınların üzerinde yapılan bir araştırma, 1 yıl boyunca, günde 4 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu yiyen kadınların kötü kolesterollerinde azalma olduğunu kanıtlamıştır.
Diyabet
Günlük keten tohumu tüketiminin kan şekeri seviyesinde pozitif yönde değişimlere neden olduğu ön araştırmalarca gözlemlenmiştir.
Yangı / inflamasyon
Keten tohumunun içinde bulunan 2 bileşen (lignan ve ALA) vücuttaki yangıları azaltıcı özelliğe sahiptirler.
Sıcak basmaları
Menopoz dönemindeki kadınlar üzerinde yapılan bir araştırma, günde 2 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumunu kahvaltı gevreğine, meyve suyuna, yoğurda günde iki kere katan kadınların sıcak basmalarında %50’ye varan azalmanın olduğunu göstermiştir. Üstelik sıcak basmaların şiddetinde de %57 oranında azalma olmuştur. İki hafta boyunca bu şekilde keten tohumu tüketildiği zaman yaralarından maksimumda faydalanıldığı bilinmektedir.
Keten tohumu sihirli bir gıda değil
Keten tohumunun mucize gıda olduğunu düşünmek ne kadar kulağa hoş geliyor olsa da hiçbir besinin garanti bir iyileştirici olduğu inancına kapılmamak gerekir. Burada önemli olan, doğru beslenme şekillerini benimsemek ve sağlıklı bir hayat sürmektir.
Kimler keten tohumu tüketmemelidir?
Hamile ve emziren kadınlar keten tohumu tüketmemelidirler. Çünkü bu aşamada keten tohumu tüketmenin ortaya çıkaracağı durum ile ilgili net bir sonuç elde edilmemiştir.
Keten tohumu kullanırken işinize yarayacak öneriler
  1. Keten tohumunu keten tohumu yağına tercih edin. Böylelikle keten tohumunun tüm besleyici özelliklerini alabilirsiniz.
  2. Günlük alınması gereken keten tohumu miktarı hakkında henüz net bir bilgi olmasa da günde 1-2 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu tüketmek yeterli olacaktır.
  3. Öğütülmüş keten tohumu alın ya da kendiniz öğüterek tüketin. Çünkü bütün olarak tükettiğiniz keten tohumunun sindirilmeme ihtimali yüksektir. Bu da vücudunuzun keten tohumundan fayda sağlayamaması demektir.
  4. Kahverengi ya da altın renkli keten tohumunu tercih edin. İkisinin arasında besleyici özellik açısından çok fark yoktur.
  5. Her zaman belli bir gıdanızın içine öğütülmüş keten tohumu eklemeye özen gösterin. Bu, sabah yediğiniz mısır gevreği, yoğurt ya da çorbanız olabilir.
  6. Keten tohumunuzu öğüttükten sonra buzlukta saklayın. Böylece, besleyici özellikleri kaybolmaz.
  7. Bütün halinde saklanan keten tohumu daha uzun süre dayanır. Bütün halindeki keten tohumunuzu öğütene kadar karanlık, soğuk bir yerde saklayın ama bu yer aynı zamanda kuru olsun. Eğer nemsiz ve karanlık bir ortamdaysa, oda ısısında bile 1 sene boyunca taze bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder