Yapılan araştırmalar sonucunda, keten tohumunun, kalp
hastalıklarına, kansere, felçe ve diyabete yakalanma riskini düşürdüğü
görülmüştür.
İlk M.Ö. 3000 yıllarında keşfedilen bu tohum,
günümüzde pek çok krakerin, müslinin içinde bulunmaktadır. Üstelik her geçen
gün, daha çok keten tohumlu gıda piyasaya sürülmektedir.
Yapılan araştırmalar, keten tohumu ile yemlenen
tavukların yumurtalarının çok daha fazla omega 3 yağ asidine sahip olduğunu da
göstermiştir.
Pek çok sağlıklı bileşene sahip olan keten tohumunun
en önemli 3 bileşeni şunlardır;
Omega 3 yağ asitleri: Kalp sağlığını destekleyen iyi yağlardır. Her 1 yemek
kaşığı ketentohumunda 1.8 gram omega 3 bulunur.
Lignan: Hem bitki
östrojeni hem de antioksidan özelliklerine sahiptir. Keteh tohumu, diğer
bitkisel gıdalardan 75 ila 800 kat daha fazla lignan içermektedir.
Lif: Ketentohumunun
içinde hem çözünen hem de çözünmeyen tip lif vardır.
Ketentohumunun
sağlığa faydaları
Kanser
Son zamanlarda yapılan araştırmalar, keten tohumunun meme
kanseri, prostat kanseri ve kolon kanserini önleyici özellikleri olabileceğini
göstermektedir.
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, keten
tohumunun içinde bulunan omega 3’ün tümör büyümesini yavaşlattığı gözlenmiştir.
Keten tohumunda bulunan lignanlar kansere karşı
koruyucu özelliğe sahiptirler. Bazı araştırmalar, gelişim çağında lignan
tüketimi gerçekleştiren kişilerin meme kanserine yakalanma risklerinin
azaldığını ve meme kanseri hastalarında kurtulma oranını arttırdığını iddia
etmektedir.
Lignanlar, hormon metabolizmasına etki eden enzimleri
bloke ederek ve tümör hücrelerinin büyüyüp yayılmalarını engelleyerek sizi
kansere karşı korurlar.
Keten tohumunda bulunan diğer bileşenlerden bazıları
da antioksidan özelliğine sahiptirler. Bu da kalp hastalıklara ve kansere karşı
korucu görev gördükleri anlamına gelmektedir.
Kalp damar
hastalıkları
Araştırmalar, bitkisel omega 3’ün kalp-damar sistemine
birkaç farklı açıdan fayda sağladıklarını göstermektedir. Bunlardan biri kalp
ritmini normale döndürmek, diğeri ise antiinflamatuar özelliğidir. Son
zamanlarda gerçekleştirilmiş araştırmalar, keten tohumunun tansiyon düşürücü etkisi
olduğunu da iddia etmektedirler. Bunun sebebi keten tohumunun içinde bulunan
amino asitler ya da omega 3 yağ asitleri olabilir.
Pek çok araştırma, keten tohumu açısından zengin
beslenen kişilerin kalp damarlarının sertleşmesinin önüne geçildiğini ve
damarlarda plak oluşumunun önlendiğini göstermektedir.
Keten tohumundaki lignanların, aterosklerotik
plakların oluşumunu %75’e kadar önlediği bilinmektedir.
Her gün keten tohumu tüketmek. Kolesterol seviyeleriniz
için de faydalıdır. Kötü kolesterol seviyesi, kalp hastalıklarına, obeziteye,
diyabete ve metabolik sendroma neden olabilmektedir. Menopoz döneminde olan
kadınların üzerinde yapılan bir araştırma, 1 yıl boyunca, günde 4 yemek kaşığı
öğütülmüş keten tohumu yiyen kadınların kötü kolesterollerinde azalma olduğunu
kanıtlamıştır.
Diyabet
Günlük keten tohumu tüketiminin kan şekeri seviyesinde
pozitif yönde değişimlere neden olduğu ön araştırmalarca gözlemlenmiştir.
Yangı /
inflamasyon
Keten tohumunun içinde bulunan 2 bileşen (lignan ve
ALA) vücuttaki yangıları azaltıcı özelliğe sahiptirler.
Sıcak
basmaları
Menopoz dönemindeki kadınlar üzerinde yapılan bir
araştırma, günde 2 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumunu kahvaltı gevreğine,
meyve suyuna, yoğurda günde iki kere katan kadınların sıcak basmalarında %50’ye
varan azalmanın olduğunu göstermiştir. Üstelik sıcak basmaların şiddetinde de
%57 oranında azalma olmuştur. İki hafta boyunca bu şekilde keten tohumu
tüketildiği zaman yaralarından maksimumda faydalanıldığı bilinmektedir.
Keten tohumu
sihirli bir gıda değil
Keten tohumunun mucize gıda olduğunu düşünmek ne kadar
kulağa hoş geliyor olsa da hiçbir besinin garanti bir iyileştirici olduğu
inancına kapılmamak gerekir. Burada önemli olan, doğru beslenme şekillerini
benimsemek ve sağlıklı bir hayat sürmektir.
Kimler keten
tohumu tüketmemelidir?
Hamile ve emziren kadınlar keten tohumu
tüketmemelidirler. Çünkü bu aşamada keten tohumu tüketmenin ortaya çıkaracağı
durum ile ilgili net bir sonuç elde edilmemiştir.
Keten tohumu
kullanırken işinize yarayacak öneriler
- Keten tohumunu keten tohumu yağına tercih edin. Böylelikle keten tohumunun tüm besleyici özelliklerini alabilirsiniz.
- Günlük alınması gereken keten tohumu miktarı hakkında henüz net bir bilgi olmasa da günde 1-2 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu tüketmek yeterli olacaktır.
- Öğütülmüş keten tohumu alın ya da kendiniz öğüterek tüketin. Çünkü bütün olarak tükettiğiniz keten tohumunun sindirilmeme ihtimali yüksektir. Bu da vücudunuzun keten tohumundan fayda sağlayamaması demektir.
- Kahverengi ya da altın renkli keten tohumunu tercih edin. İkisinin arasında besleyici özellik açısından çok fark yoktur.
- Her zaman belli bir gıdanızın içine öğütülmüş keten tohumu eklemeye özen gösterin. Bu, sabah yediğiniz mısır gevreği, yoğurt ya da çorbanız olabilir.
- Keten tohumunuzu öğüttükten sonra buzlukta saklayın. Böylece, besleyici özellikleri kaybolmaz.
- Bütün halinde saklanan keten tohumu daha uzun süre dayanır. Bütün halindeki keten tohumunuzu öğütene kadar karanlık, soğuk bir yerde saklayın ama bu yer aynı zamanda kuru olsun. Eğer nemsiz ve karanlık bir ortamdaysa, oda ısısında bile 1 sene boyunca taze bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder