17 Şubat 2019 Pazar

Halsizliğe İyi Gelen Yiyecekler


Halsizlik Neden Olur?
Halsizlik, bedensel ve zihinsel olarak yorgun olmak ve enerjinin düşük olma durumudur. Bedensel ve zihinsel yorgunluklar birbirinden ayrıdır fakat ikisi de birbirini etkilediği için aynı zamanlarda ortaya çıkarlar. Uzun süreli stresli olma, uyku bozukluğu, hastalıklar, mevsim değişiklikleri, yetersiz beslenme gibi birçok  neden halsizliğe sebep olabilir. Bizim üzerinde duracağımız konusu ise beslenme şeklidir. Çünkü iyi ve sağlıklı beslenen kişilerin hasta olma ihtimali, düzensiz ve sağlıksız beslenen kişilerin hasta olma ihtimallerinden her zaman daha düşüktür. Sağlıklı beslenmek her zaman önceliğimiz olmalıdır. Vücudumuz hayatsal faaliyetlerimizi gerçekleştirmek için ihtiyacı olan enerjiyi gün içerisinde tükettiğimiz besinleri solunumla yakarak karşılar. Eğer yediğimiz besinlerden aldığımız enerji gün içerisinde harcadığımız enerjiden az ise bu durumda da halsizlik meydana gelir. Bu durumun yaşanmaması için öğünlerimize ve yediğimiz besinlere dikkat etmemiz gerekmektedir.

Halsizliğe İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir? 

1. Protein

Vücudumuzdaki kaslarımızın ihtiyacı olan enerjinin ana kaynağı proteinlerdir. Norepinefrin ve dopamin motivasyon,uyanıklık ve mutluluk veren hormonlardır ve bunların üretimini artıran besinler yüksek proteinli ve “trozin” bakımından zengin besinlerdir. Fakat kırmızı et ,yumurta  gibi protein  bakımından zengin olan besinlerin aşırı tüketilmesi sonucunda kötü kolesterol olmasına sebep olur. Kırmızı ete alternatif olarak  protein yönünden zengin olan derisi ayrılmış tavuk ve fasulye tüketmek daha sağlıklı olacaktır.

2. Yoğurt

Yoğurt protein yönünden zengin ve sindirimi kolaylaştıran bir besindir. Yoğurtta fazla miktarda iyi bakteriler vardır ve bunlarda bağışıklık sistemimizin gelişmesini sağlar. Gece yatmadan önce bir kase yoğurt güzel bir uyku uyumanıza yardımcı olur.

3. Karbonhidratlar:

Vücudun birincil enerji kaynağı karbonhidratlardır. Karbonhidratlar diğer temel besin olan protein ve yağlara göre daha az enerji verir. Vücudumuzun ihtiyacı olan enerjiyi nişastalı gıdalar, sebze, kepekli gıdalar tüketerek karşılayabilirsiniz. Fiziksek aktivelerde kasların gilokojeni yeniden üretmesinde karbonhidratlar yardımı olur ve kaslarda laktik asite bağlı olarak hissedilen yorgunluğu geciktirir. Uyku alışkanlığının oluşmasında ve ruhsal olarak iyi olmamızı sağlayan serotonin hormonu yönünden kompleks karbonhidratlar zengindir ve kan şekerinin korunmasını sağlarlar.

4. Su

Halsizliğin en önemli belirtilerinden bir tanesi vücudumuzun susuz kalmasıdır. Normalde herhangi bir aktivite yapmasak bile vücudumuz terleyerek suyu dışarı atar. Su hidrat için en kolay yollardan bir tanesidir. Gazlı, kafein, alkol gibi içeceklerin yerine su tükettiğimiz takdirde  kendimizi sağlıklı ve daha zinde hissedeceğiz. Günlük en az sekiz bardak su içmeniz sağlıklı olur. Klasik ama hayatın bir gerçeği olan şudur ki “su hayattır”.

5. Demir

Demir eksikliği kronik yorgunluğa neden olur. Demir eksikliği yetersiz ve sağlıksız beslenme sonucu ortaya çıkar. Demir eksikliği kandaki oksijen miktarını azaltır ve organların ihtiyacı olan oksijenin gitmesine engel olur. Oksijen solunumun en temel ögesi olduğu için ve besinlerin yakılarak enerjiye dönüştürülmesini sağlar. Oksijen eksikliği durumunda vücut kendisi için gerekli olan enerjiyi karşılayamaz ve halsizlik meydana gelir. Bunun için demir bakımından zengin olan besinlerin tüketilmesi sağlıklı olur. Et, balık, yeşil yapraklı sebzeler demir yönünden oldukça zengindir.

6. İşlenmiş Gıdalar

Hazır yiyecekler ve işlenmiş gıdalar boş enerji kaynakları olduğu içi uzak durunuz. Besin değerleri düşüktür ve kan şekerinin korunmasını engeller bu yüzden de yorgunluk ve halsizlik hissi verir.
Diğer önemli başlığımız kahvaltı öğünümüzü atlamamak çünkü kahvaltı gün boyunca uyanık ve dinç kalmamıza yardımcı olur. Kahvaltıda şeker kullanmamaya özen gösteriniz.

7. Kafein

Kafein uykusuzluk ve yorgunluk hissini azaltabilir fakat bir süre sonra çökmenize neden olur. Fazla kafein sinirlilik ve aşırı baş ağrısı yapar bu da zihinsel olarak bedenimiz yordun düşürür. Kafeine alternatif olarak  olarak  günde bir fincan Türk kahvesi içmeniz daha faydalı olur. Diğer gazlı içecekler, soda, enerji içecekleri aşırı miktarda şeker içerir bu yüzden kullanmamaya özen gösteriniz.

8. Fındık

Yorgunlukla ve açlıkla mücadele için fındık önemli bir enerji kaynağıdır. Fındık, badem, ceviz, kaju fıstığı,yer fıstığı gibi besinler enerji bakımından zengin besinlerdir. Ara öğünlerde tüketmek faydalıdır.

Halsizliğe Karşı Ne Yapmalıyız?

  • Uyku alışkanlığımıza dikkat etmeliyiz çünkü iyi bir uyku zihinsel ve bedensel olarak dinç ve uyanık kalmamızı sağlar.
  • İşlenmiş, hazır, yağlı ve tuzlu gıdalardan uzak durun, sağlıklı beslenmeye özen gösterin.
  • Su yaşamsal fonksiyonlarımız için gereklidir ortalama ger gün sekiz bardak su içiniz.
  • Günlük aktiveler yüzme, kısa yürüyüşler yapınız.
  • Zihninizi ve bedeniniz için rahatlatıcı şeyler yapın.
  • Aşırı stres altında buluma ve aşırıya kaçan çalışma saatlerinden uzak durunuz.
  • Alkol, nikotin, kafein, uyuşturucu gibi zararlı şeylerden uzak durunuz.
Eğer uzun vadeli halsizlik durumları yaşıyorsanız doktorunuza muayene olmanız en sağlıklısı olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder